Dulceata de capsuni

 

Incepe sezonul capsunilor. Si, obligatoriu, incepe sezonul dulceturilor si gemurilor. Care este diferenta dintre dulceata si gem? Parerile si retetele sunt diferite si impartite. Am cautat pe net, am cautat si in carti. Parerea mea este ca dulceata contine fructe intregi si mai mult sirop, iar gemul contine fructe maruntite si este mai consistent. Am intrebati azi cativa prieteni pe FB si iata care a fost parerea lor:
@Andrei Crivat: din cate stiu eu (si nu sunt convins ca asta-i adevarul) e o diferenta de consistenta. dulceata e mai lichida, gemul e mai solid. adica are mult mai multe fructe, si mult mai putin sirop.
@ Simona Voinea: Dulceata are mai mult zahar si se fierbe mai mult pana devine mai consistenta, putin gelatinoasa.
@ Ioana Murgeanu: pai este diferenta…aspectul, procentul de zahar(cred)cand spun aspect ma refer ca la dulceata de regula fructul trebuie sa ramana intreg…..cam asta cred eu ca-i diferenta (…)
@Mariana Dmt: Deosebirea dintre gem si dulceata este aceea ca la gem se foloseste o cantitate mai mica de zahar, care se fierbe direct cu fructele, fara adaos de apa./// la dulceata, eu fac asa:Pregatesc intai un sirop iar regula este:~3 pahare de apa la 1kg zahar. La dulceturile care se zaharisesc repede(salcam, trandafiri, cirese amare)pun 4 pahare. Leg siropul si cand incepe sa fac basicute, pun fructele.si mai fierb 20-30 min. Astfel isi pastreaza si forma, nu se terciuiesc, si culoarea. (…)
@Izabela Stanescu: (…)…eu stiu din experienta mea…la dulceata fructele raman intregi si zeama este mai lichida si limbepede , la gem se fac mai pastoase fructele (…)
@Codruta Popa: eu cred ca: dulceata contine bucati mari de fructe, sau chiar fructe intregi, siropul din jurul lor e foarte dulce. gemul are o textura unitara, iar fructele sunt zdrobite si amestecate cu siropul avand o consistenta nu foarte tare, nu foarte curgatoare. gemul e tartinabil, dulceata nu. dulceata poate fi folosita si singura ca desert, gemul insoteste de obicei un alt produs. ca ierarhie, cred ca dulceata e mai sus o treapta fata de gem 🙂
@Lucian Valeriu: mah, io cred ca gem e atunci cand te doare si dulceata e atunci cand nu te doare:)
@Zoltan Lovas: dulceata se face din fructe care raman intregi dupa fierbere. gemul este mai fiert mai pasirat,cred!
@ Simona Haliga: dulceata=fructe in sirop de zahar(realizat cu apa sau cu sucul fructelor,cind acestea sunt f. apoase)
gem=mai mult fruct,zahar mai putin.in plus,la dulceata se aleg fructe care au un look perfect,pe cind la gem look-ul nu mai conteaza!

Eu zic ca daca am elucidat problema, atunci ceea ce am facut eu aici este sigur dulceata:

Ingrediente:

capsuni
zahar

Nu va pot da cantitati exacte pentru ca eu intotdeauna fac dulceata de capsuni dupa gust sau ochiometric. In general as putea spune ca, la un kilogram de capsuni, adaug cam 400 de g de zahar. Nu e nici o problema daca mai doriti sa adaugati ulterior. 

Capsunile trebuie sa fie coapte bine. Se spala bine in mai multe ape si se curata de codite. Se pun la fiert intr-o oala, la foc foarte mic. Este de preferat sa folositi o tabla din aceea care se pune pe aragaz pentru a reduce puterea flacarii.

Amestecati putin la inceput pana capsunile lasa suficient lichid ca sa aiba in ce fierbe. Amestecati cu grija pentru a nu sparge fructele. Apoi lasati sa fiarba si mai amestecati doar din cand in cand. Vor lasa destul de multa zeama. Cand aceasta scade, cam la jumatate (depinde cat de mult sirop doriti sa lasati), puteti sa adaugati zaharul. Acum va trebui sa amestecati mai des. Mie imi place sa adaug zaharul spre final, ca sa nu trebuiasca sa pazesc dulceata pe tot timpul fierberii. Se stie ca odata adaugat zaharul, daca nu amestecam, dulceata se va prinde de fundul oalei si se va arde.

Bun! Dupa ce ati adaugat zaharul, va trebui sa amestecati in dulceata destul de des. Acum o fierbeti pana obtineti consistenta dorita. Atentie, insa, ca in momentul in care s-a racit, siropul se va ingrosa destul de mult.

Un alt avantaj al adaugarii zaharului la sfarsit este ca acesta nu se va carameliza si nu va schimba gustul si culoarea dulcetii. Si nu uitati sa amestecati cu mare grija, ca sa nu spargeti fructele.

Nu adaug niciodata conservant in dulceturi si gemuri.

Dulceata fierbinte se toarna in borcane bine spalate si uscate. Se inchid ermetic. se rastoarna cu capacul in jos pentru cateva minute, apoi se lasa sa se raceasca. daca doriti le puteti steriliza, intr-o tava cu apa, la cuptor, dar nu este neaparat nevoie. Nu-i sigur ca vor apuca iarna :)))
Pofta buna!

18 Comments

  1. The Mom Chef

    yummmm! Georgeous recipe and photography.

  2. Yes I like! Could use some right now!

  3. Magic of Spice

    frumos!

  4. Incepand de azi, am demarat un fel de top personal al celor mai bune postari din blogosfera culinara romaneasca, in saptamana ce a trecut. Te anunt ca esti in top 5 si poti vedea despre ce e vorba aici: http://cuinabanateana.blogspot.com/2010/05/crema-blogosferei-culinare-romanesti-1.html .

  5. A SPICY PERSPECTIVE

    Lovely Photos! I love freshly made jam…this makes me want to head to the kitchen right now and whip some up!

  6. bucatarmaniac

    Belinda @zomppa, thank you! 🙂

  7. bucatarmaniac

    The Mom Chef, thank you so much :)!

  8. bucatarmaniac

    Magic of Spice, thank you!

  9. bucatarmaniac

    Laura, iti multumesc din suflet!

  10. bucatarmaniac

    Ruby, thank you very much!

  11. bucatarmaniac

    A SPICY PERSPECTIVE, thank you very much!

  12. Foarte buna reteta!Am incercat`o ieri si mi`a iesit o dulceata minunata ( nu mai zic ca e prima data cand fac, ceea ce face ca multumirea sa fie mult peste limitele normale) Felicitari pentru tot ceea ce faci!

  13. bucatarmaniac

    Mone R, iti multumesc foarte mult pentru aprecieri si pentru feedback! Ma bucur mult ca ti-a placut!

  14. Eu stiu asa: dulceata e fructul pus intreg iar in gem e fructul macinat.
    E simplu nu?:)
    Magiun stii ce e?:))

  15. adriana lascu

    cata apa se pune?

  16. calo JHOLHOIH

    La aceasta reteta nu se pune lamaie deloc?

  17. Mama are un truc pentru a nu se prinde dulceata…o face in cuptor si inainte de a o pune in vas ii unge peretii cu otet, nu se prinde deloc si nici nu necesita amestecare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*