06 ianuarie 2011

Prajitura cu dovleac

placinta cu dovleac

V-am promis acum cateva saptamani ca am sa postez aceasta reteta, dar a tot aparut altceva mai important de postat. In fine, astazi a venit si randul ei. Placinta cu dovleac face parte din familia de prajituri cu branza, mere sau mac. Stilul de preparare este foarte asemanator, dar nu identic.

Ingrediente

Aluat:

250 gr. unt la temperatura camerei

1 ou intreg

2 linguri smantana

1 praf de copt stins cu 2 linguri de lapte

1/2 cana zahar

faina cat cuprinde

Crema:

1 kg dovleac ras

5 linguri de ulei

5 linguri de zahar

1 lingurita scortisoara (optional)

3 linguri de gris

faina cat cuprinde

Incepem cu crema care trebuie facuta prima data, pentru a avea timp sa se raceasca.

1 kg. de dovleac ras se pune intr-o cratita la foc mic cu 5 linguri de ulei si se amesteca din cand in cand sa nu se arda. Trebuie calit astfel, pana se evapora zeama si se transforma intr-o pasta omogena. La final, se mai adauga 4-5 linguri de zahar (dupa gust si in functie de cat de dulce este dovleacul), 1 lingurita de scortisoara si trei linguri de gris.

Pentru aluat se amesteca untul cu oul, smantana, praful de copt stins cu lapte si zaharul. Dupa aceea se adauga treptat faina, atat cat sa obtineti un aluat care se modeleaza usor si nu se lipeste.

Aluatul se imparte in doua bucati inegale. Cea mare se intinde de forma dreptunghiulara, si se pune in tava antiaderenta. Se aranjeaza marginea aluatului cu degetele pe marginea tavii si apoi se toarna crema de dovleac. Bucata mai mica se intinde de forma tavii si se ruleaza peste crema. Pentru a nu se umfla si a nu crapa la copt, prajitura se inteapa din loc in loc cu o furculita.

Se coace la foc mic, pana cand marginile se desprind de tava si prajitura devine aurie:

Se pudreaza cu zahar, dupa ce s-a racit.

Pofta buna!

  placinta cu dovleac placinta cu dovleac

24 de comentarii:

  1. Arata demential! Iar fotografiile sunt incredibile! Felicitari, domnule!

    RăspundeţiȘtergere
  2. E foarte faina! O incerc sigur! Soiul asta de dovleac (butternut pe meleagurile unde stau) mi se pare ideal pt placinte, aromat si deloc zemos.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Multumesc!Chiar ieri ma gandeam la aceasta prajitura...

    RăspundeţiȘtergere
  4. O vreme vreau sa stau departe de prajituri.
    Ma uit doar si-mi limpezesc ochii.
    Prajitura ta e de-a dreptul solara.

    RăspundeţiȘtergere
  5. Andreea, eu am descoperit soiul asta recent si imi place si mie, e foarte gustos! Multumesc mult!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Te invit pana la mine...ca sa vezi prajitura, e dementiala!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Pozele sunt absolut superbe! Cred ca si prajitura...

    RăspundeţiȘtergere
  8. Merge si cu margarina?arata super asa ca nu stiu daca o sa astept raspunsul... va spun cum a iesit caci nu am in casa acum unt dar dovleacul troneaza pe raft si deci o sa incerc cu marga chiar acum....Multumim pentru retetaaaaa!

    RăspundeţiȘtergere
  9. Vai de mine ce bunatate a iesit, fiica mea a spus ca e cea mai buna prajitura ever hihi....aluatul a iesit mai mult decat fraged pur si simplu ti se topeste in gura.Deci se poate si cu margarina.Inca o data multumesc si cred ca o sa iau la rand retetele dumneavoastra caci sunt minunate, ce am facut pana acum a iesit super.Multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Kamessytta, merge! Imi pare rau ca nu am putut sa raspund mai devreme! Ma bucur ca ti-a placut! Multumesc mult pentru feedback! :)

    RăspundeţiȘtergere
  11. Imi intrebam colegele azi daca au vazut dovleac in piata. Si apoi am gasit reteta ta! Cred ca e un semn cum ca trebuie sa incerc si eu! :)
    Ce dimensiuni are tava in care ai copt placinta?

    RăspundeţiȘtergere
  12. 30 /50 cred. Poti sa o faci si in tava mai mare, dar iese mai subtire. Poti sa pui mai mult dovleac. Spor si Pofta!

    RăspundeţiȘtergere
  13. Un deliciu,am preperat acceasta delicioasa prajitura.....yaaaami.Multumesc de reteta

    RăspundeţiȘtergere
  14. deja ami lasa gura apa.....tre so ancerc imediat

    RăspundeţiȘtergere
  15. Fotografiile sint exasperant de reusite !!!!! O sa le fac parintilor mei o surpriza cu aceasta prajitura ( sint mari iubitori de dovleac ) dar nu stiu de care sa cumpar ! ai spus ca ai descoperit un soi nou de curind !! care este si cum arata ????

    RăspundeţiȘtergere
  16. as vrea sa stiu,te rog,ce faci cu faina care e trecuta ca ingredient la crema.am citit reteta si nu regasesc faina in compozitia de crema.multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  17. Da, chiar, pertinenta observatie. Mai mereu gasesc si eu prin diverse retete, altfel foarte corect redate, ingrediente date uitarii la descrierea modalitatii de preparare.

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...