Compot de prune

Cele mai bune mirosuri, toamna, vin din bucatarie.  Daca aveti parinti sau bunici la tara, atunci sigur aveti si macar un prun din care puteti culege fructele aromate. Daca nu, incercati sa le gasiti la piata,la tarani.  Iar daca ati facut gomboti cu prune sau gem de prune, atunci va invit sa incercati si un compot simplu de prune. Este delicios si racoros, daca il mancati proaspat scos din frigider, sau daca il puneti in borcane, pentru iarna. Va fi el bun la ceva: o prajitura, un sos, poate chiar o friptura.
 
Ingrediente:
prune
zahar dupa gust
(conservant)
 
Si de aceasta data, am sa va ofer o reteta fara cantitati, desi stiu ca multora dintre voi nu va place.  Dar, as fi ipocrit daca v-as spune cat zahar sa puneti  intr-un compot de fructe pe care eu nu le pot gusta. prunele pot fi mai dulci sau mai acre, in functie de soi sau de cat sunt de coapte, si atunci, zaharul trebuie pus in consecinta. De asemena, nu am de unde sa stiu cat de dulce va place voua sa fie compotul.
Exista cel putin doua metode simple de a prepara acest compot.  In ambele metode, puteti folosi prunele cu sau fara samburi, dupa cum doriti. Mie imi plac intregi. Aveti , insa grija sa nu se nimereasca vre-o pruna stricata.
Metoda 1:
Aceasta metoda este mai usora, dar este mai greu sa controlati gustul compotului.
Spalati bine prunele.  Asezati-le in borcane curate. Adaugati zahar (aprox. intre 3 si 8 linguri de zahar, in functie de cat de dulce il doriti). Adaugati putin conservant (conform instructiunilor de pe plic). Umpleti cu apa rece.  Inchideti borcanele si asezati-le intr-o tava cu apa, pe care o introduceti in cuptor. Lasati sa borcanele in cuptor, pana cand prunele isi schimba culoarea si in interiorul borcanului apar bule de fierbere iar zaharul este topit.
 
Metoda 2:
Spalati prunele si puneti-le intr-o oala. Adaugati apa cat sa le acopere cu vre-o 2-3 cm. Adaugati zahar dupa gust. Nu puneti prea mult de la inceput. Lasati sa fiarba la foc mic. pe masura ce siropul incepe sa se coloreze, gustati si mai adaugati zahar daca este nevoie. Fierbeti pana prunele isi schimba culoarea si devin putin moi. Adaugati conservant, conform instructiunilor de pe plic. Puneti compotul fierbinte in borcane sterilizate. Inchideti ermetic.
 
In general nu imi place sa folosesc conservant, dar la compoturi inca nu am incercat fara. De obicei, adaug cam jumatate din cantitatea recomandata de producator, sau chiar mai putin.
Pofta buna!
 

18 Comments

  1. bucatarmaniac

    Thank you! Great ideas!

  2. Gorgeous pictures. I can imagine that this plum compote could re-invent itself in so many ways – over ice cream, grilled pound cake, or pork tenderloin would be my choices.

  3. bucatarmaniac

    Pansy, multumesc!

  4. foarte frumoase poze,in rest cum ai zis !

  5. astea-s prunele mele favorite. anul trecut am gasit din belsug, dar toamna asta nimic, nici urma de ele. gasesc doar din alea rotunde, carnoase la care e greu sa le scoti samburii. si cand am vazut compotul, si ooo, gombotii!! sa mor de pofta, nu alta. minunate poze.

    ps. cristi, a venit masina de rulat paste. n-am mai cumparat mandolina pana la urma, m-am hotarat pe un silpat, o tava pt muffins in forma de trandafiri si o foaie neaderenta pentru framantat aluatul. au ajuns toate foarte repede. peste weekened o sa fac poze. vreau si sa testez o reteta pentru taitei cu sofran si turmeric. si o portie simpli, pentru mancat cu nuca macinata! multumesc mult inca o data.

  6. arata delicios! abia astept sa dau si eu iama in borcanele noastre :))

  7. Your compote look so beautiful and definitely delicious.

  8. bucatarmaniac

    Dana, multumesc mult. Ma bucur ca ti-a venit masina de paste. Abia astept s-o vad pe blog, cu reteta, bineinteles.S-o stapanesti sanatoasa si sa-ti foloseasca!

  9. bucatarmaniac

    Elra, thank you!

  10. bucatarmaniac

    Zazuza, multumesc mult! Pofta buna! :))

  11. Asta da, incep sa retraiesc tineretea si vremurile cind ma pregateam de iarna cu de toate, compot, gemuri, muraturi, siropuri, etc. Acum mie asa de dor de acele timpuri,parca nu le-am stiut pretui indeajuns. Trezesti in mine copilaria si tineretea cu retetele tale, care sint traditionale in zona Aradului.Mult succes si sanatate tie si familiei tale.

  12. diana daniela grad

    Buna ziua.Am facut saptamana trecuta niste compoturi de prune,32 de borcane mai precis,de 800 g.Dar azi am observat ca a facut un pic de floare pe deasupra,am desfcaut unul de curiozitate,e bun la gust,dar nu cred ca o sa-mi stea ca lumea pana la iarna.Mentionez ca am pus cate 3-4 linguri de zahar la fiecare borcan.Ce s-a putut intampla?Cum remediez situatia?Sa scot siropul de pe ele,sa mai adaug zahar si sa-l fierb din nou,apoi sa-l pun la loc pe prune?Eu pana acum n-am pus conservant in compoturi,mi-au stat destul de bine,dar anul asta nu stiu ce s-a intamplat.Ma puteti ajuta,va rog frumos?E bine sa le remediez acum.Multumesc.

  13. bucatarmaniac

    Diana daniela, neaparat, scos din borcane, luat jos floarea si fiert din nou. Mi s-a mai intamplat si mie. Eu la compoturi ppun conservant. la dulceturi si alte conserve nu, doar la compoturi.
    Am mai auzit si de gemuri si magiunuri care nu au fost ok anul asta (gemuri care nu s-au legat), multe din cauza ca zaharul nu este ok sau fructele contin tot felul de chimicale (nu este cazul daca sunt luate din sursa sigura). Mai este posibilitatea ca borcanele sa nu fie inchise bine. Eu recomand si sterilizarea lor, in tava cu apa pentru 10 minute la cuptor. Bafta!

  14. diana daniela grad

    Multumesc frumos pentru raspuns.Chestia e cand am desfacut capacul,a sunat ca si ar fi fost cumparat din comert,ermetic,iar pentru ca imi place sa fiu intotdeauna sigura ca stau bine,eu le-am pus si celofan strat dublu,iar celofanul era strans bine pana jos la gura borcanului,numai cand am desfacut capacul,s-a ridicat incet deasupra.L-am gusta si acum,la o saptamana si ceva,nu are nimic,gustul e dulce…Se poate sa fie spuma compotului cum am dustulit borcanele?Eu dupa ce le-am fiert,le-am pus cu gura in jos vreo 5 minute,apoi le-am ridicat in picioare,si au stat sub paturica o noapte si o zi.Asa am facut intotdeauna.

  15. buna.. un posibil raspuns la intrebarea danielei..daca a folosit prune brumarii ,,"floara"de care spune este de la ele si e ceva normal.(mi s-a intamplat si mie)

  16. Ati spus asa: la metoda nr. 1 "Spalati bine prunele. Asezati-le in borcane curate. Adaugati zahar (aprox. intre 3 si 8 linguri de zahar, in functie de cat de dulce il doriti). Adaugati putin conservant (conform instructiunilor de pe plic). Inchideti borcanele si asezati-le intr-o tava cu apa, pe care o introduceti in cuptor. Lasati sa borcanele in cuptor, pana cand prunele isi schimba culoarea si in interiorul borcanului apar bule de fierbere iar zaharul este topit."

    Nu se pune apa in borcane? N-am mai auzit de metoda asta, de aceea intreb.

  17. Maxim 5 linguri, orice fruct ar fi. Nu folosesc niciodata conservant. Daca borcanele si capacele sunt curate si se inchid bine nu e nevoie nici de celofan, nici de intors borcanul. Nu se strica, daca se lucreaza curat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*