02 ianuarie 2010

Salam de biscuiti



La multi ani! Le multumesc toturor celor care mi-au vizitat blogul in anul ce a trecut si va doresc multa fericire si sanatate in noul an!

Sunt foarte multe retete pe care le fac fara reteta. Poate ca unii dintre voi stiti deja. Aceasta este una dintre ele. De obicei, cand vreau sa postez o astfel de reteta, cantyearesc si masor totul. Din pacate, acum nu am prea avut timp, dar va pot da aproximativ cantitatile. Oricum, cel mai bine e sa facem totul dupa gust.


Ingrediente:
1 kg biscuiti
250g margarina pentru prajituri
3-4 linguri de cacao
4-5 linguri de zahar
300- 400 ml lapte
esenta de rom
zahar vanilat
dupa preferinte si optional: fulgi de ciocolata, fructe confiate taiate marunt, stafide, rahat etc

In primul rand trebuie sa vorbim despre biscuiti. Biscuitii Petit Beurre nu sunt cei mai straluciti pentru salamul de biscuiti. Pentru ca se inmoaie prea tare si umeziti se transforma intr-un fel de mazga elastica...bleah!!
De aceea, va recomand sa folositi biscuiti „populari“ sau cum le mai spun eu biscuiti „comunisti“! Din aceia cu care poti sparge capul cuiva sau iti poti compromite dantura! Aceia sunt perfecti! I-am gasit in kaufland si se vand la kilogram.

Daca reusiti sa achizitionati niste biscuiti din acestia, atunci va puteti apuca de treaba, presupunand ca aveti deja restul ingredientelor.

Margarina la temperatura camerei, se arunca in lapte , se pune peste niste cacao, (3-4 linguri in functie de cat de ciocolatos doriti sa fie salamul) zahar dupa gust si se pune pe foc pana se topesc toate si se omogenizeaza. Bineinteles ca trebuie sa amestecati bine! Se da la racit. Daca va spune cineva ca margarina se adauga dupa ce s-a racit siropul de ciocolata, nu-i luati in seama. Este doar o superstitie culinara. Fuctioneaza perfect si asa cum va spun, nemaivorbind de faptul ca este mult mai usor.

Biscuitii trebuie zdrobiti. Treaba asta o las la fantezia fiecaruia. Eu i-am dat pe mana robotului de bucatarie, dar numai putin, sa mai ramana si bucati mai maricele.

Dupa ce se raceste compozitia ciocolatoasa putem adauga in ea si esenta da rom. Daca o adaugam cat e calda, isi va pierde din aroma.

Turnam lichidul peste biscuiti, treptat, in timp ce amestecam cu o mana. Spun treptat, pentru ca biscuitii pot absorbi mai mult sau mai putin lichid (in functie de biscuiti), si nu vrem sa ne iasa un salam de biscuiti prea moale. Framantam totul pana obtinem un aluat usor modelabil. Daca aveti pofta si aveti la indemana, puteti sa introduceti in el tot felul de bunatati cum ar fi fructele confiate, stafidele, rahatul... etc. Eu am ras inauntru niste ciocolata amaruie.

Se poate intampla sa nu aveti destul sirop ciocolatos, si asta din cauza biscuitilor, a caror compozitie difera de la un producator la altul. In acest caz, puteti sa mai adaugati lapte. De asemenea, zaharul este bine sa il adaugati dupa gust, in functie de cat de dulci sunt biscuitii.

Il rasturnam pe o folie de plastic (o punga de congelator daca nu aveti folie)
si il rasucim in forma de salam. Atentie sa nu ramana aer in interiorul salamului. Il introducem la frigider pana a doua zi.
Dupa ce s-a intarit, desfacem folia si il putem taia felii.

Pofta buna!





31 de comentarii:

  1. Happy New Year to you and your family. May this year bring lots of happiness.
    Cheers,
    elra

    p.s
    All of these confections really look so good.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Cu tot parfumul florilor, cu toate luminile din lume, cu toate zambetele copiiilor iti doresc ca visele sa ti se indeplineasca. Sa ai parte de cel mai frumos 2010! La Multi Ani!

    RăspundeţiȘtergere
  3. lamulti ani! noul an sa iti aduca numai bucurii si realizari

    RăspundeţiȘtergere
  4. Elra, thank you, and happy new year to you to!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Va multumesc tuturor pentru urari si va doresc asemenea!

    RăspundeţiȘtergere
  6. happy birthday and a great chocolate sausage recipe

    RăspundeţiȘtergere
  7. wow! this looks & sounds delicious! well done

    RăspundeţiȘtergere
  8. Drick, thank you, although is not my birthday!

    RăspundeţiȘtergere
  9. Buna seara! Pot sa folosesc unt in loc de margarina pentru prajituri?! As cam face acum un salam de biscuiti si nu am margarina in casa...

    RăspundeţiȘtergere
  10. Da, sigur ca poti. Pana acum, am observat ca se poate inlocui margarina cu untul cam la toate retetele de prajituri pe care le-am facut. Ba chiar sunt mai bune. Nu vad nici un impediment sa nu se poata si aici, mai ales ca este o combinatie destul de banala.

    RăspundeţiȘtergere
  11. Anonim, ma bucur ca ti-a placut! Cu multa placere! :)

    RăspundeţiȘtergere
  12. Chiar acum ma ocup de aceasta prajitura pe care n-am mai mancat din copilarie. Imi facea mama cand eram mica dar ea acum s-a prapaditsi nu stiu reteta.O s-o incerc pe a ta .

    RăspundeţiȘtergere
  13. Am terminat prajitura si am si mancat din ea. A iesit excelenta si aspectuasa pe deasupra.Iti multumesc pt. reteta . O sa mai urmaresc retetele tale .

    RăspundeţiȘtergere
  14. De ce nu schimbati poza de la site? e macabra...

    RăspundeţiȘtergere
  15. Am facut ieri aceasta reteta a ta si ne-a iesit super...atat eu cat sotul si fetita noastra suntem tare incantati de bunatatea aceasta :)

    RăspundeţiȘtergere
  16. am pregatit ingredientele pentru salamul de biscuiti pentru acest craciun pentru ca mi-am adus aminte cind facea mama mea ca era foarte bun,asa ca de abia astept sa il fac ,cu ocazia asta va doresc sarbatori cu bine si multa sanatate

    RăspundeţiȘtergere
  17. bun tare salamul de biscuiti, prjitura noastra comunista :))). si polonezii au la fel, doar ca ei il taie patratele. in loc de margarina eu pun unt pe care il fierb pana se face maro deschis si prinde aroma de caramel. da un gust si o aroma foarte fina salamului. incearca data viitoare, vezi daca iti place.

    RăspundeţiȘtergere
  18. Incercati sa evitati margarina in prajituri...pe langa foul ca nu e sanatoasa,nici nu e atat de buna ca si untul...

    RăspundeţiȘtergere
  19. Am facut ieri aceasta reteta insa cu unt in loc de margarina, a iesit foarte buna, din pacate am uitat sa adaug esenta de rom dar merge si asa, data viitoare voi fi mai atenta:)

    RăspundeţiȘtergere
  20. Buna. Am facut salam de biscuiti dupa reteta ta ... atat de bun a iesit incat toti ma roaga sa le dau reteta .. iti multumesc mult! m-am facut placuta prin reteta ta si o dau mai departe ...

    RăspundeţiȘtergere
  21. buna..bunbun.acum am facuto.multumim.week.placut

    RăspundeţiȘtergere
  22. Ma voi apuca sa fac reteta de salam de biscuiti. Recomandarea mea privind biscuitii folositi pentru salam, cei mai buni mi se par Biscuitii Paltinis, nu stiu daca unde va aflati se gasesc, dar la noi la Sibiu sunt foarte apreciati. Sunt foarte buni pentru salam de biscuiti, precum si pentru tort de biscuiti. O zi buna.

    RăspundeţiȘtergere
  23. NICO DIN ITALIA TRENTO24 decembrie 2013, 22:45

    VA MULTUMESC PENTRU RETETA A FOST FOARTE BUNA VA SCRIU DIN ITALIA SI AM INVITAT FOARTE MULTI PRIETENI DE CRACIUN 2013 SI MI-AU CERUT RETETA SI AU FACUTO SI EI. VA UREZ POFTA BUNA

    RăspundeţiȘtergere
  24. Folositi unt, in loc de margarina, intotdeauna.

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...