Tagliatelle


Mi-am cumparat masina de facut taitei. Am luat-o la oferta dintr-un supermarket. Le gasiti peste tot, si nu trebuie sa fie cele mai scumpe ca sa si fie bune. Merita investitia, pentru ca intinsul unei paturi de taitei devine o joaca. De fapt, toata operatiunea devine o joaca, si dureaza foarte putin. asa ca atunci cand ai chef de paste proaspete, scoti masina de facut taitei si pana apa da in clocot ai gata pastele proaspete. taitei pentru supa, tagliatelle, taitei lati romanesti, taglierini, farfalle, papardelle… si cate si mai cate se pot face in timp record cu obiectul acesta.

Am studiat putin problema si am constatat ca pastele autentice italienesti nu contin in compozitie nici ulei de masline si nici sare, asa cum gasim in unele carti de bucate, cu atat mai putin apa, asa cum facea bunica mea. aluatul este compus doar din faina 000 si oua, iar cele mai cele, contin doar faina si galbenus de ou.

Italienii au niste reguli simple, care urmate nu pot sa dea decat rezultate excelente: Pentru fiecare persoana pentru care preparam pastele avem nevoie de un ou si 100 de g de faina. De obicei eu le fac din 3 oua, deci vom folosi 300 de g de faina si asa mai departe. Faina si ouale trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Eu folosesc oua de la gaini crescute in curte si hranite ecologic sau „oua de casa“, sau daca vreti, oua organice (nu-mi place cum suna). Cat priveste faina, aici in Arad se gaseste faina ungureasca 000, de foarte buna calitate si o gasiti intr-un ambalaj galben. In rest nu prea stiu ce faina sa va recomand pentru ca eu numai pe asta o folosesc.

Tagliatellele sunt paste fainoase clasice italienesti, sub forma de panglica, cu o latime de 0,6-1 cm. Ele pot fi servite cu tot felul de sosuri. Tagliatelle cele mai bune sunt cele proaspete care au o consistenta mai poroasa, si se potrivesc foarte bine cu sosurile cu carne.

Ingrediente
5 oua
500 g de faina 000
faina pentru pudrat

In functie de calitatea si marca fainii, s-ar putea sa aveti nevoie de mai multa sau mai putina. De aceea, va sfatuiesc sa nu puneti de la inceput toata cantitatea. Puneti, sa zicem, 400 de g de faina intr-n vas, faceti o gaura la mijloc si adaugati ouale (pe care eu prefer sa le bat putin cu furculita inainte). incepeti sa incorporati faina amestecand usor cu o furculita, dinspre exterior spre interior. Continuati pana aluatul prinde o consistenta mai densa si puteti sa il lucrati cu mana. Mai adaugati faina, pana aluatul incepe sa se desprinda de pe marginile vasului., apoi il puteti framanta pe blatul de lucru. Pudrati tot timpul aluatul cu fainasi framantati. Trebuie sa obtineti un aluat suficient de tare, dar elastic, care nu se mai lipeste de masa sau de maini.

Daca folositi o un robot de bucatarie, este mai usor. Trebuie sa adaugati faina pana aluatul se faramiteaza si arata exact ca un miez de paine faramitat. De asemenea, el nu mai este lipicios si se desprinde de peretii vasului.

In acest moment, multe carti spun ca aluatul ar trebui sa stea o vreme la frigider. Eu am incercat si cu si fara frigider si a iesit tot aia, asa ca am renuntat la etapa cu frigiderul. Am pudrat aluatul cu faina, l-am acoperit si l-am lasat sa se odihneasca vre-o zece minute. (timp in care am sifacut fotografii)

Dupa care l-am impartit in bucati mai mici pentru a-l putea lucra mai usor.

In continuare, am sa va povestesc cum merg lucrurile, pas cu pas, dedesubtul fiecarei imagini:

Cum spuneam am impartit aluatul in 3 bucati. Pe primele doua le-am lasat acoperite ca sa nu se usuce, pana am dat-o prin masina de taitei pe a treia. Le-am facut pe toate trei, pe rand.


Am trecut bucata de aluat prin masina de facut taitei, in parte in care se face patura.


Pentru prima trecere, setati masina la grosimea cea mai mare.


Am impaturat apoi foaia obtinuta in doua si am dat-o prin masina din nou. Am repetat procedura de vre-o cinci ori, pana am obtinut o foaie groasa, dar foarte neteda si fina. Am pudrat foaia cu faina. Chestia cu pudratul o facem pe tot parcursul procedurii, daca este nevoie,  pentru a evita lipirea aluatului de masina.


Apoi am fixat distanta dintre tamburii masinii la mediu si am trecut prin ea foaia de aluat obtinuta mai devreme.


Pentru ca deja foaia a devenit prea lunga, am taiat-o in jumatate.


Am introdus-o din nou in masina, de data aceasta la dimensiunea cea mai mica.

Am pus foile de aluat la uscat pe marginea unui scaun curat. Puteti folosi si o sucitoare drept suport.  Le-am lasat vre-o 5 minute.


Apoi le-am dat prin masina, in zona in care se taie taiteii. Am folosit varianta cea mai lata. De altfel masina are doar doua variante.


Daca doriti,  tagliatelle mai late, le puteti taia cu mana.


Am rasfirat pastele pe blatul de lucru presarat cu faina. Se pot folosi imediat, se pot lasa cateva ore la uscat si apoi pastra intr-un loc uscat, sau se pot congela.

Tagliatelle proaspete se fierb aproximativ 3 minute in apa cu sare.

Pofta buna!

22 Comments

  1. Andreea T

    Merci tare pt postul asta. Numai din galbenus si faina fac si eu pastele insa pana nu demult le intindeam cu facaletul si-apoi incheieturile mele fragile se resimteau o saptamana 🙂
    Mi-am luat masina acum 3 saptamani din acelasi motiv spus de tine ieri, dar inca n-am folosit-o. In w-end muasai o scot din cutie si cred ca fetita mea (mare amatoare de paste, in general) o sa fie super incantata.

  2. sa-ti traiasca masinuta!frumoase tagliatele!
    ps:si eu tot una din asta cheap am.:))si mi-au iesit niste paste superbe cu ea!na,ca m-am laudat!

  3. wow, cum arata! ia sa o intreb eu pe mama daca mai are masina de taietei acasa, ca sa o iau eu…

  4. bucatarmaniac

    Andreea T, cu multa placere. Si mayei i-a placut sa se joace cu pastele, cand le-am facut! :))) Distractie placuta!

  5. bucatarmaniac

    Alison, multumesc la fel :)))!

  6. bucatarmaniac

    Miha, asa este!

  7. bucatarmaniac

    Zazuza, :)))! Multumesc!

  8. Si eu sunt tare incantata de masinuta mea. 🙂 Adevarul e ca nu se compara gustul pastelor facute in casa cu cele cumparate. 😉

  9. Mircea – pozele sunt fantastice si presupun ca si taiteii!
    Felicitari!

    Gabi @ Mamaliga.com

  10. De mult ma bate gandul sa-mi cumpar o masina de facut taitei.Nu stiu de ce nu mi-am dus la bun sfarsit intentia.Dupa ce am vazut/citit,dau o raita pe la supermarket-uri.

  11. Frumoase poze! Poti sa-mi spui, te rog, de unde ai cumparat masina de facut taitei si cat a costat? Eu am gasit cu 65 ron aici in Arad. Mersi!

  12. bucatarmaniac

    Gabi, multumesc mult :), dar nu-am inteles cine-i Mircea :)))

  13. bucatarmaniac

    Anonim, merita investitia. facutul pastelor devine o joaca si o placere!

  14. bucatarmaniac

    Maria, multumesc! Si eu tot cu-atat am luat-o de la un hipermarket din Arad. Se gasesc peste tot! 🙂

  15. Magic of Spice

    Îmi place paste proaspete, se pare perfect!

  16. bucatarmaniac

    Magic of spice, thank you. We love them to! 🙂

  17. tataru ciprian

    salut Bucatar Maniac,

    pentru prezentare si articol primesti nota…….10, si bonus felicitari pentru reteta aproape de ce vreau si au reusit Italieni .
    La pastele pregatite in nordul Italiei gasesti oua si faina , atat

    Ulei si sare optional, nici eu nu le pun .
    Un articol interesant gasiti pe Retetele lui Radu ( Radu Popovici ) cu toate explicatiile necesare.

    FAina ideala este semolina , care nu o prea gasim in magazinele noastre .

    FOlosesc tot o faina fina 000

    super treaba

    felicitari

    Ciprian

  18. bucatarmaniac

    Ciprian, multumesc. Am sa citesc articolul lui Radu, multumesc. Chiar mi-a scapat. Bine-ar fi sa gasesc semolina. Stiu ca era ideal… Da merge si asa.

  19. Lia Daniela

    Se remarca lipsa experientei…:) NU sunt Stie Tot…insa, desi am doar 32 de ani…de taiteii de casa, ma leaga o poveste frumoasa, de mai bine de 22 de ani de…experienta…:p Si uite asa, iti voi "vinde"un pont…taiteii aterizati pe blatul cu faina, vor avea o lipsa gust natural…daca-mi permiti un sfat, de la egal la egal…doar nevoia e cel mai bun profesor…(gatesc de la 7 anisori :)foloseste prosoape din bumbac (daca se poate, din cele tesute la tara, la razboi…100% natural!!!)asezate pe blat/masa/dulap/scaune, etc…si pentru a evita efortul, taie fasii mai mici de la inceput…ahh, inca ceva…la 11 oua mai mari(musai achizitionate de la tara:p), se foloseste 1 kg de faina…se lasa la uscat 2 zile vara si 3-4 iarna, in functie de ce temperatura e in locuinta…si se pot pastra luni de zile…IMPORTANT e sa se pastreze in cutie din carton "garnisita" cu hartie(pt igiena) imperios necesar, simpla…NECERATA!!, sau, in pungi din hartie!!! Sunt la fel de buni…eu obisnuiesc sa desfasor arsenalul prin toata casa o singura zi, pentru 5-6 portii…un cadou in gen, este oricand binevenit…:) PS: Niciodata NU este nevoie de extra-faina…deoarece asternute pe prosoapele din bumbac, fasiile cu un colorit superb, se vor usca suficient pentru a le putea modela in voie…(eu folosesc si paturi din lana, sub prosoape si fete de masa din bumbac…asa, taiteii se usuca mult mai repede…) Sper ca am fost suficient de coerenta…si, daca vei incerca, vei descoperi ca e mai simplu sa mazgalesti o singura data bucataria…pentru 3-4 portii de taitei…savurati cu pofta, in orice conjunctura…budinca la cuptor…yummy…:)

  20. Lia Daniela

    Ahh, apropos de masina..cele mai rezistente si eroic produse, sunt cele marca Atlas…eu am primit una din USA in urma cu 22 de ani si o mai folosesc si azi…de dragul vremurilor bune…e produsa in Italia…si evident, a facut fata cu brio unor mii de oua si sute de km de faina…:) NU e foarte scumpa! aprox 150 de lei…depinde de unde se achizitioneaza…si spre deosebire de cele ieftine din hypermarketuri…rezista…zeci de ani…garantat…i-am oferit una cadou, mamei mele…identica cu a mea, achizitionata din Ungaria, in urma cu 13 ani…si rezista pe baricade, desi, este imprumutata vecinelor, aproape zilnic…:) Cu siguranta mi se va da dreptate, peste ani si ani…noi suntem deja o gasca de 30 de amatori de cooking din si cu placere sadica…detinatori de masini Atlas, ce au deja ani multi de "forjare…" Kinda…oldies, but goldies…:) PS: Apropos, felicitari pentru site! E frumos, stilizat si…venind din partea unui mascul…(se stie ca sunt cei mai buni bucatari :p…)Ce as putea sa-ti urez? La mult mai multe…experimente culinare…senzuale…:)

  21. Claudia Banciu

    Felicitari , intr-adevar nu e mare filozofie sa faci acasa taitei doar din ou si faina . Un pic de vointa si de indemanare si oricine reuseste . Un mic secret…48 grame de ou fara coaja la 100 de grame de faina este exact cantitatea pt un aluat perfect , nici prea moale , nici prea tare si nici nu mai e nevoie sa infainezi aluatul cand il intinzi cu masina . Un alt secret este ca feliile de aluat sa le intindeti mai multe in acelasi timp in asa fel incat fiecare fasie de aluat sa se poata odihni intre operatiuni.
    Iar pt cei ce nu au nici timp si nici placere sa faca acesti taitei de casa…mai am un pont ( sper ca nu e nepermis ) https://www.facebook.com/taiteiclaudia
    Va astept cu mare drag .

  22. Cristina Iuliana Pana

    M-ai convins;) Mâine ”bag” și eu o porție;) Am achiziționat mașina de tăiței acu vreo 10 ani și am folosit-o doar de vreo 2 ori;) Ouă de casă am, făină de casă de asemeni, deci sunt gata de atac;) Vin cu rezultate în curând;)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*