150 ml lapte (eu am pus 200 ml)
5 linguri de zahar pentru albusurile de la cele 5 oua
pentru sirop:
300 g zahar
200 ml apa
50 g cacao
250 g unt (margarina)
50 g ciocolata amaruie (optional)
esenta de rom
200 g nuca de cocos
Albusurile la temperatura camerei, se bat spuma cu cele cinci linguri de zahar.
Restul de zahar, mierea, galbenusurile, untul si praful de copt stins cu putin lapte se amesteca bine, apoi se adauga laptele si faina. In compozitia obtinuta se adauga spuma de ou, si se amesteca usor de jos in sus, pana la omogenizare. Se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina (sau cu hartie de copt) si se da la cuptorul preincalzit , la foc mic, pentru aproximativ 25 de minute. Este gata cand devine aurie si se desprinde de marginile tavii. Este bine sa faceti testul scobitorii.
Toate ingredientele pentru sirop (in afara de esenta de rom) se pun intr-o oala la foc si se fierb. Se amesteca cu un tel pana se omogenizeaza. Cand siropul incepe sa se ingroase, se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca putin. Se adauga esenta de rom (dupa gust).
Dupa ce blatul s-a racit, se taie bucati (cuburi) si se da prin siropul caldut, apoi prin nuca de cocos
Nu tineti foarte mult bucatile de prajitura in sirop, pentru ca se vor imbiba prea tare si se vor rupe.
De asemenea, puneti pe o farfurie cantitati mici de nuca de cocos, prin care dati bucatile de prajitura. Daca puneti mai mult cocos, se va imbiba si el cu sirop.
Pofta buna!
Daca nu pui o poza si cu o bucata muscata, n-are farmec 🙂
Si eu o fac si e foarte buna!!! Mi-ai facut pofta de ea:)
Cu asa poze nu ai nevoie sa mai scrii reteta!
mi-ai facut pofta de ea
mi-ai facut pofta de ea
Dana, astea din poze erau ultimele doua bucati, pe care le-am pastrat pentru poze. Odata muscate, n-au mai apucat la sedinta foto! :)) Dar bine zici, ar fi aratat fain! 🙂
Bianca, spor la prajiturit atunci ! 🙂
Minoki, multumesc mult!
Andi, multumesc mult! 🙂
Si reteta ma tenteaza, dar pozele sunt absolut incredibile! FELICITARI!
mie nu-mi placea asa mult nuca de cocos intr-o vreme, dar acum imi place din ce in ce mai mult :). asa ca reteta ta vine la fix!
Zazuza, sa-mi spui daca ti-a placut! 🙂
mierea cand o adaug?:)
hii! n-am scris! gramada cu zaharul si galbenusurile! merci pentru atentionare. corectez acum!
am facuto si eu si a iesit foarte buna doar ca este prea dulce.deci…data viitoare sigur o sa micsorez cantitatea de zahar in rest foarte buna .!
scuza-ma dar mierea cind o pui?
Bunica mea tavalea cuburile pufoase in nuca… de-a noastra. Mama-mama ce bune erau!!!
eu o dau prin migdale sau nuci macinate…
prajiturica asta imi aduce aminte de copilarie , mami meu ne facea mereu sa scape de noi :):) … era usor de facut si nu fff scumpa , mi-e dor de ea !!!! …
E una din prajiturile mele preferate, pe care obisnuiam sa o fac in copilarie.
Este extraordinara, usor de facut si foarte buna….
Eu nu postez niciodata in bloguri, dar trebuie sa adaug un comentariu bun la prajitura asta. "Cocusul" a fost si este prajitura mea preferata. Am facut reteta aceasta si a iesit de minune! In USA "foc mic" din reteta inseamna cam 420 Fharenheit.
Va rog, cum traduceti cantitatile pentru diferitele ingrediente in masuratorile din SUA? Multumesc :).
Va multumesc foarte mult pentru reteta!!! E SINGURA reteta corecta pe care o gasesc referitor la aceasta prajitura. A iesit EXCELENTA, sub toate aspectele: blatul frumos crescut, gustos si pufos, siropul aromat. O MINUNATIE!!! Drept urmare, am trimis link-ul si altor prietene. Inca odata multumesc mult!
Arata f bine,sper sa-mi reuseasca
Am incercat reteta in seara asta, am zis sa fac doar cateva, si am calculat pentru 3 oua. Mi-au iesit 2 platouri de prajituri excelente. Nu ma asteptam sa iasa atat de multe, colegii de birou vor fi fericiti si de data asta, cand iar se vor alege cu resturile :).
Un mic detaliu doar: au "inghitit" mai multa nuca de cocos decat in reteta.
e cu adevarat extraordinara reteta asta!!! am probat-o ieri si a iesit perfect! mersi!!
deci…blatul e atata de pufos…ce buna a iesit !!!…multumesc din suflet ca impartasesti cu noi din bunatatile care le faci !
Sa fii sanatos !
prajitura e belea as manca intru-na asa prajitura …o sa o incerc si eu multumim pentru reteta
Si mie imi place tare mult aceasta prajitura!
O prajitura foarte, foarte buna!
mi'as dori si eu….dar nu am cuptor….
Delicioasa! Am facut-o astazi si cum nu mi-a ajuns nuca de cocos, restul le-am tavalitr prin nuca macinata si au iesit delicioase si ele.Multumesc pentru reteta !
Delicioasa! Am facut-o astazi si am tavalit jumatate din ele prin nuca de cocos si jumatate prin nuca macinata. In ambele feluri sunt nemaipomenite! Multumesc pentru reteta!
Eu o fac cu pandispan simplu clasic si este foarte buna si mai fac cu sos de ciocolata alba in loc de cacao iar in nuca de cocos pun cate o lingura de nuca de alte culori si astfel iese party lamingtons, dar asta numai la ocazii speciale cand am chef :))
E foarte importanta mierea ca ingredient, pentru ca ajuta coca sa nu se faramiteze cand se imbiba cu sirop.
foarte/ buna
margarina penru blat trebuie topita?
margarina pentru blat trebuie topita?
Nu. Doar sa fie lasata la temperatura camerei sa fie moale.
Ador reteta asta si eu si prietenul meu 🙂 de cand am vazut reteta o fac mereu, si mereu o caut pe blog.ul asta ,desi sunt diverse retete pt prajitura asta,putin modificate ,insa asta e the best! Multumim!
Buna! Îmi puteți spune cam ce măsuri are tava in care se coace aceasta prăjitura? Multumesc!
Buna, aproximativ 20×30 cm.
Din atâtea variante, m am oprit la a ta. Am făcut o de multe ori, este super delicioasă chiar dacă eu am scazut un pic cantitatea de zahar.
Am incercat zilele trecute reteta ta.A iesit foarte buna.Multumesc.
Ce dimensiuni are tava ta?
Acuma am vazut ca ai dat dimensiunile intr-un alt comentariu.Multumesc.