28 februarie 2010

Gris cu lapte

gris,cu lapte

Orice tata trebuie sa stie sa faca gris cu lapte  si orez cu lapte! Corect?
Imi aduc aminte cand era Maya, numai un ghemotoc, ca ar fi mancat gris cu lapte la orice ora din zi sau din noapte. Si acum ii place la fel de mult. Este un desert simplu si usor de facut. Din pacate nu am mai gasit de foarte mult timp gris macinat mai mare. Se gaseste doar gris foarte fin. Nu are acelasi gust si aceeasi consistenta, dar asta e!

Ingrediente
300 ml lapte
5-6 lingurite cu varf de gris
2 lingurite de zahar sau 2 pliculete de zahar vanilat
pentru ornat: scortisoara, cacao, dulceta etc

Nu cantaresc niciodata ingredientele. Le-am aproximat pentru voi, dar nu va faceti probleme, ca nu aveti cum sa gresiti. Daca grisul iese prea tare, se mai poate adauga lapte, cate putin. Daca iese prea moale se mai poate aduga gris (tot cate putin) si fierbe in continuare pana obtinem consistenta dorita.
La fel ca si faina, grisul poate absorbi mai mult sau mai putin lichid, in functie de calitate si firma care il produce.

Laptele se pune la fiert, impreuna cu zaharul. Cantitatea de zahar se poate aduga dupa gust. Cand laptele incepe sa fiarba, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu cu un tel (se poate folosi si o lingura de lemn). Avantajul folosirii telului este ca veti obtine cu siguranta un gris fara cocoloase. Amestecam in continuare, la foc mic, pana obtinem consistenta dorita. Grisul se fierbe foarte repede, asa ca nu necesita un tratament termic indelungat. Este gata in cateva minute.

Se poate servi fierbinte, sau se poate pune in forme clatite cu apa rece, si pastra lafrigider pana se intareste. Dupa aceea se poate rasturna pe o farfurie si servi cu numeroase topping-uri: sirop de ciocolata, scortisoara, cacao, dulceturi, fructe etc.

Pofta buna!


gris cu lapte

gris,cu lapte

46 de comentarii:

  1. In urma cu vreo doua saptamani am redescoperit si eu grisul cu lapte, de atunci am facut de trei ori. Prima varianta cu dulceata de visine, a doua cu zmeura proaspata din congelator :)), iar a treia varianta cu scortisoara, miere si nuci. Nu mai mancasem din copilarie! E un desert delicios si gata in 10 minute.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Si fetita mea ar fi mancat cand era mica, numai ca, pe atunci, pana si grisul cu lapte mi se parea ceva insurmontabil pentru mine!
    Nu mai zic nimic de poze, de ajuns te lauda sotul !

    RăspundeţiȘtergere
  3. Mare dreptate ai.. orice tata ar trebui sa stie sa faca gris cu lapte ;) Am inceput sa-i dau si eu pustiului meu de curand, dar de-acum am sa-l pun pe sot la mestecat in gris :))
    Oricum, arata atat de bine cel facut de tine, ca zici ca e cel mai sofisticat desert posibil ;)

    RăspundeţiȘtergere
  4. Gospodina de criza, iti multumesc si tie si sotului tau!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Si cum ai facut formele???Idee geniala!!!

    RăspundeţiȘtergere
  6. mie si acum imi place, dar fetitei mele nici cum nu-i surade. nici supa cu galuste, nimic cu gris. super prezentarea!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Judi, udat cu apa rece niste paharele. Am pus grisul cald inauntru, am asteptat sa se raceasca si le-am rasturnat pe farfurie. Multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Dana, multumesc! daca nu le place nu poti sa-i obligi.

    RăspundeţiȘtergere
  9. Un mare compliment pentru minunata prezentare si calitatea exceptionala a pozelor.
    Si mie-mi place grisul cu lapte (in special cu visine), desi fetitei mele nu-i surade asa de tare.
    Imi place blogul dvs, in primul rand pentru retetele excelente si in al doilea rand pentru ca sunteti aradean..sau asa am inteles eu:).
    Va saluta o aradeanca din Germania.

    RăspundeţiȘtergere
  10. Liana Morar, va multumesc mult. Da, sunt aradean si imi face intotdeauna placere sa cunosc alti aradeni aici.

    RăspundeţiȘtergere
  11. Sa ma tragi de manecuta cand mai "gramaticesc" asa!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Si mie imi place grisul cu lapte, mai ales cu topping de zahar ars. N-am mai facut de mult. Bine ca mi-ai adus aminte.

    RăspundeţiȘtergere
  13. Grisul cu lapte imi aminteste de copilarie. Pozele tale mi-au facut pofta, cred ca o sa-mi fac si eu in seara asta o portie!

    RăspundeţiȘtergere
  14. Gospodina de criza, las` ca nu suntem pe site-u` regretatului Pruteanu!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Idee. O carte de bucate cu poze cand apare ?????????

    RăspundeţiȘtergere
  16. Delicios si in acelasi timp foarte usor de facut.Felicitari pentru poze, mi-au facut pofta.

    RăspundeţiȘtergere
  17. @angela, o carte este doar in stadiul de idee. in anii, urmatori probabil.

    @Domnita, multumesc mult! :)

    RăspundeţiȘtergere
  18. M-am gandit zilele astea la gris cu lapte. Eu ultima oara cnd am facut, nu am avut rabdare sa citesc nicio reteta, si am fiert mai intai grisul in apa, uitasem de lapte. A iesit ca o mamaliga cu cocoloase. Dar am pus lapte pe urma si tot l-am mancat. Acum o sa il fac dupa reteta ta si o sa iti zic cum a iesit.

    RăspundeţiȘtergere
  19. Super! Multumesc! Nu stiu cum de nu am vazut orezul, sigur ca nu e greu de facut, dar asa e de "fain" sa ne amintim de bunatatile din copilarie...

    RăspundeţiȘtergere
  20. Un desert minunat. Pentru orice vîrstă.

    RăspundeţiȘtergere
  21. Foarte bun si delicios .Fa urez pofta buna

    RăspundeţiȘtergere
  22. te apreciez mult,mereu cand am vrut sa gatesc ceva m-am uitat dupa tine sa vad prezentarea ta si mi-a fost usor iar mancarea delicioasa! multumesc mult si toate cele bune!moniky

    RăspundeţiȘtergere
  23. Si eu chiar de ieri am inceput sa mananc gris dar din apa, am intoleranta la lactoza si nu-mi face bine, si e chiar bun, e adevarat nu dulce dar decat nimic, bun si asa.
    In schimb, daca ati putea sa-mi dati niste sfaturi legat de gris sau alte retete - fara lactate si dulciuri - m-as bucura enorm de mult.

    RăspundeţiȘtergere
  24. imi place foarte mult grisul cu lapte dar forma aia rotunda este super am so incerc

    RăspundeţiȘtergere
  25. aha deci sa incep si eu sa prepar acest desert Ms

    RăspundeţiȘtergere
  26. aha deci sa incep si eu sa prepar acest desert Ms

    RăspundeţiȘtergere
  27. Am cumparat un pachet de gris mai demult si nu stiam nici o reteta. :) Sper sa ma descurc si sa iasa bine. Multumesc !

    RăspundeţiȘtergere
  28. Multumesc mult de tot Aradene,

    I-ai indulcit seara unui roman in Qatar.

    Toate cele bune,

    Dragos

    RăspundeţiȘtergere
  29. Am facut gris cu lapte dar in loc de zahar am folosit nutella. A venit f delicios, incercati ;)

    RăspundeţiȘtergere
  30. Buna seara,

    Este 1 si 15, noaptea, aveam o pofta nebuna de gris cu lapte, zis si facut!
    Am dat search ,, gris cu lapte,, si am dat de reteta ta.
    Super usor de bucatarit si jur ca nu am distrus bucataria :))
    Am adaugat la sfarsit dulceata de trabdafiri, un gust sublim.

    Victor MaxiM

    RăspundeţiȘtergere
  31. aveti mare dreptate mi-a iesit minunat!!

    RăspundeţiȘtergere
  32. Buna ziua, baietelul meu este bolnavior tare zilele astea, si refuza ori ce fel de mencare, ma-m gandit la blogul dv. am intrat si am dat peste acest desert, desigur am facut si eu fiului meu si......a papat tot ,tot...multumesc.
    Apropo, si eu sunt Aradeanca, si deocamdata nu am de gand sa ma mut.Ilona.

    RăspundeţiȘtergere
  33. Buna ziua, baietelul meu este bolnavior tare zilele astea, si refuza ori ce fel de mencare, ma-m gandit la blogul dv. am intrat si am dat peste acest desert, desigur am facut si eu fiului meu si......a papat tot ,tot...multumesc.
    Apropo, si eu sunt Aradeanca, si deocamdata nu am de gand sa ma mut.Ilona.

    RăspundeţiȘtergere
  34. SUPER REȚETĂ, SUPER BUCĂTAR

    RăspundeţiȘtergere
  35. Cred ca o sa pap si eu o felie de copilarie ... maine! Nu am gris in casa :)

    RăspundeţiȘtergere
  36. Foarte buna reteta, a iesit delicios, multumim!!!

    RăspundeţiȘtergere
  37. Daca nu ai gasit intre timp, data fiind perioada mare de la primul post,gris macinat mai mare se gaseste la Real, este unguresc si ambalat in pungi de 1kg. Deasemenea, gris pe care scrie NEMODIFICAT GENETIC (sper ca este si adevarat) am gasit la Cora, ambalat in pungi de 1/2kg,sub marca lor, Winny.

    RăspundeţiȘtergere
  38. Acum cateva zile, in timp ce ma uitam pe Facebook la "copilaria anilor 80-90" am dat peste niste poze si mi s-a facut pofta de gris cu lapte. Am cumparat gris si lapte iar in seara asta am deschis netul ca sa caut o reteta. Am gasit-o, am preparat-o si apoi am savurat produsul final cu afine si capsuni de la congelator. A fost delicios si foarte usor de preparat.(din fericire pentru mine care sunt diletanta in ce priveste arta culinara) 5 stele pentru cel care a publicat reteta!

    RăspundeţiȘtergere
  39. Sa vedem daca ii place lui Vlad (1 an si o luna).

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...