Sos de marar

reteta sos marar,sos marar,sos de marar si iaurt,sos de marar si smantana,sos de marar cu supa

Cand eram mic, nu suportam sosul asta. Bine, nu suportam mararul in general. Acum l-as manca oricand si cu orice. Ma uit la Maya cum mananca marar crud si nu-mi vine sa cred. N-o mai lungesc cu povestile, va spun direct reteta:

Ingrediente

  •  300 ml lapte
  • 2 linguri de faina
  • 1 legatura marar
  • 4 linguri smantana grasa
  • sare, piper
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingura de otet

V-am mai povestit  ca nu-mi place sa prajesc faina, asa ca nici unul dintre sosurile mele nu vor fi cu rantas clasic. Dar daca va place, voi puteti sa faceti.

Laptele se pune la fiert. Separat amestecam cu un tel  smantana si faina cu putina apa sau o mica parte din laptele de care vorbeam mai inainte.  Cand laptele incepe sa fiarba, turnam crema obtinuta si amestecam cu telul. Fierbem la foc mic amestecand, pana cand compozitia se ingroasa.

Mararul taiat marunt, fara codite, sarea,  piperul, zaharul si otetul se pun chiar inainte de a-l lua de pe foc. Daca il doriti mai dulce sau mai acrisor, mai adaugati zahar sau otet dupa gust. Sosul de marar se poate diversifica, dupa plac. Mie imi place sa-l fac cateodata simplu, asa cum vi l-am prezentat mai sus, alteori cu putin usturoi sau alteori , mai adaug si un iaurt in el.

Pofta buna!

8 Comments

  1. Similar, la noi se prepara sosurile dulci acrisoare usor sarate, de mere (cu sau fara marar), de gutui, de visine. Erau servite la pranzul de duminca, dupa supa de vita sau de pasare (adevarata, de casa) cu taitei de casa sau galuste de gris, langa carnea fiarta din supa, si cartofi taranesti (cu ceapa calita) sau piure. Un deliciu!

  2. Se poate inlocui smantana cu iaurtul?

  3. Bun bun.Astept sa iasa porcul din cuptor si pofta buna!

  4. Exact asa il fac si eu, cum am invatat de la bunica 🙂

  5. Iarăși vin si eu cu laudele :*
    In fiecare zi intru pe blog, si de aici ma inspir.
    In fiecare zi, gatesc dupa inducatiile dumneavoastră.
    Va mulțumesc.
    Ilona. Arad.

  6. Pana acum am facut doar cu faina prajita (rantas) azi voi incerca asa cum ai descris tu…revin cu rezultatul

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*