Pandispan cu fructe (visine)



A sosit momentul sa-mi golesc sertarul cu fructe din congelator, ca sa fac loc bunatatilor proaspete care urmeaza sa apara. Au mai ramas niste cirese, visine, capsuni si cateva afine. Astazi le-a venit randul visinelor. Maya s-a indragostit de reteta asta, asa ca o fac destul de des in ultimele luni. De fapt este o reteta de piscot simplu, in care am adaugat putin ulei si putin praf de copt. Nimic complicat si foarte gustos.

Ingrediente
7 oua
7 linguri de zahar
7 linguri de faina
2 plicuri de zahar vanilat
o lingurita rasa praf de copt
putina zeama de lamaie
3 linguri de ulei de floarea soarelui
un varf de cutit de sare
ulei si faina pentru tapetat tava
inca putina faina pentru fructe
fructe congelate sau fructe proaspete

Nu este nevoie sa decongelati fructele, dimpotriva. Pregatim prima data, compozitia pentru pandispan.
Este foarte important ca ouale sa fie la temperatura camerei, asa ca scoateti-le din frigider cu ceva timp inainte de a va apuca de treaba.
Separati albusurile de galbenusuri.
Intr-un vas, puneti galbenusurile, zaharul, un plic de zahar vanilat, praful de copt stins cu putina zeama de lamaie si cele trei linguri de ulei. Mixati-le la viteza maxima pana obtineti o crema fina, de un galben deschis.
Intr-un alt vas, bateti albusurile de ou, impreuna cu praful de sare, pana obtineti o spuma consistenta. Este gata atunci cand puteti rasturna vasul deasupra capului si nu patiti nimic. :P.
Daca ati ajuns pana aici, este momentul sa amestecati cele doua compozitii. Crema de galbenusuri, trebuie incorporata in spuma, trepata, amestecand de jos in sus cu un tel si cu mare grija. Dupa ce terminati, este momentul sa adugati si faiana, tot treptat, cate o lingura amestecand foarte usor de jos in sus.
Turnati compozitia obtinuta intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si distribuiti-o in mod egal cu ajutorul unei linguri.
Presarati peste fructe, putina faina. In acest fel ele nu vor lasa zeama si pandispanul se va coace corect. Asezati fructele pe toata suprafata prajiturii. Presarati deasupra, un plic de zahar vanilat.
Dati la cuptorul preincalzit, la foc mic. Este gata cand prinde o culoare aurie si, daca o scuturati nu se misca ca o gelatina. Puteti face si testul scobitorii. Mie nu mi-a luat mai mult de 25 de minute sa o coc, dar asta depinde de cuptorul fiecaruia.
Cand este gata, se poate pudra cu zahar praf. Eu nu am avut, dar am folosit ca decor, cateva frunze de menta, din cultura proprie.

Pofta buna!






67 de comentarii:

  1. mmmh...beautiful! Simply beautiful recipe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Well I don't understand a lot but the cake looks AMAZING.

    RăspundețiȘtergere
  3. Linn @ Swedish Home Cooking, thank you !

    RăspundețiȘtergere
  4. Delicios! O singura intrebare :de ce mi se lasa intotdeauna checul, pandispanul? Mentionez ca la terminarea timpului intredeschid cuptorul cat sa iasa putin tava.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Este normal sa se lase putin cand il scoti din cuptor. Si ele mele se lasa. Poti sa incerci sa il lasi in cuptor dupa c e gata, cu focul stins si usa deschisa, pana se mai racoreste putin, ca sa nu il scoti brusc in aerul rece din bucatarie. Dar din experienta mea, iti spun ca se va cam usca. Se lasa din diverse motive: din cauza diferentei de temperatura, din cauza diferentei de gramaj dintre oua si faina pe care n-o poti controla folosind doar lingura, din cauza calitatii fainii sau a oualor, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de acord!si eu fac la fel.

      Ștergere
  6. Super sit, reteta buna, arata ca la mama acasa!
    Miam!!! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bramdusa, am vazut-o! Faina de tot! ma bucur ca ti-a placut!

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata delicios! Ceva asemanator fac si eu, insa ii spun tarta cu fructe. Problema e ca fructele se lasa mereu pe fundul tavii. Am incercat si sa le adaug dupa ce blatul a stat 10-15 minute in cuptor deja... mereu presar faina si putin zahar pe ele... nu stiu care e secretul... ma gandesc, uitandu-ma la poze, ca poate pun prea multe fructe... Oricum, fac reteta neaparat si voi incerca sa respect intocmai instructiunile :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incearca sa presari fructele cu faina care nu le va lasa sa se duca la fund daca le amesteci in pandispan,sau poti sa torni aluatul in tava si apoi sa presari fructele deasupra ,vor intra putin dar nu pana la fundul tavii.

      Ștergere
    2. Sau pt o mai buna reusita, inainte de a pune fructele deja date prin faina, baga tava cu aluatul pt 3-5 min cat sa prinda o crusta foarte subtire, abia apoi pui fructele.

      Ștergere
    3. Sau pt o mai buna reusita, inainte de a pune fructele deja date prin faina, baga tava cu aluatul pt 3-5 min cat sa prinda o crusta foarte subtire, abia apoi pui fructele.

      Ștergere
  9. No, nu am cuvinte! Ce fain arata, cat de bine a crescut.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-a iesit exact ca in imagine:))
    Eu am folosit zmeura.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mai devreme am scos tava de la cuptor si acum am gustat. Este cea mai buna reteta de pandispan incercata pana acum. Imi place foarte mult textura, pufos si "umed". Urasc pandispanurile acelea inecacioase...

    RăspundețiȘtergere
  12. sper din tot sufletul sa-mi iasa pufos si umed nu am facut niciodata pandispan

    RăspundețiȘtergere
  13. arata delicios (la sigur o sa incerc si eu) dar am si eu o intrebare: ce demensiuni are tava?

    RăspundețiȘtergere
  14. Si fetita mea s-a indragostit de prajitura asta, asa ca o fac si eu des. Diferenta e ca eu bat bine ouale intregi (dupa o reteta a Laurei Adamache de blat de tort: mixez ouale cam 10-15 min la viteza 2-3 a mixerului cu zahar, pana isi tripleaza volumul, nu mai pun praf de copt, iar proportiile sunt 1 ou - 30g faina - 30 g zahar). Il coc in cuptorul preincalzit la foc mic pentru 35-40 min, e gata cand incepe sa se desprinda de pe laterale singur. Din 6 oua fac un blat de 26 cm diagonala.

    Daniela

    RăspundețiȘtergere
  15. multumesc mult!!!! am facut-o cu mere taiate cuburi peste care am presarat putina scortisoara. a iesit super. Blatule acesta de pandispan este cel mai bun incercat vreodata!

    RăspundețiȘtergere
  16. am incercat reteta. am facut-o cu mere taiate cuburi peste care am presarat scortisoara. a iesit super, este cea mai buna reteta de pandispan incercata vreodata. multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  17. Fff buna reteta,tocmai am scos prajitura din cuptor si nu cred ca apuca sa se raceasca:),e foarte buna.Multumesc mult pt reteta!

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna rau am facuto ceva timp dar e o idee ca tot vrem ceva bun in week.si mai am capsuni in conge vb ta fac curat pt urmatoarele multumesc.numa bunatati sunt in zona.

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu mai am in congelator afine, strugurei rosii si visine. Eu dezghet fructele cu zaharul pe ele pentru ca lasa un sirop pe care il pun peste blat. Oricum ai face insa, e o prajitura delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  20. arata sooper bine....chiar acum fac si eu...astept sa vad ce iasa :*

    RăspundețiȘtergere
  21. L-am facut acum 2 zile. Mi-a iesit, a crescut frumos, a fost bun, dar... cam prea multe oua, avea un gust persistent de ou. Daca puneam putina coaja de lamaie, cred ca era mai OK. Oricum, MULTUMESC MULT PT RETETA ! Cristina Topoloiu

    RăspundețiȘtergere
  22. Am facut si eu ..mi-a iesit foarte bun..

    RăspundețiȘtergere
  23. Extraordinara reteta!Toata lumea a intrebat cum de e atat de umed pandispanul,pufos si gustos!Am facut din 10 oua insa s-a terminat atat de repede incat nu am apucat sa ma satur:))Iti multumesc! O sa fac acest pandispan mai des!

    RăspundețiȘtergere
  24. EU AM FACUT-O. A IESIT BUNA. AM FACUT EXACT LA FEL SI CU RABARBAR (IN LOC DE VISINE) DOAR CA IN LOC DE FAINA AM PUS PUTIN GRIS. La cele cu fructe imi place sa pun la final (dupa ce am pus fructele) si un strat de smantana amestecat cu zahar si zahar vanilat si apoi sa o pun in cuptor. Iese super buna.

    RăspundețiȘtergere
  25. Inca una bifata. Facuta cu 6 oua in tava rotunda de tort. Am insistat sa mai pastreze si pentru maine o bucata. Tot azi am repetat si reteta cu "piept de porc cu bere" dar am folosit piept de pui.. sosul de bere cu usturoi exceptional :)

    RăspundețiȘtergere
  26. de ce mi s-au inverzit fructele (zmeura, mure) ca un mucegai? nu dupa cateva zile :) ci imediat dupa ce am scos-o din cuptor si am taiat-o. cum sa evit sa se mai intample asta? am facut de 3 ori si am patit la fel...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai pus bicarbonat de sodiu si d`aia ti s`a intamplat,sau n`ai stins prafu` de copt!

      Ștergere
  27. Prima data am incercat reteta asta acum o saptamana . Iubitul meu a zis pentru prima data ca am facut o reteta mai buna ca si a lu' bunica. Astazi am facut-o pentru a doua oara , la insistentele lui bineinteles :) Pot sa spun ca a iesit chiar mai bine decat prima data. Chiar acum se odihneste in cuptor cu usa putin deschisa, am vrut sa incerc si metoda asta pentru ca prima data s-a cam lasat. Mama, la fel ca si bucatarul maniac mi-a spus ca este normal:) Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. incearca sa pui in plus o lingura de faina si nu se va mai lasa

      Ștergere
  28. Am incercat si eu reteta si a iesit super. Din pacate am ales capsuni congelate si nu sunt extraordinare dar pandispanul e perfect. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  29. Vreau sa incerc si eu reteta dar nu sunt sigura pe faptul ce inseamna foc mic,asta ar insemna cate grade?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  30. Cel mai bun pandispan!!! Prajitura a iesit super, iar visinele au ajuns la jumatatea pandispanului....datorita tips-ului cu faina ;-)
    Arata de nota 20! Iar de gust nici nu mai zic. S-a mancat inainte sa se raceasca de tot :-)

    RăspundețiȘtergere
  31. eu sunt neincrezatoare ca e ok sa punem visinele congelate direct;
    nu ramane crud blatul in jurul lor?
    in poza arata ok dar ... zic si eu ...
    cred ca trebuie usor decongelate fara a le lasa sa se scurga de tot de zeama;

    RăspundețiȘtergere
  32. sunt tot eu, mi-e lene sa ma loghez cu nume;
    am gatit-o azi, am respectat reteta inclusiv cu visinele congelate direct, faptul ca am pus multe ca asa ne place s-a udat un pic la fund unde au cazut dar ne place asa, ar fi fost un pic cam inecacioasa fara multe fructe;

    am pus in tava hartie de copt ca sa nu mai muncesc mult la spalat, am pus in compozitie zahar vanilat bourbon si n-a mai iesit asa de aurie ca a ta ci mai intunecata dar stiam...

    visinele mele fiind mai inchise la culoare au facut un halou negru un pic cam inestetic dar gustul e minunat;

    cred ca era ok si fara praf de copt asa cum o faceam inainte; multumim

    RăspundețiȘtergere
  33. A intrebat cineva inainte de inverzirea cireselor/visinelor . Stie cineva raspunsul ? Cum faci sa scapi de aceasta inverzire, care apare imediat la dupa coacere ? Fiul meu a zis ca el nu mananca prajituri mucegaite si eu abia o scosesem din cuptor. Ce se intampla de fapt ? Am vazut ca gustul nu e afectat. Stie cineva?

    RăspundețiȘtergere
  34. O sa o fac si eu azi. Arata super!!

    RăspundețiȘtergere
  35. Răspunsuri
    1. Cu putin otet,adaugat putin cate putin (pana se transforma tot praful de copt intr-o spuma).

      Ștergere
  36. Si al meu e in cuptor acum...mirose super,sper ca si gustul sa fie pe masura...multumesc ptr reteta

    RăspundețiȘtergere
  37. Am si eu o rugaminte : cand mai postati retete de prajituri va rog sa mentionati si dimensiunea tavii, sa nu facem prea putina compozitie..Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am folosit o tava de aprox 25/35, clasica tava dreptunghiulara

      Ștergere
  38. A iesit super! Multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  39. Cam la cate grade inseamna ''foc mic''? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile vor aparea dupa moderare. Multumim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...