26 noiembrie 2010

Concurs: „Preparate de post… putin altfel“

Preparate de post Coperta 1

Va spuneam zilele trecute ca mi se pare complicat sa gatesti variat in post, in special din cauza limitelor care ti se impun. Iata ca editura Meteor Press ne vine in ajutor cu o carte proaspat scoasa de sub tipar (cartile proaspat tiparite au un miros aparte, deosebit de delicios, dupa parerea mea): „Preparate de post…putin altfel“. Si cum prietenii nostri de la editura Meteor Press sunt darnici ca de obicei, mi-au oferit si mie, ca sa impart cu voi, cinci exemplare din aceasta carte. Multumim! :)

Dar inainte sa trecem la detaliile concursului, vreau sa lamurim de ce preparatele din aceasta carte sunt mai „altfel“. Ei bine, autorii cartii va propun niste retete mai putin obisnuite, pe baza unor ingrediente variate, dar accesibile si usor de preparat. Cartea contine aperitive, salate, supe, ciorbe, feluri principale si deserturi, dar si doua capitole cu preparate din fructe de mare si din peste pentru dezlegarile de rigoare, precum si sugestii de meniuri. Toate in asa fel incat sa puteti tine un post cat mai apropiat de traditia religioasa, dar in acelasi timp sa si aveti grija de sanatatea voastra.

Daca cumva nu mai aveti rabdare pana la terminarea concursului, pentru ca postul a inceput deja, puteti sa achizitionati aceasta carte, de aici la un pret mai mult decat accesibil.

Ce trebuie sa faceti pentru a castiga una din cele 5 carti puse in concurs?

Sa lasati aici un comentariu, in care sa imi spuneti care sunt mancarurile pe care le preparati, de obicei in post! Va rog sa va scrieti si adresa de e-mail, la sfarsitul comentariului, ca sa va pot contacta daca castigati.

****Adresa de e-mail este obligatorie pentru ca comentariul sa fie valid.

Cu o adresa de e-mail se poate lasa un sigur comentariu. Adresa trebuie sa fie valida.

Cine castiga?

Castigatorii vor fi alesi prin tragere la sorti,  folosind widget-ul random.org.

Important! cartile vor fi expediate numai in Romania, asa ca ar fi bine sa aveti aici o adresa la care le puteti primi daca le castigati.

Cat timp aveti pentru a lasa un comentariu?

Comentariile pot fi lasate la aceasta postare, timp de 2 saptamani, pana in data de 11 decembrie, ora 23,59. Tragerea la sorti se va face in data de 12 decembrie, cand voi anunta si castigatorii.

***Castigatorii vor fi contactati de editura Meteor Press pentru a stabili detaliile inmanarii premiului. Ei vor avea la dispozitie 5 zile pentru a rasunde editurii. Daca cei contactati nu vor raspunde in acest termen, se va considera ca e-mail-urile nu au fost valide iar pentru cartile fara stapan se va face o noua tragere la sorti. (asta pentru ca am avut probleme cu contactarea castigatorilor la concursurile precedente)

Eu nu voi raspunde la comentariile intrate in concurs, dar daca aveti nelamuriri, probleme cu postatul comentariilor, etc, va rog sa ma contactati la adresa de e-mail bucatarmaniac@gmail.com. De asemenea va rog frumos sa nu lasati aici, comentarii care nu sunt la subiect.

Bafta!

109 comentarii:

  1. Buna,

    In post imi place sa fac multe salate, supe usoare cu legume si prajituri cu fructe. Cred ca salata orientala si cea de vinete sunt preferatele noastre in post. Apoi urmeaza spanacul cu sos de rosii si ciorbita de dovlecei.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Eu sunt ovo-lacto-vegetriana deci, mai mereu fac mancaruri... de post. In general, cand gatesc vegan imi place sa fac: fasole greceasca, salata de cartofi (a la jamie oliver), sote de mazare, salata de fasole verde.
    off topic: mailul nu il dau pe comentariu ca nu am chef de spamuri dar am pus linkul la blogul meu si de acolo.... sii tu cum se face ;)

    RăspundeţiȘtergere
  3. In post gatesc des paste cu sos de rosii si/sau cu fasole rosie, cartofi sub diferite forme (copti la cuptor, mancare de cartofi cu ceapa sau cu diferite legume), legume calite, mancare de mazare, de fasole verde, tocanita de ciuperci, supe de legume. Iar preferatele mele sint chiftelele de soia si salata de vinete. vdaiana@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  4. Pentru mine de post e fara carne.Deci frau liber imaginatiei!cristal7a@hotmail.it

    RăspundeţiȘtergere
  5. Mincare de post..da chestie e reletiva tinind cont de zilele cu dezlegare la peste sau zilele in care se maninca undelemnt..dovleceii,cartofii si fasolea m-au scos mereu din incurcatura.Piftelute de legume sau cartofi,ciuperci la cuptor cu mamaliguta si nu in ultimul rind fasolea frecata.

    RăspundeţiȘtergere
  6. Buna,
    Imi aduc aminte ca in post bunica mea, sa ii dea Dzeu sanatate,cand mergeam la ea, imi facea piftelute de cartofi! Doamne cat de bune sunt ...pentru ca ea le face picante rau dar saraca se chinuie ca's migaloase, sta mult pana le prajeste. E cea mai buna solutie de "rontait" in post.
    Aaaa, si cu muraturi ... tot la fel de picante ...cica sa "le stinga" (asa zice iubita mea bunica)

    RăspundeţiȘtergere
  7. am multe mancaruri preferate! cartofi la cuptor cu ciuperci si usturoi, vinete umplute, ciorba de fasole cu tarhon, salate in fel si chip, inclusiv cu paste si as putea continua dar comentariul ar deveni prea luuuuuuug.

    RăspundeţiȘtergere
  8. Eu oricum tin o dieta si tin si post,imi place sa gatesc : cartofi la cuptor, fasole batuta,salata de vinete,soia in toate felurile gatita,paste de porumb cu sos de rosii,mazare si salate de rosii cu castraveti si ridichii,salata verde!

    RăspundeţiȘtergere
  9. De post imi place sa gatesc legume sotate in putin ulei de masline si cu multe verdeturi mediteraneene, fasole in toate modurile posibile: bors, iahnie, batuta, icre (care sunt delicioase), chiftelute de linte sau naut si diverse curry-uri de legume. Iar pentru desert, orez cu lapte de cocos (mai nou am descoperit cat de delicios este orezul nedecorticat si il folosesc in toate retetele iar in cea cu lapte de cocos este ceva de vis). Pofta buna! :)

    RăspundeţiȘtergere
  10. mancarica de mazarica cu ciupercute,salata de cartofi orientala,fasole frecata cu ceputa ,ciorbitita de gulioare,salata de vinete,zacuscuta pe care am pus in borcanase,ciorbita de fasolica bobite,ma ling pe botic ...

    RăspundeţiȘtergere
  11. In post prepar tocanite, ciorbite pe baza de fasole, salata orientala, de vinete, aerdei copti, sarmalute etc.

    RăspundeţiȘtergere
  12. Marcu Gina Alina27 noiembrie 2010, 09:27

    In post gatesc: fasolica, snitele din soia (preferatele mele), mancare de cartofi, cumpar soia tocata si fac sos pt spaghete, chiftelute din dovlecel, cand este dezlegare la peste fac mamaliguta cu peste si mujdei, salate:de varza, asortata si alte mancaruri pe care le faceam si cand nu erau post, dar fara carnica! Multumesc, adresa de e-mail este: just_alinutzaa@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  13. In post imi place sa prepar supa de rosii,salata de vinete,orientala,cartofi prajiti

    sebastiann_dann (@yahoo.com - am pus asa ca nu as dori sa primesc spam-uri).Multumesc !

    RăspundeţiȘtergere
  14. Mie imi place sa prepar atunci cand este perioada de post: cartofi la cuptor,sarmale cu legume,ciorbe de zarzavaturi.

    coji_nelu (@yahoo.com - am pus in acest fel adresa de e-mail ca sa nu primesc spam-uri)

    RăspundeţiȘtergere
  15. Cand e perioada de post mie imi place sa prepar: ciorba de fasole,spaghetii cu sos tomat,macaroane cu pesmet.

    cojanuroxanabv@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  16. Sfantul Ioan Gura de aur spunea ca "Postul este mama sanatatii" si "Postul trupului este hrana sufletului"...Mancaruri de post gatite de mine? In primul rand supele de legume, sarmalute de post, mancaruri pe baza de ciuperci, ardei umpluti, salate (orientala, de vinete, de fasole), fasole batuta...Vreau sa adaug, ca fara o curatire in prealabil a sufletului de toate rautatile si invidiile, si meschinariile, ca sa intampinam curati Nasterea Domnului, totul e in van! veraglodeanu@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  17. Lucia: blonda_lucia27@yahoo.com27 noiembrie 2010, 12:27

    Mie imi plac salatele de legume, le stropesc cu ulei de masline, condimentez si yamii

    RăspundeţiȘtergere
  18. Cirbitele de legume si sosurile sunt mancarea mea preferata
    calugarul_jucaus@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  19. Cand tin post, ador mancarurile care contin orez (orezul fiind preferatul meu: pilaf taranesc, sarmale de post, pilaf cu ciuberci. De asemenea imi place foaret mult sa mananc in perioada de post zacusca, diferite salate si cam atat

    RăspundeţiȘtergere
  20. In general cand este post mananc mai mult salate,orez,masline!
    tor_andu@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  21. imi plac sarmalutele de post cu ciuperci

    RăspundeţiȘtergere
  22. Borsul cu fasole e cel mai bun, apoi cartofii, orez, salate, invirtita ca desert, gogosele, clatite...

    RăspundeţiȘtergere
  23. praz cu masline, sarmale cu orez si ciuperci,fasole batuta

    RăspundeţiȘtergere
  24. Salut, daca te intereseaza un concurs cu premii: retete pe baza de ceapa, te invit cu drag la urmatorul link: http://lopfras.blogspot.com/2010/11/concurs-cu-premii-retete-pe-baza-de.html

    RăspundeţiȘtergere
  25. Cartofii mujderiti(reteta invatata de la colegul de apartament).

    yours_yidam arond yahoo dot com

    RăspundeţiȘtergere
  26. pregatesc de post sarmale sau ardei umpluti cu orez si soia,salate,cea orientala este delicioasa si negrese de post

    RăspundeţiȘtergere
  27. Sarmalute cu ciuperci, paste, cartofi la cuptor, salate, prajitura cu mere...

    RăspundeţiȘtergere
  28. ciorbe de salata,dovlecei,fasole,salata de vinete

    RăspundeţiȘtergere
  29. ciorbe de salate,fasole,dovlecei,salata de vinete ccornel_ccornel@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  30. Buna, Sarmalele mincinoase, supe si salate(de cartofi, de vinete,de fasole, humus...si de legume proaspete in care pun felii subtiri de castraveti si dovlecei sunt o nebunie ) ..astea sunt cateva din mancarurile ce le-am preparat deja.

    RăspundeţiȘtergere
  31. in post poti gati cam toate mancarurile, dar fara carne.
    Eu gatesc ciorbite de cartofi, creme de legume, fasolica batuta, soia in mai multe feluri, sarmalutele de post, salate diferite, nu uitam de cea de vinete, cartofii la cuptor cu pesmet si sunt foarte multe retete insotite de dulciuri de post.
    Sunt destul de multe dar putin mai migaloase.
    bafta!
    cretumiruna@yahoo.ro

    RăspundeţiȘtergere
  32. In post gatesc diverse salate, tocanite, mancare de praz cu masline, mancare de fasole verde/uscata , mancare de mazare, de cartofi, etc.

    (adresa de e-mail am trecut-o la adresa URL!)

    RăspundeţiȘtergere
  33. In perioada postului gatesc urmatoarele feluri de mancare: salate de legume, salata orientala, iahnie de fasole, fasole verde cu rosii si usturoi, tocana de ciuperci, tocana de cartofi.victor_z942@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  34. In post mananc salata orientala, de cruditati, de ciuperci, ciulama de morcovi, clatite cu dulceata, negrese, snitele de soia, supa de legume sau de rosii, mancarica de praz cu masline, cu mazare, mancarica de fasole verde, orez cu ciuperci, iahnie de fasole, salam de biscuiti.

    RăspundeţiȘtergere
  35. In post gatesc cu mare placere: cartofi, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu, laptele de soia si lintea.
    admist66@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  36. bejenaru ramona dana29 noiembrie 2010, 09:55

    in post gatesc salata de vinete,paste cu ciuperci bejenaru_dana1980@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  37. In post prepar ciorbe,mancaruri cu ciuperci,salate si mancare de fasole.

    RăspundeţiȘtergere
  38. Salatele sunt la putere la noi in casa in timpul postului. La fel si ciorbele de legume. Pregatesc si zacusca in timpul verii pe care o papam dimineata. Se poate manca bine si gustos si fara carne sau lactate.
    doinita.morar@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  39. Adresa mea de mail:

    boabe.de.cafea@gmail.com

    RăspundeţiȘtergere
  40. am redescoperit ludaul (dovleacul) care merge si ca desert, si ca garnitura si ca ingredient in pilafuri sau folosit in prajituri. in rest salate, produse de soia si combinatii de legume. (ptioana@gmail.com)

    RăspundeţiȘtergere
  41. In post gatim eu si cu mama retetele traditionale romanesti: sarmale cu pasat, prajitura de mere, chiftelute de cartofi vechile noastre retete. lariana53@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  42. Sarmale de post,salate ,ciorbe de legume

    RăspundeţiȘtergere
  43. Cateva feluri de mancare de post:
    - Placinte cu masline sau cu ceapa
    - Pizza vegetariana
    - Salata de morcovi cu ridichi, de conopida cu usturoi, de varza, de cartofi , de fasole boabe, de telina - toate asezonate cu sosuri precum: sos piperat, picant, de hrean, sos italian sau cu maioneza de post
    - Supa de ceapa, de rosii, de linte, de zarzavaturi, de praz
    e-mail: diacon11274@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  44. Mie imi plac dulciurile de aceea prepar retete de post pe baza de zahar si alte vegetale asemenea, ceea ce ar trebui sa mentina si nivelul ridicat de energie. Daca am cu ce, as manca si o prajitura de banane cum am vazut aici: http://www.flamanzila.ro/blog/2010/11/prajitura-de-banane-%E2%80%93-cea-mai-buna-reteta-de-sa-ti-lingi-degetele/

    RăspundeţiȘtergere
  45. MANCARURI DE POST: o gramada
    salata de vinete, salata orientala,snitele din soia, varzica la cuptor cu mamaliguta,ciorbita de fasole,fasole batuta,ghiveci,ardei umplut cu ciuperci, cartofi umpluti cu ciuperci,mancarica de mazare cu ciuperci,piure de cartofi(aici merg snitle din soia)sarmalute de post cu ciuperci si multe altele

    RăspundeţiȘtergere
  46. am uitat adresa de mail sa o postez flory7242000@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  47. Multe bunatati poti prepara in post, iar eu gatesc: sarmalute, chiftele, snitele de soia, varza a la Cluj cu soia, salata a la Ruse, salata de vinete, ciorba de fasole, iahnie, ciuperci pane sau mancarica, pizza si multe, multe altele.
    juliamelnic@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  48. Salata de rosii in special ,salate de orice fel imi plac legumele verzi :(( ,mancare gatita in special cu ciuperci ,vinete dovlecei
    .Nu imi pot imagina sa nu am ceva verdeata acasa .Din varza tot ce e posibil crud calit as pute a manca varza la orice ora .ar.arini@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  49. Buna,
    In post gatesc sarmale cu legume, ciorbita de cartofi, salata de vinete, salata de cartofi, pizza cu legume si cascaval de post, mancare de cartofi, cartofi prajiti, chiftelute de dovlecel, salata verde, salata de rosii cu castraveti, salata de varza, ciuperci la cuptor, mancare de mazare, ciorbita de rosii si ciorbita de fasole verde. loredana.stanescu@gmail.com

    RăspundeţiȘtergere
  50. De obicei in post fac salata de vinete si de fasole, salata de mere+morcovi si telina, cartofi la cuptor cu salata de ardei copti,dar preferata mea este intotdeauna ciorba de fasole cu multa verdeata! lacra_mihaela_tc@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  51. Buna ,
    De post imi place sa gatesc sarmale sou diferite salate :orientala , vinete, beuf :)

    raluk.93 at gmail (Dot) com

    RăspundeţiȘtergere
  52. buna
    in post gatesc mancaruri cu legume multe ,cu orez ,ciuperci,si binenteles nu lipseste de la masa binecunoscuta zacusca cu vinete,ardei gras si ciuperci
    cici_cta54@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  53. Pentru ca sunt un adolescent,as minti daca as spune ca nu stiu ce gatesc eu,insa in post imi place la nebunie sa fac mancaruri din soia,cartofi,paste cu sos de rosii,si nu in ultimul rand preferate mele:chiftelute de legume..miami..

    RăspundeţiȘtergere
  54. ca si preparate de post mereu folosesc ciupercile cu morcovi si tocanita de legume cu tarhon. cartofi dati pe razotoare si prajiti in uleis, pilaf, sarmale cu soia, snitele de soia.

    RăspundeţiȘtergere
  55. legume, fructe, peste, fructe de mare.
    teodor.getia@gmail.com

    RăspundeţiȘtergere
  56. Dintre preparatele de post, cel mai des gatesc supe cu legume, salate, tocanite si binecunoscutele sarmalute de post.

    Intre legumele pe care le folosesc cel mai des pentru preparatele in cauza, se numara fasolea fideluta, mazarea, varza, morcovii, cartofii, conopida si sfecla rosie.

    valeriana.valeriana@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  57. De obicei prepar ghiveci cu multe legume de sezon si orez, salata orietala si de vinete, fasole frecata sau ciorba din fasole, bruschetele si soia sunt de asemenea preferatele mele...

    RăspundeţiȘtergere
  58. pilaf de orez cu ciuperci
    supa crema de legume
    tocanita de cartofi

    RăspundeţiȘtergere
  59. IN post gatec mancaruri traditionale invatate de la mama-bors de fasole sau de cartofi,tocanite,sarmale de post in foi de varza murata

    RăspundeţiȘtergere
  60. In post facem cel mai des piftele din soia la care adaugam o salata cu cat mai multe legume.

    RăspundeţiȘtergere
  61. Mie de obicei imi place sa gatesc mai netraditional, deci si in timpul postului caut sa fac acelasi lucru...gatesc foarte multe salate in stil oriental, gen salata de naut, de linte, de vinete cu ardei copti, cu tahina sau cu mult patrunjel si lamaie, iar in topul preferintelor se afla florile de dovlecel umplute cu piure aromat cu cat mai multe verdeturi.
    marii_999@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  62. La noi au intaietate mancarurile din cartofi: cartofi natur, cartofi piure, cartofi aurii sau cu susan, chiftelute de cartofi...cel mai mult imi plac totusi cartofii la cuptor cu ceapa si usturoi, si cat mai multe verdeturi proaspete - marar, rozmarin, cimbru, patrunjel...
    i.augustin@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  63. Legume cat incape :)) Imi place sa caut mereu noi modalitati de a le gati, sa nu fie doar in traditionalele salate...foarte mult imi plac legumele facute pane - vinete, dovlecei, ciuperci etc; inlocuiesti doar laptele si ouale cu apa minerala si iese o bunatate de mancare.
    miulia_89@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  64. Eu in post, gatesc sarmale de post, supa de linte, ciuperci prajite cu usturoi, langa pireu de cartofi si muraturi.Iar cand e dezlegare la peste, obligatoriu peste fript sau la cuptor, cu usturoi, sau nu..langa cartofi natur...sau asa gol.

    Mult succes participantilor.
    Angela
    nadurbaalegna@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  65. De post se pot face atatea lucruri gustoase, delicioase si in modul asta reusesti sa te detoxifiezi si sa te simti mai usor.

    Produsele folosite/ gatite sunt: ciuperci, spanac, legume inabusite, vinete, urzici, mamaliga, mere coapte cu nuca, salata de varza, salata de cruditati cu lamaie, zacusca, gem, eugenie, soia e excelenta samd. Sunt o sumedenie de mancaruri excelente!Toate cele bune!Cu multumiri, biadraguta@yaho.com

    RăspundeţiȘtergere
  66. In acest post este un post mai usor asa ca avand in vedere ca sunt multe dezlegari la peste incerc sa experimentez retete de peste cat mai multe iar in zilele cand nu se mananca peste ceva mai simplu si aromat cartofi cu capere sau ataunci cand dispun de timp o tocanita de soia cu cartofi si alte legume sau pate de fasole, spanac si multe experimente postul e lung asa ca e timp de experimente culinare :)
    post usor
    email htoma AT tha PUNCT ro

    RăspundeţiȘtergere
  67. Supe,ciorbe si multi multi cartofi!!!
    mitinitta@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  68. Ingrediente:

    o mana de alge
    200 gr paste
    2 morcovi
    1 chuchu (sau inlocuiti cu varza bruxelles)
    o cutie de ciuperci champion
    1 cutie smantana de soia
    Preparare:

    Se fierb pastele conform instructiunilor, punem si legumele curatate la fiert cu putina sare, calim ciupercile in 2 linguri ulei de masline si putin delikat.

    Algele le punem intr-un vas cu apa calduta si lasam 10 min. (se vor umfla mult, practic se fac de 3 ori mai mari)

    Cand sunt gata legumele si pastele, ungem o tava cu putina margarina si punem pastele fierte, pe urma legumele taiate rondele, ciupercile si ultimul strat de alege, condimentam cu putina sare, piper si turnam smantana de soia peste, dam la cuptor pt 20 min.

    gaby_mimi18@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  69. Ingrediente:

    6 cartofi
    5 catei de usturoi
    1 lingura faina
    1 pahar de orez
    Ulei pentru prajit
    1 ceapa
    200 g pesmet
    sare,
    piper
    Preparare:

    1. Fierbi cartofi in coaja si dupa ce s-au racit ii dai prin razatoarea mare. Pui orezul spalat bine la fiert dupa care il scurgi. Amesteci cartofii cu orezul, adaugi usturoiul pisat, ceapa tocata marunt, sare, piper, o lingura faina si amesteci bine. Daca ti se pare compozitia prea moale mai adaugi faina.

    2. Iei cu lingura din compozitie, formezi chiftele, apoi le dai pe fiecare in pesmet si le prajesti in ulei incins. Le scoti pe un prosop absorbant.

    baadgoood@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  70. Ingrediente:

    250 gr. macaroane
    150 gr. cascaval ras ( de post)
    1 morcav taiat cubulete
    1 albitura taiata cubulete
    1 ardei gras taiat marunt
    2 linguri ulei
    2 catei usturoi
    3-4 linguri suc de rosii mai gros
    sare, piper, coriandru, oregan

    Sos alb:
    1-2 linguri ulei
    2-3 linguri faina
    250-300ml. supa de legume

    Foaie de aluat:
    150gr. faina, sare, apa

    Preparare:

    Facem sosul alb, care trebuie sa fie neted, fara cocoloase.
    Intr-o tigaie calim legumele 3-4 min.cu cateii de usturoi, pe care apoi ii aruncam.

    Fierbem macaroanele in apa cu sare, le scurgem.

    Amestecam legumele, macaroamele cu sosul alb, adaugam condimentele, potrivim de sare si piper.

    Pregatim foaia de aluat din faina+apa+sare.

    Ungem un vas care merge la cuptor.
    Intindem o foaie subtire , care sa imbrace forma unsa si sa depaseasca si marginile.

    Punem compozitia de macaroane si legume, jumatate din cascavalul ras, acoperim cu cu foaia ce a depasit marginile formei, ungem cu sucul de rosii si presaram cascavalul ramas.

    Se pune la cuptor ( incalzit in prealabil), pentru 25-30min. la foc potrivit.

    Se lasa sa se raceasca putin apoi se portioneaza, dupa preferinta.

    lautarescuadriana@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  71. Ingrediente:

    750 gr. bame,
    125 gr. ulei,
    2 buc. ceapa,
    1/2 kg. rosii,
    otet,
    piper,
    1/2 lingurita faina,
    1 ardei,
    1/4 lamiie,
    zahar,
    sare
    Preparare:

    Se aleg bame tinere, se taie coditele, se oparesc cu bors clocotit, sarat sau cu otet indoit in apa. Se scurg si se prajesc in ulei. Se adauga ardei gras, taiat subtire. Separat se caleste ceapa, se stinge cu apa, se trece prin sita si se pune peste bame. Tot separat se rumenesc rosiile, lasindu-le sa fiarba in ulei si in zeama lor, apoi se strecoara si se toarna peste bame.

    Se lasa sa fiarba descoperit, se potriveste de sare si daca nu este destul de acra se adauga zeama de lamiie. Dupa ce se racoreste, se adauga putin ulei crud amestecat cu otet dupa gust.

    Se serveste imediat.
    lautarescudaniel@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  72. Ingrediente:

    8 buc. ardei grasi,
    2 buc. morcovi,
    1 buc. radacina patrunjel,
    1 buc. ceapa,
    3-4 buc. rosii,
    1 lingura zahar,
    3 linguri ulei
    Preparare:

    Ardeii, carora li s-a scos in prealabil cotorul, se pun 1-2 minute in apa clocotita, putin sarata; se scot apoi pe o sita ca sa se scurga. Dupa aceea, se pune umplutura, se asaza pe un rind in cratita se toarna deasupra apa sau supa de carne, se adauga unt sau ulei si bulion de rosii si se lasa sa fiarba inabusit cu capac, in cuptor sau pe plita, timp de 30-40 minute.

    Pentru prepararea umpluturii de legume se taie pai morcovul, patrunjelul si ceapa si se prajesc in ulei, se adauga apoi rosii proaspete curatate de seminte si pielita, taiate marunt, se presara putin zahar, sare, piper si se prajesc.
    sukru_f@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  73. Ingrediente:

    Pentru cartofi:
    4 cartofi mai mari,
    1 conserva ciuperci (sau echivalentul in ciuperci congelate),
    1 colt de paine de 1 zi,
    2-3 fire verdeata,
    1-2 linguri faina,
    1 ceapa mica,
    2 catei de usturoi,
    sare, piper.

    Pentru sos:
    1 conserva rosii in bulion 250gr,
    1 ceapa mai mare,
    3 linguri amestec de legume congelate,
    foi de dafin,
    boabe de piper,
    putin oregano,
    2 catei de usturoi,
    ulei,
    sare sau condiment tip vegeta.
    Preparare:

    1. Se spala cartofii si se pun la fiert intregi, in coaja cam 15-20 minute (sa nu fie nici tari, nici super fierti). Se lasa la racit iar cand sunt inca calduti se scobesc cu lungurita.
    2. In timp ce fierb cartofii se face sosul: se toaca ceapa mare si se caleste in 2linguri de ulei. Se adauga legumele congelate si 1 cana de apa si se lasa sa se inmoaie bine ceapa. Se adauga rosiile cu tot cu suc, condimentele, usturoi tocat fin si se mai lasa 5 minute.
    3. Umplutura: se mixeaza toate ingredientele: ciupercile, painea inmuiata in apa si apoi stoarsa bine, ceapa, usturoiul, verdeata, faina, condimentele, sarea. Cu aceasta compozitie se umplu cartofii.
    4. Intr-un vas se pune sosul, se mai adauga o canita cu apa, se aseaza cartofii umpluti, se stropesc cu putin ulei si se dau la cuptor 30-40 minute.
    Pofta buna!
    udragu12@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  74. Ingrediente:

    1 kg cartofi,
    1 ceapa,
    2 catei de usturoi,
    5 rosii,
    1 lingura de bulion,
    boia de ardei iute,
    ulei,
    sare,
    piper
    Preparare:

    Ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit se calesc in ulei pina se inmoaie. Se adauga rosiile taiate cubulete, 1 lingurita de boia de ardei iute si bulionul. Se potriveste de sare si piper si se inabusa pina se ingroasa sosul. Cartofii, curatati si taiati in cuburi mari, se prajesc pina se rumenesc. Se pun intr-un castron si se toarna deasupra sosul.

    Se orneaza cu masline.

    ungureanuioana47@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  75. Mancarurile de post sunt mancaruri sfintite doar de bucatar! Necesita multa pricepere. Eu am cateva preparate de post dupa care tanjesc luni bune. Primul fel ar fi sarmalutele cu ghebe - care se gatesc la fel ca cele cu carne numai ca inlocuim carnea cu ghebe fierte si tocate. Au o aroma si un parfum minunat - natura pura invelita in frunza de vita de vie sau varza murata. Eu le prefer mai mult pe cele facute cu frunza de varza proaspata dar pun la fiert bors de tarate.
    2. Un desert care se manaca o dat pe an - in ajunul Craciunului - turtele. Se framanta un aluat din faina de grau cu sare si apa calduta. Se lasa la odihnit 30-45 minute. Se intind foi foarte subtiri care se coc pe o plita sau cum fac eu daca nu merg la mama - pe dosul unei tavi in cuptorul de la aragaz. Dupa ce se coc pe ambele fete se lasa la uscat cateva zile - la bloc sus pe dulapul suspendat langa centrala termica, intr-un vas acoperit cu un prosop.Intr-un lighenas se aseaza o turta, se stropeste cu apa calduta indulcita cu zahar si miere peste care se imparstie nuci macinate amestecate cu zahar fin. Se continua pana la ultimul strat. Este bine sa aiba o grosime care sa ii confere un aspect placut - nici subtire dar nici groasa. Se lasa peste noapte sa se aseze. Se taie patrate sau romburi si se aseaza pe un platou decorat cu crengute de brad.
    3. Invartita de post - aceleasi ingrediente ca la turtele. Numai ca - se intinde o foaie foarte mare - cat masa - se unghe cu ulei se aseaza un strat uniform de zahar apoi nuci macinate (eu fac un amestec de nuci, fistic, alune de padure si migdale (toate fara sare)) apoi rostogolesc dintr-o margine si fac un cilidrul lung. Ung o tava cu ulei din abundenta si asez cilindru din mijlocul tavii spre exterior. Introduc tava in cuptorul inchis si urmaresc pana se rumeneste la suprafata apoi las focul la mic si mai astept 30-40 min sa se coaca bine in interior dar sa se si usuce. Cand o scot si este fierbinte o stropesc cu apa calda indulcita cu zahar si miere de albine. Puteti sa presarati pe deasupra ce doriti - zahar farin, nuca de cocos, migdale, fistic, bine inteles ca macinate. Si uite asa - cum mancam noi invartita se invarte pamantul in jurul axei sale si el in jurul soarelui - si mai trece un post! Un post curat si fericit!

    RăspundeţiȘtergere
  76. Buna
    Imi place tare mult fasolea batuta alaturi de sarmale de post(facute cu seminte de dovleac),borsul de cartofi cu leustean,pilaful cu masline.

    RăspundeţiȘtergere
  77. Buna ziua!In post devoram spaghetti cu ciuperci si rosii la grill, asezonate cu ulei de masline aromat cu mirodenii,fasole batuta, bors de legume, salata de vinete, salata orientala iar de curand am descoperit o reteta de prajitura cu nuca de cocos despre care ai putea jura ca e "de dulce" la cat e de gustoasa! draghiciioana@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  78. Daca este post nu inseamna ca nu ne putem bucura papilele cu ceva bun.
    Ador ciupercile! Se pot gati in nenumarate moduri. Dar ca sa fie ceva satios, gustos si sa aibe iz de bucatarie romaneasca propun sarmale de post cu ciuperci. Reteta este simpla, o cunoaste toata lumea, se poate improviza pe baza ei si timpul de preparare este scurt; mai mult cu fiertul, dar nu tre sa mestecam in ele... Simplu , gustos si de post!!!
    oanaoros@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  79. In post, mancarurile pe care le gatesc/mananc sunt salatele de cartofi, ciorbele de tot felul s.a.

    stamorello@gmail.com

    RăspundeţiȘtergere
  80. Eu in post pregatesc ardei umplut cu orez.sarmale cu orez.minare de orez cu prune. ciorbica de fasole. iahnie de fasole .piure de cartofi cu dif sortimente din soia .varza calita .salate .cartofi prajiti .sote de mazare.tocana de ciuperci .ciuperci cu usturoi.ciorba de legume .ciorba de cartofi ......s.a.

    RăspundeţiȘtergere
  81. Fiind vegetarian de aproape 6 ani, gatesc de post destul de des. Nu stiu sa fac foarte multe lucruri, dar imi plac foarte mult orezul cu legume, sarmalele cu ciuperci si pasat, ciorba de legume, cartofi umpluti la cuptor, mancare de mazare.

    Adresa de email e: razvancimpean@gmail.com

    RăspundeţiȘtergere
  82. in post ador sarmalutele si salata orientala.roxi16_1999@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  83. Salata de vinete, legume la gratar si orez sarbesc ... plus multa soya sub forme diferite, dar pregatita neaparat in casa si gata postul :)

    ralucabalas01@gmail.com

    RăspundeţiȘtergere
  84. ciorbe,tocanita de ciuperci,mazare,ghiveci,varza,spanac,praz,iahnie de fasole

    RăspundeţiȘtergere
  85. Fasole scazuta cu muratura de varza,salata orientala cu ceapa si castravete murat,pilaf de orez,tocanita de legume,tocanita de cartofi cu morcov si ardei copti cu ulei si otet,ciorbe si supe de post.

    RăspundeţiȘtergere
  86. Mmmmm...dupa mine...mancarea de post e cea mai buna, dar ingrasa. Mancam asa: paine neagra facuta in MP, salata de vinete cu ceapa si ardei copti, mancare de praz cu masline, fasole batuta cu ceapa prajita muuuulta.....si lista ar putea continua...
    Pofta buna! vio
    vionis2006@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  87. In perioada postului nu lipseste ciorbita de fasole boabe, ciorba de cartofi acrita cu zeama de varza, ciorba de legume ( tot ce gasesc prin congelator), sarmale de varza cu orez, mancare de cartofi cu nelipsitele muraturi, iahnie de fasole, fasole batuta, varza calita, chiftele de legume, chiftele de soia cu spanac.
    Email : oana.ramona@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  88. Cand tin post obisnuiesc sa mananc ciorbe din legume( ciorba de loboda, ciorba de cartofi, ciorba de dovleac, ciorba de fasole verde sau fasole uscata, de rosii), orez cu prune uscate sau orez cu legume, mancaruri din cartofi, fasole verde, mazare, ciuperci, spanac, paste fainoase cu nuca si zahar sau cu sos de rosii, chiftelute din soia si cartof sau dovlecel etc.

    RăspundeţiȘtergere
  89. PAI E POST , DECI ORICE FARA CARNE , DAR CUM A DAT PESTE NOI CRIZA SI TOATE S-AU SCUMPIT , ACUM GATESC MAI DES FASOLE , PILAF , SAU SARMALE CU OREZ.

    RăspundeţiȘtergere
  90. IN POSTUL CRIZAT DE BOC NU EXISTA VARIATIE. E BINE DACA AVEM PAINE PE MASA . POATE ASA VOM REUSI SA NE DETOXIFIEM DE TOATE ABERATIILE POLITICE.

    RăspundeţiȘtergere
  91. In post gatesc salate si ciorbe.

    al3cu_stelista@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  92. Cel mai adesea gatesc mancare de praz cu masline, tocanita de ciuperci, sarmalute cu praz si ciuperci, cartofi la cuptor, ciorbite de legume, salate

    RăspundeţiȘtergere
  93. Am omis mail-ul:vio_dreams2005@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  94. In post gatesc mai mult salate,iahnie de fasole,sarmale cu ciuperci si soia,preparete din soia(snitel,chiftele),legume la gratar cu mujdei.

    Doina

    RăspundeţiȘtergere
  95. in post mancarea cea mai gatita in familia noastra este... FASOLEA sub toate formele

    RăspundeţiȘtergere
  96. hummus, ciuperci cu ulei de masline si usturoi la cuptor, supa-crema de legume cu crutoane, legume pe gratar stropite cu ulei de masline si otet balsamic. codruta popa

    RăspundeţiȘtergere
  97. hummus, ciuperci cu ulei de masline si usturoi la cuptor, supa-crema de legume cu crutoane, legume pe gratar stropite cu ulei de masline si otet balsamic. codruro@gmail.com

    RăspundeţiȘtergere
  98. In perioadele de post, ciupercile sunt la loc de cinste. Apoi pastele cu diferite sosuri, iar cand e si dezlegare la peste, pestele la cuptor este preferatul nostru.
    miki.mohl43@gmail.com

    RăspundeţiȘtergere
  99. Sarmale cu fasole boabe (de post)
    Ingrediente

    * 300 g fasole alba,boabe
    * 1 morcov mare
    * 1 ceapa mare
    * 1 ardei rosu
    * 1 ceasca orez
    * 2 linguri pasta de tomate
    * 1 cana apa
    * sare,piper
    * 1 varza murata
    * cimbru

    Mod de preparare
    Fasolea se spala si se pune in apa rece la inmuiat,cu o seara inainte.A doua zi se pune fasolea la fiert cu sare si in apa in care a stat peste noapte,dupa ce da in cateva clocote se schimba apa si se pune din nou la fiert pana se inmoaie bine boabele.
    Ceapa se toaca marunt,morcovul se da pe razatoare,ardeiul se taie cubulete mici;se calesc impreuna pana se inmoaie;se condimenteaza.
    Se adauga fasolea boabe si se amesteca cu grija.Orezul se spala si se pune peste legume impreuna cu o cana de apa si pasta de tomate.Se fierb pana scade tot lichidul;se lasa la racit.
    Se desfac foile de varza,iar cotoarele se toaca marunt si se pun intr-o oala,se presara cimbru si pasta de tomate desfacuta in putina apa. Pe fiecare foaie de varza se pune cate o lingura din compozitie si se infasoara sarmalele;se aseaza in oala in forma de floare,se presara cimbru si putina pasta si se pune un alt strat de sarmale pana se termina compozitia.
    Deasupra se toaca varza,se presara cimbru si se pune putina pasta de tomate
    Se umple oala cu apa si se fierb sarmalele intre 60-90 min la foc mediu.

    RăspundeţiȘtergere
  100. In post pregatesc : placinta cu dovlec, mancarica de prune, pilf cu legume, ciorba/bors de fasole, fasole batuta (iahnie de fasole),sarmalute cu ciuperci, tocanita de hribi, ghiveci cu ghebe(opintici), baclava , placinta cu cartofi etc.

    RăspundeţiȘtergere
  101. Mie imi place sa pregatesc in post salata orientala:
    cartofi
    ceapa
    masline
    ardei gras
    castraveti si/sau gogosari murati
    sare, piper
    ulei, otet.
    Mai imi plac dovlecei si ciupercile prajite cu mujdei de usturoi.
    Desert: paine de casa calda cu vin si zahar, e o nebunie!!!
    Pofta buna!

    RăspundeţiȘtergere
  102. Ana-Maria Thakur11 decembrie 2010, 17:43

    Fiind catolica postul e ceva mai usor, deoarece la catolici in timpul postului se pot consuma oua, lapte si derivatele sale si peste. De obicei gatesc ciorbe de legume, diverse salate... si foarte multe legume combinate cu orez sau paste, de obicei folosind retete asiatice.
    e-mail: anettecc28@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  103. Cornelia-Irina. Adresa de mail este:irinna_m@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  104. in post pregatesc : amestec mexican cu cartofinatur, iahnie de fasole si preparate din soia
    ionp1955@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  105. in post pregatesc iahnie de fasole, preparate din soia si amestec mexican
    ionp1955@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  106. mie imi place supele de legume,mincarica de fasole salatele, cartofi la cuptor cu usturoi si cimbru,

    RăspundeţiȘtergere
  107. Cristina Topoloiu22 noiembrie 2012, 14:36

    Eu tin post si oarecum implicit si sotul meu ;). Aseara de ex. am facut o supa crema de legume inclusiv cu broccoli si ciuperci, iar pe deasupra un mix de ciuperci proaspete trase putin in ulei de masline cu 2 catei usturoi, patrunjel si paine prajita. Am mai consumat paste chinezesti, urechi de lemn cu legume trase in ulei de susan si sos de soia black. Mancare de cartofi cu soia, orez, naut, seminte... Va multumesc !

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...