Cu ce inlocuim faina de grau

aluat de pizza,cum se face aluatul de pizza,jamie oliver,aluat de paine
Am primit de multe ori aceasta intrebare. In special de la persoane care doresc sa gateasca fara gluten. De ce fara gluten? Am mai scris despre asta. si nu am sa reiau pentru ca ar fi prea mult de scris si nu vreau sa va plictisesc.
Sigur, sunt o multime de fainuri cu care am putea inlocui faina de grau (sau orice faina care contine gluten) si care nu contin gluten. Ma voi rezuma la inlocuitorii cei mai comuni, care se gasesc usor si pe piata din Romania. Pentru prajituri si pentru aluaturi dospite nu as vrea sa ma pronunt pentru ca nu am incercat. Totusi daca doriti sa inlocuiti faina de gluten pentru prajituri am gasit cautand pe google o combinatie care v-ar putea ajuta: pentru 350 g de amestec- 2 parti faina de orez+ 2 parti faina de tapioca+ 1 lingurita rasa de guma de xhantan (habar nu am de unde se poate procura).
Asadar, sa trecem la inclocuitorii fara gluten pe care i-am incercat:
1. Amidonul de porumb
Se poate folosi cu succes in ingrosarea sosurilor, a cremelor si in unele retet de supe sau ciorbe care cer faina. Este inodor, de culoare alba si nu modifica gustul mancarii. Se gaseste in supermarket-uri.
2. Faina de soia
Are un gust diferit de alte fainuri si poate modifica gustul mancarii. Daca va place, puteti sa o folositi in sosuri si mancaruri care necesita faina. Mie imi place sa o folosesc la prajelile care necesita faina, in special in combinatie cu carnea: carne pane, dovlecel pane, diferite carnuri trase la tigaie etc.
Se gaseste in supermarket-uri si unele magazine alimentare, in special la raioanele cu produse bio.
3. Faina de  orez
Se poate folosi exact ca si cellelalte doua despre care am vorbit mai sus. Este o faina foarte des folosita pentru paste fainoase. Se poate folosi si o puteti gasi in unele retete de prajituri.
Se gaseste in supermarket-uri si unele magazine alimentare, in special la raioanele cu produse bio.
4. Faina de malai.
Faina de malai se gaseste de obicei intr-o varianta cu o granulatie mai mare, apropiata de cea a grisului. Imi place sa o folosesc pentru a crea un invelis crocant pestelui prajit de exemplu, dar nu numai. Exista multe retete de prajituri cu faina de malai. Am si eu una, de la bunica mea, pe care o voi testa in curand.
Se gaseste in supermarket-uri s in orice magazin alimentar.
Voi mai actualiza acest articol, pe masura ce voi testa si alte fainuri. Pana atunci va rog sa-mi impartasiti din experienta voastra. Sigur sunt persoane care au nevoie de raspunsuri legate de acest subiect si carora le vor prinde bine sfaturile voastre.

14 Comments

  1. Daca este vorba de biscuiti si unele prajituri eu mai folosesc faina de hrisca. Aceasta faina, mai putin cunoscuta acum, este foarte buna chiar si la aluaturi dospite. Nu creste la fel, dar este gustoasa. Se poate face si paine, chiar daca nu este la fel de pufoasa, in combinatie cu faina de secara. Secara este o alta cereala fara gluten, pentru cei interesati. Foarte interesant articol!

  2. Am si eu o intrebare, ca tot ati pomenit de faina de malai. Poate e o intrebare stupida, imi cer scuze! 🙂

    Ce este faina de malai? Nu e acelasi lucru cu malaiul, nu? Imi inchipui ca este mai fina?! Eu nu am gasit pe nicaieri prin supermarket, poate doar daca voi cauta la plafar.

    Multumesc frumos! And by the way, imi plac mult articolele cu sfaturi de pe blog. Am invatat o gramada de chestii noi! 🙂

  3. bucatarmaniac

    Elena, multumim mult!

  4. bucatarmaniac

    Stefania, multumesc mult. Este vorba chiar de malaiul obisnuit. Bine ca ai intrebat ca nu m-am gandit la asta. Pe la noi prin Arad asa i se zice „faina de malai“. Nu mi-a trecut prin cap ca se poate face o confuzie. Multumesc de intrebare.

  5. @Stefania: mai exista si un fel de faina de malai pudra fina, am gasit-o la magazinele tip plafar! Mi s-a recomandat pentru maioneza fara oua: se fierbe in apa, se lasa sa se raceasca si se freaca cu ulei si sare. Nu am incercat inca dar poate fi o varianta pentru cei mai delicati … Sigur se pot ingrosa si sosuri si pune in prajituri, etc.

  6. bucatarmaniac

    Stefania, multumim pentru pont! Chiar cautam faina de porumb ca am niste retete de praji… mmmmmm!

  7. @ bucatar maniac: salut, nu, nu este malaiul obisnuit, ci este chiar o faina, adica macinata mult mai fin, ca o pudra. (textura asemanatoare fainii de grau, culoare galbuie)

  8. Buna, citeam acu articolul despre faina de malai…este malai obisnuit numai ca macinat fff fin si cum se obtine ( economisim bani, ca sa nu dam la plafar, ca asta sigur putem face si noi 😉 ) punem faina de malai in rasnita de cafea de exemplu si o macinam cateva secunde si asa obtinem faina de malai. Am sa revin cu informatii de unde se poate procura guma de xhantan stiu ca se poate cumpara online o sa revin cu link-ul. Am uitat sa specific…am un baietel care are celiachia si uite asa ma specializez in domeniu, se pot face multe retete chiar si croissant :-). Daca credeti ca o sa fie de ajutor o sa revin cu ceva link-uri la retete doar ca o sa trebuiasca traduse… mult succes in continuare si spor la multe retete ca sunt de fff mare utilitate 😉

    • Daca aveti link-uri cu retete de produse de patiserie/prajituri/paine/lipie fara gluten, va rog sa le postati. Multumesc anticipat.

  9. Carmen Frankfurt

    Foarte interesante toate comentariile.
    Chiar ma documentam pe Internet cu ce as putea inlocui faina pt o prajitura cu foi coapte pe fundul tavii.
    Aici a pot orienta care este ceam mai buna varianta.
    Felicitari !!!

  10. Faina este foarte greu de inlocuit. Produsele in care a fost inlocuita faina nu mai au gustul obisnuit. Acestea sunt mai grele, dense…

  11. eu fac paine la masina si inlocuiesc 1/4 din faina de grau cu faina de secara sau ors sau ovaz sau orez. Experimentati in bucatarie ca nu se intampla nimic dramatic. Acum recunosc ca mie paine alba oricum nu-mi place prea mult tocmai pt ca ( cel putin la masina ) iesea prea pufoasa, astealalte fainuri dau mai multa densitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*