Cimbrisor salbatic

cimbrisor salbatic,lamaita,plante aromatice salbatice

Imi place enorm de mult cimbrisorul salbatic. Are o aroma putin diferita decat soiurile de cultura. Daca nu l-ati gustat pana acum, va invit sa o faceti. Il gasiti in zonele deluroase insorite. Se poate culege din iunie, pana in septembrie. Cum il gasiti? Foarte simplu! Dupa miros. In locurile in care creste cimbrisorul, miroase usor a lamaie. Desi este o planta pitica si greu de reperat printre alte ierburi, poate fi usor localizata dupa miros.
De fiecare data cand am gasit cimbrisorul, a fost neintentionat. In micile noastre drumetii prin dealurile din zona Aradului, am dat mereu peste el, de fiecare data, cand ne-am asezat pe iarba sa ne odihnim. :)))

Cimbrisorul salbatic (Thymus Serpillum), este o planta erbacee, cu flori purpurii sau albe,  foarte aromata. Mai este cunoscut si sub denumireade cimbru de camp, lamaioara, lamaita sau timisor.

Cimbrisorul este folosit cel mai des in infuzii, in tratamente naturiste (pentru ca are o multime de indicatii terapeutice). Eu am ales sa il folosesc si in bucatarie.


Iata cateva retete in care am folosit cimbrisorul: cartofi prajiti cu cimbrisor, conserva de peste, costita cu ghimbir si sapte condimenterechin albastru la tigaiesalata de fasole rosie cu piept de pui etc.

In fiecare vara, culeg o multime de cimbrisor. Pun o parte in congelator, iar restul il usuc. Isi pastreaza foarte bine aroma si gustul. In schimb, nu am reusit sa-l cultiv in ghiveci, desi am incercat si cu seminte si cu rasad. Pe terasa, va trebui sa ma multumesc cu cimbrul si cu cimbrisorul de cultura.

cimbrisor salbatic,lamaita,plante aromatice salbatice

 

6 Comments

  1. anul asta, cand am fost in concediu la voineasa, nu am luat toata sarsanaua de condimente cu mine. am facut un gratar si am cules niste cimbrisor din padure pentru carnea de pui (ca burtile noastre nu mai accepta mancare fara condimente :)). stii ce fete au facut cei care locuiau in vila alaturata, cand au vazut ce si in ce scop culeg? cred ca nici daca aduceam canepa indiana nu ar fi fost atat de mirati…

  2. bucatarmaniac

    Imi imaginez! :)))) pierderea lor! :)))

  3. bucatarmaniac

    Violeta, pentru intrebari si alte probleme off topic, ma poti contacta la e-mail bucatarmaniac@gmail.com.

  4. Buna dimineata!
    Eu nu am sa trimit un comentariu la acest subiect,pt.ca oricum sunt fan condimente,in schimb as dori sa-mi spui daca te pot aborda prin aceasta modalitate pt.a ma ajuta cu niste sfaturi culinare(care pot fi de interes colectiv).
    Multumesc si o zi buna in continuare!
    VIOLETA

  5. Asta e de fapt Thymus serpillum.
    Thymus vulgaris e acela de l-ai descris la cimbrisor de cultura.

  6. bucatarmaniac

    Ai dreptate! Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*