Incepe sezonul capsunilor. Si, obligatoriu, incepe sezonul dulceturilor si gemurilor. Care este diferenta dintre dulceata si gem? Parerile si retetele sunt diferite si impartite. Am cautat pe net, am cautat si in carti. Parerea mea este ca dulceata contine fructe intregi si mai mult sirop, iar gemul contine fructe maruntite si este mai consistent. Am intrebati azi cativa prieteni pe FB si iata care a fost parerea lor:
@Andrei Crivat: din cate stiu eu (si nu sunt convins ca asta-i adevarul) e o diferenta de consistenta. dulceata e mai lichida, gemul e mai solid. adica are mult mai multe fructe, si mult mai putin sirop.
@ Simona Voinea: Dulceata are mai mult zahar si se fierbe mai mult pana devine mai consistenta, putin gelatinoasa.
@ Ioana Murgeanu: pai este diferenta…aspectul, procentul de zahar(cred)cand spun aspect ma refer ca la dulceata de regula fructul trebuie sa ramana intreg…..cam asta cred eu ca-i diferenta (…)
@Mariana Dmt: Deosebirea dintre gem si dulceata este aceea ca la gem se foloseste o cantitate mai mica de zahar, care se fierbe direct cu fructele, fara adaos de apa./// la dulceata, eu fac asa:Pregatesc intai un sirop iar regula este:~3 pahare de apa la 1kg zahar. La dulceturile care se zaharisesc repede(salcam, trandafiri, cirese amare)pun 4 pahare. Leg siropul si cand incepe sa fac basicute, pun fructele.si mai fierb 20-30 min. Astfel isi pastreaza si forma, nu se terciuiesc, si culoarea. (…)
@Izabela Stanescu: (…)…eu stiu din experienta mea…la dulceata fructele raman intregi si zeama este mai lichida si limbepede , la gem se fac mai pastoase fructele (…)
@Codruta Popa: eu cred ca: dulceata contine bucati mari de fructe, sau chiar fructe intregi, siropul din jurul lor e foarte dulce. gemul are o textura unitara, iar fructele sunt zdrobite si amestecate cu siropul avand o consistenta nu foarte tare, nu foarte curgatoare. gemul e tartinabil, dulceata nu. dulceata poate fi folosita si singura ca desert, gemul insoteste de obicei un alt produs. ca ierarhie, cred ca dulceata e mai sus o treapta fata de gem 🙂
@Lucian Valeriu: mah, io cred ca gem e atunci cand te doare si dulceata e atunci cand nu te doare:)
@Zoltan Lovas: dulceata se face din fructe care raman intregi dupa fierbere. gemul este mai fiert mai pasirat,cred!
@ Simona Haliga: dulceata=fructe in sirop de zahar(realizat cu apa sau cu sucul fructelor,cind acestea sunt f. apoase)
gem=mai mult fruct,zahar mai putin.in plus,la dulceata se aleg fructe care au un look perfect,pe cind la gem look-ul nu mai conteaza!
Eu zic ca daca am elucidat problema, atunci ceea ce am facut eu aici este sigur dulceata:
Ingrediente:
yummmm! Georgeous recipe and photography.
Yes I like! Could use some right now!
frumos!
Incepand de azi, am demarat un fel de top personal al celor mai bune postari din blogosfera culinara romaneasca, in saptamana ce a trecut. Te anunt ca esti in top 5 si poti vedea despre ce e vorba aici: http://cuinabanateana.blogspot.com/2010/05/crema-blogosferei-culinare-romanesti-1.html .
Lovely Photos! I love freshly made jam…this makes me want to head to the kitchen right now and whip some up!
Belinda @zomppa, thank you! 🙂
The Mom Chef, thank you so much :)!
Magic of Spice, thank you!
Laura, iti multumesc din suflet!
Ruby, thank you very much!
A SPICY PERSPECTIVE, thank you very much!
Foarte buna reteta!Am incercat`o ieri si mi`a iesit o dulceata minunata ( nu mai zic ca e prima data cand fac, ceea ce face ca multumirea sa fie mult peste limitele normale) Felicitari pentru tot ceea ce faci!
Mone R, iti multumesc foarte mult pentru aprecieri si pentru feedback! Ma bucur mult ca ti-a placut!
Eu stiu asa: dulceata e fructul pus intreg iar in gem e fructul macinat.
E simplu nu?:)
Magiun stii ce e?:))
cata apa se pune?
nu se pune apa. e suficienta zeama de la capsuni 🙂 spor!
La aceasta reteta nu se pune lamaie deloc?
Mama are un truc pentru a nu se prinde dulceata…o face in cuptor si inainte de a o pune in vas ii unge peretii cu otet, nu se prinde deloc si nici nu necesita amestecare.