Rozmarin

rozmarin,reteta cu rozmarin,friptura cu rozmarin,rozmarin in ghiveci
Acum vre-o trei saptamani mi-am inmultit colectia de condimente de pe terasa cu un rozmarin, pe care l-am achizitionat din piata. Ma-am documentat sa vad ce fel de pamant ii place si l-am plantat intr-un ghiveci mare, de 20 de litri. Se pare ca nu are rost sa cumperi seminte pentru ca creste foarte greu.

Numele de „rozmarin“, din cate am citit eu, nu are nici o legatura cu cuvintele „roza“ sau „Maria“ sau „roz“, ci vine din latinescul „rosmarinus“, care inseamna „roua marii“
Este o planta lemnoasa, perena care apartine familiei mentei. Are o aroma si un gust foarte puternice, de aceea, trebui folosit cu moderatiune in mancaruri. Cand l-am adus de la piata, a trebuit sa deschid geamul la masina, atat de tare mirosea!
Rozmarinul, are frunze in forma de ace, de un verde- albastrui. Este originar din tinuturile meditareneene si ii place foarte mult lumina si caldura. Prefera un sol nisipos si bine irigat. De aceea e bine ca ghiveciul sa aiba gauri mari. Trebuie udat atat cat pamantul sa fie umed, dar sa nu musteasca de apa. Rozmarinului nu-i place sa fie mutat din loc in loc, asa ca asezati ghiveciul acolo unde doriti sa ramana. Se poate lasa afara de primavara devreme pana toamna tarziu, atat vreme cat nu exista pericol de inghet. Se poate duce, iarna, in casa, dar trebuie sa aiba multa lumina si sa fie tinut in locuri racoroase.
Pana cum, rozmarinul meu o duce bine, dar se dezvolta destul de greu. Se foloseste la ceaiuri, fripturi, sosuri etc. Rozmarinul trebuie sa fie nelipsit la friptura de miel, dar se combina la fel de bine si cu carnea de pasare, vita, porc sau peste. De asemenea, se poate folosi in condimentarea legumelor coapte sau sotate.
Rozmarinul este foarte bun pentru aromatizarea uleiurilor. Mie imi place in uleiul de masline. Este suficient sa introduci o crenguta curata intr-o sticla de ulei de masline si obtii o bunatate care merge excelent la salate si bruschete. Cu cat rozmarinul va sta imai mult in ulei, cu atat acesta va fi mai aromat.
rozmarin,reteta cu rozmarin,friptura cu rozmarin,rozmarin in ghiveci

17 Comments

  1. am cumparat si eu un rozmarin acum 2 zile de la un supermarket. Inca nu l-am replantat. Nu e cam mare ghiveciul de 20 l? Unde il tii? Ca eu n-am loc de el pe balcon. Si ce fel de pamant ai pus? Scuze daca am pus prea multe intrebari.:D

  2. creste in analtime primavara si toamna el mai spectaculos (vreo 10 cm adica :)) ) ..in rest isi mai inmulteste crengutele.

    In Londra, sora mea are rosmarin ajuns copac, rezista foarte bine iarna afara pana la -10 gr.

    Am avut si eu in gradina anul trecut, dar proprietarul mi l-a tuns cu masina de buruieni crezand ca e buruiana :)) =))

    Plantez din nou anul asta :(. Cel mai mult il folosesc la cartofi la cutpro si pui – o bunatate… aaa, si la supa de legume cu smantana la urma 😀 .. e una din cele mai iubite plante de mine :))

    Scuze bucatarule maniac de comentariul lung :">

  3. am si eu de mai bine de o luna un ghiveci dar nu creste deloc 🙁 are vreo 5 cm. de la cine l-am primit mi-a zis ca o sa se faca o tufa mare destul de repede

  4. bucatarmaniac

    Aradeanule, si eu am auzit ca creste destul de incet asa ca nu te ingrijora. Si eu vreau o tufa mare. Vom vedea ce se intampla.

  5. bucatarmaniac

    Brandusa, sa-ti traiasca. Nu cred ca e prea mare ghiveciul. Ca ma astept la o tufa maaaare din partea lui. Eu l-am pus pe terasa. Am o terasa mare si am loc. Am amestecat pamant de flori cu pamant normal din fata blocului si cu nisip. cam 20 la suta nisip si 20 la suta pamant de flori, restul pamant normal.

  6. bucatarmaniac

    Ari, multumesc pentru informatii. Chiar nu stiam cat creste. Pana acuma nu mi se pare ca s-a miscat. Sper macar sa mai faca crengute ca asa, mi-e mila sa rup din el.

  7. Lilas Conuts

    Hello from Nouméa, thanks for sharing

  8. bucatarmaniac

    Lilas, you are wellcome :)!

  9. Eu am luat inainte de Craciun un rozmarin in ghiveci, de vreo 20 cm, frumos, dar a inceput sa se usuce.E drept, l-am cam mutata de colo-colo. Oare mai da iar? Ai idee?

  10. bucatarmaniac

    Ionela, al meu a crescut fromos, inalt si des toata vara. De cand l-am dus inauntru a inceput sa se usuce si al meu. I-au cazut frunzele, dar inca crengile nu sunt uscate. Sper sa isi eu sa dea din nou cand il voi scoate afara. Ma bate gandul sa nu-l mai duc in casa iarna viitoare.

  11. eu am plantat in ghiveciin februarie,acum,dar inca nimic nu a crescut 🙁 Am mai luat din kaufland deja in ghveci,dar nu a tinut, s-a uscat 🙁

  12. bucatarmaniac

    Din Piata Mihai Viteazu` dar acum este cam tarziu. La primavara ai sa gasesti sigur!

  13. Salut! Spune'mi te rog mai exact din care piata ai cumparat rozmarinul. 🙂 Multumesc!

  14. Raspundeti la intrebari 🙁
    De ce se usuca rozmarinul ? stie cineva, nu mai comentati pe langa 🙁

  15. am luat un Rozmarin destul de maricel – vreo 35-40 cm, toata vara l-am tinut afara la soare, si n-a crescut cine stie ce… dar din toamna l-am mutat in casa, langa un geam pe partea insorita, si a inceput sa-i mearga mult mai bine! dupa ce am inceput sa tind varfurile (bineinteles pentru a le folosi in mincare), a inceput sa dea cate 2 si chiar 3 ramurele de unde a fost tuns! ce-i drept, "bea" destul de multa apa, il ud la 2 zile, si pun apa de vreo 3 ori mai multa decat la celelalte flori… dar ii merge bine! am sa pun o crenguta si in uleiul de masline, multumesc de idee! spor in toate!

  16. Trebuie sa taiati varfurile, la o inaltime de 40-50 de cm se taie cam 10 cm, si se va dezvolta mai bine (varfurile taiate se pot pune in ulei de masline sau in otet, alaturi de usturoi). Vor apare noi ramuri, iar cele existente deja se vor ingrosa, vor deveni lemnoase. La un moment dat se muta intr-un ghiveci cat mai mare. In Italia am vazut rozmarin cat inaltimea unui om, poate chiar mai inalt.
    Plantele din supermarket sunt crescute fortat, fiind stropite cu diferite substante de crestere, am mai multa incredere in cele luate din piata.
    Toate cele bune!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*