21 noiembrie 2010

Supa de chimen

supa de chimen

Supa de chimen cu crutoane, n-as fi mancat nici cu forta cand eram copil, desi mama facea extrem de rar…probabil tocmai din acest motiv. Mi-am adus aminte de ea, insa si mi s-a facut pofta. A iesit buna de tot… nu asa cum imi aduceam eu aminte..dar ma gandesc ca si gusturile se schimba…odata cu varsta. De asemenea m-am gandit ca este potrivita pentru cei care tin post sau pentru vegetarieni.

Ingrediente:
1,5 litri apa
2 lingurite de chimen
1 ceapa mica
1 morcov
jumatate de ardei gras
o bucata mica de telina
sare, piper dupa gust
1 lingura faina
2 linguri ulei
frunze proaspete de patrunjel
crutoane de paine

Ceapa, morcovul, telina si ardeiul, se curata se spala si se pun la fiert, cu putina sare si piepr, exact ca la o supa normala de pui, de exemplu. Cand legumele sunt fierte, supa se strecoara. Chimenul se prajeste putin in ulei, apoi se adauga si faina si se amesteca pentru vreo juamatte de minut. Atentie, faina nu trebuie sa se arda ci doar sa se prajeasca foarte putin. Se stinge totul cu supa de legume pe care am pregatit-o mai devreme. Se lasa sa mai fiarba pentru 10 minute, apoi se strecoara, daca va deranjeaza seintele de chimen. Se serveste cu crutoane de paine si frunze de patrunjel proaspete.

Pofta buna!

P.S. Crutoanele de paine se obtin din pane taiata cubulete si data la cuptor pentru cateva minute pana se rumenesc, exact ca si pentru pesmet.  De asemenea, puteti sa prajiti bucatelele de paine , intr-o tigaie, in unt, pentru un plus de savoare.

P.P.S. pentru supa de chimen se poate folosi si supa clara de pui, de exemplu, daca aveti la indemana.   supa de chimen

26 de comentarii:

  1. Doamne cate amintiri frumoase am cu supa asta...o mancam cu bunicul meu care avea diabet(se pare ca e recomandata la boala aceasta - habar n-am de ce). Ce ma bucur ca mi-ai amintit de ea! :)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept pana maine sa o fac si eu,mama ne facea si noua in copilarie.

      Ștergere
  2. N-am facut de mult.Pentru ca e rapida si buna o fac de obicei
    sambata.
    Eu pun jumatate apa,jumatate lapte.
    Fara ardei.
    Crutoanele sunt clou-ul ...)
    A ta arata intr-un mare fel si justifica dictonul :

    Non multa sed multum.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Cred ca trebuie sa o incerc. E prima supa care-mi da fiori pe sira spinarii. Mi-e frica de ea... :))

    RăspundeţiȘtergere
  4. DiAnais, cu multa placere. Si eu iti multumesc. Din cate stiu eu este o supa care se recomanda in multe regimuri alimentare la diferite afectiuni. dar n-as puta sa-ti dau detalii ca nu ma pricep. De aia m-am gandit ca e buna si in post. :)

    RăspundeţiȘtergere
  5. Lia, multumesc mult. Supa de chimen n-am facut-o niciodata cu lapte dar am sa incerc. Am o reteta asemanatoare de supa de cartofi in care pun lapte, dar si chimen, asa ca imi imaginez ca este buna.

    RăspundeţiȘtergere
  6. Adi,ma faci sa rad! :) Te lasi tu la o supa?

    RăspundeţiȘtergere
  7. Uite aici reteta mea,ingramadita langa alta,la capitolul "Rapid" :)

    http://povesticulinare.blogspot.com/2010/03/sa-gatim-sub-presiune.html

    Sper sa nu te superi ca o pun ,dar eu cred ca schimbul de retete e
    benfic.
    Nu trebuie sa publici postarea mea.
    Am pus-o doar pentru tine,daca vrei
    sa vezi si sa incerci varianta mea.
    Spor si inspiratie la bucatarit :)

    RăspundeţiȘtergere
  8. Uuu... iubesc chimenul! Inca nu am incercat supa de chimen, dar m-ai convins! Incerc neaparat!

    RăspundeţiȘtergere
  9. Lia, multumesc mult pentru reteta :) Am s-o incerc cu siguranta! :)

    RăspundeţiȘtergere
  10. Le Blog Piquant, multumesc! Sper sa-ti placa! :)

    RăspundeţiȘtergere
  11. In sfarsit o reteta adevarata de supa.
    Am vazut numai porcarii pana acum,asta este intr-adevar buna.Eu nu am mai facut de mult,dar niciodata nu am pus faina.Trebuie sa fie o supa usoara.Prajesc putin semintele de chimen,adaug supa peste ele,le dau in cateva clocote si le strecor.Legumele le tai de la inceput cubulete potrivite pt ca imi place sa le gasesc in fatfurie.In loc de patrunjel merge foarte bine cu cateva frunze de tarhon proaspat.

    RăspundeţiȘtergere
  12. Anonim, sigur se poate sa nu pui faina. eu asa o stiu de la mama. Multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  13. uram aceasta supa cand eram mica, iar mama facea destul de des fiindca ei ii placea. am crezut multa vreme ca urasc chimenul, dar am observat ca imi place pe saleuri. voi incerca si supa, desi cred ca deja am un reflex conditionat sa o urasc :)))

    RăspundeţiȘtergere
  14. Eu de obicei o fac fara chimen.
    O zi buna!

    RăspundeţiȘtergere
  15. anti crampe si anti colici! EXCELENTA!!!

    RăspundeţiȘtergere
  16. vaaaiii... supa asta mi-o facea mama... si cum nu am ratat nimic ce era de invatat, acum o fac si eu :)

    Eu mai folosesc cateodata supa (de duminica) in care nu am fiert taitei... si, cu toate ca poate suna ciudat, nu suport chimenul seminte (nici macar pe saratele) DAR IL ADOR PE CEL MACINAT pe care il pun la supa. Are un gust intens asa.

    RăspundeţiȘtergere
  17. Mama mai sparge oua (le lasa sa se coaguleze intregi)si mai adauga si lapte sau smantana (astea din urma nu stiu exact care anume)...e usoara si tare rapida.

    RăspundeţiȘtergere
  18. Mi-a dat cineva niste supa cu chimen, dar a pus foarte mult chimen si are un gust...ciudat (e putin spus)...are cineva vreo idee cum se poate drege, ca sa fie supa "mancabila"? :P

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. presupun k se drege prin adaugare de apa...ar avea sens daca v-a iesit prea concentrata

      Ștergere
    2. Mie imi placea foarte mult supa de chimen cand eram mica...nu-i placea mamei mele si deaceea nu o gatea foarte des..chiar uitasem de aceasta supa pana acum nu demult cand am inceput sa beau un ceai absolut delicios pt producere de lapte (alaptez) si care contine pe langa alte plantute delicioase si anise, adica chimen. Dintr-o data mi s-a facut pofta de supa dar clar mama nu stie sa-mi zica cum se face fiindca n-a mai gatit-o de ani de zile. Multumesc mult pt reteta, abia astept sa o gatesc!

      Ștergere
  19. Anise sau chimen e un ingredient foarte raspandit in Grecia, Egipt, Argentina sau America de Sud si popular pentru proprietatile sale medicinale. Este o planta care este folosita in afectiuni bronsice, tuse, in general afectiuni respiratorii drept expectorant, este folosit impotriva colicilor la bebelusi, vindecare de vanatai si chiar "repellent" pentru tantari. Am uitat complet cum se traduce repellent in romaneste...respingator de tantari lolllll :)))))) Grrr...imi uit limba materna, nu e bine :/

    RăspundeţiȘtergere
  20. mama mea folosea supa de vaca,crutoanele pacalite cu un pic de unt...un deliciu

    RăspundeţiȘtergere
  21. Nici nu stiu la ce sa ma uit..la poze sau la reteta! pozele sunt de revista...bravo!

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...