05 noiembrie 2010

Paine la cuptorul cu halogen Vita Cook

reteta paine,jamie oliver,cuptor cu halogen
Pun pariu ca nu v-ati imaginat ca acet cuptor cu halogen, despre care am mai vorbit aici, ar putea sa faca si paine. Ei bine, eu i-am pus gandul asta inca inainte de a-l primi si nu am fost pregatit pentru un esec. Am stat si am cantarit bine lucrurile si ingredientele si fiinca tot aveam in gand sa fac si niste pizza (pe care am sa v-o arat in zilele urmatoare), m-am folosit de prilej sa framant mai mult aluat, cat sa fac si o painica in Vita Cook.
Ah, am vrut sa va spun ceva, dar am tot uitat. Am facut un mic calcul (pentru ca am contor elecronic la curent) si am dedus ca Vita Cook nu consuma mai mult de 1 kw/h, hai sa zicem 1,5 kw, la putere maxima. Ceea ce nu-i deloc mult, daca te gandesti ca nu-l folosesti ore in sir, zi de zi. Mie imi pica tare bine cuptorul asta, in primul rand pentru ca gatesc pe butelie (fiind la mansarda, am un perete inclinat in bucatarie si nu ma lasa EON Gaz cu flacara deschisa, dar cu butelie am voie… chestii romanesti :))), si in al doilea rand pentru ca consuma mult mai putina energie decat o plita sau un cuptor pe curent obisnuit.
Dar sa va povestesc despre painica. Am folosit o reteta de pizza a lui Jamie Oliver.  Aluatul a iesit perfect; nici prea tare, nici prea moale si suficient de elastic.
Ingrediente
1 kg faina 00
650 ml apa calduta
4 linguri ulei de masline
1 lingura rasa de zahar
1 lingura rasa sare
14 g drojdie uscata
(inca o mana de faina pentru blatul de lucru)
Drojdia am inmuiat-o cu putina apa calduta si am adaugat si zaharul. Faina, am cernut-o impreuna cu sarea. Am adaugat drojdia si apa in mijloc si am amestecat cu mana, din interior spre margini (intr-un vas) pana ce aluatul a incepurt sa se lege. L-am turnat pe blatul de lucru pudrat cu faina si l-am framantat sanatos, pana am obtinut ceea ce vedeti mai jos. L-am impartit in doua. O bucata am folosit-o la paine, iar pe cealalta la pizza.
Am lasat aluatul sa dospeasca vreo ora, intr-un loc caldut, acoperit cu un prosop.
Am incins cuptorul cu halogen Vita Cook, 5 minute la 250 de grade C. Am pus aluatul de paine (pe care l-am crestat) in tava antiadarenta, in cuptor. Am pus inelul de extensie, nu pentru ca mi-ar fi fost frica sa nu creasca painea prea mult, ci pentru a indeparta sursa de caldura de ea si ai da mai mult timp sa se coaca fara sa se arda.
Am lasat painea in cuptor 60 de minute. Primele 30 de minute, am copt painea la 175 de grade, iar in ultimele 30 de minute, am crescut temperatura la 200 de grade, nu de alta dar mi-am cam pierdut rabdarea.
Surpriza! Surpriza! Painea coapta si frumoasa deasupra, iar dedesupt nici poveste! M-am asteptat la asta ca doar aparaul nu are nici o sursa de caldura sub bolul de sticla, asa ca nu m-am pierdut cu firea si am intors painea cu fundul in sus si am mai lasat-o 15 minute la 200 de grade.
Trebuie sa recunosc ca a durat cam mult toata peripetia asta, dar painea care a rezultat a fost asa de buna cum nu am mai mancat demult. Coaja a fost subtire si crocanta iar miezul pufos si moale. O bunatate! A meritat efortul.
Data viitoare cred ca am sa fac niste painici mai mici, poate dureaza mai putin. :)
Pofta buna!
P.S. Nu uitati sa vizitati din cand in cand pagina de Concursuri de pe Bucatar Maniac. S-ar putea sa gasiti acolo ceva care sa va placa.
P.P.S. Mai multe retete cu Vita Cook gasiti la Radu Popovici, devenit deja un expert al cuptorului cu halogen.
 reteta paine,jamie oliver,cuptor cu halogen reteta paine,jamie oliver,cuptor cu halogen reteta paine,jamie oliver,cuptor cu halogen reteta paine,jamie oliver,cuptor cu halogen reteta paine,jamie oliver,cuptor cu halogen reteta paine,jamie oliver,cuptor cu halogen

11 comentarii:

  1. Painea asta arata excelent! Pufoasa si bine crescuta.
    Ai o mica greseala de tipar, pe care mi-o permit sa o sesizez in calitate de fan al tau, de aceea sper ca nu te vei supara.
    "Ei bine, eu i-am pus gandul asta inca inainte de al primi ", de fapt "al primi" in loc le "a-l primi".
    Ma gandeam sa nu vina criticii infocati inaintea mea:))!
    In rest toate bune la Arad?
    Liana

    RăspundeţiȘtergere
  2. Munca foarte multa pentru noi cei ce nu avem ca sursa de castig bucatareala. Dar fac si eu paine la cuptor electric pentru paine, in care arunc toate ingredientele si el, cuptorul amesteca si face tot restul. Si iese si buna...

    RăspundeţiȘtergere
  3. Liana, multumesc mult. Chiar n-am observat-o. Am sa corectez.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Mihaela, nu am un cuptor de paine, dar am gustat din paine facuta la unul si este foarte buna. Ce fac eu aici, este sa testez limitele cuptorului cu halogen. iar painea mi s-a parut un test bun.

    RăspundeţiȘtergere
  5. Ti-a iesit foarte bine painea. Era si pe lista mea, dar am tot amanat-o din diferite motive. Acum, cand vad cum ti-a iesit tie, am capatat imbold. :) O sa incerc si eu o varianta cu seminte.

    RăspundeţiȘtergere
  6. Eu oscilan intre steamer si cuptor cu halogen .. Insa acum m-ai ajutat sa ma decid... Am un spectru mai larg la cuptor ;).

    Multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  7. chiar astazi experimentez o idee proprie si daca iese fain va povestesc

    RăspundeţiȘtergere
  8. Uite vin si eu cu o idee : ai un capac la acest cuptor cu mici orificii - oare n-ar fi bun sa-l folosesti pentru a nu praji prea tare painea ? poate merita zic eu...

    RăspundeţiȘtergere
  9. O idee fantastica de paine, fara munca.
    Se amesteca 500 g faina cu 1-2 lingurite sare. Separat intr-un castron (nu bol ca este un cuvant folosit excesiv fara rost) se dizolva 14 g drojdie proaspata si 1 lingurita cu zahar in 370 apa calduta. Apoi se toarna peste faina, se amesteca cu lingura fara mari pretentii, se acopera si se lasa in frigider minim 10 ore, cel mai bine 24 ore. Deci a doua zi, se scoate si se pune pe o masa presarata cu putina faina, se impatureste de doua ori. Atat. Se incalzeste cuptorul la 250 grade in care am pus un ceaun acoperit cu capac inauntru. Cand s-a incalzit, scoatem ceanul si punem aluatul inauntru si-l acoperim. Bagam in cuptor pentru 30 min. Dupa 30 min se scoate capacul si se mai lasa 10-15 min pentru a se rumeni.
    Iese astfel cea mai buna paine, fara grasimi, fara a unge tava etc. Painea, pentru ca a stat 20 ore la crecut, tine macar 3 zile fara ssa se invecheasca, deasemeni aluatul este perfect pentru gogosi.

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...