Cozonac simplu

Sau cel mai bun cozonac din lume, facut de bunica mea. Minunatia asta de cozonac este cadoul pe care ni l-a facut  bunica-mea de Craciun,. Dupa aceeasi reteta, il face si de Paste, asa ca eu zic ca nu-i prea tarziu sa vi-l arat acuma. Sigur, se pot pune tot felul de chestii in el: nuci, mac, rahat, cacao, stafide….dar noua ne place simplu, pufos, cu gust de vanilie si coaja de lamaie.

Asadar, urmeaza instructiunile bunicii! Citez: Ingrediente: cam 1kg de faina alba 000, un pachetel din ala mic de drojdie (n.r. 25 g) 3 maini de zahar- asa cat iei in mana odata (n.r. aprox. o cana de 200 ml) 1 galbenus de ou unsoare cat o nuca unt cat jumatate de nuca lapte caldut cat cuprinde (n.r. aprox. 3/4 l ) 2 plicuri vanilei din aia nemteasca coaja rasa de la o lamaie 1 lingurita rasa de sare un ou pentru uns deasupra Galbenusul, untul si unsoarea se amesteca bine. Drojdia se dizolva in cateva linguri de lapte caldut cu o lingurita de zahar.

Dupa ce a dospit se toarna intr-un vas peste faina. Se adauga compozitia cu galbenusul. Se adauga zaharul, vanilia, coaja de lamaie, sarea. Se amesteca, turnand cate putin lapte, pana obtinem un aluat moale, dar care se poate modela. Se framanta bine, pana incepe sa se desprinda de peretii vasului si incepe sa nu se mai lipeasca. La nevoie mai puteti adauga cate putina faina. Pentru ca cozonacul sa iasa foarte pufos, trebuie sa framantati aluatul cat mai mult. (macar 15 minute) Aluatul se rastoarna pe blatul de lucru pudrat cu faina.

Se imparte in doua si se modeleaza dupa forma unei tavi de chec. Se lasa pe masa la dospit vreo jumatate de ora. Apoi fiecare bucata (se poate impleti) se pun in cate o tavita de chec unsa cu unsoare. Se mai lasa la crescut pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald. Cozonacii se ung cu ou batut. Apoi se dau la cuptorul bine incins, la foc mediu (mediu spre mic), pentru aproximativ jumatate de ora.

Pofta buna!

10 Comments

  1. Ana Maria Ciolacu

    Simplu simplu…dar tare bun trebuie sa fie…Alaturi de un ceai fierbinte sau o cana de lapte…

  2. Salut,arata foarte bine cozonacul, mai ales ca de Craciun si Paste de la mine din casa nu lipseste, dar reteta pe care o folosesc eu, este una mai sofisticata.Am o intrebare daca nu am unsoare, pot sa pun "2 nuci de unt".Merci, Angela

  3. bucatarmaniac

    Angela, multumesc. am sunat-o pe bunica-mea s-o intreb si zice ca la unt poti sa renunti da` la unsoare nu. Acuma, eu n-as baga mana-n foc ca-i asa, dar n-am incercat.

  4. bucatarmaniac

    Ana Maria, asa-l mancam si noi, langa ceai sau lapte. :)) Multumesc.

  5. Hihi, la unt da dar la unsoare ba! dulce bunica ta, ca si cozonacul ei.
    Sa stii ca am sunat-o si eu pe mama mea, dar nu sa intreb daca pot inlocui ceva si chiar sa-mi aduca niste "unsoare" (slaninuta curata de purcel topita in casa). Poate fac inainte de Paste cozonacul asta, cu cicolata (ca e musai la noi).

  6. bucatarmaniac

    Daniela, mamele si bunciile stiu cel mai bine cand e vorba de cozonac. Spor la facut cozonaci! :)Multumesc!

  7. buna,eu am cautat un cozonac simplu si ma bucucr f mult ca exact asta mi-ai si oferit.e foarte gustos si pufos si deja am facut 3 cozonaci caci intreaga familie s-a indragostit. eu sunt lacto-vegetariana asa ca bineinteles am renuntat la unsoare si am folosit '2 nuci de unt" si in loc de zahar simplu am folosit zahar invertit care este lichid si ii da o savoare deosebita si ramine putin umed,intr-un fel aparte. cred ca din aceasta cauza e necesar sa ramina la foc inca 10 min in plus. multumesc din suflet,e minunat. paty. SARBATORI FERICITE TUTUROR

  8. Chira Maria

    Buna. Felicitari pentru reteta. Ador cozonacul facut in casa dar desi am incercat multe retete, nu imi ieseau cum trebuia.
    Am gasit din pura intamplare reteta aceasta si m-am incapatanat pt a nu stiu cata oara, doar doar… 🙂
    A iesit perfect din prima. Mersi.

  9. cat inseamna, in grame "o nuca"?

  10. fa o forma cat o nuca, cantareste-o si spune-ne tu noua!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*