Ciulama de pui

ciulama,pui,marar,sos,mamaliga,reteta,bucatar maniac
Ar fi trebuit sa pun in titlu „Ciulama a la Bucatar Maniac “, pentru ca sunt convins ca au sa-mi iasa vorbe ca nu asa se face ciulamaua. Am eu vreo doi -trei chibitzi anonimi p`aici care imi tin evidenta si-mi numara ouale…de pe blog…din retete si vreau sa fie clar de la inceput.

Nuuuu! nu este reteta clasica de ciulama. Ma fac vinovat de a nu fi respectat intocmai indicatiile Sandei Marin… Si nah ma! Stiu cum se face ciulamaua da` n-am vrut eu s-o fac asa! nah! C`asa imi place mie s-o fac! Si ii blogu` meu si fac ce vreau cu el nah! Ca imediat iau barda din header! lol .
 
Apropo de barda, vreau sa ma dau mare ca mi-am cumparat si eu cutit cu gauri! Meserias! meserias in sensu` de cool, ca n-a fost foarte scump si nu e nici de firma. Da am cutit cu gauri! Na na na na na na!
Gata cu gluma!
Ciulamaua mea e un fel de hibrid intre ciulamaua clasica si martash-ul unguresc cu smantana. Si e mai buna decat amandoua la un loc!
Ingrediente:
500 g pulpe superioare de pui
2 cepe mari
200 ml smantana grasa
1 legatura de marar
2 linguri de faina
2 linguri iaurt gras si acru
sare, piper dupa gust
2 linguri ulei
Am scos pielea de pe pulpele de pui. La mancarea asta chiar nu da bine nici la aspect nici la gust. Obligatoriu, jos cu pielea!
Am taiat ceapa marunt si le-am pus intr-o oala impreuna cu pulpele si 2 linguri de ulei. Le-am inabusit la foc mic cam 5 minute. Am condimentat cu sare si piper. Ceapa nu trebuie sa se prajeasca. Impreuna, ceapa si carnea vor lasa o zeama in care vor fierbe, practic, asa ca nu e vorba de prajeala.
 
Am adaugat apa cat sa le acopere. Am pus un capac si le-am lasat la fiert aproximativ 45 de minute. Intre timp, am amestecat cu un tel smantana cu iaurtul si faina. Mie nu-mi place sa prajesc faina ca pentru rantas.
Daca va place, puteti sa faceti si chestia asta. Cand pulpele s-au fiert, si ceapa a devenit foarte moale, adaugam amestecul cu smantana. Amestecam pana se ingroasa. La final, am adaugat mararul tocat marunt. Obligatoriu, se serveste cu mamaliga.
Pofta buna!
ciulama,pui,marar,sos,mamaliga,reteta,bucatar maniac
ciulama,pui,marar,sos,mamaliga,reteta,bucatar maniac

38 Comments

  1. Ipu Ninulescu

    Super mincare..iar cutitul bengos rau :))

  2. bucatarmaniac

    Ipu Ninulescu, multumesc! Cutitu ii de baza!

  3. Elena Toma

    Nu cred ca acel cutit magic a facut toata treaba! Dar, arata foarte bine si sunt de acord cu sosul facut cu faina dizolvata asa si nu prajita… Un weekend placut, dom' Chef… maniac!

  4. bucatarmaniac

    Elena, multumesc. Si eu iti doresc un week-end placut! daca nu era cutitu…:P

  5. Arata foarte bine ciulamaua..E unul din modurile in care o fac si eu..

    Ce ma socase la inceput, dupa ce am vazut poza de inceput, era "felia de branza" de langa ciulama si zic: asta da varianta ….probabil a la bucatarul maniac…
    Abia la ultima poza m-am convins ca e mamaliga ca nu vedeam nici ingredientul magic;))))…
    E de inteles, azi e post, visez numai branza:D…

  6. fain cutit, faina mancare – amu ce-o fi, numa buna sa fie!! tocmai am facut si eu rost de cartea sandei marin, dar accidental. in state nu se gaseste, nici nu auzisem de ea. folosesti mult retetele ei?

  7. bucatarmaniac

    Miha, multumesc!Ha ha! Cred ca postul e de vina!Chiar ca seamana cu o felie de branza. Acuma am vazut ca ai spus tu!

  8. bucatarmaniac

    Dana, multumesc! Ma mandresc cu cutitul meu cu gauri :P! Nu gatesc dupa cartea Sandei Marin, dar e o carte de referinta in gastronomia romaneasca. E cea mai celebra carte de bucate de pe la noi. Contine cam toate retetele de baza romanesti. O mai rasfoiesc, asa pentru inspiratie.

  9. Mi se pare normal sa pui retetele tale personalizate nu cele deja srise in cartea de bucate. Cui nu-i place sa nu incerce. Arata superrrrrrrrrrrrrrrrr.

  10. hahaha Sanda Marin la noi e un fel de Julia Child la americani =)))) Interesanta ciulamaua ta. Auzi, da cu ce e mai bun cutitul cu gauri fata de cel fara?

  11. bucatarmaniac

    Laura, multumesc! Glumeam si eu, ca oricum nu public comentariile rautacioase, mai ales cand sunt anonime. Daca s-ar semna macar… Doar nu oblig eu pe nimeni sa gateasca ca mine…

  12. bucatarmaniac

    Brandusa, da… hahaha…ai dreptate cu Sanda Marin! mah, e mai bun ca e cu gauri. E mai smecher! 😛 De fapt e pentru branzeturi, ca sa nu se lipeasca de cutit, dar se foloseste si la altele. In afara gaurilor, e foarte normal.

  13. mda, si eu fac ceva asemanator dar fara faina. de fapt nu e ciulama si de fapt e cu totul alta mancare. nici a mea nu e in sanda marin. am imbatranit rau si-mi place sa fac chestii noi…
    ma intreb, in timp ce plang efectiv uitandu-ma la ciulamaua ta, la ce folosesc gaurile la cutitul ala. ca al meu n-are gauri si poate de aia mi se pare mancarea ta mai apetisanta

  14. scuze, acum am citit ultimul comentariu si m-am luminat cu privire la folosinta gaurilor de la cutit. hm, asa o fi?

  15. bucatarmaniac

    Anca, multumesc! Cutitul e de fapt ingredientul secret! 😛 Ca daca n-ai cutit din asta… nu-ti iese ciulamaua :))))! Cutitul cu gauri e pentru branzeturi. gaurile ajuta sa nu se lipeasca branza de cutit. dar se foloseste si la alte chestii. O alta varianta ar fi ca gaurile sunt facute ca lama sa fie mai usoara, sau din pura economie, ca sa nu foloseasca fabricantul prea mult material :)))! oricum e smecher de tot si ma mandresc cu cutitul meu cu gauri :)))!

    • Nu se poate posta asa ceva ,cineva trebuie sa te interzica,e seara,eu sunt la dieta,am mancat toata ziua trei mere….si acum ma duc la frigider…

  16. What an excellent dish! You have a really lovely site and I like the recipes you have made here!

  17. Gospodina de Criza

    Hi,hi,hi, cand am vazut reteta prima data, am remarcat …cutitul, in primul rand! Arata foarte bine…alege tu ce!
    Sper sa nu fie mama mea cea care intra pe blog la tine, aparator mai infocat al traditiilor culinare si critic patimas al "dezastrelor mele "moderne din bucatarie nu exista.

  18. bucatarmaniac

    Alisa-Foodista, thank you!

  19. bucatarmaniac

    Gospodina de criza, multumesc! Multumesc mamei tale daca imi viziteaza blogul, sunt onorat! Sunt convins ca nu e ea, in spatele comentariilor rautacioase. Pot sa imi dau seama dupa limbajul folosit. Criticile nu ma deranjeaza, ba dimpotriva din partea unor persoane cu experienta sunt binevenite.

  20. Gospodina de Criza

    Ah, nu, nu e ea, nu stie nici de activitatile mele culinare! Ar fi o dezonoare si o incalcare a principiilor dupa care m-a crescut sa am blog culinar! Si nici nu intra pe internet!
    Doar sotul se abonase la Bucatar maniac, si te viziona cu placere! Eu, la fel. Si, dupa luni de zile de vizionare, ,ne-am dat seama ca eram amandoi fani…maniaci!

  21. bucatarmaniac

    Gospodina de criza, iti multumesc mult si tie si sotului tau!

  22. Imi plac foarte mult retele tale. Acum ca am si eu un copil, am inceput si eu sa gatesc mai mult si gasesc retele foarte delicioase. Mersi! Irina

  23. cutiul cu gauri are vreun rol – ma refer la gauri sau e asa "just for fun"?
    diana

  24. bucatarmaniac

    Anonim, cutitul cu gauri este pentru branzeturi, teoretic, dar se foloseste si la altele. oricum e mai shmecher daca e cu gauri. Nu ti se pare? 😛

  25. bucatarmaniac

    Diana, ti-am raspuns mai sus, abia acum am vazut semnatura.

  26. bucatarmaniac

    Irina, eu iti multumesc si ma bucur ca blocgul iti este de folos.:) sa creasca mare juniorul si sa fie sanatos!

  27. multam fain de reteta! de acum stiu cum sa fac ciulamaua 🙂

  28. Vai di mini shi di mini, ca buna a mai iesit ciulamaua asta!!! Mersi draga, de cand ma inspiri in ale gatitului (te-am pus si pe blogul meu) am multi preteni la masa …. ciulamaua a iesit superrrrr!!!! Felicitari! Gurmandule}{ PS – sa vezi ce mare ma dau cu retetele tale;))))Dupa care le dau blogul ca sa mannace si ei ceva bunnnn, inspirati de tine! Haidi pa! Mersi!

  29. Buburuza Bubu

    Mmmmm am ceva ani de cand nu am mai mancat o ciulama de pui!!!!Multumesc de minunata reteta!

  30. Florin Oancea

    Dragă maniacule, realitatea e că ne-ai prezentat un alt fel de ciulama. Aia clasică o știu de la mama și bunica. Mă rog, făcută ca în Ardeal. Ciudat lucru: bunica făcea rântaș dar îl ținea pe foc 30 de secunde până într-un minut atât cât să devină ușor aurie făina, iar mama renunțase de tot la acesta. Așadar e chestie de gust. Iar mama punea și 2-3 linguri de oțet la final. Chestie de gust! Atenție! La mama în cratița de v-o 3litri era o un pui întreg, firește porționat, bucăți. Dacă interesează pe cineva pot să dau rețeta … Felicitări Maniacule! Ai rețete minunate! …… O întrebare: ești profesionist sau amátor (iubitor de gastronomice)?

    • bucatarmaniac

      Multumesc. Eu nu mai fac de foarte mult timp rantas. Pentru mine este cam indigest. Aici poti citi despre mine: https://www.bucatarmaniac.ro/p/despre.html . Da, as putea sa spun ca sunt toate trei. Si amator si profesionist si iubitor :). Pe blog vezi ce gatesc eu acasa si n-are nici o legatura cu ce gatesc la restaurant. Asta pentru ca acasa nu cred ca vrea nimeni sa gateasca ca si la restaurant.Multumesc pentru aprecieri.

      Pentru retetele primite de la prieteni-cititori, am creat o pagina speciala, foarte delicioasa, asa ca iti multumesc daca vrei sa ne impartasesti retetele tale acolo. Se numeste Retete de la prieteni: http://retete.bucatarmaniac.ro/

  31. Cu citeva minute inainte de a stinge cu smintina, as adauga o conerca de ciuperci. De asemenea putin ustoroi, chiar si praf si patrunjel.

  32. Felicitari pt.retete si fotografii!adevarate opere de arta si usor de facut!!!

  33. Ciulamaua ca ciulamaua….hai ca scapi de comentarii ,dar mamaliga ? nu ai specificat ca trebuie sa fie calda :)))))) faina introducerea 😀

  34. Mai baiete , si eu am cutit apropape ca al tau , dar numa gaurile le am…. – ; ((

  35. D-le bucatar , am luat si eu un cutit din ala , dar am primit numai gaurile …. – ; (( Ha ha ha !!
    Arata super reteta , si am s-o incerc .
    Sanatate !!

  36. careca, moldovean de altfel

    Zic doar! Este pacat sa stricam retetele traditionale. Nu poti vace totusi varza a la Cluj light. Nu poti face fasole cu carne de curcan. Nu poti arunca pilea puiului pe motive estetice (ignorindu-le pe lele gustative sau sociale – e atit de multa saracie in tara asta!). Dar, dupa parerea mea, motivul pentru care trebuie sa pastram retetele traditionale este legat de faptul ca tinere sotii vor incepe sa gateasca la fel, ingrozindu-si sotii care-si vor petrece toata viata incercind sa-si aminteasca gustul mincarurilor mamei sau bunicii. De aici atitea drame si casnicii iremediabil distruse.In final, apreciind gestul de a marturisi ca ati schimbat reteta, reamintesc: nu poti face caltabosi din somon.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*