23 mai 2010

Suc de soc sau socata



Desi ultimele saptamani au fost destul de reci si ploioase, vara este deja aici si racoritoarele incep sa fie la mare cautare. Este sezonul socului si nu se poate sa nu profitam de moment. In copilarie, in fiecare an aveam parte de astfel de rasfaturi. Am spus nu sucurilor pline de chimicale din comert si ne-am dat pe bauturi naturale. Va sfatuiesc sa faceti la fel, iar in vara asta voi incerca sa va demonstrez ca sa poate.

Ingrediente:
4 flori de soc de marime medie
300 g zahar
cateva felii de lamaie
3 litri de apa

Mai aveti nevoie si de un borcan de muraturi de 3 litri. Este bine sa culegeti florile de soc din locuri care nu sunt pe marginea drumului. Buchetelele de flori sunt mici si ramificate si aduna foarte usor praful si noxele autoturismelor. Florile se spala in apa rece, intr-o strecuratoare, pentru ca va garantez eu ca vor fi pline de entitati cu multe picioare. Le place si lor mirosul si polenul din belsug.

Puneti florile intr-un borcan. Adaugati zahar. Daca credeti ca doriti mai dulce puteti sa mai adaugati zahar. Optional puteti pune si cateva felii de lamaie dar nu este obligatoriu. Adaugati apa, acoperiti cu un tifon si lasati-l la soare 2-3 zile. Daca e foarte cald afara si soarele este puternic, sucul poate fi gata si in doua zile. Daca il lasati prea mult sucul va incepe sa fermenteze. Daca arata ca in fotografie, inseamna ca il puteti gusta.
Daca este gata, parfumat si dulce, il puteti strecura si transfera in sticle care se pastreaza in frigider. (asta e o reteta cu foarte multi „daca“ :P)

Sa nu credeti cumva ca daca adaugati mai multe flori de soc sucul va iesi mai bun! Nici vorba! Va spun eu din proprie experienta ca va iesi atat de concentrat incat nu se va putea bea! :P

Pofta buna!




21 de comentarii:

  1. si al meu e in facere. Cred ca mai are vreo 3 zile, ca pe vremea asta fermenteaza mai greu.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Vă mulţumesc foarte mult pentru această reţetă minunat. Acest lucru arata ca o băutură de vară frumoasă şi delicioase!

    The Ardent Epicure

    RăspundeţiȘtergere
  3. La noi se pune si putina drojdie si iese cu bulbuci.
    Super socata!!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Brandusa, pofta la suc si sa-ti iasa bun!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Viata'n_pripa, am auzit si de varianta asta, dar n-am incercat niciodata. oricum daca il lasi putin mai mult decat trebuie devine acid. Multumesc mult!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Ptiu ce minune, bunica imi facea an de an, acum nu-mi mai face nimeni... :(

    RăspundeţiȘtergere
  7. buna ,ce ma bucur chiar voiam sa intru pe facebook la tine sa te intreb daca ai cumva reteta ..of ce ma bucur chiar azi imi fac 3 borcane am adunat azi flori de soc :)
    Mersi ca ai postat aceasta reteta.

    RăspundeţiȘtergere
  8. super...mai ales ultima remarca..chiar ma gandeam ca am cules asa de mult incat as putea sa pun toate florile ca sa iasa mai bun:D ..merci!

    RăspundeţiȘtergere
  9. Pot inlocui zaharul cu miere ?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am incercat dar cred ca nu ar fi nici o problema.

      Ștergere
  10. In fiecare an, in perioada 12-15-20 mai, am grija sa adun flori de soc si sa fac socata. Reteta este aceeasi, cu cateva flori, zahar si lamaie sau sare de lamaie. Il pastrez in flacoane la frigider, dar nu o perioada foarte lunga. Este un deliciu! Abia astept sa-l fac si anul acesta.

    RăspundeţiȘtergere
  11. ...Buna ,Bucatarmaniac! Multumesc pt blogul minunat si pt acele retete care-mi incanta privirea si gustul. In acest caz, socata...am procedat conform retetei...dupa doua zile...sucul este bun la gust,are o culoare placuta...insa nu este acidulat si asta din cauza timpului rece, a soarelui care nu prea ne-a rasfatat...mai am vreo sansa sa se aciduleze?O zi faina in continuare!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc foarte mult pentru aprecieri. Pentru ca sa devina acidulat are nevoie de caldura. Se mai poate acidula introducand putina drojdie ca sa fortezi fermentarea, dar eu prefer sa nu pun.

      Ștergere
  12. Florile de soc se pot usca la umbra si poti face suc tot anul

    RăspundeţiȘtergere
  13. Nu stiu daca merge miere si atentie la zaharul folosit.Am facut cu zahar din Germ. si a iesit un fel de gelatina.

    RăspundeţiȘtergere
  14. Multumesc pt. atentionari! Dar cu fructoza merge? (diabetul,deh...)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. merge..am facut eu si a iesit f buna

      Ștergere
  15. o reteta simpla da buna.....fara alte inflorituri

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...