01 martie 2011

Hummus

humms
Daca am facut tahini, era musai sa fac si humus cu el. L-am facut in varianta clasica, dar trebuie sa va spun ca eu l-as prefera cu ceapa, nu cu usturoi. Mi se pare mai potrivit. Humusul asta, e un fel de fasole batuta, in varianta arabeasca, cu naut in loc de fasole si cu o aroma putin aparte, datorata pastei de susan. Cam asta ar fi povestea hummusului. De aici, variatuni pe aceeasi tema, cu diferite condimente, cantitati etc.

Daca ar fi sa ma intrebati pe mine… clar prefer fasolea batuta. Sau asta poate ca e o chestie de educatie a gustului , de obisnuinta, sau de faptul ca nu sunt foarte inebunit dupa gustul nautului din conserva.
Ingrediente:
o conserva de naut (240 g naut fiert)
2 catei de usturoi
un sfert de lamaie (pentru zeama)
doua lingurite tahini
sare, piper dupa gust
2 linguri ulei de masline
Mare lucru nu-i de povestit. Se pun toate gramada intr-un vas si se baga blenderul in ele. Pentru treaba asta e bun si robotul de bucatarie sau orice alt obiect cu care puteti sa transformati nautul in pasta. Cred ca si un tel de cartofi sau o furculita ar fi suficient, in lipsa de altceva. 
Cum spuneam, se pasireaza toate cele. Zeama de lamaie ar fi bine sa o adaugati dupa gust. La fel, si uleiul de masline. De obicei se mai pune si deasupra, dupa ce humus-ul este gata  dar mie mi-a placut fara.
Pofta buna!
humms humms humms

14 comentarii:

  1. wow! i don even know if i'll try this, bucatar (your name??) but it looks so pretty to look at. easy and soft. lemme direct one of my hummus crazy frens here.

    RăspundeţiȘtergere
  2. What a beautiful vivid photos! And everything hummus related is yummy right? Thank you for sharing and have a great weekend :)

    RăspundeţiȘtergere
  3. Kitchenmorph, thank you! Cristian is my name. Bucatar means chef in romanian.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Am descoperit site-ul acesta si ma incant mereu,pt.ca gasesc lucruri indeite care nu ma incumet sa le fac.Dar cu un asa "teacher",nu dau gres la nimic si-mi diversific cunostintele culinare ,ba si gusturile !
    Excelenta educatie,excelent bucatar !
    nicky

    RăspundeţiȘtergere
  5. eu am pus un pic de tahini si in maioneza ;) pe langa mustarul facut in casa care are un gust mai iute decat cel din comert

    RăspundeţiȘtergere
  6. ce este tahini si de unde il pot lua
    multumesc frumos ella

    RăspundeţiȘtergere
  7. I just came ffom Libanon where I ate this humus first time in my life. I fall inlove with it. Now it is one of my favorite. Healty and extremly tasty. Cu alte cuvinte BESTIAL !!!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Foarte usor de facut tahini si are gustul care trebuie. Astazi am incercat si eu reteta si merge mai usor decit m-am asteptat.E pacat sa platesti atat de mult pentru un borcanel de tahini din comert cind il poti face tu insuti si stii exact ce contine.
    Multumesc pentru reteta.

    RăspundeţiȘtergere
  9. Astept si o reteta de lipie libaneza :)

    RăspundeţiȘtergere
  10. Eu una iubesc hummus-ul. Nu acelasi lucru il pot spune si despre cei din familia mea, se pare ca sunt singurul fan. Dar, din cand in cand, ma rasfat si fac, chir ca mananc doar eu. Dar eu nu il cumpar la conserva, il cumpar la punga, este la Kaufland ceva varianta bio. Il pun la inmuiat 12 ore, apoi il fierb minim 2 ore. Nu pun zeama de lamaie, ca nu prea imi place in varianta asta, dar e doar o chestiune gust. Pun doar tahini, ulei de masline si usturoi. Cand e gata, presar seminte de susan si mai pun si ulei de alune. Si daca mai am si ceva lipie prin casa, nu ma mai pot opri. Fara sa o mai lungesc foarte tare, eu cunosc si varianta hummus-ului romanesc:) Adica se fierbe bine fasolea, apoi se face paseaza cu blender/ul impreuna cu putina apa din care a fiert (ca daca nu e greu sa o pasezi, e seaca), ulei de floarea soarleui si zeama de lamaie. La sfarsit se pun castraveti murati taiati bucatele mici, mici si scursi bine de zeama si ceapa. Un deliciu! Ar trebui sa incerci.

    RăspundeţiȘtergere
  11. Insa nautul are 70% fibra , deci este si mai sanatos si mai deosebit in combinatie cu pasta de susan . Orrnat cu castraveciori acrii si un praf de boia plus ulei de masline e bestiala.

    RăspundeţiȘtergere
  12. draga ellq , tahini este pasta de susan gata preparata la supermarket- Auchan sau altele,aici in Canada e la orice magazin la raionul internationale ! si eu fac mereu cu zeama de lamaie, si boia dulce deasupra si ceapa calita caramelizata, este sublima !

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...