Cum si cat se fierbe fasolea uscata

Sunt sigur ca de multe ori, chiar daca va este pofta nu aveti chef sa va apucati de facut mancare cu fasole uscata. Asta pentru ca dureaza foarte mult. N-am sa va dau o solutie de fiert fasolea in cinci minte, pentru ca nu am una, dar am sa va povestesc cum fac eu. Nici eu nu sunt foarte incantat de timpul lung de gatit, dar din experienta, am ajuns la unele concluzii care pot sa va faca viata mai usoara atunci cand gatiti fasolea uscata.
Inainte de asta, insa , trebuie sa va impartasesc o informatie  pe care am gasit-o in timp ce ma plimbam pe net in cautare de informatii despre fasolea uscata. Majoritatea soiurilor de fasole, dar in special cea rosie (red kidney beans), contin o toxina numita fitohemaglutinina care produce intoxicatii alimentare , atunci cand nu sunt gatite cum trebuie. Toxina poate fi dezactivata, dor prin fierbere la 100 de grade Celsius, timp de de cel putin 10 minute. Intoxicatia se manifesta in genul unei indigestii si trece in 4-5 ore.  (sursa: wikipedia). Asadar, iata motivul pentru care ni se poate face rau de la fasole. Toxina se gaseste si in fasolea proaspata, nu doar in cea uscata.
Acum, sa va povetesc depre cum se fierbe fasolea uscata, incepand cu achizitionarea ei, care si ea este foarte importanta:
1. Cum cumparam fasolea
Dupa cum stiti, timpul de fierbere al fasolei, difera de la soi la soi. Eu prefer sa o cumpar din piata. De obicei, cumpar de la aceeasi persoana, daca imi place fasole respectiva. Asa ca, daca nimeriti o fasole buna, care fierbe mai usur si este si gustoasa, cumparati si data viitoare din acelasi loc. Este valabil si pentru fasolea ambalata.
2. Pietricele si alte mizerii
De foarte multe ori, printre boabele de fasole putem gasi pietricele sau alte resturi vegetale uscate. asa ca este bine sa alegem fasolea si sa o spalam in cateva ape inainte de a o folosi. Nu ati vrea sa va alegeti cu o pietricica intre dinti in timp ce mancati iahnie de fasole. De asemenea, prin spalare se poate indeparta si praful de pe boabe.
3. Fasolea uscata se tine in apa, inainte de a o fierbe
Pentru ca este un aliment deshidratat, inante de a o fierbe, este nesesar sa o inmuiem in apa. Eu prefer sa o pun in frigider, in apa, peste noapte. Nu este necesar sa schimbati apa. Eu nu-i vad rostul, dar daca credeti ca este necesar, o puteti face. Nu este bine sa lasati fasolea in apa, afara din frigider pentru ca poate fermenta.
4. Ce punem in apa in care fierbem fasolea
De obicei pun o lingurita de zahar in apa in care va fierbe fasolea, sau un cartof. Motivul stiintific nu-l cunosc, dar am incercat si functioneaza. Fasolea se fierbe mai repede si bobul ramane intreg.

Later edit. Intre timp am experimentat si cu bicarbonatul de sodiu. Un varf de lingurita in apa in care fierbe fasolea face minuni!
5. Ce nu punem in apa in care fierbem fasolea
Nu pun sare in apa in care fierbe fasolea si sub nici o forma nu pun rosii sau bulion de rosii. Daca reteta o cere, acestea se adauga dupa ce fasolea este deja fiarta. (este valabil si pentru alte alimente acide cum ar fi: otetul sau vinul)
6. In cate ape se fierbe fasolea.
In primul rand se arunca apa in care a stat la inmuiat. Se pune la fiert in apa rece. Intre timp se mai pune la fiert o oala cu apa. Dupa ce fasolea fierbe cel putin 20 de minute, se strecoara de apa in care a fiert pana atunci si se transfera in cealalta oala cu apa clocotita. Se fierbe in continuare.
7. Cat timp se fierbe fasolea uscata?
Asta depinde de soiul de fasole pe care il veti fierbe. Unele soiuri se fierb intr-o ora si jumatate, iar altele nu se fierb nici in patru ore.
8. Ce putem face ca sa nu fierbem fasolea uscata?
Asta-i simplu si trebuie sa recunosc ca apelez si eu la metoda asta destul de des! Adica cumpar conserve cu fasole gata fiarta.
Cam asta a fost povestea despre cum se fierbe  fasolea uscata… dupa sfaturi babesti…desi trebuie sa recunosc ca prefer explicatiile stiintifice. Sper ca nu am uitat nimic. Daca mai aveti ceva de adaugat, astept sfaturile voastre cu drag. Daca le puteti si argumenta e si mai bine. Sunt sigur ca mai exista si alte smecherii despre care eu nu am auzit sau pe care le-am uitat.
Pofta buna!

51 Comments

  1. Eu cu oala mea WMF Perfect, fierb fasolea in 20 min, si nu-i arunc prima apa ca sa nu baloneze, pun chimion rasnit si nu mai da nici-o problema.

    Interesant trucul cu cartoful sau cu zaharul, voi pune si eu in practica.
    Pe curand.

  2. Magic of Spice

    I love cooking with fresh beans 🙂 I will try the add of sugar, nice idea…

  3. As dori sa informez pe cei interesati ca apa este un factor interesant la fiertul fasolei.Am descoperit o sursa de apa cu care poti fierbe orice fasole si oricat de veche ofi an doar o ora si jumatate.Ar putea fi o afacere antrucat este timpul scurt de fierbere si economia la gaz sau curent

    • Si te pomenesti ca nu putem achizitona apa aia decat de la tine, contra cost, evident, nu? :))

    • =))))))))))))) buna asta

    • i din a se fol doar in interiorul cuvantului.

    • Corect,Anonim 8 ianuarie 15:39…In vremurile de trista amintire,era si in interiorul cuvintului,personal nu sciu cu i din a decit…in acte oficiale,deci foarte rar.
      Dar…imi place ca ai punctat…Multi de dau mari…invatati-nu vreau sa jignesc pe nimeni.Pe mine ma deranjeaza contextul in care s-a adoptat scrierea aceasta,cind erau probleme mult mai arzatoare…la fel cum se schimba si numele strazilor…tot aiurea…
      Gelu din Timisoara sunt…

  4. frumoasa prezentare,cu mare deschidere, mi-a placut f mult ! chiar am gasit tot ce imi trebuie in expunere ,bravos ! mersi !

  5. sorin gurmandul

    mda,cartoful intreg si curatat atrage sulful din fasole.in general trebuie schimbat minim o data apa.poti sa pui orice rahat in mancare ca tot o sa te partii la greu.e din cauza sulfului.deci obligatoriu prima apa aruncata.
    cum face eu fasolea:o fierb 3 ore.prima apa o aruncdupa 1-2 ore.apoi,separat intrun ock pregatesc ceapa,ardei rosu,ardei gras,usturoi,morcov,telina,taiate marunt.le calesc in ulei de masline 10 min ca sa iasa sucurile din ele.in combinatia cu uleiul de masline sunt super la orice mancare ,ca baza.cu o juma de ora inainte sa iau fasolea de pe foc arunc tot continutul in oala de fiertura.se pun deasemenea condimente variate(evitati delikatul si alte porcarii de genu pt ca sunt pliune de E)
    asta e de post.daca vreti fasole normala,puneti si ceva afumatura in ea si va fi delicioasa.
    bon apetit

  6. pai din cate stiu eu, zaharul se pune pt a inmuia coaja de fasole sau bobul si astfel fierbe mai repede.. iar cartoful pt a absorbi acele substante care iti provoaca balonari si gaze…
    Dar cartoful se arunca nu se consuma..

  7. nu am gasit nimic special in comentariile voastre,cred ca cele mai bune sunt fasolele la conserva;sigur nu baloneaza

    • Albert Guilmont

      Să mori tu că fasolea la conservă nu dă babaroase!
      Ai avea curaj să dormi cu mine în cameră după un party cu fasole la conservă?

    • Esti nebun :))) pai eu as pune pariu cu el ca nu sta in casa, apartamentul unde eu as dormii dupa un festin culinar cu fasole…si nu doar de miros si scarba :))) ci si de zgomot, o sa zica ca e sfarsitu lumii 🙂 Pofta buna! Zi frumoasa!

    • Hai că sunteti Haios tare cu răspunsul d- stră. Eu vroiam să văd dacă pot conserva fasolea uscată prin fierbere la borcan.

  8. se pune o lingura de inox in oala

    • Asa stiu si fac, de ani buni!:)

    • are dreptate cu apa si am curaj sa fac pariu,fierbe fasole cu apa cu clor de la chiuveta si fierbe cu apa buna de izvor ,si mai vorbim

      • Mariana Muntean

        Povestea cu apa este adevarata. Cind eram copil, locuind intr-o comuna, atunci cind mama fierbea fasole boabe aduceam apa de la “punte” era o fintina in care era apa moale, ca si apa de ploaie. Toata lumea din sat lua apa de la acea fintinita pentru fiert fasole boabe sau pentru spalarea parului. Nu aveai nevoie de sampon.

    • Si daca oala este din inox :))) se pun doua linguri inox. Nu?

    • Dar daca fierb fasolea in oala de inox, mai este nevoie sa pun lingura de inox?
      Nu prea ar avea logica.

    • Salut, eu pun cutite si furculite, linguri de lemn si batatoare de covoare…poate poate fierbe intr-o zi si nu ma mai ia scarba si duhoarea dupa ce oi manca. Salut, Ali Baba si 40 de boabe!

    • eu am pus si brasica alba varietas capitata

  9. fasolele sunt "delicioase" poti face 7feluri de mincare,va zic eu am incercat.

  10. si totusi…lingura de inox ajuta foarte mult…

    • cand pui la fiert prima data fasolea pui si o lingurita de bicarbonat
      arunci apa si o pui din nou la fiert
      nu te balonezi nu ai probleme in plus este si mai gustoasa.

  11. Pe la tara batranii stiau ca de la anumite fantani/surse de apa se poate folosi apa pentru ca fierbe mai repede si rezultatul este mai gustos … Aproape toate gospodinele din sat veneau sa ia apa din acea fantana pentru fasole

    • Albert Guilmont

      Toate fîntînile dintr-un satse alimentează din acelaşi strat acvifer. Unde ar fi diferenţa? Poate la inoxul ciuturii…

    • Nu-i adevarat si intr-un sat sunt fff multe izvoare si nu sunt toate la fel. Am si eu la tara un astfel de izvor cu care fierbe fasolea mult mai repede si are si alt gust, este un lucru probat de mine. Insusi apa din izvorul respectiv are alt gust.

  12. cu bicarbonat fierb si eu fasolea si intradevar fierbe ff repede ca nici nu ai timp sa calesti ceapa si restul ca se terciuieste, bineinteles fasolea fiind muiata cu o seara inainte.
    Multumesc frumos pentru toate informatiile.

  13. Mai exista si varianta fierberii mult mai rapide in oala sub presiune, daca detinem, dezavantajul fiind ca nu putem umbla la ea cat fierbe 🙂

  14. …OK…sa-mi incerc si eu norocul cu…o sugestie.
    Dupa faza cu inmuiatul peste noapte,am bagat-o in kukta,o pun la fiert pina incepe sa fluiere,o opresc si desfac clema de la capac(capacul este tinut pe pozitie de presiune),cind se deschide(nu mai este presiune),scurg apa de pe fasole si pun alta…la o temperatura cit mai apropiata de cea de fierbere,pe care am avut grija s o pregatesc din timp,in alt recipient si reinchid kukta.
    O las cam 10-15 min. la fiert…depinde si de,,rasa''de fasole folosita,dupa care desfac clema si o las pina cind se deschide.
    In continuare se procedeaza clasic:se pun ingredientele necesare,fara a mai pune oala sub presiune,eventual se poate transfera continutul intr-o oala clasica.
    Mentionnez ca am apelat la aceasta…varianta incercind sa fierb o fasole care…n-a cedat psihic nici dupa mai multe ore si a fost…eficient.
    Gelu din Timisoara.

  15. Eu las fasolea la inmuiat cu bicarbonat sa ii scoata toxina aceea,arunc apa si pun la fiert iar dupa 20min schimb iar apa.Ii mai pun o jumatate de lingurita bicarbonat spre sfarsit.Atentie insa,face spuma,sa fie la foc mic.

  16. Se poate pune fasolea uscata in apa clocotita si se tine o ora si jumatate ,dupa care se pune la gatit in alta apa care clocoteste,am incercat si se fierbe in 35 sau 40 de minute depindede fasole.

  17. Eu niciodata nu o pun la imuiat de seara pana dimineata.O pun cu o ora inainte de fierbere dupa ce am curatat si spalat fasolea intr-un vas cu apa calduta si o mana de sare.Dupa o ora arunc apa,o spal si o pun la fiert cam o jumatate de ora.Arunc iar apa si pun din nou APA RECE,sare si o pun iar la fiert.Apa rece pusa iar peste fasolea fierbinte pastreaza boabele intregi si fierbe cam intr-o ora.In timpul fierberii daca mai trebuie apa pun tot rece.Sunt foarte multumita de aceasta metoda si nu as folosi pentru nimic in lume fasolea din conserva.O seara frumoasa va doresc!

    • daca turnam apa rece peste fasole, nu mai fierbe, boabele raman tari si crude, asta o stiu de la bunica si din proprie experienta! Apa pe care o turnam peste fasole trebuie sa aiba aceeasi temperatura- sau mai mare- cu cea pe care am aruncat-o prima data.

    • Cate bordeie, atatea obiceie !!! Nu are importanta apa fierbinte sau rece, decat in modul in care vreau sa ramana boabele intregi, deci pun apa rece si nu interfera cu timpul de fierbere. Am incercat ambele metode si diferenta nu era in timp,ci in cat de terciuita era fasolea… Cred ca daca vrei sa faci fasole batuta, ai interesul sa fie mai terciuita, deci schimbi apa cu alta fierbinte…Daca vrei o mancarica de fasole cu ciolan sau o ciorba de fasole, ai interesul sa se vada boabele frumos,nu sa iasa piure de fasole, deci schimbi apa cu alta rece… Cam asta e teoria in ceea ce ma priveste, asta ca sa nu o mai tinem ca gaia matzul, ca fiecare tot are impresia ca detine adevarul absolut…Totul este in functie de cum vrem sa iasa si,de ce nu, de cum ne place sa arate in farfurie, deci,totul este relativ… Despre alte artificii, da bicarbonatul fierbe foarte repede fasolea, cu conditia sa fie pus cate putin (eu pun cam o lingurita rasa) in fiecare din apele pe care le schimbam si sa nu punem sare decat la ultima apa,la care nu mai punem bicarbonat…Ideea cu cartoful cred ca e buna,desi nu am pus-o in practica la fasole, dar stiu ca se foloseste la mancarurile la care ai pus ceva mai multa sare decat trebuia , deci are proprietatea de absorbtie si de asta e bun si la fasole.

  18. eu fierb fasolea pe jumatate si apoi o congelez. asa nu cumpar conserve care contin E-uri si conservanti…

  19. Aurel Dorobantu

    Buna ziua, Am vazut ca este o mare problema fiertul fasolei.La mine nu!Iata cum procedez eu:spal boabele de fasole in apa rece dupa cre o pun la fiert in apa rece si dupa ce a clocotit pret de 2-3 minute arunc apa si repet operatiunea apoi pun boabele in oala sub presiune simple sau cu legumele necesare pentru ceea ce doresc sa realizez (iahnie,icre de fasole,fasole batuta , ciorba de fasole)si atunci cand a inceput sa clocoteasca pun capacul si las la fiert aproximativ 45 minute din momentul cand a inceput sa iasa aburi pe supapa ( sa fasaie).Toata operatiunea ( spalat , fiert,curatit legume )dureaza cel mult o ora si un sfert. Incercati!

  20. Buna ziua,
    Se da un clocot de 5 minute intr-o oala oarecare, dupa care se arunca apa se pune in oala sub presiune cu apa proaspata si se lasa inca 45 minute sa fiarba.Garantat functioneaza.!!!

  21. Adrian Croitoru

    si eu puneam pe vremuri la inmuiat fasolea..dar o femeie mai in varsta mi-a spus sa o pun la fiert in apa rece. (neinmuiata).la cateva minute dupa ce a inceput sa clocoteasca …aruncam apa de pe fasole si o punem iarasi in apa rece…procedati asa de 3,.ori.si e gata fiarta ! : )

  22. Super ideea cu bicarbonat!! Stau de la ora 19 și e ora 2 noaptea.Am citit remedii =))) și a funcționat cu bicarbonat în 5 min. Jessus!!!

  23. madalinazmed

    se pare ca eu sint foarte norocoasa,nu am nimerit niciodata o fasole asa incapatanata incat sa nu fiarba usor,oricum,fara bicarbonat,lingurite si alte trucuri o fierb la foc domol sa nu se sparga bobul,asta dupa ce o tin la inmuiat de seara pana dim,asa mai scap de o mare parte din coaja,o scurg bine si o pun in pungi la congelator,cand o folosesc o arunc asa congelata in oala,mai putin in cazul in care o fac pasta,va recomand cu caldura procedeul fierbeti o singura data in cantitate mare si va asigurati o rezerva usor de folosit la nevoie,mult mai buna decat cea la conserva care de multe ori are o culoare de-ti piere pofta

  24. Eu as vrea sa vad o salata de fasole boabe de la tine. Sunt convins ca te vei documenta in acest sens. m-ar scuti pe mine de cercetari. imi este mai comod sa iti accesez site-ul.

    • bucatarmaniac

      Sunt deja , cateva retete de salate cu fasole boabe. Foloseste cu incredere casuta de search din dreapta sus a blogului. Nu-i foarte complicat.

  25. multa fasole mananca lumea…. :)))

  26. Unele comentarii sunt delicioase! :))

  27. daca fasolea e de 3 ani poti sa i pui si dinamita ca tot greu fierbe,daca e fasolea buna fierbe si fara artificii de gen bicarbonat de sodiu ,linguri , zahar .As zice ca cartoful absoarbe toxina din fasole sau sulful dar intrebarea e ,:fasolea la fierbere numai sulf lasa n apa ?nu si minerale vitamine calciu?deci ne trebuie un cartof inteligent,care stie sa aleaga numai lucrurile nocive pentru noi .

    • Taro's corner

      In legatura cu cartoful inteligent, sa stii ca daca vrei sa corectezi o supa prea sarata ,pui 2-3 cartofi decojiti in oala si absoarbe (numai) sarea de acolo ;))

  28. De fapt n am invatat nimic.niste sfaturi luate de pe net si scrise aici…ca in final sa ne spui ca pui fasole de la conserva. Apuca-te sa scri articole sportive.te pricepi msi mult cred.

  29. eu nu stiu care o fi adevarul stiintific dar recunosc ca experimentez,personal am avut probleme cu fasolea de cateva ori in sensul ca la fiert ,boabele se comportau diferit,o parte se sfarama in timp ce altele ramaneau tari ca gloantele si atunci am optat ptr inmuierea lor de seara pana dimineata sau invers,iti poti da seama daca s-au inmuiat uniform sau nu.In privinta timpului de fierbere am rezolvat problema altfel:fierb o cantitate mai mare,la foc mic,la sfarsit pastrez cat folosesc iar restul impart in caserole sau pungi si bag la congelator,cand mai am nevoie o scot si o adaug in mancare aproape de sfarsit,dupa ce am pregatit termic ciolanul sau costita si legumele,mai las sa fiarba putin si e gata>Nu am incercat sa fac salata cu fasole congelata ptr ca acolo imi place fasolea aia rosie la conserva,cu bobul mai mare dar la iahnie,supe ciorbe si alte cele merge perfect,important e sa gasiti o fasole buna si sa reusiti s-o fierbeti fara sa se sfarame.Mai nou am citit un articol care recomanda sa punem fasolea la inmuiat in apa calda,vreo 60 de grade.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*