Prăjitura cu mac

Prajitura cu mac….sau prajitura cu muuuult mac, sau prajitura cu muuulta crema de mac, este una din dulciurile preferate ale compilariei mele. Nu cred ca este vreo bunica sa nu stie sa faca prjitura asta…cel putin nu din cele pe care le cunosc eu.  Reteta este a uneia dintre bunicile mele si ma bucur ca am mai gasit-o in caietul mamei. Nu am avut timp sa o fotografiez pas cu pas, dar prajitura cu mere se face aproape la fel, asa ca puteti sa observati detaliile aici. Tehnica este aceeasi, dar difera putin ingredientele.


Ingrediente pentru blat

  • 300 g faina
  • 150 g unt
  • 50 g zahar praf
  • 1 praf de copt+ 1 lingura lapte (praful de copt se stinge cu  laptele)
  • 3 galbenusuri de ou
  • 3 linguri smantana

Ingrediente pentru cremă

  • 200 g zahar
  • 200 g mac macinat
  • 50 g unt
  • 1 cana de lapte (200 ml)
  • 100 g faina
  • 3 albusuri spuma
  • 1 plic de zahar vanilat
  • coaja de lamaie
  • jumatate de plic de praf de copt
  • gem de caise

Cum se face prajitura cu mac

  1. Aduceti ingredientele la temperatura camerei.
  2. Amestecati si framatati ingredeintele pentru blat pana obtineti un aluat nelipicios, usor de modelat. Il impartit in doua parti inegale. Cea mai mare, se intinde cu o sucitoare si se aranjeaza in tava si pe marginile acesteia. Ca si aici. Cealalta bucata se intinde si se aseaza deasupra cremei.
  3. Laptele se pune la fiert, impreuna cu macul macinat. Se fierbe la foc mic pana se ingroasa. Se lasa la racit. Intre timp cele 3 albusuri de ou se bat spuma. Compozitia cu mac se amesteca usor si cu celelelte ingrediente: untul, zaharul, faina, praful de copt, coaja de lamaie rasa, zaharul vanilat. In final se incorporeaza usor si spuma.
  4. Peste aluatul intins pe fundul tavii se intinde un strat de gem de caise (sau un alt gem acrisor si aromat) Deasupra se toarna crema (s-ar putea sa fie destul de lichida, dar nu va speriati, se va intari la copt). Peste crema se intinde cu grija si ultima foaie de aluat. Prajitura se impunge din loc in loc cu furculita si se da la cuptor la foc mediu, pana ce marginile se desprind de tava si deasupra devine aurie.
  5. Se lasa la racit si se serveste pudrata cu zahar. Pofta buna!

P.S. In ultima fotografie se observa o varianta a prajiturii, dar cu dovleac. Retetea diferă putin, dar am sa va povestesc despre ea, zilele viitoare.

40 Comments

  1. Moamaaa, e chiar prajitura copilariei…notat reteta, merci!

  2. The Bird Cage

    Hello,

    These are my favourite european pastries, there is a Polish neighbourhood nearby my house that makes them and I ALWAYS buy them.

    I had never seen the recipe for them!

    Is there any way that you could translate the recipe for me? I would REALLY like making them!

    Thank you so very much,

  3. The Bird Cage

    Hello,

    These are my absolute favourite Eastern European treats! I always buy them in the Polish neighbourhood nearby my house!

    Is there any way that you could translate the recipe for me? I would really LOVE making them!

    Thank you!!!!!

  4. This looks really pretty!

  5. P langa faptul ca gatesti minunat, mai si fotografiezi dumnezeieste…
    Felicitari

  6. This looks amazing! What a delicious way to use poppyseeds in a dessert! Sounds heavenly!

  7. This sounds absolutely delicious! The pictures are stunning!

  8. Sara & Miki

    Felicitari pentru nominalizare foodbuzz. E minunat cand mai ajunge si un roman pe acolo. Bravo!

  9. bucatarmaniac

    Liana, cu multa placere!

  10. bucatarmaniac

    The Bird Cage, please write me a message with your e-mail adress at bucatarmaniac@gmail.com , and I will send you the translated recipe as soon as I can.

  11. bucatarmaniac

    Ravienomnoms, thank you!

  12. bucatarmaniac

    Adinuca, multumesc mult!

  13. bucatarmaniac

    Amy, thank you!

  14. bucatarmaniac

    Peggy, thank you!

  15. bucatarmaniac

    Sara & Miki, multumesc mult! 🙂

  16. Ce frumoasa! Mac tare mult imi place. FYI to other commenters: Using google tool bar's translate feature will let you translate the site from Romanian into English and enjoy this yummy-looking pastry.

  17. Bucatarule,mi-a iesit o super prajitura cu mac… fii binecuvantat cu tot ce ai nevoie.

  18. excelenta reteta…am scos tava din cuptor si tocmai rontaiam pe o margine..ce mai, de vis!O singura problema am avut, aluatul a fost cam putin pentru tava mea si m-am chinuit un pic cu foile..pana data viitoare incerc sa imi cumpar o tava mai mica.multumesc inca o data pentru reteta

  19. bucatarmaniac

    Stormy, multumesc mult. Este un Google translate instalat pe pagina dar s-ar putea sa nu functioneze in toate browserele.

  20. bucatarmaniac

    Anonim, ma bucur mult ca ti-a placut si multumesc!

  21. bucatarmaniac

    Anca_tm, ma bucur ca ti-a placut. data viitoare am sa scriu si dimensiunea tavii. 🙂

  22. Chiar ma gandeam la ceva bun cu mac, ca tare-mi place in cozonac iar prajitura ta arata delicios. Neaparat trebuie sa o incerc! Multumesc!

  23. bucatarmaniac

    Ana-Maria, multumesc! Spor la prajiturit! 🙂

  24. bucatarmaniac

    anonim, ma bucur ca ti-a placut! Cu multa placere! 🙂

  25. e delicioasa prajitura !nici nu ma asteptam sa fie chiar asa buna si usor de facut !multumim pentru reteta!

  26. Cand ma uit la poze si cand citesc toate aceste aprecieri….este CLAR….TREBUIE NEAPARAT s-o incerc si eu, la cat de mult imi place si mie macul….:) Felicitari !!!!!!!!!
    Lucia L.

  27. bucatarmaniac

    Lucia, multumesc mult! Spor la prajiturit si sa ne spui daca ti-a placut!

  28. Multumesc pentru reteta! Am facut prajitura de cateva ori si mereu a iesit delicioasa. Acum e prajitura mea preferata. De abia cand am facut prajitura a patra oara, mi-am dat seama ca in reteta scrie ca macul trebuie macinat :). E buna si cu mac nemacinat, numai mac sa fie!

  29. Delicioasa…felicitari!

  30. Multumesc pt reteta acum o fac stiu ca va iesi minunata

  31. Cantitatile sint pentru tava de ce marime?

    Mersi pentru raspuns.

    Glacial

  32. Daca macul il macin impreuna cu zaharul si le fierb impreuna cu laptele,ce se intampla??? nu stiu alta varianta de a macina macul fara zahar!?…multumesc!

  33. Te rog, care este dimensiunea tavii?
    Multumesc, Raluca

  34. Foarte buna prajitura,numai ca nu mi.a iesit asa groasa ca in imagine,dar cred ca din cauza ca s fost csm mare tava

  35. Abia acum am facut-o. foarte gustoasa. Dar se potriveste intr-o tava pe jumatate decat ai spus. Adica buna, buna, dar m-am cam chinuit sa intind foile atat de mari cum ai spus, degeaba…Apoi am ales tava potivita si a iesit. BUNA!!!!

  36. Sunt o mare amatoare de dulciuri si preparate culinare iar acest dulce este de nota 10!! Din Italia

  37. Dar prajitura cu crema galbena care se vede in poza cu ce reteta o facem? Asta cu mac este delicioasa.

  38. Si eu am facut prajitura cu mac,m-am chinuit putin cu foile,dar m-am descurcat pana la urma.Multumesc,pentru reteta !
    Nicoleta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*