29 ianuarie 2011

Prajitura tavalita in nuca de cocos

prajitura,cocos
Prajitura cu nuca de cocos, asa cum mi-ati spus voi pe Facebook sa o numesc,   sau Lamington, cum imi spune Mariana ca se mai numeste (multumesc), este una din prajiturile mele preferate.  Si n-am mai facut-o de o gramada de timp. Mi-e pofta de ea de vreo jumate de an! Zilele astea n-am mai rezistat si am facut-o.

Ingrediente:
pentru blat:
300 g zahar
375 g faina
5 oua
100 g unt (margarina)
3 linguri de miere
1 plic praf de copt stins cu putin lapte
150 ml  lapte (eu am pus 200 ml)
5 linguri de zahar pentru albusurile de  la cele 5 oua


pentru sirop:
300 g zahar
200 ml  apa
50 g cacao
250 g unt (margarina)
50 g ciocolata amaruie (optional)
esenta de rom
200 g nuca de cocos


Albusurile la temperatura camerei, se bat spuma cu cele cinci linguri de zahar.


Restul de zahar, mierea, galbenusurile, untul si praful de copt stins cu putin lapte se amesteca bine, apoi se adauga laptele si faina. In compozitia obtinuta se adauga spuma de ou, si se amesteca usor de jos in sus, pana la omogenizare. Se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina (sau cu hartie de copt) si se da la cuptorul preincalzit , la foc mic, pentru aproximativ 25 de minute. Este gata cand devine aurie si se desprinde de marginile tavii. Este bine sa faceti testul scobitorii.


Toate ingredientele pentru sirop (in afara de esenta de rom) se pun intr-o oala la foc si se fierb. Se amesteca cu un tel pana se omogenizeaza. Cand siropul incepe sa se ingroase, se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca putin. Se adauga esenta de rom (dupa gust). 


Dupa ce blatul s-a racit, se taie bucati (cuburi) si se da prin siropul caldut, apoi prin nuca de cocos
Nu tineti foarte mult bucatile de prajitura in sirop, pentru ca se vor imbiba prea tare si se vor rupe. 


De asemenea, puneti pe o farfurie cantitati mici de nuca de cocos, prin care dati bucatile de prajitura. Daca puneti mai mult cocos, se va imbiba si el cu sirop.


Pofta buna!


prajitura,cocos prajitura,cocos prajitura,cocos prajitura,cocos prajitura,cocos

39 de comentarii:

  1. Daca nu pui o poza si cu o bucata muscata, n-are farmec :)

    RăspundeţiȘtergere
  2. Si eu o fac si e foarte buna!!! Mi-ai facut pofta de ea:)

    RăspundeţiȘtergere
  3. Cu asa poze nu ai nevoie sa mai scrii reteta!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Si reteta ma tenteaza, dar pozele sunt absolut incredibile! FELICITARI!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Dana, astea din poze erau ultimele doua bucati, pe care le-am pastrat pentru poze. Odata muscate, n-au mai apucat la sedinta foto! :)) Dar bine zici, ar fi aratat fain! :)

    RăspundeţiȘtergere
  6. mie nu-mi placea asa mult nuca de cocos intr-o vreme, dar acum imi place din ce in ce mai mult :). asa ca reteta ta vine la fix!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Zazuza, sa-mi spui daca ti-a placut! :)

    RăspundeţiȘtergere
  8. mierea cand o adaug?:)

    RăspundeţiȘtergere
  9. scuza-ma dar mierea cind o pui?

    RăspundeţiȘtergere
  10. hii! n-am scris! gramada cu zaharul si galbenusurile! merci pentru atentionare. corectez acum!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am facuto si eu si a iesit foarte buna doar ca este prea dulce.deci...data viitoare sigur o sa micsorez cantitatea de zahar in rest foarte buna .!

      Ștergere
  11. Bunica mea tavalea cuburile pufoase in nuca... de-a noastra. Mama-mama ce bune erau!!!

    RăspundeţiȘtergere
  12. eu o dau prin migdale sau nuci macinate...

    RăspundeţiȘtergere
  13. prajiturica asta imi aduce aminte de copilarie , mami meu ne facea mereu sa scape de noi :):) ... era usor de facut si nu fff scumpa , mi-e dor de ea !!!! ...

    RăspundeţiȘtergere
  14. E una din prajiturile mele preferate, pe care obisnuiam sa o fac in copilarie.

    Este extraordinara, usor de facut si foarte buna....

    RăspundeţiȘtergere
  15. Eu nu postez niciodata in bloguri, dar trebuie sa adaug un comentariu bun la prajitura asta. "Cocusul" a fost si este prajitura mea preferata. Am facut reteta aceasta si a iesit de minune! In USA "foc mic" din reteta inseamna cam 420 Fharenheit.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va rog, cum traduceti cantitatile pentru diferitele ingrediente in masuratorile din SUA? Multumesc :).

      Ștergere
  16. Va multumesc foarte mult pentru reteta!!! E SINGURA reteta corecta pe care o gasesc referitor la aceasta prajitura. A iesit EXCELENTA, sub toate aspectele: blatul frumos crescut, gustos si pufos, siropul aromat. O MINUNATIE!!! Drept urmare, am trimis link-ul si altor prietene. Inca odata multumesc mult!

    RăspundeţiȘtergere
  17. Arata f bine,sper sa-mi reuseasca

    RăspundeţiȘtergere
  18. Am incercat reteta in seara asta, am zis sa fac doar cateva, si am calculat pentru 3 oua. Mi-au iesit 2 platouri de prajituri excelente. Nu ma asteptam sa iasa atat de multe, colegii de birou vor fi fericiti si de data asta, cand iar se vor alege cu resturile :).
    Un mic detaliu doar: au "inghitit" mai multa nuca de cocos decat in reteta.

    RăspundeţiȘtergere
  19. e cu adevarat extraordinara reteta asta!!! am probat-o ieri si a iesit perfect! mersi!!

    RăspundeţiȘtergere
  20. deci...blatul e atata de pufos...ce buna a iesit !!!...multumesc din suflet ca impartasesti cu noi din bunatatile care le faci !
    Sa fii sanatos !

    RăspundeţiȘtergere
  21. prajitura e belea as manca intru-na asa prajitura ...o sa o incerc si eu multumim pentru reteta

    RăspundeţiȘtergere
  22. Si mie imi place tare mult aceasta prajitura!

    RăspundeţiȘtergere
  23. mi'as dori si eu....dar nu am cuptor....

    RăspundeţiȘtergere
  24. Delicioasa! Am facut-o astazi si cum nu mi-a ajuns nuca de cocos, restul le-am tavalitr prin nuca macinata si au iesit delicioase si ele.Multumesc pentru reteta !

    RăspundeţiȘtergere
  25. Delicioasa! Am facut-o astazi si am tavalit jumatate din ele prin nuca de cocos si jumatate prin nuca macinata. In ambele feluri sunt nemaipomenite! Multumesc pentru reteta!

    RăspundeţiȘtergere
  26. Eu o fac cu pandispan simplu clasic si este foarte buna si mai fac cu sos de ciocolata alba in loc de cacao iar in nuca de cocos pun cate o lingura de nuca de alte culori si astfel iese party lamingtons, dar asta numai la ocazii speciale cand am chef :))

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte importanta mierea ca ingredient, pentru ca ajuta coca sa nu se faramiteze cand se imbiba cu sirop.

      Ștergere
  27. Răspunsuri
    1. Nu. Doar sa fie lasata la temperatura camerei sa fie moale.

      Ștergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...