Prajitura cu nuca si gem de caise (sau prune)

prajicunuca2
Mi-era o pofta de prajitura asta… Si voiam sa o fac asa cum o face bunica mea. Nu aveam reteta, asa ca o vreme am tot cautat pe net si am intrebat in stanga si-n dreapta. Nici una din variantele pe care le-am gasit nu mi s-a parut satisfacatoare. asa ca in una din zilele astea, mi-a venit ideea geniala de a pune mana pe telefon si a suna bunica cu pricina. Conversatia a sunat cam asa:

„Eu: Mai stii tu prajitura aia cu nuca si cu spuma , si cu gem de caise?
Bunica: O, cornurile alea: pai iti trebuie smantana, x oua, etc …
Eu: Nu aia! aia care are un grliaj desupra, din aluat…
Bunica: Aaaa, aia nu-i cu gem, ii cu mac! (si imi insira ingredientele)
Eu: Nu, buni !nici asta! Aia la care bagi nuca in spuma de la oua, si are si gem de caise!
Bunica: care? A! Cornuletele alea care iti plac tie…alea mici mici…
Eu: Nu buni, nu aia!
Bunica: Aaaa! Tu o vrei pe aia faramicioasa cu gem de caise si nuca in spuma!
Eu (exasperat): da aia!
Bunica: O, pai n-am mai facuta-o de mult… de cand erai tu mic… stai sa ma gandesc ca nu mai stiu!
Eu: ….???….!!!!
Bunica: Fii atent: pui asa… vreo 2-3 linguri de unsoare! Ai unsoare nu? Ca daca nu iti dau eu!
Eu:…Am am! doua sau trei?
Bunica: doua sau trei! vezi tu, mami draga! Cam cat crezi tu. Pui si vre-o 2-3 de smantana! Da vezi nu smantana din aia slaba cum cumperi de la alimentara! Ai din aia buna? Ca daca nu iti da buna!
Eu: Am, am si smantana! Doua sau trei linguri de smantana?
Bunica: Doua sau trei, cat crezi tu! Pui si vreo trei oua… da sa le scoti din frigider inainte sa fie la temperatura camerei ca nu se bate spuma. Ai oua de casa nu? Ca ti-am dat! Sa vii sa-ti mai dau, tuca-l buna!
………………………………………………… “ Si tot asa inca vreo douazeci de minute. Intr-un final am inchis telefonul lamurit pe deplin. Tot ce trebuia sa fac era sa elimin variabilele din ecuatie si sa fac prajitura „cam cum cred eu“! Si asa am si facut. Intre timp, m-a sunat buni` de vreo doua trei ori sa vada daca s-a batut spuma, daca a iesit aluatul, daca nu m-am ars la cuptor… Deh! Asa-s bunicile! Oi fi eu bucatar, da bunica tot bunica ramane! Sa revenim la prajitura. Pana la urma, cunoscand totusi ingredientele pe care trebuie sa le combin, am apreciat ochiometric cantitatile si prajitura a iesit perfect, desi nu ma asteptam. I-am trimis spre degustare si bunicii, care s-a aratat extrem de multumita de rezultat. Ba chiar si-a sunat si vecinele sa le spuna ce prajituri bune stiu sa fac!

Ingrediente:
pentru aluat
cam 3 linguri unsoare
cam 3 linguri smantana
cam 3 linguri zahar
cam 1 lingurita praf de copt+ jumatate de lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
cam 4-5 linguri de lapte
cam 3 galbenusuri de ou
faina cat cuprinde, sau cam cat credeti voi, ca sa obtineti un aluat potrivit care nu se lipeste de maini , dar nici nu este tare

pentru umplutura:
cam 3 albusuri de ou
cam un varf de cutit de sare
cam 10 linguri de zahar
cam o cana de nuca
cam 2/3 dintr-un borcan cu gem de caise 400 ml
cam toata coaja de la o lamaie

Aluatul
Prima si prima data am facut aluatul. Am amestecat galbenusele cu unsoarea, zaharul, smantana si praful de copt +bicarbonatul stinse cu lapte. Le-am omogenizat si apoi am adaugat faina pana am obtinut un aluat cam ca la prajitura cu mere. Acolo gasiti si imagini pas cu pas . Aluatul trebuie sa fie, cam ca acolo la consistenta. Ingredientele difera putin. L-am impartit in doua parti. Trei sferturi, l-am intins de dimensiunea tavii si l-am asezat in tava. tava nu trebuie unsa neaparat, pentru ca aluatul este suficient de uns. Restul aluatului, 1/4, l-am pastrat pentru ornat. L-am intins subtire si am taiat fasiute pe care le-am asezat deasupra spumei, sub forma de grilaj.

Umplutura
Peste aluatul intins in tava, am turnat un strat generos de gem de prune. In mod normal, ar fi trebuit sa pun gem de caise, dar nu am mai gasit in camara…. Ideea e sa folositi un gem aromat, mai acrisor si destul de consistent.
Am batut spuma albusurile cu putin praf de sara. Apoi, am adaugat treptat zaharul si am batut in continuare, pana s-a dizolvat. Am ras coaja de la o lamaie in spuma si am adaugat jumatate din cana de nuca macinata, amestecand usor, de jos in sus.
Cealalta jumatate am presarat-o peste gem, in tava. Am turnat si spuma deasupra si am nivelat-o cu un cutit. Am ornat prajitura dupa cum v-am povestit mai sus, cu restul de aluat si am dat-o la cuptorul preincalzit, la foc mic, cam 25-30 de minute. Am cam mancat-o inainte sa apuce sa se raceasca. Pofta buna! Sa traiasca bunicile!!


prajicunuca1

62 Comments

  1. I-mi place reteta.
    A-s fi vrut sa-i fac acces direct, sa o fac si eu , si sa pot redirectiona spre tine.
    Dar nu am alta optiune decat sa o scriu, cu parere de rau ca atunci cand o voi, face sigur nu-mi voi aminti ca este de la tine.
    Deci i-mi cer scuze de pe acum, iar daca o vei vedea, si doresti sa-mi spuio ca este de la tine, atunci vo-i redirectiona spre tine.
    Sper ca este posibil ,sa folosesc reteta, nu ?
    Pe curand.

  2. bucatarmaniac

    Ma bucur ca-ti place reteta. Si da, bineinteles ca poti sa o folosesti. Doar de aia am postat-o. Cat despre restul mesajului… nu prea inteleg ce vrei sa spui. ????

  3. =))) omg,am ras cu lacrimi si eu si Razvi (my husband)!! deci cu lacrimi!! superb ai scris, pe bune! si praji asta, dupa ingrediente, chiar ca are gust a buna 😀

  4. Ce haios esti!!! :))) Si ce prajituri bune stii sa faci! :))

  5. bucatarmaniac

    noi2, va multumesc mult :)))!

  6. bucatarmaniac

    Miha, iti multumesc! Pai a fost buna ca a trecut de controlu` calitatii! 😛

  7. Ma refer sa o pregatesc in modul meu si sa, o postez la mine pe blog.

  8. de gustoasa imi inchipui eu ca e,
    da' e aratoasa foc!

  9. bucatarmaniac

    Daniela, asta am inteles. Sigur ca poti sa o pregatesti tu si sa o postezi. Partea cu redirectionatul si accesul nu am inteles-o!

  10. Pai eu nu pot sa dau clic dreapta si sa fac acces direct, asa i-mi pun deoparte retetele care i-mi plac.
    Iar la momentul cand o pregatesc deschid direct pagina asta, iar asa este imposibil.
    Alta solutie este sa o scriu, iar daca o scriu uit de la cine este, sper ca ma-i inteles acum.
    Sant de acord cu tot ce a-i facut, sant total contra persoanelor care fura retete, nu le face si zice ca sant a le lor.
    I -mi place foarte mult si biscuiti care i-ai facut, prunele uscate a-mi plac foarte mult.
    Pe curand.

  11. bucatarmaniac

    Multumesc Daniela. Poti sa add to favorite si din meniu: favorites/add to favorites sau Semne de carte (bookmarks)/ pune un semn de carte. Tot ce se poate face cu click dreapta are corespondent si in meniul browserului. Tu faci cum vrei…

  12. Mersi, este gata…

  13. Cu prajiturica asta m-ai lovit rau de tot. Este una dintre prajiturile mele preferate.
    Chiar pierdusem reteta, ma bucur ca am regasit-o la tine.
    Si la mine tot bunica o facea.
    Merci mult.

  14. Executata, mancata, un deliciu!!
    Am si tras-o in poza si postat-o ca merita pe deplin.
    Saru'mana bunicei si multumesc tie ca ai readus-o in memoria mea.

  15. Uau…o prajitura de exceptie…iar bunica este delicioasa si tare simpatica…esti un fericit ca ai bunica!:)

  16. Dl. Bucatar:), iti multumesc tare mult pt reteta asta. Chiar acum am scos din cuptor prajitura si e buna, buna. Imi aduce mult aminte de 'prajiturile de sambata' facute de mama mea cand eram mica. Si reteta asta seamana foarte tare cu o reteta gasita si arhi-incercata de mama mea intr-o carte de bucate ungureasca veche, de pe la sfarsitul anilor 1800, care se cheama in traducere 'Capriciile femeii' (doar ca aceasta nu contine nuca). Reteta ta cred ca are o baza ungureasca undeva acolo, departe in timp. Suntem norocosi sa avem asa bunici si asa mamici, nu?

    Numai bine iti doresc,
    Ana

    • da ai dreptate , reteta originala e ungureasca, o am de la dadaca ficei mele si se numeste "Ochelarii bunicii"(Anya sem). Aluatul se poate face ssi cu unt sau margarina si se imparte in 3 foi care se umplu pe margini cam 5 cm cu dulceata de caise si in mijloc se pune spuma de albus cu nuca. cind se taie felii arata ca niste ochelari…am facut-o destul de des cind era fica mea la scoala si avea mare succes!Pofta buna!

  17. bucatarmaniac

    Ana, multumesc! Da intr-adevar suntem norocosi!

  18. bucatarmaniac

    Lala, am vazut-o! Foarte frumoasa ti-a iesit. Cred ca este foarte buna si fara nuca! Ii transmit bunicii!:)))

  19. bucatarmaniac

    Dintimisoara, iti multumesc foarte mult!

  20. Dupa tortul cu nuca aceasta este a doua reteta pe care o prepar si care este absolut delicioasa! Multa sanatate bunicii si multumesc pentru retetele minunate pe care ni le impartasesti si noua.

  21. bucatarmaniac

    Anonim, multumesc mult! Ma bucur ca ti-au placut!

  22. Wow, ce bine arata!!!

  23. bucatarmaniac

    anonim, multumesc!

  24. Este a 2-a reteta care o practic de pe blog-ul tau si a iesit "ca la carte", doar ca deasupra am stropit putin cu ciocolata.
    Multumesc si….spor pe mai departe!!
    Fely,
    Timisoara

  25. bucatarmaniac

    Fely, ma bucur mult ca ti-a placut! Multumesc!

  26. Am facut prajitura asta este foarte buna o sa incerc si altele

  27. Rada; am incercat si eu prajitura si a iestit foarte buna o sa incerc si alte retete de la tine eu am folosit gem de capsuni ca nu aveam nici de caise nice de prune

  28. bucatarmaniac

    Rada, multumesc pentru feedback si ma bucur ca ti-a placut.

  29. cu reteta asta cred ca ai convins vreo suta de oameni sa faca prajitura!:))) bestiala … si recunsoc si modelul bunicii! clasic!:)totul se face din ochi si iese minunat! ce atatea ecuatii?:)

  30. bucatarmaniac

    Multumesc! Da! mi-au spus multi ca au facut si le-a placut, desi initial au avut dubii in legatura cu cantitatile.:)))

  31. bucatarmaniac

    CAM Izabela, multumesc mult! :)))

  32. CAM Izabela

    Cam imi place cum ai scris, cam imi place ce vad, cam cred ca o sa purced a face si eu minunatia asta! cam cred ca ai un mare har si un mareeee talent in a manui, rostologi, amesteca cuvintele de iese ceva asaaaaa de fain cum ai reusit tu!!! cam iti multumesc frumos :-))

  33. ft bune retete am facut si eu 2 dintre ele aia cu mac si aia cu mere si mi-au iesit grozav vreau sa incerc si pe cea cu nuca acum dar vad ca spune in ingrediente unsoare la ce te referi cand spui asta untura cumva ?

  34. la unsoare se poate inlocui cu unt?

  35. bucatarmaniac

    Anonim, da, untura. La noi in banat se spune unsoare. Ma bucur ca ti-au placut prajiturile.
    Nu am incercat sa inlocuiesc cu unt. Cred ca da, se poate inlocui, dar nu garantez ca iese la fel de fraged aluatul.

  36. Offffff!Mi-ai adus aminte de bunica mea:(((((.Doamne tot felul de prajituri imi facea!Am avut o bunica!!!!!

  37. …. am facut SI aceasta minunata prajitura de Paste si a iesit foarte bine, ca si Negresa.
    Pierdusem reteta acestei prajituri si m-am bucurat s-o gasesc la tine. As mai face-o odata in week-end… ca am avut multi musafiri..

  38. Na, in sfarsit am avut si eu curajul sa fac o prajitura si sa nu ma mai tem ca -asa cum spun unii-, daca pui cu o lingura mai mult de… ti se lasa praji, sau se sparge tava…:-), sau sau….
    Asa ca am pus ,,cam,, atatea oua si cam tot ce a mai trebuit, asa cum a zis si bunica ta si a iesit o bunatate de prajitura!!!
    Multumesc, Kolie

  39. bucatarmaniac

    @Melania, cred ca toate bunicile-s asa!

    @ Ioana, ma bucur ca ti-au reusit si ca ti-au placut! Pe asta chiar ti-o recomand!

    @Kolie, ma bucur mult ca ti-a placut si mai ales ca ti-a reusit. Nu prea pun eu pe blog retete complicate. Iar la prajituri cu siguranta nu ma bag nici eu daca e prea complicat.

  40. Lucia Verona

    Mama făcea prăjitura asta, după o reţetă ungurească numită "angol teszta", adică prăjitură englezească. Numai că mama a modificat reţeta, punea în spuma cu nuci şi ciocolată tăiată mărunt. Era o bunătate!

  41. Bucatarule, este prajitura copilariei, alaturi de Greta Garbo, care se facea vara la orice nunta. Fain!!!!!!

  42. bucatarmaniac

    @Lucia Verona, cred ca e fantastica cu ciocolata. Am sa incerc! 🙂

    @ maria elena multumesc :)e si prajitura copilariei mele.

    @monica, cu drag! spor la prajiturit si pofta buna! 🙂

  43. e super prajitura asta, cand merg acasa (1 data/an) pregateste mama o sa incerc sa fac si eu ms de reteta

  44. Foarte gustoasa.Imi aminteste de copilarie.Multumiri.

  45. bucatarmaniac

    patricia, nu este unguroaica, dar in arad sunt multi unghiuri si a avut multe prietene unguroaice. Multumesc. Eu am judecat-o dupa gust! :)))

  46. Bunica ta e unguroaica? Nu de alta, dar si eu ador prajitura asta care o face tot bunica mea si ii zice "dios racsos", numele ei original unguresc. Ma bucur ca se face si in alte familii si sper sa nu ii moara traditia. Felicitari! Judecand dupa aspect ti-a iesit foarte bine!

  47. wow sotul mi-a interzis sa mai fac prajitura asta DE CE?pt ca de fiecare data cand intra in bucatarie si o vede nu rezista sa nu taie o bucata sa manance 🙂 –zice k sunt vinovata de kilogramele pe care le ia

  48. O sa ziceti ca am o dambla:-) asta e pajitura mea preferata si cu toate astea o fac numai o data pe an, in martie. De ce? Nu ca as fi lenesa! haha!!! Am descoperit-o in martie si in martie am si facut-o. Astept cu nerabdare un an, iar atunci cand o fac ma bucur de ea ca de o minune. Dupa reteta ta draga Bucatarule Maniac, am facut prajitura si anu' trecut in martie. Acum e din nou in cuptor, ca doara'i MARTIE 😉 Nicoleta

  49. PS: eu am inlocuit unsoarea cu unt (nu aveam la indemana) si a iesit foarte bine, frageda si cu un gust foarte foarte fin ;-)in rest am respectat toate ingredientele. ieri am mancat jumatate de tava (singura:-D), cealalta jumatate am lasat-o pentru astazi pentru prietenii :-)) Nicoleta

  50. Gata dau si eu fuga in bucatarie sa fac prajitura aceasta, sper sa imi iasa la fel de buna precum a ta 🙂

    Merciii pentru reteta!!!!

    Cristina P.

  51. Ileana Ungureanu

    vaaai, si bunica mea facea prajitura asta!!! si ce buna era… cred ca ea ii zicea 'prajitura cu un pumn de nuca si gem de caise'… amintiri faine. Multumesc de postare

  52. Ileana Ungureanu

    vaaai, si bunica mea facea prajitura asta!!! si ce buna era… cred ca ea ii zicea 'prajitura cu un pumn de nuca si gem de caise'… amintiri faine. Multumesc de postare

  53. Multumim pentru reteta, am doua nelamuriri, prima este despre "unsoare" , trebuie sa punem ulei? si a doua despre dimensiunea tavii? multumesc

  54. daaaaa….de mica nu am mai mancat prajitura asta….dar moooooorr cum povestesti… imi place de numa'….tine-o tot asa si sigur vei trai mult si sanatos,,,umorul si bunul simt fac minuni 🙂 kmy

  55. mi-s tare bucuroasa ca am dat de retetele tale..

  56. Esti un tip f.haios !Dupa cum descrii conversatia cu bunica si apoi modul de preparare al prajiturii e super.Cat de curand o prepar si eu ca mi se pare CAM buna.Din copilarie nu am mai mancat o astfel de bunaciune,motiv ptr. care am si cautat-o si chiar am gasit ce-mi doream.Multumiri111

  57. E foarte buna prăjiturica această si eu mă bucur că am dat de rețetă. Îmi amintește si mie de copilărie, bunica mea o făcea la fel cu nuca doar ca gemul era de prune.si la fel zicea si bunica ca e ungureasca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*