Acesta este micul dejun traditional pe care il servim noi in fiecare an, in prima dimineata de Paste: sunca fiarta, oua fierte, caș dulce și cepă verde, castraveți și ridichi proaspete. Se intampla de multe ori ca micul dejun sa il luam chiar imediat dupa ora 24. 🙂
Ingrediente:
sunca afumata
apa
Nu va recomand sa cumparati sunca afumata artificial, pentru ca nu va mai avea gust de afumatura dupa fierbere si nici consistenta pe care ar trebui sa o aiba. Nu mai vorbesc de chimicalele pe care le contine ca sa aiba gust si miros de afumatura. Cel mai bine este sa faceti rost, daca puteti, de sunca afumata taraneasca, preparata in gospodarie.
De obicei, aceasta sunca este foarte sarata, asa ca este bine inainte de fierbere sa o tineti 2-3 ore in apa rece, ba chiar sa schimabti aceasta apa de cateva ori. Mie imi place sa fierb sunca simplu, fara nici un condiment, dar puteti adauga boabe de piper, ienibahar sau frunze de dafin in apa de fiert. Daca doriti ca fierberea sa dureze mai putin, puteti taia sunca in cateva bucati. daca nu, o puteti lasa intreaga.
Cum spunea, mie imi place sa o fierb simplu, fara nici un condiment. O pun pur si simplu intr-o oala cu apa cat sa o acopere bine, si o dau la foc mic, cu capacul pe o parte, pentru cel putin 2- 3 ore. Se mai poate adauga apa, in timpul fierberii, daca se evapora. Nu va temeti, carnea nu se va intari. Timpul de fiert depinde de cat de mari sunt bucatile de sunca si de cat de tanar a fost raposatul porc. Este gata atunci cand carnea este moale.
Pofta buna!
Nu conteaza atat de mult ce pui pe masa, cat conteaza atmosfera si intelegerea din familie;;)!!!
Eu nu pap carne de porc, insa pot complimenta bucatarul pentru micul dejun sanatos;;)..
Un Paste Fericit si toate cele bune!!!
Da' porcul ce vina are? De ala nu ti-e mila?
Acesta este meniul nostru preferat de Paste. Maya are dreptate si mie mi-e mila de mielut, asa ca preferam porcul. Sa aveti un Paste fericit, cu lumina in casa si pe masa.
oh cum arata, de mare senzatie, parca-i simt textura si gustul mestecand-o :).
Sarbatori Fericite va doresc!
ce bine arata, a o pofta maxima!
Paste Fericit!
Un Paste fericit! Ce bunatati ai pregatit! Numai bucurii si ganduri bune pentru aceste sarbatori.
Paste fericit alaturi de cei dragi!
Sfintele Sarbatori Pascale sa iti aduca pace in suflet, iubire in inimi, bucurie in casa si bunastare pe masa!
Hristos a Inviat!
Un PASTE FERICIT alaturi de cei dragi!
Ah, ce dor imi e de o sunculita fiarta, cu oua si ceapa verde. Nu e corect sa postezi asa ceva cand unii nu au de unde sa isi procure :)) Numai bine!
Paste fericit si binecuvantat!
Hristos a Inviat! O saptamana frumoasa iti doresc!
Cristi, multumesc la fel!
Miha, multumesc tare mult, si eu iti doresc la fel!
Ghiocel07, multumesc mult, si tie la fel!
Diamond, multumesc! Si eu iti doresc la fel!
Elena, multumesc la fel!
Micki, multumesc la fel!
Cami, asemenea!
danna, adevarat a`nviat! Multumesc la fel!
miha, multumesc la fel!
Teo, :)))))!
Mihaela, adevarat a`nviat! Multumesc la fel!
asta-i soanca nu sunca :)))
am dreptate?
felicitari pt blog!
Inot in saliva…acum trebuie sa mai cheltui niste bani. Este intr-un mare fel!
Un Paste Fericit!
e tare
chiar daca avem ferma de oi ,preferam porcul.facem de miel numai pt musafiri.e buna reteta dar nu strica cateva condimente.
chiar daca avem ferma de oi ,preferam porcul.facem de miel numai pt musafiri.e buna reteta dar nu strica cateva condimente.
Si la mine in familie bfierbem sunca de Paste dar eu mai pun si cirnati de casa si nu pun nici un fel de condiment si in zeama aceia fierb si oua inpreuna nu lipseste de pe masa mea !!
Supppeerr! 😉 Așa fac și eu 😉
Am afumat carnuri si sunci, tinandu-le inainte in saramura. Problema este ca au iesit prea sarate si nu sunt ok asa, mai ales ca pe unele dintre ele. Stiti cumva cum pot scoate sarea din carnurile afumate fara sa isi piarda in totalitate aroma de fum ? Este vorba de niste muschiuleti, costite si felii de pulpa pe care vreau sa le coc la cuptor in condimente iar pe altele sa le dau in clocot in vin rosu, dar fiind atat de sarate, inca sovai ce sa fac cu ele. Va rog sa imi dati un sfat ! Multumiri anticipate !
Buna ziua am si eu o intrebare. E prima data cand fac sunca sarata si am nevoie de un sfat. am pus-o la sarat si a stat cruda in apa cu sare (schimbata apa cu sare la 2 zile) pentru cam 2 luni. acum a prins un miros si as vrea sa o prepar in alt fel, ma intrebam daca pot sa o fierb? sau sa o pun la marinat?
2 luni e foarte mult in saramura. Nu cred ca se mai poate face nimic cu ea, mai ales daca temperatura nu a fost adecvata. Sunca e de preferat sa fie tinuta in sare, nu in saramura, pentru ce a e o bucata mare de carne cu os si trebuie sa se usuce. Eu nu as risca, va puteti imbolnavi.
Este foarte buna sunca eu as adauga un pont (secret) de la bunici .Intr-un vas puneti apa rece si 1-2 linguri de oetet,scufundati sunca fiarta si o lasati in apa rece 1 ora ,apoi se scoate si se lasa sa se scurga apa. Incercati nu veti regreta.