Dulceata sau gem de zmeura

gem de zmeura,dulceata de zmeura,zmeura,sirop de zmeura
Va puteti imagina, cam ce frumos miroase in bucatarie cand faci gemul de zmeura. Este unul din preferatele noastre. Din nou, trebuie sa va spun ca ar putea fi si dulceata ceea ce am facut eu aici, pentru ca are destul de mult sirop, dar cum fructele nu au ramas intregi, parca i-as spune gem. Gustul este insa la fel de bun, indiferent de denumire.

Am cumparat o zmeura, de la doi tineri din piata, pentru ca mi-a placut reclama pe care si-o faceau. Pe masa, langa caserolele cu zmeura, doua pancarte ziceau: „Zmeurica fericita!“ si  „Zmeura crescuta cu dragoste“. Intr-adevar, zmeura arata foarte bine, a fost foarte dulce si aromata. Nu am gasit nici o boaba zdrobita sau stricata. Pe de alta parte, am mai cumparat din alte locuri, tot de la tarani si nu a fost nici dulce si nici foarte aromata. Probabil ca  vremea nu a tinut cu zmeura, anul acesta si a avut nevoie si de putina „dragoste“ ca sa se coaca cum trebuie. :)))

Ingrediente
zmeura
zahar


Nu este mare filozofie sa faci dulceata de zmeura. Desigur, de cele mai multe ori se face in cantitati mici. Eu nu am avut mai mult de jumatate de kg, pentru ca restul a fost mancata. Si la cantitatea asta, am pus cam 200-250 de g de zahar. este bine sa puneti zaharul dupa gust, pentru a obtine gradul de indulcire pe care vi-l doriti.
Zmeura se spala cu grija (in cazul in care n-ati cules-o voi si nu a plouat inainte de a o culege) si se pune la fiert, in suc propriu. Cand se transforma inntr-un sirop gros, si se mai vad doar sambureii, se adauga zaharul si se mai fierbe 10- 20 de minute (in functie de cantitate si de cat de consistnta o doriti), amestecand destul de des.
Se pune in borcane curate si se inchide ermetic. Pentru mai multa siguranta, borcanele cu gem de zmeura se pot steriliza in cuptor, intr-o tava cu apa, pentru aprox. 15  minute.
Dar la cat este de buna dulceata de zmeura, va spun eu ca nu apuca iarna! Eu nu folosesc conservant, dar daca doriti sa fiti si mai siguri de pastrarea borcanelor, puteti adauga conform instructiunilor de pe plic.

Pofta buna!
gem de zmeura,dulceata de zmeura,zmeura,sirop de zmeura
gem de zmeura,dulceata de zmeura,zmeura,sirop de zmeura
gem de zmeura,dulceata de zmeura,zmeura,sirop de zmeura

23 Comments

  1. pozele is mai mult decat graitoare… eu nu am gasit zmeura pe piata anu asta! mai astept!:D

  2. FrenchPressMemos

    Dulceata de zmeura- preferata mea. Zmeura e aproape gata aici in Denver. Abia astept!

  3. Zmeura nu am atat de multa ca sa fac dulceata,asa ca voi incerca sa fac din mure salbatice cand se vor coace.Dar la anul cu siguranta voi incerca.Prea arata bine

  4. Magic of Spice

    Perfect pentru pâine cald! Very wonderful:)

  5. I love your pictures! Adorable. Great, inspiring post. Thanks for that!

  6. Lovely photos! Looks so luscious!

  7. bucatarmaniac

    Diamond, abia acum incepe sa se coaca zmeura si cred ca va fi toata vara. Multumesc!

  8. bucatarmaniac

    FrenchPressMemos, multumesc :)))!

  9. bucatarmaniac

    David Octavian, nici eu nu fac niciodata din cantitati mari. doar asa, de pofta! Si din mure e excelenta! Multumesc!

  10. bucatarmaniac

    Magic of Spice, thank you!

  11. bucatarmaniac

    Linn @ Swedish Home Cooking, thank you!

  12. bucatarmaniac

    Jeannie, thank you!

  13. delicioase poze! abia astept si eu zmeura!

  14. din cate am inteles, zmeura nu se spala.
    poti sa incerci sa fierbi si cateva felii de lamaie – eu pun o lamaie la 2 kg zmeura. e o nebunie!

  15. bucatarmaniac

    Dana, multumesc!

  16. bucatarmaniac

    Teodora, nu-i interzis s-o speli. Se pierde ceva din ea daca se spala, pentru ca e foarte fragila, dar daca nu am cules-o eu si nu stiu de unde provine, eu prefer sa o spal. In general prefer sa spal toate fructele si legumele pe care le folosesc. 🙂
    Sigur ca se poate adauga si lamaie, dar mie nu-mi place pentru ca ii schimba gustul. La fel, poti sa adaugi si vanilie, sau scortisoara in unele gemuri. Depinde de gustul fiecaruia.

    • NICI EU NU SPAL ZMEURA DAR EU O ADUN IAR IN CASA IAU FIECARE FRUCT SI DACA ARE IMPURITATI CURAT:AM SPALAT PRIMA DATA DAR A RMAS CU MULTA APACHIAR DACA AM PUS FRUCTELE IN STRECURATOARE SI ATREBUIT FIERTE MAI MULT SA SE EVAPORE APA;FIECARE FACE CUM CREDE
      SUCCES.MARIA

  17. o sa fac si eu caci am in gradina…azi am facut de cirese..o nebunie…

  18. Buburuza Bubu

    Nemaipomenit de bine arata !!!

  19. alexandru kiss

    Nu cred ca apuc sa fac dulceata. Le culeg, pun zahar, 2 albusuri de ou. Spuma o bag in congelator. Inghetata naturala.

  20. dupa ce puneti gulceata calda in borcan se inchide ermetic cu capac si se intoarce cu fundul in sus si se lasa sa se raceasca asa. si nu trebuie conservanti. eu am tinut o dulceata de capsuni 2 ani si a fost chiar mai gustoasa.

  21. AM FACUT SI E DELICIOASA: AM FOARTE MULTA IN GRADINA SI INCA SE MAI FACE:TOT LA 2-3 ZILE O CULEG:IMI IA MAI MULT CULESUL DECAT GEMUL:ASTEPT SA SE FACA SI MURELE IN GRADINA SANT SI ACESTEA DELICIOASE IAR PANA ACUM AM FACUT COMPOT DE CIRESE:AM INTRAT PE ACEST SEIT CA SA VAD CUM SA LE SI CONGELEZ:TOATE CELE BUNE .MARIA

  22. Cea mai simpla sterilizare, verificata de mine ani la rand – continut fierbinte( gem, zacusca, suc de rosii etc) in borcan sau sticla fierbinte. Borcanele fierbinti se pun in tava metalica sau pe cutit si se toarna continutul fierbinte. Exista o probabilitate destul de mica sa mai crape cate un borcan, dar se aude de la inceput si oricum puneti cate putin la inceput si apoi umpleti cu nadejde. Succes! Cand am putin de sterilizat nu mai folosesc cuptorul aragazului ci le infierbant la cuptorul cu microunde. IMPORTANT – capacele sa fie bine sterse/uscate si recipientele umplute si cu capacul pus se aseaza la culcus cu capul in jos. Culcusul inseamna ca sunt bine invelite cu ce aveti mai gros si se lasa sa se raceasca acolo o zi si o noapte eventual.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*