Sirop de menta


reteta de sirop de menta

De foarte multa vreme imi doresc sa fac sirop de menta, dar pana acum nu s-a potrivit. Acum a fost musai sa fac, pentru ca tufa mea de menta dementa, a devenit imensa si prea apetisanta. Asa ca am tuns-o putin.

Sa va povestesc cum am facut:

Ingrediente:
frunze de menta proaspata
zahar
apa

Am cules atatea frunze de menta, cat sa incapa intr-o oala de un litru, fara sa le inghesui. Le-am acoperit cu apa si le-am fiert aproximativ jumatate de ora. A rezultat o infuzie de menta foarte concentrata. Am mai lasat-o sa stea sub capac vre-o 15 minute cat timp am facut altceva, apoi am strecurat-o. In zeama rezultata, am adaugat vre-o jumatate de kilogram de zahar si am puts totul pe foc mic, amestecand din cand in cand. Am mai fiert siropul pana a inceput sa se lege. Cu cat il fierbeti mai mult, sau adaugati mai mult zahar, el se va ingrosa mai mult.


Siropul de menta se poate folosi la inghetate, creme, bauturi racoritoare, cocktail-uri, etc. este foarte gustos si racoritor.

Noi la-m incercat, simplu cu niste apa plata, gheata si putina zeama de lamaie.

Pofta buna!

Dacă îți plac siropurile și băuturile răcoritoare preparate în casă, încearcă și rețeta de sirop de cireșe

37 Comments

  1. Foarte interesanta reteta!
    Cred, ca o voi incerca.
    Pe curand.

  2. Emily Malloy (Ziegler)

    Gorgeous photo!

  3. Si eu visez de mult la o prajitura cu sirop de menta, numai ca nu am de unde lua menta proaspata.

  4. Heh, I was about to make something like this today. The mint is taking over my garden :). But your pictures look amazing, now I want to make it even more!

  5. This is absolutely beautiful – what a color!

  6. viata'n_pripa

    Super….chiar azi voi face siropul asta. Menta mea din gradina e mai inchisa la culoare si frunza nu e creata…..e ceva mai "mintala" (dupa cum spune fica-mea Daria).

  7. Da nu zici nimic nimic de ceva colorant alimentar? Imposibil sa-ti iasa asa verde daca ai folosit doar menta proaspata, apa si zahar fierte. Si eu fac sirop de menta de multa vreme si stiu (ca si multi altii) ca veci pururi nu-ti iese culoarea asta fara putin ajutor mai putin natural si proaspat.
    Pozele sunt foarte frumoase…

  8. bucatarmaniac

    Daniela, multumesc. Spor la treaba!:)

  9. bucatarmaniac

    Emily, thank you!

  10. bucatarmaniac

    Minoki, din cate am inteles eu de la niste prieteni pe FB, merge si cu menta uscata. Incerca cu o infuzie foarte concentrata.

  11. bucatarmaniac

    Juc , thank you ! 🙂

  12. bucatarmaniac

    Cookin' Canuck, thank you!

  13. bucatarmaniac

    Viata'n_pripa, spmultumesc! Spor!

  14. bucatarmaniac

    Cristina, sunt multe persoane la care nu le iese nici spanacul verde, dupa ce l-au gatit, veci pururi vorba ta! stai linistita ca n-a ramas asa. S-a inchis la culoare ulterior. Mentionez in retete cand pun colorant, de ce n-as fi facut-o acum? Si incearca tu sa pui colorant verde intr-o chestie inchisa la culoare (la fel cum a devenit siropul meu de menta dupa ce s-a racit) sa vezi, se inverzeste? Multumesc pentru aprecieri!

  15. Magic of Spice

    Frumos, imi place proaspătă siropurilor.
    Beautiful, I love fresh syrups.

  16. viata'n_pripa

    Facut…..perfect….daca l-a baut si mandra mea care fuge de orice este mentolat!!!
    Eu am pus spre finalul fierberii, coaja de la 1 lamaie.
    Copii au baut siropul de menta cu felii de lamaie si apa rece de izvor….yamiiii.

  17. bucatarmaniac

    Magic of spice, thank you very much!

  18. bucatarmaniac

    Viata`n pripa, ma bucur ca ti-a placut! Vreau sa mai fac si eu o tura si am sa pun si eu lamaie, numai sa se regenereze tufa de menta. 🙂

  19. Am facut si eu sirop de menta. A iesit foarte bun, foarte racoritor. E inca deschis la culoare, mai degraba ca o miere, dar sper sa se mai inchida, asa cum zici tu ca s-a intamplat la tine. De fapt fotografiile tale m-au facut sa incerc si eu acest sirop, verdele acela era atat de interesant! Ai o gramada de lucruri bune si interesante pe acest site, din care ma mai inspir si eu din cand in cand! Multumesc!
    Cristina

  20. bucatarmaniac

    Cristina, probabil ca conteaza si soiul de menta pe care il folosesti, cat de mult a fiert etc… Important e sa iasa bun la gust!!! Ma bucur ca ti-a placut si multumesc pentru feedback :)))!

  21. Ca sa va iasa mai inchis trebuie sa lasati menta dupa ce a fiert peste noapte si dupa sa o strecurati si sa adaugati zaharul.orice ce ceai daca il lasati mai mult in oala sau pahar se inchide la culoare

  22. Minunat, felicitari!

  23. acum fac…..si deabia astept sa vad cum iese..:)

  24. Tocmai am cules-o de la bunica-mea… mi-a ramas gandul la siropul asta cred ca de anu' trecut! Ma duc s-o pun pe foc! Multumesc ! Cristina Topoloiu

  25. In sirop se pun doar frunzele de menta? eu am facut siporul cu tulpini cu tot, oare nu e la fel de bun?

  26. Am cumparat o menta speciala si am facut si eu acest sirop. Nu zic ca n-a iesit, insa ma asteptam la ceva "iute" pe cat de mentolate erau frunzele de menta. Mi-am adus aminte ca am facut acest sirop de menta acum cativa ani, dar ca sa-i accentuez aroma am pus cateva picaturi de tinctura (sau esenta) de menta de la plafar si rezultatul a fost uimitor.
    Super blog !

  27. Nu stiu ce am gresit la reteta,insa s-a zaharisit:( ce am facut gresit,sunt asa dezamagita ca nu a iesit,s-a facut tare ca piatra.Ajutorrr

    • bucatarmaniac

      Oh, am patit si eu odata, cand am vut sa fac sirop de zahar pentru ceva glazura. In loc sa se topeasca s-a facut ca mierea zaharisita. Posibil sa fie din cauza zaharului. Incerca sa reincalzesti si sa mai adaugi putina apa. Ar trebui sa-si revina, daca nu-si revine inseamna ca zaharul nu eok. Imi pare tare rau.

  28. Eu astept cu interes si prajitura… Menta e pe foc.

  29. Ce bine ca te-am gasit ! 🙂 Am o gramada de menta in gradina. Multumesc , o sa incerc si-ti zic ce a iesit

  30. se face si cu menta uscata?

  31. asta musai o sa-l fac atunci cand va fi abundenta pe piata. salvat

  32. Cei ce aveti menta prospata incercati sa faceti suc din frunze utilizand un JUICER specializat,ce face extractia sucului prin presare la rece nu prin centrifugare cum sunt marea majoritate a storcatoarelor .Randamentul este foarte mare si nu este alterata calitatea sucului (culoare,gust).Utilizarea lui imediata sau prin refrigerare /congelare ramane la alegere.

  33. Gheorghe Curinii

    intrebare: daca adun menta si pur si simplu o toc ca pe patrunjel si amestec cu zahar si las la macerat cateva ore…nu rezulta un sirop? care pe deasupra nu e…fiert.

  34. mihaela dragomirescu

    Dragă maniacule ( :))) ) eu o să încerc cu mentă congelată. Am de anul trecut încă o pungă de vreun kg de frunze congelate. Le-am primit, proaspete atunci, de la țară și neștiind ce să fac cu atâta, am congelat-o. Deci voi încerca. Dar întrebarea mea este : siropul își va păstra gustul și parfumul și într-un aluat ? Am găsit o rețetă pe blogul Laurei Adamache cu un aluat cu mentă (era verde și avea și colorant) peste care trona un strat gros de ciocolată neagră. Bănuiesc că e fff bună prăjitura, ar trebui să semene cu After Eight ! Ce părere ai, crezi că poate ieși ceva ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*