Cum se face tahini acasa?

susan
Ce este tahini?
Tahini este o pasta din seminte susan, care se foloseste in diferite preparate arabesti. Se gaseste in supermarketuri, gata preparata si ambalata in borcanase. Cel mai cunoscut preparat in care tahini este un ingredient care nu poate lipsi, este hummus-ul.

Cum se prepara tahini? 

In mod traditional, procedeul de preparare al pastei de susan este cumplicat, s probabil imposibil de reprodus la noi acasa. El implica inmuierea in apa a semintelor, zdrobirea , si din nou inmuierea lor in apa sarata, de acesta data, pentru a le separa  de coji.  Boabele de susan sunt apoi uscate, prajite si macinate opentru a obtine pasta. Desigur, in compozitie, se mai adauga si ulei de susan.  Sigur nu am sa fac asa ceva acasa. (bibliografie: www.reteteleluiradu.ro)
La modul industrial, sunt sigur ca tahini nu se prepara nici pe departe asa. Ba chiar este posibil (si foarte probabil) sa mai contina si diversi conservanti, aditivi, coloranti si potentiatori de gust. Pe langa asta, mi se pare mult sa dau pe un borcanel de tahini (in jur de 250 de g) 30 de lei.
Si atunci m-am gandit eu, ca daca tahini, nu este altceva decat pasta de susan, nu as putea sa fac eu, acasa? Am cautat pe google si am gasit diferite retete de tahini, mai omenesti decat cea traditionala, si mult mai curate decat cea industriala.
Cu prima ocazie, am cumparat cateva pachete cu seminte de susan si m-am pus pe treaba.
Ce contine tahini facut acasa?
175 g seminte de susan
25 ml de ulei de susan (eu am folosit de masline, dar se poate folosi orice fel de ulei vegetal)
Cum procedam?
Semintele de susan se prajesc intr-o tigaie, doar atat cat sa devina lucioase si casante. Practic trebuie doar incinse foarte bine intr-o tigaie. Atentie, nu trebuie sa se rumeneasca, deloc. Amestecati  constant cu o lingura de lemn, pentru a impiedica rumenirea semintelor de pe fundul tigaii.
Pana aici totul a fost foarte clar.
Cum macinam semintele de susan?
Partea asta e la noroc. As fi putut incerca sa le macin in masina de cafea, dar stiind ca semintele de susan sunt foarte unse, si masina de macinat cafea este foarte greu de curatat, m-am gandit ca ar fi bine sa renunt la aceasta idee.
Am trecut la robotul de bucatarie. N-a fost o idee buna.Semintele de susan, fiind foarte usoare, au fost mai mult imprastiate prin bolul robotului, decat macinate. Tind sa cred ca si suprafata prea mare a bolului a fost de vina. Pe de alta parte, probabil ca a contat si faptul ca robotul meu nu are decat 400 W. Deci probabil ca o putere mai mare ar fi fost necesara.
Mi-a mai ramas blenderul de mana. Tot cu putere mica, dar cu lama asemanatore cu a masinii de macinat cafea. Am pus semintele de susan intr-un vas ingust si inalt, poate putin mai mare decat capul blenderului. Am adaugat ulei si am inceput sa macin semintele. A fost nevoie de trei reprize de cate 30 de secunde de actiune cu blederul pentru a obtine o pasta la fel de fina ca cea din comert. Si spun trei reprize, petru ca pasta este destul de densa si daca suprasolicitati blenderul prea tare, riscati sa il stricati. Al meu nu este prea grozav si a fost nevoie sa-i las cateva minute de racire intre reprize. Rezultatul? Excelent! Sigur,daca aveti un blender mai performant, s-ar putea sa va iasa din prima.
Se mai poate adauga ulei, sau se poate adauga mai putin ulei, din functie de cat de consistenta doriti sa fie pasta. De asemenea, se pot face variante de tahini cu usturoi, zeama de lamaie, s.a.m.d.
Concluzia?
Se poate face tahini in casa. Si probabil un tahini mai bun decat cel din comert. Sigur ca nu este mai bun decat cel preparat in mod traditional, dar nu am de unde sa stiu, pentru ca probabil nu am gustat niciodata.
Toata operatiune, dureaza foarte putin: vreo doua- trei minute pentru prajtul semintelor. Si alte  doua-trei minute pentru macinarea semnitelor. Dupa preparare, tahini se poate pastra in borcanele in frigider. Toata distarctia nu a costat mai mult de 4-5 lei si m-am ales cu un borcanel de 200 g de tahini.
Pofta buna! 

tahini

tahini

53 Comments

  1. foarte interesant 🙂 am incercat mai demult cu susanul neprajit si nu a reusit prea bine. Cred ca asta e secretul 🙂

  2. buna seara, gustul uleiului de masline schimba complet gustul original al pastei de susan. Este perfect modul de preparare al pastei de susan care este la un pret mare, asa cum ai spus, daca ai pune ulei de susan, care se mai gaseste pe la magazinele naturiste…dar si pretul lui este mare(200ml cu 17,0 Ron) asa ca iesim cam tot pe acolo..))

  3. tare frumos postul, niciodata nu mi-am pus problema cum se face thina(stiam ca din susan)mereu o cumpar si aici nu e deloc la preturi mari.
    cea bruta-are consistenta untului de arahide se dilueaza cu apa rece , ca la maioneza, torni cate putin si amesteci . adaugi suc de lamaie si patrunjel.Cea bruta se pastreaza cu apa deasupra ,altfel se intareste. Sa o mancati sanatosi, e foarte sanatoasa, se spune!

  4. Foarte buna ideea.
    Eu mai am o intrebare, la ce se mai poate folosi tahini?

  5. eu l-am bagat in blenderul ala ca o cana, pana a iesit fum din blender, deci sa nu faceti ca mine :))
    in arad am vazut tahini la magazinul bio de pe strada cu piata mica

  6. bucatarmaniac

    Carmen, probabil ca merge si cu el neprajit, dar asa este mai crocant si se dezintegreaza mai usor. In plus, asa cum am sous, conteaza si cu ce il macini. Eu am incercat cu mai multe electrocasnice, si doar cu blenderul mi-a iesit.

  7. bucatarmaniac

    Liliana, desigur, indicat este sa pui ulei de susan. Nu mi se pare ca gustul uleiului de masline schimba cu ceva gustul susanului. In mod normal, sau cel putin asa mi separe mie, uleiul de masline, nu ar trebui sa aiba un gust care sa afecteze mancarea.

  8. bucatarmaniac

    Camelia, am sa mai prepar si alte retete in afara de hummus. L-am gasit in retete de sosuri, marinade si inclusiv in retete de prajiturele.

  9. bucatarmaniac

    Ann, cunosc sentimentul…doar ca eu m-am oprit la timp, inainta sa scoata robotul fum :))) Multumesc! Se gaseste si in supermarket.

  10. da chiar ai dreptate…asa am facut si eu,excelent…aveam in casa ulei de seminte de struguri!!ai scris detailait,ti ai impartasit incercarea si reusita,bravo!!

  11. bucatarmaniac

    Anonim, multumesc!

  12. Ce idee extraordinara sa faci tahini paste acasa!!! *love* Cu siguranta ca voi incerca si eu.

    @Camelia Folosesc pasta de susan la hummus, mutabal sau fac un dip de iaurt cu o lingurita de tahini.
    Am facut o ciocolata delicioasa cu tahini,cu orez expandat si migdale zdrobite; a fost cremoasa si catifelata, cu aroma de Middle East.

    • Buna Yolanda. Eram interesata initial de reteta pastei tahini (postare care mi-a fost de mare folos), dar am vazut si postarea ta. Te rog, spune-mi unde pot gasi reteta de ciocolata facuta de tine. As vrea tare mult sa o incerc si eu. Multumesc!

  13. bucatarmaniac

    Yolanda, multumesc! Merci si de reteta! Excelenta, o voi incerca si eu! 🙂

    • Domnule, felicitari pt modul deschis usor si f explicit de a prezenta retetele/ in general. Felicitari pt tahini.

  14. sal sal in urma concediului facut in cipru am facut si eu tahini inn casa , sper ca aiesit bine seamana destul de mult cu gustul celui mancat acolo .

  15. Ceau, am facut tahini-ul asta acasa dar consistenta nu e asa cremoasa ca si cea din poza postata de tine. E mult mai dur cu toate ca am macinat susanul destul de mult si am pus mai mult ulei decat cantitatea data de tine. Este foarte gustos intradevar dar nu are aspectul si probabil nici consistenta aceasta cremoasa.

  16. Eu am incercat prima data la robotul verical si nu a iesit destul de cremos. Astazi, dupa ce am incins semintele de susan, le-am macinat prin masina de mac. Sa incercati ca merita. Multumesc pentru ideea de a face tahini acasa.

  17. carmen bogdan

    am facut si eu si cu pasta de naut. Foarte buna. Doar ca crd ca am lasat putin cammult susanul Data viitoare am sa tin cont. Eu am folosit ulei de floarea soarelui si a iesit foarte bun si mai putin costisitor.
    Multumim pentru ca ai impartasit cu noi.

  18. Eu folosesc pasta tahini la salata de vinete (in loc de maioneza sau ulei). Rezultatul este incredibil si sa nu mai spun, sanatos, in plus albeste salata. Pt a aera salata de vinete si a iesi mai ,,pufoasa" eu adaug si un pic de apa(plata sau minerala), mai ales daca pasta de susan este mai groasa ;).

  19. Super, am incercat si eu,m mi-a iesit si am facut cu ea un humus delicios! Multumesc pentru reteta!

    Irina

  20. mercy de idee. de mult am cautat pasta de susan dar nu am vazut niciunde. la vara ma duc in Liban in vizita la cineva si imi voi aduce provizii. dar pana atunci o sa incerc sa-mi fac si eu acasa.o sa intreb pe prietena mea si alte retete bune cu pasta de susan ca mancarurile de la ei sunt delicioase.

  21. Multumesc pentru reteta!Am experimentat-o azi.A iesit o pasta cremoasa( folosind blenderul si ulei de masline) din care am folosit la humus.Am reusit un humus foarte bun(dupa gustul meu)Efortul si cheltuielile sunt minime.Merita!

  22. Incercati sa faceti pasta de susan din seminte crude,muiate in putina apa,cateva ore, si apoi macinati cu blenderul.Folositi ce ulei vreti.

  23. Azi fac si eu! Merci!

  24. Am facut acasa pt. prima data pasta de susan si humus si mi-au iesit f. bine.
    Am citit cu atentie inainte comentariile altora de pe internet.
    Am copt (la cuptor la 3) 150g seminte de susan (India)-(< 5 lei)timp de 15 min., pe hartie de copt intr-o tava subtire de teflon, pusa pe tava de jos din cuptor. Apoi le-am pus calde! in blender si am adaugat 35-40 ml ulei (masline). Am mixat in mai multe sedinte de cate 30 sec. la "pulsatii" pana cand nu au mai ramas seminte de susan intregi. E bine ca zeama de lamaie (1 lamaie mica)sa se adauge dupa scoaterea pastei din blender, pt. ca se intareste brusc si se blocheaza blenderul. Am tinut pasta la frigider pana a doua zi cand am preparat humusul.

  25. P.S. Am obtinut >200g pasta de susan.

  26. Eu am pus susan integral dupa ce l-am prajit l-am dat afara la rece si am incercat sa-l macin in blender si nu a iesit praf doar l-a zdrobit putin ar fi trebuit sa pun putina apa cred apoi am incercat in alt mixer si a iesit aproximativ si apoi am pus ulei de susan (am luat cu 15 lei 250 de ml din Carrefour marca lor) si l-am amestecat cu pasta de naut care nu a iesit asa de fina trebuia sa-l fierb mai mult nautul data viitoare sper sa-mi iasa mai bine, Mariana Aristide.

  27. cat tine tahiniul la frigider, aveti idee?

    nu stiu la ce sa il mai foloses..in afara de hummus.. asa ca de fiecare data cand fac fac 200 de gr de tahini si abia foloses din el 2,3 linguri.deci restul ramane la friider. intrebarea e : cat timp pot sa il conserv la frigider asa???

  28. Vreau si eu sa fac pt a face humus apoi, dar nu am blender de mana si cum zici si tu vasul de la robot e prea mare si o sa ramana tot pe periti…mai ramane sa incerc in rasnita de cafea :).

  29. Buna seara! Am facut( sau am incercat)…#-o tahini… vai, vai, vai! Pe langa faptul ca mi-am stricat blendarul a iesit amar. Va intreb…asa trebuie sa fie? humus am mancat de atatea ori, tahini separat nu stiu cum ar trebui sa fie la gust. In fine…vad eu maine cand prepar humusul.

  30. bucatarmaniac

    @Doinita, imi pare rau ca ti-ai stricat blenderul, am specificat ca este destuld e greu de facut si cablenderul nu trebuie suprasolicitat, si de asemenea ca trebuie folosit de preferinta unul cu putere mare. amar nu stiu de ce a iesit, posibil sa fi fost de vina semintele. Mi s-a intamplat si mie odata sa pun pe saratele fara sa le gust si au fost amare.

  31. Pasta de susan se gaseste destul de ieftin la magazine arabesti.10-14 lei 400 g si 26-30 de lei 900 g.nu contine nici un conservant si nici un coloramt.facuta 100% din susan.se poate pastra la temperatura camerei pana la 6 luni.o puteti prepara cu sirop de struguri 12 lei 250 g sau melasa de curmale 15 lei 250 g.se amesteca jumate jumate si se formeaza o crema delicioasa pe care o puteti unge pe paine sau la ce doriti voi.in supermarketuri la produse internationale pasta de susan este destul de scumpa iar sirupul sau melasa nu cred ca se gaseste.mergeti la magazine arabesti.eu lucrez intr-un astfel de magazin.

  32. Pasta de susan se gaseste destul de ieftin la magazine arabesti.10-14 lei 400 g si 26-30 de lei 900 g.nu contine nici un conservant si nici un coloramt.facuta 100% din susan.se poate pastra la temperatura camerei pana la 6 luni.o puteti prepara cu sirop de struguri 12 lei 250 g sau melasa de curmale 15 lei 250 g.se amesteca jumate jumate si se formeaza o crema delicioasa pe care o puteti unge pe paine sau la ce doriti voi.in supermarketuri la produse internationale pasta de susan este destul de scumpa iar sirupul sau melasa nu cred ca se gaseste.mergeti la magazine arabesti.eu lucrez intr-un astfel de magazin.

  33. Pasta de susan se pastreaza la temperatura camerei.nu se strica si nu isi schimba gustul nici dupa 6 luni.totul este sa fie amestecata inainte de folosire pentru ca uleiul iese la suprafata.

  34. Multumesc de idee,m-ai scos din incurcatura!:)

  35. Interesant intr-adevar. Si eu incerc sa obtin diferite preparate acasa. Felicitari pentru pasta de susan!

  36. tahini se mai foloseste la salata de vinete, baba ganoush !

  37. Cred ca asta este cea mai folositoare "reteta" gasita in ultimul an. Multumesc Bucatar maniac!♡

  38. traiesc de 5 ani in Cipru asa ca puteti incerca cu incredere urmatoarea salata de tahini (TASHI) cum spun cipriotii;100g pasta susan;zeama de la 1-2 lamai; sare;ulei de masline,(pasta se pastreaza acoperita cu ulei de masline si nu de susan);mujdei de usturoi nu foarte mult, dar gusturile pot diferi; patrunjel ;apa.Mod de preparare:pasta de susan,putina zeama de lamaie,mujdei,putin ulei,si putina apa se pun intr-un bol si se amesteca (cu cat mai mult cu atat mai bine,pasta devine din ce in ce mai fina).Din cand in cand se gusta si se mai adauga ulei,zeama de lamaie, si surprinzator apa ea fiind cea care face diferenta intre o pasta ca nisipul si un produs final cremos. Initial pasta se ingroasa dar apa este cea care adaugata in timp ce amastecati o va duce acolo unde trebuie.Consistenta finala este ok cand luata cu o lingurita ,pasta va curge ca un sos gros. La final patrunjel tocat cat mai mult si veti avea o salata care impreuna cu o carne la gratar s-ar putea sa va surprinda foarte placut.Nu va fie teama sa adaugati apa pana la consistenta dorita. Pofta buna

  39. completare la reteta de salata de tahini ,asta pentru ca am vazut un post in care cineva se lamenta ca tahiniul i-a iesit amar,dragilor gustul final TREBUIE sa fie acrisor -amarui plus cel de la usturoi si patrunjel

  40. gustul amar se datoreaza faptului ca l-ai prajit prea tare.
    asta am patit si eu prima data.

  41. Buna seara. scuze, cred ca merge rajnit cu o rajnita manuala mica pentr zahar pudra.
    Are un melc ca la masina de tocat, evident manivelasi se regleaza din spate unde are un arc si o piulita.
    Nici nu se arde si rezultatul este perfect.

  42. Gustul amar vine de la uleiul de MASLINE,care amestecat mecanic la viteze mari devine amar.
    Incercati sa faceti maioneza cu ulei de masline mecanic la viteza mare, nu se poate consuma!

  43. Lavi Kovacs

    Eu nu reusesc sa macin semintele nicicum. Orice as face raman la dimensiunea din punga 🙁

  44. Incearca cu vechia masina manuala de rajnit cafea, zahar…. cea care seaman cu cea clasica de carne dar are o dimensiune mult mai mica. va iesi super ok

  45. Am "prajit" putin susanul in tigaia de clatite (mai mult l-am incalzit decat l-am prajit pentru ca mi-era frica sa nu se arda), apoi l-am dat prin rasnita si a iesit ceva extraordinar la gust! O pudra aromata si cu miros frumos de susan!! O sa mai fac, excelenta reteta!

  46. Nu se poate face cu faina de susan?Am gasit aceasta faina la un magazin naturist.

  47. Such a great blog, thanks for sharing, Regards

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*