Prajiturele cu nuca/ Cupcakes cu nuca

Sedinta de bloc! Lumea discuta problemele importante. Certuri pe tema listei cheltuielilor, sa intrerupem sau nu caldura… Chestii plictisitoare si neinteresante. Din plictiseala, ma bag in vorba cu babutele de la parter. Una si una! Gospodine ca la carte! Le-am auzit vorbind despre prajituri si m-am furisat si eu intr-acolo sa trag cu urechea. Din vorba-n vorba, zic si eu ca vreau sa fac ceva prajitura cu nuca. Si as fi vrut sa fac piscot (sau pandispan simplu cu nuca), dar nu creste cum trebuie dupa ce adaug nuca. Una dintre ele, mai „jmechera“ si mai unguroaica, dupa cate mi-am putut da seama, mi-a explicat:

„ Hahaaaaa nu scade dache pui nuche! Atate faine scoate, cate nuche pune! Si atunce nu cade piscota! Si cand pui nuche, prima date, baga nuche in faina si amestece acolo si dupe aie baje in spume!

Si nu se termina bine sedinta de bloc, ca eu eram deja in bucatarie cu „nuche“ si cu „faine“ pe masa. Nu am facut pandispan cu nuca , dar am facut niste cupcakes (prajiturele) cu nuca memorabile.
Ingrediente
160 gr. faina alba 000
50 g nuca rasa
110 gr. zahar
2 oua
125 gr. unt (se poate inlocui cu margarina pentru patiserie) moale
120 ml. lapte rece
1,5 lingurite praf de copt
0,5 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
1 plic zahar vanilat
o lingurita coaja de lamaie rasa
dulceata de caise pentru umplutura

Intr-un vas am amestecat prima data faina cu nuca si coaja de lamaie rasa, apoi am adaugat celelalte elemente uscate: zahar, praf de copt, bicarbonat. Intr-un altul, am mixat ouale cu untul, laptele si esenta de vanilie. Am combinat cele doua compozitii si am mixat in continuare pana am obtinut o pasta omogena. Am folosit hartie de copt pt. cupcakes dar, daca nu aveti, puteti unge formele cu putin ulei sau unt si le puteti tapeta cu faina. Am umplut formele cu compozitie cam 3/4.
Am dat la cuptorul preincalzit la foc mediu spre mic, aprox. 15-20 de minute in functie de cuptor. Se vor umfla si vor deveni putin aurii cand sunt gata. Cel mai simplu este sa faceti testul scobitorii.

Le-am scos din cuptor, si dupa ce s-au racit , le-am injectat cu dulceata de caise. Am folosit un posh, cu un varf subtire si mai lung. Am presarat desupra nuca rasa, pentru a acoperi gaura.

Pofta buna!

29 Comments

  1. Mor dupa prajiturelele astea cu nuca!!! Si cu gem de caise…ce sa mai..super bunatate!!!!

  2. YES..arata super! Felicitari!!!

  3. Tehnic vorbind, acestea sint "muffins", nu "cupcakes"; nu conteaza, tot ce e cu "nuche" e delicios.

  4. bucatarmaniac

    Miha, multumesc!

  5. bucatarmaniac

    Mihaela, multumesc!

  6. bucatarmaniac

    Fortuna, multumesc. Tehnic vorbind eu zic ca sunt mai mult cupcakes decat muffins, asa dupa gust. Vezi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Muffin_(English)
    si aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Cupcake

    „Cupcake recipes

    A standard cupcake uses the same basic ingredients as standard-sized cakes: butter, sugar, eggs, and flour. Nearly any recipe that is suitable for a layer cake can be used to bake cupcakes. Because their small size is more efficient for heat conduction, cupcakes bake much faster than layer cakes.“ (wikipedia)

  7. Nu ma refer la gust, ci la metoda.
    Cupcakes se fac prin 'creaming method' – unt frecat cu zahar, plus oua, plus faina alternata cu lichidele.
    Muffins se fac prin 'muffin method' – amestecind ingredientele uscate cu cele lichide foarte putin, pentru a nu activa glutenul.

    La referinte gastronomice as sari peste wikipedia, m-as duce direct la mama lor, adica Shirley Corriher (plus Alton Brown)sau Harold McGee, profesionisti seriosi.

    Stiu ca textul scris altereaza cumva intentia, am spus totul cu zimbetul pe buze si cu bune intentii, pentru ca este unul din putinele bloguri romanesti pe care le citesc cu incredere.

  8. bucatarmaniac

    Aaaa acuma inteleg la ce te referi! reteta in sine este una proprie, la care am ajuns experimentand si singurul motiv pentru care amestec intai prafurile si apoi lichidele este din simplul fapt ca se amesteca mai bine, si de a distribui praful de copt si bicarbonatul uniform. Nu din intentia de a nu activa glutenul. Apoi, bag mixerul in ele si le amestec bine de tot! Nu am luat comentariul tau ca pe o rautate si nici nu m-am suparat. Nu ti-as fi publicat comentariul daca as fi sesizat vre-o urma de rautate in el. Nu neg, asa s-or fi facand muffins-urile, dar nu sunt specialist in patiserie… invat si eu pe drum. Merci de informatii, am sa studiez problema!
    Cat despre profesionisti… cati profesionisti atatea explicatii. Cand vreau sa stiu ce inseamna un cuvant ma uit in DEX, nu il intreb pe regretatul Pruteanu.
    Atata vreme cat discutiile nu sunt incrancenate, le port cu mare placere . Iar un cititor atat de avizat ca tine, chiar imi face onoare cand imi comenteaza!

  9. ce poze, ce sectiuni!jos palaria! bucatarule!:D

  10. bucatarmaniac

    Diamond, multumesc!

  11. bucatarmaniac

    Lily, multumesc. Am gresit din graba,se amesteca cu toata faina odata. Multumesc pentru atentionare, am corectat.

  12. Imi place la nebunie nuca, implicit si reteta de fata, dar am o mica nelamurire: "se amesteca faina cu nuca si coaja de lamaie rasa, apoi se adauga faina?, zahar, praf de copt, bicarbonat". Sa inteleg ca, initial, doar o parte din faina se amesteca cu nuca si apoi se adauga restul? Multumiri pt. ca "imparti" cu noi toate minunatiile astea…
    Lily

  13. Gospodina de Criza

    Bune si sedintele astea! Cu toate ca prea seamana si cu celi di pisti munti!
    Ii transmit salutari vecinei unguroaice! Poate faci rost de tot caietul!

  14. Elena Toma

    Cred ca cei care le mananca, savarand cu placere gustul de nuca si umplutura, nu prea sunt interesati de diferenta de clasificare. Este insa interesanta ideea de a le clasifica asa, dupa metoda; marturisesc nu prea mi-am batut capul, fiind o chestiune profesionala, a specialistilor, mai putin a amatorilor. Felicitari insa pentru aceasta reteta, pe care o voi testa cat de curand.

  15. ehe tare vecinele tale:)), arata fain tare cupcakes:X si mai ales daca e cu nuca;;)

  16. bucatarmaniac

    Diamond, multumesc mult!

  17. bucatarmaniac

    Gospodina de criza, :))))) Poate ca n-am reprodus eu exact limba, dar imi este imposibil. Abia ma abtin sa nu rad cand vorbeste… Incerc sa fac rost!!! :))))

  18. bucatarmaniac

    Antzu`, multumesc mult!

  19. Definitely muffins not cupcakes. Cupcakes are supposed to have frosting on them.

  20. bucatarmaniac

    Anonim, realy? And muffins have jam filling? I saw cupcakes without frosting!

  21. Una bucata tava x 12 prajiturele se lafaie la caldura in cuptor. N-am avut nuci si am pus migdale. Sa vedem ce iese 🙂

  22. bucatarmaniac

    Catalina, sa ne spui si noua cum au iesit! :)))

  23. bucatarmaniac

    De cate forme are fiecare. Daca nu incape tot aluatul odata, se golesc formele si se mai coace o tura. N-as putea sa spun de cate forme ai nevoie pentru ca dimensiunile lor difera.

  24. As incerca si eu maine retata,dar nu ai spus de cate forme e nevoie pentru aceasta cantitate?

  25. Buna,

    Intrebare! Cu ce as putea inlocui dulceata de caise? Am tot in casa sa prepar prajitura astazi si nu mai a rabdare sa cumpar dulceata de caise, dar am in casa dulceata de coacaze negre, capsuni si am si niste zmeura la congelator si niste rubarbar tot la cngelator. Ce sa aleg dintre ele?

    • bucatarmaniac

      Cu oricare dintre ele, sau cu toate. Poti sa pui in unele dulceata de ca0psuni, in altele de rubarbar si in altele de coacaze negre – in felul asta nu va trebui sa alegi :)))

  26. :))) multumesc

  27. cupcakes ori mufffins ……sunteti nebuniiiiiiiiiiiiiii…..pt mn gustul conteaza dar ce sa spun nevoie de a va ,,baga ca musca in lapte,, bv bucatarule….super retete super blogul……….si nu te mai chinui sa dai explicatii la toti caposii, pt ei albul e negrul chiar daca tu incerci sa ii convingi ca nu e asa!

  28. Si eu am facut si a iesit exact cum ne asteptam 😀 Prima data si au iesit din prima 🙂 Multumesc pentru reteta

    Si o poza cu produsul final 😀
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=623772674369288&set=a.490591024354121.1073741826.466996466713577&type=1&theater

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*