Tiramisu

tiramisu1 (1)

Imi aduc aminte ca acum vreo 15 ani, am mancat pentru prima data, tiramisu facut de mama, care primise reteta de la o prietena. Auzisera ele de mascarpone, dar cum pe la noi nu se gasea, au facut-o fara, doar cu oua si frisca. In fine, chiar si asa, numai aducand a tiramisu, prajitura mi s-a parut delicioasa. De atunci am mancat-o in nenumarte variante si aproape intotdeauna cu frisca. Sigur, am mancat tiramisu si pe la restaurante sau cofetarii, dar  fara nici o legatura cu cel original, facute din prafuri instant.



Tiramisu sau Tiramesu este, probabil cel mai cunoscut desert italian. Am vrut sa il fac ca la carte, de aceea am citit o gramada de articole si am rasfoit o multime de site-uri italiene. Ideea pe care am retinut-o este, ca la origini, tiramisu nu continea frisca. Asta e o chestie mai noua. De asemenea, crema se facea doar cu oua crude si mascarpone. Piscoturile erau, desigur facute in casa, sau erau inlocuite cu alte aluaturi, cum ar fi panettone. Crema era in unele cazuri (atunci cand nu era destinata copiilor), aromata cu vin de Marsalla, cognac sau rom.

O reteta anume, mi-a fost greu sa gasesc, dar facand o medie a tot ceea ce am citit, am ajuns la urmatoarea concluzie: la 250 de g de mascarpone, avem nevoie de 2 oua si 50 de g de zahar. Cam asta ar fi cantitatea ideala.  Este foarte usor de preparat si trebuie sa va spun ca nu se compara cu nici o reteta de tiramisu pe care am gustat-o pana acum. O declar cea mai si cea mai dintre toate retetele de tiramisu.

Ingrediente:
500g mascarpone
2 pachete X 200g piscoturi (am folosit doar un pachet si jumatate)
4 oua
100 g zahar
2 lingurite cacao
200 ml cafea espresso tare

Este ideal ca toate ingredientele sa fie de cea mai buna cantitate. Acuma, in Romania, n-o sa gasim, probabil niciodata mascarpone proaspat, deci trebuie sa ne multumim cu variantele super-pasteurizate.

Incepeti prin a pregati o cafea tare, fara zahar. Este ideal sa folositi o cafea de foarte buna calitate. Cafeaua se lasa la racit, iar apoi se pregateste crema.

Ouale se separa. Galbenusurile si zaharul se mixeaza pana obtinem o crema omogena, de culoare foarte deschisa. Se poate amesteca si cu o lingura de lemn, dar dureaza mult mai mult.

Adaugati toata cantitatea de mascarpone si mixati in continuare, pana obtineti o crema densa. Aici , daca doriti puteti sa va opriti cu preparatul cremei, dar in vechile retete, de cele mai multe ori se folosea si albusul de ou, pentru ca(!) crema sa fie mai usoara si mai multa.

Albusurile, la temperatura camerei, se bat pana obtinem o spuma consistenta, care nu se desprinde de pe tel. (nu folosesc mixerul la spuma si adaug intotdeauna un varf de cutit de sare).



Crema de oua si mascarpone, se incorporeaza incet, cate o lingura, in spuma de ou, amestecand cu grija, de jos in sus. Apoi, crema se pune in frigider, pana pregatim piscoturile.

Piscoturile se inmoaie in cafea. Aveti insa grija, sa nu le imbimbati prea tare. Eu am pus putina cafea intr-o farurie intinsa si am inmuiat piscoturile cate o fractiune de secunda pe fiecare parte. Se aseaza apoi pe un platou, daca vreti sa arate superb, sau intr-o caserola sau tava cu margini inalte, daca vreti sa fie mai comod.

Peste primul strat de piscoturi turnati jumatate din crema. Adaugati un alt strat de piscoturi, apoi din nou crema. Deasupra se pudreaza cu cacao. Se lasa in frigider cateva ore, daca rezistati tentatiei.
Cam asta ar fi reteta clasica de tiramisu.
Pofta buna!
tiramisu2 (1)

58 Comments

  1. De mult vroiam sa fac un tiramisu
    ca la carte.
    Multumesc pentru ca ai facut documentarea.
    Am toata increderea ca reteta asta
    e buna.
    Nu ramane decat sa merg sa cumpar
    ingredientele.
    Pun un remind stiker,sa nu uit
    pana duminica viitoare ce am de facut 🙂

  2. bucatarmaniac

    Lia, cu multa placere. Nu garantez chiar suta la suta ca e original, pentru ca documentarea am facut-o pe net :))). Dar cu siguranta a fost cel mai bun pe care l-am facut sau l-am mancat pana acum, si asta ma face sa cred ca e reteta buna! :)))

    • Sotului meu nu-i place Tiramisu,dar am facut aceasta reteta si din "pacate" acum ii place. Am zis ca mananc eu singura toata tava,dar aceasta reteta i se pare delicioasa. A zis nu cumva sa schimb ceva. Bravo.

  3. bucatarmaniac

    Mirela, adevarul este ca ouale pe care le-am folosit eu sunt de „origine controlata“ :))). Da, exista variante mai moderne, cu crema din galbenus si zahar fiarta, in care pui si putin lapte, aproape ca la cremes. Iar spuma de la ou, se bate pe aburi. cand se raceste se amesteca si cu mascarpone. dar n-am facut si nici nu mi-am notat. Daca cauti pe google, gaseti variante cu siguranta. Multumesc 🙂

  4. Foarte tare reteta si pare si simplu de facut. Doar ca ma intrebam daca nu cumva exista si posibilitatea de a trata un pic termic crema pt ca are ou crud (ma gandesc acuma la copiii care ar putea manca prajitura asta)? Ai gasit ceva despre asta? Iti doresc mult spor in tot ceea ce vei face!

  5. viata'n_pripa

    Varianta cu tratarea termic a oualelor poate fi urmatoarea: bati galbenusurile cu zaharul la bain-marie, doar ca in cazul asta nu cred ca poti folosi albusul.

    Si eu detin sursa perfecta de oua bune de papa in orice forma pentru copii: gainile bunicii si ale mamei mele.
    Asta e si reteta mea de tiramisu si fac si eu ca tine, cand preiau o reteta studiez intes multe variante si abia dupa aia ma apuc sa fac ceva si ma feresc de prafurile….pe care nici copii mei nu le suporta (din fericire).

  6. bucatarmaniac

    Viata'n_pripa, se poate bate si albusul pe aburi, de ce nu? cu putin zahar in el. Sau se poate folosi frisca in loc. Pe de alta parte, la maioneza folosim (cel putin eu)tot oua crude. Este bine insa sa tratam termic produsele a caror provenienta nu o cunoastem. Multumesc pentru feedback.:)

  7. bucatarmaniac

    Cristina, Mascarpone pe care am cumparat-o eu, era italiana, dar pasteurizata, si nu s-a inmuiat cand am amestecat-o cu galbenusurile, dimpotriva. De aceea am scris in reteta ca daca vrea cineva o crema mai consistenta, mai untoasa, poate sa nu mai adauge si spuma de albus. Nu am cumparat inca mascarpone romaneasca, dar multumesc pentru sfat, nici nu am sa cumpar. :)))

  8. Confirm ca aceasta reteta de tiramisu iese foarte bine. Eu folosesc o reteta foarte asemanatoare, difera doar cantitatea de mascarpone:

    400 g piscoturi
    250 g crema Mascarpone
    4 oua
    4 linguri zahar
    3 cescute de cafea tare (espresso) fara zahar
    cacao pentru ornat

    Prajitura are un gust deosebit de la mascarpone. De aceea este foarte importanta calitatea cremei Mascarpone. In general folosesc o crema Mascarpone italiana (chiar daca este putin mai scumpa este calitativa) deoarece am incercat si o crema romaneasca si atunci cand am mixat-o cu galbenusurile s-a inmuiat foarte tare incat nu am putut sa o pun peste piscoturi. Cristina-Timisoara

    • Ahaaaaa, deci mascarpone prost cauzeaza flescaiala aia oribila? Am patit-o si eu cu Goldsteig (nu romaneasca…. dar nici italieneasca… atata am avut buget) si mi-a distrus crema.

  9. Buna, cred ca un tiramisu perfect ar fi cu frisca, in loc de albus. Si cafeaua de calitate este importanta, ai dreptate!

  10. Iti urmaresc de ceva timp blogul, insa prima data cand las un comentariu. In sfarsit vad o reteta de tiramisu fara frisca pe blogurile culinare. Eu folosesc urmatoarea reteta primita de la un bucatar italian: 300g piscoturi, 500g mascarpone, 4 oua, rom, 7 linguri de zahar, 1 cana espresso si cacao pentru ornat, restul prepararii e identica cu cele descrise de tine, inclusiv albusurile batute adaugate in crema.

  11. Si eu sunt maestra in prepararea prajiturii Tiramisu, fapt confirmat de toti prietenii mei care au gustat la mine acest "regal al deserturilor". Insa eu folosesc o reteta personala, adaptata dupa cum am considerat eu de cuviinta. Deci, sa-i zicem un fel de "Tiramisu romanesc". :-)))

    Pentru ca branza Mascarpone mi s-a parut ca o smantana de-a noastra dar mai groasa si mai scumpa (iar acum e criza!!!), am preferat sa o inlocuiesc cu smantana si branza de vaci.

    La o punga de 400 de g de piscoturi, folosesc o cutie mare de smantana (900 g) si 500 g de branza de vaci. La acestea adaug doua galbenusuri de ou si zahar pudra dupa gust, esenta de vanilie si de migdale. De ce astea doua? Ca asa imi place mie, na! 😀

    Frec crema spuma cu mixerul si sa stiti ca devine foarte consistenta si tare.

    Piscoturile le pun intr-o tava mare de inox si dupa ce le-am insiropat, le pudrez din belsug cu cacao. Abia dupa aceea torn primul strat de crema. In felul acesta, cand tai prajitura, se vad straturile alb-negru alternand frumos, estetic.

    Peste ultimul strat de crema prefer sa presar ciocolata de menaj data pe razatoare sau taiata felii sau fasii subtiri cu cutitul.

    Iar siropul pentru piscoturi il fac din cafea expresso foarte concentrata, in care amestec coniac si zahar, tot dupa gust.

    Tava cu prajitura trebuie sa stea la frigider cel putin 3 ore inainte de a fi papata, ca sa capete si mai multa consistenta. De obicei, a doua zi dupa preparare este cel mai bine de mancat.

    Credeti-ma: iese cel mai bun Tiramisu pe care l-am papat vreodata! 🙂

    Pofta buna!

  12. bucatarmaniac

    Ioana, scriam mai sus, ca variantele moderne sunt cu frisca, dar ce am facut eu aici vrea sa semene cu varianta originala. Sigur, gustul fiecaruia nu se discuta. Mie mi-a placut mai mult fara frisca. Multumesc.

  13. bucatarmaniac

    Roxana, multumesc :))). Pai e tot cam pe-acolo si reteta ta. Cantitatile difera foarte putin.

  14. bucatarmaniac

    Mirona-Ioana Tatu, m-am gandit si eu sa incerc cu branza de-a noastra. Sunt convins ca iese super-bun. Multumim pentru reteta :)))

  15. Too tempting..congrats on being top 9

  16. Ouale care le folosesc eu (pana se hotarasc ale mele gaini sa se puna pe ouat) sunt de cumparat. Intotdeauna am fiert crema de ou cu zahar, apoi am amestecat-o rece cu Mascarpone. Abia astept sa incerc cu oua crude sa vad diferenta.

  17. bucatarmaniac

    Mahesh, thank you! :))

  18. bucatarmaniac

    Laura, mie mi-a placut. Sper sa-ti placa si tie! :))

  19. Ce bine arata prajitura asta si ce gust are…sa avea:)!
    Sa ma explic.
    Prietena mea de la Arad facea Tiramisu saptamanal si ne invita sa mancam. Am mancat cu mare pofta o vreme pana ce mi-a trecut prin cap sa-i cer reteta. Apai de cand am vazut ca are OUA CRUDE….basta! Atata mi-a trebuit ca sa mi se intoarca stomacelul..pe dos. :))) Cam asta-i povestea mea cu tiramisu…ce sa-i faci, fiecare cu stolul lui, nu? 🙂
    Toate bune!

    • Mihaela Cercel

      Liana ,esti cam pe aceeasi lungime de unda cu mine.Niciodata nu am facut Tiramisu cu oua crude din acelasi motiv ,probabil ca mansarda este de vina,dar nu am facut si nici nu am gustat de la altcineva un Tiramisu cu oua crude .Poate intr-o zi ,cine stie ,o sa incerc .

  20. bucatarmaniac

    Liana, multumesc. :))) Fiecare cu gusturile lui :)))!

  21. eu am pus si putina frisca…minunata prajitura! felicitari!!

  22. Pot spune ca reteta este foarte apropiata de ceea ce face sotul meu care este bucatar intr-un restaurant italian. Diferenta consta in faptul ca face fara albusul de ou si cu frisca si adauga Amaretto in cafea pentru a da un gust aparte. Pentru a iesi bine crema frisca trebuie lasata la congelator circa o ora si la fel si tava in care va fi preparat Tiramisu in cazul in care este din metal. Oricum felicitari pentru documentare si sunt convinsa ca indiferent de elementul pe care fiecare il are in plus sau in minus in reteta lui Tiramisu este fara indoiala una dintre cele mai bune prajituri si foarte simplu de preparat.

    • Ma surprinde faptul ca unii se feresc asa tare de ouale crude, eu cand eram copil-adolescent, mancam saptamanal ou crud batut cu zahar, asa preferam eu ¨sa imi gatesc¨ ouale, mi se pareau cele mai bune, ce prajite sau fierte 🙂 oua din cuibarele noastre binenteles; cred ca sunt si mai sanatoase… Imi plac si acum doar ca nu am posibilitatea la oua de casa.
      Abia astept sa incerc reteta! Sigur e cea mai buna cu oua crude 🙂

  23. intradevar aceasta este reteta originala italieneasca…..cu exceptia la mascarpone, numai ca putem folosi pentru crema si esenta de lamaie…ceea ce italienii o folosesc in unele restaurante….dar in rest aceasta este reteta autentica felicitari

  24. arata foarte bine.trebuie sa imi fac curaj sa o incerc si eu ,nu am luat niciodata ascarpone si am emotii sa nu se inmoaie crema si atunci cind tai prajitura sa curga in toate directiile!sper sa nu!

  25. arata foarte bine1 abia stept sa o fac si eu ,dar am e motii ca atunci cind o voi taia sa nu se imprastie cre ma in toate directiile!

  26. cam aceeasi reteta fac si eu doar ca eu amestec albusurile cu zahar iar apoi cu mascarpone si nu mai folosesc galbenusurile, e foarte delicioasa

  27. Tiramisu este prajitura mea preferata; am incercat mai multe retete pana acum, insa niciuna nu m-a convins… Vreau sa-ti multumesc pentru aceasta reteta, am incercat-o in weekend si spun cu mana pe inima ca este cel mai bun tiramisu pe care l-am mancat vreodata! A iesit excelent si s-a mancat la fel de repede si usor precum s-a facut!

  28. mai periculoase sunt albusurile de ou decat galbenusurile. deci va recomand tratarea lor pe abur, la 40 grade C

  29. Eu am facut tiramisu de multe ori si in crema mai adaug 250 gr ricotta, 1-2 plicuri de zahar vanilat ( nu pun decat 3-4 linguri zahar) si esenta ( cea de portocale e super dar merge foarte bine cu cea de vanilie sau rom). Eventual daca am si stafide pun cam un pumn la inmuiat, le storc in pumn bine bine de apa si le adaug la sfarsit. Primele prajituri au fost simple dar am incercat sa gasesc varianta care ne place cel mai mult si asa am ajuns la varianta de mai sus pe care mereu o fac si este mereu apreciata.

  30. Am facut si eu prajitura tiramisu urmand intocmai teteta ta. A iesit excelent si am facut furori :). Cei care au gustat-o, au fost incantati (vorbesc de persoane avizate care au lucrat in domeniul patiseriei pe dincolo).
    Intradevar ingredientele de calitate fac diferenta. Parerea mea este ca frisca nu are ce cauta in aceasta reteta. Branza mascarpone este tot ce trebuie si ii da o savoare deosebita.
    Iti multumesc.M-ai convins. Felicitari.

  31. Acum am terminat tiramisul dupa aceasta reteta!! Îți multumesc!! A ieșit foarte gustoasa!! Ne place la toți!!

  32. Andreea Tanase

    Eu am facut reteta similara (http://randomfocafood.blogspot.ro/2013/01/tiramisu.html) pe care am preluat-o de la o prietena din Sicilia, care o are de la soacra ei care nici n-a parasit insula aceea vreodata. Mai de la sursa de atat nu are cum sa fie. Deci intr-adevar, este reteta ariginala italiana. Frisca si branza de vaci nu au ce sa caute in acest desert, cu atat mai putin ouale preparate termic. In cazul in care reteta se schimba (ingrediente, preparare termica, etc.) ea nu se va mai numi Tiramisú, ci oricum altcumva…
    Parerea mea este ca este esential sa stea la frigider minim 9-10 ore, ca sa apuce sa se inmoaie piscoturile si sa se intrepatrunda cu aromele din crema. Daca e mancata prea curand dupa preparare, nu are aceeasi savoare si textura.

  33. Buna ziua intr-adevar este una din cele mai bune praji si usor de facut. Singurul lucru pe care pot sa-l spun este ca eu am primit reteta de la sefa mea care este italianca 100% si mi-a spus ca la 500 g mascarpone pune 6 oua si 12 linguri de zahar. Este excelenta! Nu am mai mancat atat de buna de la Nimeni.

  34. eu adaug in cafea putin lichior amaretto. e super

  35. Reteta este super,cu putin amareto in cafea si fara frisca…!Felicitari

  36. Uite, asta fac eu acum 🙂

  37. Si eu fac aceias reteta doar ca in cafea mai pun o esenta de rom

  38. Si pe mine m-a preocupat sa gasesc reteta originala de tiramisu, mai ales dupa ce am mancat in Italia la cineva acasa ceva ce nu are nicio legatura cu ce mancam la restaurante chiar, aici.

    Si pot confirma ca si eu am gasit si (facut cu succes) cam aceeasi reteta cu exceptia ca nu pun nici albusurile in crema iar galbenusurile le mixez la bain marie cu zaharul ca sa le tratez termic si cu un pic de lacrima lui ovidiu (vinul) pe post de marsala.

    Este excelenta! Ma bucur ca ai popularizat reteta corecta si originala! Felicitari.

  39. este un mic secret aici, in momentul in care se adauga crema mascarpone, nu se mai mixeaza, ci se amesteca bine compozitia cu o lingura de lemn.

  40. Da, aceasta e varianta originala este f buna. Cu siguranta

  41. Buna, vreau si eu sa ma laud cu deliciul ce mi-a iesit in urma acestei recete – e foarte bun!!! Dar mi-as fi dorit sa incerc si cu rom, insa nu stiu de care trebuie sa folosesc. Ma puteti va rog, informa? Multumesc

  42. bucatarmaniac

    asa cum am scris in reteta- cand nu se mai desprinde de pe tel si sau poti sa intorci vasul si nu cugre! Spor!

  43. Danaila Ovidiu

    Cum imi dau seama daca spuma facuta din albusuri e destul de consistenta, mentionez ca am un tel urias…

  44. L-am facut si il mai fac odata zilele astea. 🙂

  45. Eu am cunoscut un medic italian, de aproape 80 de ani, stabilit în oraşul meu. E din Napoli, iar reţeta o ştie de la mama lui.
    A venit o dată la noi şi am stat lângă el, când a făcut Tiramisu-ul.
    Este adevărat că nu se face cu frişcă, şi mereu m-am întrebat (de-atunci) cum de alţii pun?

    Reţeta de-aici este exact ca cea făcută de italianul meu get-beget şi mi-am zis: "Doamne-ajută că mai este cineva pe internetul ăsta care ţine la originalitate!"

    Italianul a bătut totul cu lingura de lemn. A spus că metalul nu e bun.
    A folosit albuşurile, pe care le-a băgat încet în crema cu mascarpone.
    Apoi a ţinut mult să am Amaretto. Nimic altceva.
    Nu a înmuiat pişcoturile, ci a turnat încet, cu răbdare, cafea în şuviţă subţire pe fiecare pişcot. La fel a făcut şi cu Amaretto, iar abia după aceea a turnat crema.

    Iar ce nu este trecut aici şi m-a determinat să scriu, este faptul că, odată finalizat şi pusă cacaua deasupra, se bagă tava peste noapte la congelator, iar dimineaţa, când e bocnă, se mută în frigider.

    În rest… mulţumesc pt reţetă.
    Lia

  46. Simona in bucatarie

    Reteta este simpla si dupa parerea mea cea mai buna.Eu am pus o particica din zahar in albus pentru a-i da mai multa consistenta.
    Nu stiu de ce atata retinere pentru ouale crude atat timp cat consumam maioneza.Ouale ar trebui sa fie proaspete, spalate inainte de a fi sparte si sa nu fie de rata ci de gaina.

  47. si eu am făcut tiramisu acum vreo 2 luni, prima data am făcut si am zis ca mai repet experienta, mi_a ieșit super si am făcut exact aceasta rețetă 🙂 păcat ca iese puțin, o tava micuța, si la bănuți iese cam scump acest tiramisu 😀 dar tot omsa_l mai fac, macar așa la ocazii 🙂

  48. Vreo nu se scrie niciodata "vre-o"!!

  49. Ouale crude nu au nimic daca sunt proaspete.Salmonela se gaseste doar pe coaja de ou, interiorul se infecteaza daca e oul spart/crapat.Cumparati oua proaspete, vedeti sa nu fie crapate, spalati bine cu detergent si daca aveti pe cineva pe la laboratoare de cofetarii sau bucatarii de restaurante faceti rost de pastile de cloramina.Puneti ouale in cloramina cu apa 10 minute si clatiti.Apoi puteti sa le beti ca nu aveti nimic.Daca nu aveti cloramina merg spalate doar cu detergent si clatite.

  50. Pingback: Tiramisu | Rețete Papa Bun

  51. Minunată rețetă, de care nu te poți sătura niciodata!
    O fac însă cu gălbenușurile gătite pe baie de aburi iar albușurile le înlocuiesc cu smantâna pentru frișcă. Nu mă pot obișnui cu gândul de a consuma ouă crude.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*