10 decembrie 2010

Cum se face branza de vaca

Photobucket
Nimic nu e mai bun decat branza dulce de vaca facuta in casa.
Cum se face branza dulce? Iata reteta pas cu pas.
In primul rand avem nevoie de lapte, un lapte mai gras daca se poate. Eu am folosit lapte de vaca adevarat, nu cumparat de la alimentara. Nu incercati sa folositi lapte UHT ca nu functioneaza. Acesta nu contine bacteriile necesare. Laptele pasteurizat din comert, se preteaza, dar orientati-va spre cel mai gras daca doriti sa iasa o cantitate cat mai mare de branza.
Asa cum spuneam, am folosit 2 litri de lapte de vaca. L-am pus intr-un vas si l-am lasat sa se strice! Nu am pus nici lamaie, nici cheag, nici un agent care sa grabeasca fermentarea laptelui. Acesta se incheaga singur, lent si sigur. Dureaza intre 2 si 3 zile, in functie de cat e de cald locul in care il pastrati. In tot acest timp nu umblam la el. Il putem acoperi cu un tifon ca sa nu se puna praful. Dupa ce se incheaga, il incalzim putin, pe aragaz, si amestecam cu o lingura de lemn in tot acest timp ca sa se incalzeasca uniform. Trebuie incalzit foarte putin, asa cam cat sa poti tine un deget in el. Zerul se va separa de branza, in acest moment. Compozitia pe care o obtinem o vom strecura cu ajutorul unei panze curate sau a unui tifon.
Ea trebuie sa ramana in panza respectiva cateva ore, sau chiar pana a doua zi pentru ca tot zerul sa se scurga. In functie de cat de mult o lasam la scurs vom obtine o branza mai moale sau mai aspra (seaca). Branza obtinuta in acest fel nu se compara la gust si calitate nici cu branza cumparata de la producatorii din piata si nici cu cea de la supermarket. Este excelenta mai ales pentru copii pentru ca nu contine conservanti. Pofta buna!
De asemenea, am folosit-o cu seucces la prajituri cum ar fi Cheesecake, Prajitura cu branza dulce sau prajitura cu crema de branza si fructe de padure.
Vezi si alte Sfaturi practice in Bucatarie

 Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

13 comentarii:

  1. Cand era fii-mea mica,faceam des.
    Nu stiu de ce nu mai fac. :(
    E intradevar foarte bun.Iar sursa de lapte e peste gard. :)

    RăspundeţiȘtergere
  2. Lia, nici eu nu fac pe cat de des as vrea.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Eu fac brinza din lapte batut gras,de 3.25%, si iese foarte buna.
    Daca o lasi pe foc prea mult, brinza iti iese uscata, daca o lasi potrivit, adica proba cu degetul, iti iese ca si o crema.
    Am un baby de 8 luni si maninca brinza cu banana.
    E o reteta buna si usoara.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Anonim, multumesc! Da` am mai facut si eu din lapte de 3,25%, dar nu UHT.

    RăspundeţiȘtergere
  5. Se poate folosii un truc simplu pentru a iesii branza mai fina, se pune laptele prins in apa fierbinte nu direct pe foc

    RăspundeţiȘtergere
  6. Emil b, intr-adevar se poate face si asa si probabil ca este mai sigur, daca n-ai chef sa-l pazesti. Dar nici pe foc nu lasam laptele atat de mult incat sa se infierbante. :))

    RăspundeţiȘtergere
  7. buna, reteta mamei mele:2 litri de iaurt de casa(laptele il tinea pe marginea sobei la caldura cateva zile),incalzea 3-4 litri de lapte si punea peste iaurtul astepta cateva minute si strecura in tifon

    RăspundeţiȘtergere
  8. din cite stiu de la bunica mea ...cit laptele e mai fierbinte ,branza iese mai sticloasa si mai inecacioasa dar se acreste mai greu ...

    RăspundeţiȘtergere
  9. Eu mai puneam cheag din burta de vitel sau, in ultima perioada, foloseam cheag din comert.

    RăspundeţiȘtergere
  10. Buna! Mulţumim pentru reţetă, este foarte bine explicată metoda! Este prima dată când fac şi se pare că mi-a ieşit bine. Pe mine mă interesează şi zerul. Mie nu mi-a ieşit un zer transparent, aşa cum ar trebui să fie... Oare ok? Ce fac cu el acum?

    RăspundeţiȘtergere
  11. Poate o sa mai citesti desi vine atat de tarziu acest raspuns.
    Deci zerul se poate bea avand o multime de proprietati( le citesti pe net)si apoi mai poti obtine o delicioasa urda fierband zerul mai multisor pana se ridica la suprafata urda. Ce-i drept trebuie sa pui vreo 4 litri de zer ca sa obtii o cantitate destul de modesta de urda. Eu mai pastram zer in frigider si faceam la doua ture de barnza una de urda.Se strecoara cu tifonul pus in mai multe straturi si cu multa rabdare.
    Succes!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Si se poate folosi la facut papanasi cu pezmet, nu?

    RăspundeţiȘtergere
  13. Ce bun mi-a iesit !!!! Mulțumesc mult !!!

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...