29 ianuarie 2011

Cum se fierbe un ou?

cum se fierb ouale

De fapt vom vorbi aici despre cum se fierb ouale ca sa iasa perfect moi, sau perfect tari. Ca de fiert, e clar ca se pun in apa si se fierb. Intrebarea este cat timp se fierb ca sa fie tari, dar galbenusul sa ramana galben? si cat se fierb ca sa fie moi, dar nu nefierte? Si in plus vom mai vorbi despre cum facem sa le curatam usor.

1. Cum se fierb ouale moi
Pentru ca oul moale sa fie perfect, trebuie sa luam in considerare mai multi factori: marimea oului, temperatura oului, si durata de fierbere.
Daca puneti in apa care fierbe un ou rece din frigider, acesta va crapa cu siguranta. Asa ca cel mai bine este sa-l scoateti de acolo macar cu jumatate de ora mai repede, sau sa il tineti cateva minute in apa calduta de la robinet, in asa fel incat sa il aduceti la temperatura camerei.
Puneti oala cu apa la fiert pe foc mare pana incepe sa fiarba, apoi micsorati flacara. Puneti ouale. Apoi, numarati minutele. 
Va voi spune timpul de fierbere pentru un ou de marime medie. Asa ca pentru un ou mai mare sau mai mic, adaugati sau scadeti cate un minut.
Pentru a obtine oua fierte moi, cu albusul aproape lichid si galbenusul putin cremos: 2 minute
Pentru a obtine oua fierte moi, cu albusul putin inchegat si cu galbenusul cremos: 3 minute
Pentru a obtine oua cu albusul perfect inchegat si cu galbenusul cremos: 4 minute
Imediat dupa ce le-am luat de pe foc, ouale se scufunda in apa rece, eventual sub jet de apa rece. Se pot lasa acolo pana se racesc putin. Se vor curata mai usor.
2. Cum se fierb ouale tari
Sa fierbi un ou tare, este mult mai usor decat sa fierbi un ou moale, dar si aici trebuie sa tinem cont de timpul de fiert. Daca vom fierbe ouale mai mult decat trebuie, galbenusul isi va schimba culoarea inspre albastru sau verde …ceea ce nu este tocmai placut vederii.
Ouale se pot pune de la inceput in oala cu apa rece. (Totusi ca sa nu crape, este bine sa le aduceti la temperatura camerei). Oala se pune la fiert. Din momentul in care incep sa fiarba, se lasa pe foc 8 minute. Adaugati un minut pentru ouale foarte mari si scadeti un minut pentru ouale mici.
Dupa ce le-ati fiert, lasati-la in apa rece sau sub jet de apa rece pana cand ajung la temperatura dorita. De obicei, cand puteti sa le atingeti cu mana fara sa va ardeti s-au racit suficient pentru ca sa le puteti curata.
3. Situatii speciale, in care ouale se fierb altfel (sursa: www.bbc.co.uk)
Cu cat va aflati la o altitudine mai mare fata de nivelul marii, cu atat fiertul oualor devine mai dificil. Cu cat va aflati mai sus, cu atat presiunea atmosferica scade si timpul de fiert va fi mai mare.
-de la 1800 m deasupra nivelului marii: timpul de fiert se dubleaza.
-de la 3000 m deasupra nivelului marii: nu are rost sa va obositi sa fierbeti un ou. Apa va fierbe si se va evapora, inainte ca oul sa fie gatit, asa ca e mai bine sa luati in considerare o omleta.
4. Ce punem in apa in care fierb ouale?
Nimic. Unii pun sare sau otet, sau amandoua, dar n-are nici un rost.
Astept sfaturile si propunerile voastre in legatura cu acest subiect, pentru ca sunt sigur ca mai sunt si alte smecherii pe care eu nu le stiu.

Vedeti aici cum stiti daca ouale sunt proaspete.
Iar aici, vedeti cum puteti vopsi cu ceapa  ouale de Paste

Vezi si alte Sfaturi practice in Bucatarie
cum se fierb ouale

36 de comentarii:

  1. Cat timp se fierb ouale ca sa ramana moi, sub nivelul marii? :))

    RăspundeţiȘtergere
  2. Asta cu înălțimea e tare... falsă. Temperatura de fierbere scade cu presiunea, așa că la 3000 m ea va ajunge undeva spre 90 grade. Asta nu înseamnă că oul nu se fierbe. Albumina coagulează pe la 40. Doar că trebuie fiert mai mult.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Asta cu altitudinea trebuie calificata.

    Oul de gaina, din comert coaguleaza la 60-70 de grade celsius - respectiv 60-65 albusul, si 65-70 galbenusul. De aia se poate face omleta pe tabla masinii, insa apa nu va fierbe.

    Despre temperatura de fierbere in functie de altitudine si asta trebuie calificata.

    Practic la 3000m, punctul de fierbere e la 90 de grade... deci inca merge, iar la 4500m e 85 de grade (evident Celsius), deci pana si aici inca se poate fierbe oul.

    Ideal pentru fierberea la altitudine se recomanda oala cu presiune... pentru ca nu se evapora apa asa repede.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "clarifcată" nene nu "calificată"

      P1V1/T1n1=P2V2/T2n2 sau cum era? :)

      Ștergere
  4. Mihai, multumim pentru clarificare. Eu am preluat informatia (am citat si sursa), nu am verificat-o. Nu stiam asemenea detalii.

    RăspundeţiȘtergere
  5. Eu le fierb si le pun sub un jet de apa rece dupa care le curat dar nu inainte de a le intepa la un capat cu un ac. Asa se curata ffff usor.
    O zi buna!:)

    RăspundeţiȘtergere
  6. Mihaela, presupun ca intra apa sub coaja si se curata mai usor. Foarte bun sfatul! Multumim!

    RăspundeţiȘtergere
  7. As avea cateva completari:

    Ouale nu sunt, din punct de vedere tehnic, fierte cu adevarat, ci fierte molcom (mijotate), fara clocot. Fierberea cu clocot poate intari si decolora galbenusul si, de asemenea, poate crapa coaja.

    Cand fierbem oua, este indicat sa se foloseasca oua care nu sunt foarte proaspete. Ouale mai vechi au o pernita de aer mai mare, lucru ce va ajuta la curatarea lor mai lesnicioasa.

    O modalitate simpla de a pune ouale in apa fierbinte este aceea de a le aseza intr-o lingura si de a le introduce usor, in apa.

    Odata ce ouale sunt fierte, se scot din apa fierbinte si se introduc in apa rece, cu gheata, pentru a stopa procesul de gatire. Dar daca se tin prea mult timp in apa rece, coaja se lipeste mai tare de albus din cauza ca aerul care exista intre albus si coaja, prin racire se contracta, formandu-se un vid care atrage coaja. Acest lucru se intampla la ouale proaspete, la care acest spatiu este foarte mic. Daca se tin numai cateva secunde, aerul din punga condenseaza putin si se formeaza un lichid care va permite desprinderea cu usurinta a cojii.

    Este important ca mai ales ouale ras-fierte sa fie cufundate in apa cu gheata. Acest lucru va impiedica nasterea mirosului sulfuros si formarea pojghitei (inelului) de culoare verde in jurul galbenusului. Pojghita apare ca rezultat al unul proces natural, in care compusii de sulf si fier se combina la suprafata galbenusului.

    Cand nu stiti exact daca un ou este crud sau fier, exista un truc ce va permite sa aflati acest lucru. Pur si simplu se roteste oul, ca un titirez. Daca este proaspat si crud, nu se va invarti decat foarte putin. Daca este fiert, se va invarti rapid, de mai multe ori.

    RăspundeţiȘtergere
  8. As dori sa vopsesc oua pt Paste, dar as vrea sa-mi iasa galbenusul cleios nu tare.Ce sfat imi puteti da ca dupa ce le pun in vopsea sa nu se intareasca asa de tare ?

    RăspundeţiȘtergere
  9. @Radu, multumim!:)
    @Anonim, 4 minute pentru albus inchegat si galbenus cleios. Din cate stiu eu nu se fierb in vopsea.

    RăspundeţiȘtergere
  10. Cum fac eu: apa pe foc, cand da in clocot scad un pic focul, pun ouale cu lingura acolo (daca imi aduc aminte le scot din frigider cand pun apa la fiert), pun timer-ul pe sapte minute si astept; scot cu lingura din apa, pun sub jet de apa rece; curat oul E CALD, il tai in doua cu un cutit ascutit si-l asez deasupra unei felii de paine cu branza de capra astfel incat sa se inece branza in galbenus, rasnesc piper deasupra si o mananc,ca omului ii sade bine cu masa de dimineata.

    Ouale "de inrosit" prefer sa le fierb tari - maxim 8 minute, astfel incat sa nu se usuce galbenusul.

    RăspundeţiȘtergere
  11. Am mai multe adaugiri sau contradictii.
    Ca sa nu crape coaja se pune putin otet. acidul acetic actioneaza asupra cojii si o face elastica.(proba: lasati 24 de ore un ou intr-un pahar cu otet si veti vedea a 2-a zi ca nu mai are coaja); dar daca oul este mai vechi, asa cum sustin unii, este chiar bine sa pui putin otet, deoarece cu timpul albusul trece de la un ph de 7.3 la unul de 9, iar otetul, care are in jur de 3, il va echilibra.
    Vid nu se va face niciodata intre carcasa si membrana doarece ele sunt poroase. ex:1. pentru a supravietui pana la spargerea cojii,puiul respira prin acestea; 2. pentru a face oua trufate, se lasa ouale 48 de ore intr-un borcan alaturi de o trufa si inchis ermetic).
    Iar aia ca albumina coaguleaza la 40 de grade e cea mai tare!!!
    Oul intreg(galbenusul amestecat cu albusul) incepe sa se coaguleze intre 65-68 de grade
    Galbenusul incepe la 65 de grade( la 64,5 se poate face pasteurizarea lui, timp de 4 min, sau la 70 de grade timp de 90 de secunde)
    Albusul incepe de la 60 de grade.
    Nu cred ca va intereseaza la ce temperatura incepe sa fiarba oul la 4500 de metri altitudine, doar daca nu vreti sa urcati pe K2 si sa mancati oua fierte:))
    Si inca nu am incercat in vid la ce temperatura incep sa fiarba, dar o sa revin cu informatii.
    Multumesc

    RăspundeţiȘtergere
  12. Ce ma bucur ca ai postat, mi s-a facut o pofta acum.. abia astept sa fie dimineata! :))

    RăspundeţiȘtergere
  13. Am facut acum un ou fiert moale la 4 minute, foarte bun. Nu mai mancasem de mult, decat tari. Eu pun sare in apa, believe it or not, se curata mai usor :D

    RăspundeţiȘtergere
  14. Din pacate se pare ca oualele "moderne" care se gasesc in comert trebuie fierte cam 8-9min ca sa iasa bine. Am facut proba si am fiert unul 5min si era aproape tot lichid cand l-am spart. Se pare ca mancam mancare "sanatoasa" :(

    RăspundeţiȘtergere
  15. Ar trebui lamurita mai bine problema :))
    Am fiert un ou 4 minute si .... este crud ! Ouale chiar se fierb doar 4 minute ori trebuie sa treaca 4 minute de la momentul in care apa fierbe ? Eu le pun la fiert in apa rece .

    RăspundeţiȘtergere
  16. Scuze , m-am lamurit . N-am citit cu rabdare toata ....metoda de fierbere .
    Multam !

    RăspundeţiȘtergere
  17. PENTRU CA OUALE DUPA FIERBERE SA SE DECOJEASCA MAI USOR SE PUNE O LINGURITA DE SARE DE MASA IN APA DE FIERBERE

    RăspundeţiȘtergere
  18. Eu am facut acum un ou fiert in 500 ml apa si am pus o lingurita de sare.
    L-am lasat 7 minute.Dupa ce l-am curatat,am vazut ca era lichid!Ca un ou crud! Era un ou de casa,era "batran" de 3 zile.Stau la campie.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca l-ai lasat 7 minute in total, sigur ca era crud! Cronometrezi 7 minute de cand incepe sa fiarba apa!;)

      Ștergere
  19. Interesant articolul...are unele lucruri pe care nu le stiam :)

    RăspundeţiȘtergere
  20. :))) Cata tevatura pentru un subiect asa de banal! Cred ca fiecare fierbe ouale cum s-a obisnuit. Eu fac asa: cand apa fierbe le pun in apa, fara sa scad focul, reci de la frigider (uneori crapa, dar din cauza temperaturii apei, nu apuca sa iasa mai nimic din albus), apoi le tin cam 4-5 minute ca sa fie galbenusul cleios. Mai putine minute = albus crud (yeaaahhhh! mi-e sila numai cand ma gandesc la cum arata, ca niste muci...). Si da, pun sare in apa de fiert pt ca de aia nu mai crapa coaja si se decojesc mult mai usor.

    RăspundeţiȘtergere
  21. desi pare banal este binevenit acest subiect, l-am vazut la moment ca aveam ouale pe masa sa le umplu pt niste musafiri;
    am tinut cont de parerea tuturor si a fost bine, multe tips-uri nu le aflasem pana acum

    RăspundeţiȘtergere
  22. e un subiect "banal", asta pentru mai tot romanul are impresia ca se pricepe la bucatarie. ca multi din noi fierbem ouale "dupa ureche" e una, ca exista o tehnica pentru asta si niste treburi de respectat e cu totul altceva. faptul ca ne este indiferent cum sunt ouale dupa fierbere, asta denota "banalitatea" despre cum se fierbe un ou in mod normal. se pare ca pentru unii nu exista "secrete" in bucatarie, ei le stiu pe toate. :D

    RăspundeţiȘtergere
  23. Banal sau nu, pot spune ca am mancat la ora asta (02:40) 2 oua fierte, cremoase si gustoase cum nu am mai mancat niciodata. Nu sunt adeptul lor, 1-2 oua pe luna, grozave sfaturi !

    RăspundeţiȘtergere
  24. Noi stam intr-un oras port Si da, am observat ca trebuie sa scad cam 15 sec din timpul de fierbere pt ca oul sa nu se intareasca, ci sa iasa moale.

    RăspundeţiȘtergere
  25. Dispozitivul ala chinezesc in forma de juma' de ou, care isi schimba culoarea pe masura ce oul se fierbe, nu da gres. Se gaseste in orice hypermarket la vreo 9-10 lei. Curaj, ca merita!

    RăspundeţiȘtergere
  26. Eu personal pun putina sare in apa in care fierbe si in proportie de 80-90% din ouale fierte astfel se decojesc mai usor si nu pe segmente mici ci foarte mari ... 20-30% chiar si mai mult din coaja :)

    RăspundeţiȘtergere
  27. De ce nu se respecta si acasa la fel ca la Restaurant ca ouale sa fie spalate inainte de preparare mai ales daca au gainat... . Cum nu am Cloramina acasa le spal cu detergenul de vase Fairy... Azi am fiert si eu 4 oua in apa cu sare si nespalate de la gainat sa vad ce se intampla... Au capatat miros tare de sulf sau gainat, cu toate ca ma gandeam ce se intampla cu sarea din apa cand se rupe legatura chimica NaCl impreuna cu Sulful din gainatul de pe ou ce iese in mod chmic... Asa ca m-am gandit sa intru si eu pe site-ul asta din rezultatele cautarii de la Google. Cred ca si carnea daca are putin miros sau orice alt aliment nu se fierbe impreuna cu sarea, pentru ca si sarea trece prin diferite procese de prelucrare, spalare, uscare, amestecare cu antiaglomerant, iodare, alti conservanti, ferocianura sau nitriti etc... . Insa in organism cum devin toate ca in forma lor Ionica in sange ??? ?! Na+ si Cl - ...

    RăspundeţiȘtergere
  28. De ce nu se respecta si acasa la fel ca la Restaurant ca ouale sa fie spalate inainte de preparare mai ales daca au gainat... . Cum nu am Cloramina acasa le spal cu detergenul de vase Fairy... Azi am fiert si eu 4 oua in apa cu sare si nespalate de la gainat sa vad ce se intampla... Au capatat miros tare de sulf sau gainat, cu toate ca ma gandeam ce se intampla cu sarea din apa cand se rupe legatura chimica NaCl impreuna cu Sulful din gainatul de pe ou ce iese in mod chmic... Asa ca m-am gandit sa intru si eu pe site-ul asta din rezultatele cautarii de la Google. Cred ca si carnea daca are putin miros sau orice alt aliment nu se fierbe impreuna cu sarea, pentru ca si sarea trece prin diferite procese de prelucrare, spalare, uscare, amestecare cu antiaglomerant, iodare, alti conservanti, ferocianura sau nitriti etc... . Insa in organism cum devin toate ca in forma lor Ionica in sange ??? ?! Na+ si Cl - ...

    RăspundeţiȘtergere
  29. Eu zic ca e mai igienic sa spalam inainte oul inainte de fierbere... Sarea pusa la fierct impreuna cu oul nu sti cum e cand se rupe legatura la sare Na+Cl- si ce compusi daca daca sarea mai contine antiaglomerant sau ferocianura sau nitrit.

    RăspundeţiȘtergere
  30. Incercati sa asezati ouale in borcane, turnati apa deasupra, infiletati capacul si dati la cuptor pentru timpul necesar fierberii oului moale, tare, etc. Il aveti oricand la dispozitie.

    RăspundeţiȘtergere
  31. Ca sa ramana galbenusul in centru intoarceti ouale de cateva ori in timpul fierberii. Scria intr-o carte ca si gaina le intoarce de cca. 50 de ori pe zi la inceputul clocirii. In acelasi scop :))

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...