Prajitura cu dovleac

placinta cu dovleac
V-am promis acum cateva saptamani ca am sa postez aceasta reteta, dar a tot aparut altceva mai important de postat. In fine, astazi a venit si randul ei. Placinta cu dovleac face parte din familia de prajituri cu branza, mere sau mac. Stilul de preparare este foarte asemanator, dar nu identic.
Ingrediente
Aluat:
250 gr. unt la temperatura camerei
1 ou intreg
2 linguri smantana
1 praf de copt stins cu 2 linguri de lapte
1/2 cana zahar
faina cat cuprinde
Crema:
1 kg dovleac ras
5 linguri de ulei
5 linguri de zahar
1 lingurita scortisoara (optional)
3 linguri de gris

Incepem cu crema care trebuie facuta prima data, pentru a avea timp sa se raceasca.
1 kg. de dovleac ras se pune intr-o cratita la foc mic cu 5 linguri de ulei si se amesteca din cand in cand sa nu se arda. Trebuie calit astfel, pana se evapora zeama si se transforma intr-o pasta omogena. La final, se mai adauga 4-5 linguri de zahar (dupa gust si in functie de cat de dulce este dovleacul), 1 lingurita de scortisoara si trei linguri de gris.
Pentru aluat se amesteca untul cu oul, smantana, praful de copt stins cu lapte si zaharul. Dupa aceea se adauga treptat faina, atat cat sa obtineti un aluat care se modeleaza usor si nu se lipeste.
Aluatul se imparte in doua bucati inegale. Cea mare se intinde de forma dreptunghiulara, si se pune in tava antiaderenta. Se aranjeaza marginea aluatului cu degetele pe marginea tavii si apoi se toarna crema de dovleac. Bucata mai mica se intinde de forma tavii si se ruleaza peste crema. Pentru a nu se umfla si a nu crapa la copt, prajitura se inteapa din loc in loc cu o furculita.
Se coace la foc mic, pana cand marginile se desprind de tava si prajitura devine aurie:
Se pudreaza cu zahar, dupa ce s-a racit.
Pofta buna!
placinta cu dovleac

placinta cu dovleac

31 Comments

  1. bucatarmaniac

    Andi, multumesc mult! 🙂

  2. E foarte faina! O incerc sigur! Soiul asta de dovleac (butternut pe meleagurile unde stau) mi se pare ideal pt placinte, aromat si deloc zemos.

  3. Arata demential! Iar fotografiile sunt incredibile! Felicitari, domnule!

  4. superb arata!

  5. O vreme vreau sa stau departe de prajituri.
    Ma uit doar si-mi limpezesc ochii.
    Prajitura ta e de-a dreptul solara.

  6. Multumesc!Chiar ieri ma gandeam la aceasta prajitura…

  7. bucatarmaniac

    Andreea, eu am descoperit soiul asta recent si imi place si mie, e foarte gustos! Multumesc mult!

  8. bucatarmaniac

    Angela, cu multa placere!

  9. bucatarmaniac

    Zazuza, multumesc! 🙂

  10. bucatarmaniac

    Lia, multumesc mult! 🙂

  11. Te invit pana la mine…ca sa vezi prajitura, e dementiala!

  12. bucatarmaniac

    Catalina, am vazut-o! Foarte faina!

  13. Pozele sunt absolut superbe! Cred ca si prajitura…

  14. Merge si cu margarina?arata super asa ca nu stiu daca o sa astept raspunsul… va spun cum a iesit caci nu am in casa acum unt dar dovleacul troneaza pe raft si deci o sa incerc cu marga chiar acum….Multumim pentru retetaaaaa!

  15. Vai de mine ce bunatate a iesit, fiica mea a spus ca e cea mai buna prajitura ever hihi….aluatul a iesit mai mult decat fraged pur si simplu ti se topeste in gura.Deci se poate si cu margarina.Inca o data multumesc si cred ca o sa iau la rand retetele dumneavoastra caci sunt minunate, ce am facut pana acum a iesit super.Multumesc!

  16. bucatarmaniac

    Bunica, multumesc mult!

  17. bucatarmaniac

    Kamessytta, merge! Imi pare rau ca nu am putut sa raspund mai devreme! Ma bucur ca ti-a placut! Multumesc mult pentru feedback! 🙂

  18. bucatarmaniac

    30 /50 cred. Poti sa o faci si in tava mai mare, dar iese mai subtire. Poti sa pui mai mult dovleac. Spor si Pofta!

  19. Imi intrebam colegele azi daca au vazut dovleac in piata. Si apoi am gasit reteta ta! Cred ca e un semn cum ca trebuie sa incerc si eu! 🙂
    Ce dimensiuni are tava in care ai copt placinta?

  20. Un deliciu,am preperat acceasta delicioasa prajitura…..yaaaami.Multumesc de reteta

  21. deja ami lasa gura apa…..tre so ancerc imediat

  22. Fotografiile sint exasperant de reusite !!!!! O sa le fac parintilor mei o surpriza cu aceasta prajitura ( sint mari iubitori de dovleac ) dar nu stiu de care sa cumpar ! ai spus ca ai descoperit un soi nou de curind !! care este si cum arata ????

  23. as vrea sa stiu,te rog,ce faci cu faina care e trecuta ca ingredient la crema.am citit reteta si nu regasesc faina in compozitia de crema.multumesc!

  24. Da, chiar, pertinenta observatie. Mai mereu gasesc si eu prin diverse retete, altfel foarte corect redate, ingrediente date uitarii la descrierea modalitatii de preparare.

  25. Am mancat la o prietena aceasta prajitura si e absolut delicioasa.Multumim pentru reteta!

  26. am mancat si eu prajitura asta la o prietena, este extraordinara!

  27. As dori sa stiu si eu dovleacul cum si-a pastrat culoarea aceasta galbena, pentru ca isi schimba culoarea cand se caleste?????

    • bucatarmaniac

      Pai trebuie calit la foc mic. zaharul se pune la urma ca sa nu se caramelizeze si atunci nu isi schimba culoarea. In plus, e un soi de dovleac, special pentru asta. Sper ca am fost de folos.

  28. Atat de faina este ca o sa le incerc pe toate din aceasta serie,branza,mac,mere.Am un singur regret, am copt dovleacul inainte cu tot cu coaja si ulterior l am maruntit cu blenderul,am pus uleiul,zaharul si scortisoara si l am lasat cateva minute sa se omogenizeze,gris nu am pus era foarte pastos,pireu de dovleac as zice, iar gustul a fost mai mult de dovleac copt.Data viitoare respect intocmai reteta.Aluatul se topeste ce mai…Ma bucur mult pt reteta, felicitari si multumim frumos.

  29. Cautam o reteta de foaie pentru prajitura care sa fie pufoasa si sa nu fie prea complicata. Am gasit-o pe asta, am facut-o cu dovleac (butternut, e prima data cand fac cu de-asta, ca nu am altul pe meleagurile astea) si a iesit extraordinar de buna. Apoi am facut una cu branza si stafide. Astazi fac si una cu mere, cu aceeasi foaie. Gustul de unt este excelent. Am citit comentariile de mai sus si intreba cineva daca merge si cu margarina. Eu nu as renunta la gustul de unt care da finete oricarui fel de mancare (desert sau nu) care trebuie facut cu unt. Si e si mai sanatos decat margarina. Deci, voi pastra reteta de aluat si voi face tot felul de combinatii. Ma bate gandul sa fac si cu carne, desigur renuntand la zahar. Nu stiu ce o sa iasa, voi vedea. Multumesc pentru minunata reteta!!!

    • Cristian Borod

      Multumesc pentru feedback si ma bucur ca ti-a placut. Aceste este si scopul retetelor. Ma bucur ca te-a inspisrat sa creezi alte retete delicioase!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*