25 ianuarie 2010

Biscotti

Photobucket

La fel ca si toate retetele italiene, si aceasta este deosebit de simpla si de gustoasa. Este foarte usor de facut, atat de usor incat si un copil ar putea sa o pregateasca (excluzand partea cu coptul). Nu am facut niciodata, asa ca am dat un search pe google, am citit o gramada de retete si de povesti si am ajuns la concluzia ca nu e nevoie de o reteta anume.


Sa vorbim putin despre biscotti! Biscotti sunt niste prajiturele(sau biscuiti) coapte de doua ori. Sunt cunoscute si sub numele de cantuccini, biscotti di Prato, biscochos, cantucci, carquinyolis sau rosegnos. De cele mai multe ori contin migdale, nuci, fistic sau alune. De asemenea mai contin si mirodenii cum ar fi scortisoara sau anasonul.

Reteta de baza trebuei sa contina doua parti de faina, o parte zahar, praf de copt, mirodenii, oua cat sa le lege si nucile, alunele etc. Se amesteca toate si din aluatul obtinut se modeleaza niste baghete care se dau la cuptor aproximativ 25 de minute. Apoi se taie felii. La randul lor feliile se mai dau la cuptor cate 5-10 minute pe fiecare parte. cu cat al doile acopt dureaza mai mult, cu atat biscotti vor fi mai uscati.

Se mai pot adauga in compozitie si o gramada de fructe uscate, iar la final se pot orna cu glazura de ciocolata.

Fiind foarte uscati, biscotti se servesc impreuna cu o bautura. Wikipedia ne spune ca in Italia biscotti se servesc impreuna cu Vin Santo (un vin desert). In America, se servesc de obicei impreuna cu cafea, capucino, latte sau ceai negru. In Spania, biscotti acompaniaza vinuri dulci cum sunt muscatul sau muscatelul.

Biscotti se pot pastra o perioada indelungata de timp, intr-un borcan inchis ermetic.

Eu nu i-am facut pentru pastrare indelungata, asa ca iata reteta mea, revizuita si adaugita

Ingrediente:
1 cana zahar
2 cani faina
2 oua
2 lunguri cacao
o lingurita si jumatate de praf de copt
125 gr. unt la temperatura camerei
jumatate de cana de nuci curatate
jumatate de cana de samburi de migdale
jumatete de cana de curmale uscate
un sfert de cana de visine congelate
un plic zahar vanilat

Nucile le-am taiat neglijent si le-am prajit putin, in cuptor. Curmalele le-am taiat marunt. Visinele le-am decongelat, le-am stors bine si le-am maruntit. Am amestecat toate ingredientele pana am obtinut o compozitie lipicioasa. Am modelat-o cu mainile presarate cu faina, pana am obtinut 2 baghete. Le-am pus pe hartie de copt. Le-am dat la cuptor pentru aproximativ 20 -25 de minute la foc mediu in primele 5 minute, apoi la foc mic. Le-am scos din cuptor, le-am lasat sa se raceasca. Le-am taiat in feli de aproximativ 2 cm grosime. La faza asta am pierdut cam jumatate din biscotti, pentru simplul motiv ca au fost mancati. Pe ceilalti i-am dat din nou la cuptor cate 5 minute pentru fiecare parte desi ai mei insistau ca nu mai au nevoie de a doua tura de copt.

Puteti sa puneti in compozitie cam orice fel de fruct va doriti. Daca doriti sa ii pastrati pentru mult timp, va sfatuiesc sa folositi fructe uscate.

Pofta buna!


biscotti

Photobucket

15 comentarii:

  1. You make very beautiful biscotti! I want a cup of coffee now to go with this biscotti!

    RăspundeţiȘtergere
  2. De unde stiai ca maine am de gand sa fac biscotti? Cred ca ai puteri telepatice :)))))

    Reteta mea este fara unt (si fara fructe). Ce adauga untul in reteta? Ii face mai moi?

    RăspundeţiȘtergere
  3. Brindusa, in mod normal, in reteta originala nu se pune unt, dar am gasit o gramada de retete care contineau si unt si mi s-a parut ca ies mai faramiciosi, mai aerati. Mai moi nu sunt, ca asta e ideea biscotto-ului sa fie tare.Habar n-am cum e fara unt ca acuma am facut prima data. Cand am sa fac am sa iti spun care e diferenta.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Buna si felicitari pentru blog, e delicios!

    Eu sunt noua pe aici si nu m-am lamurit inca: retetele tale se pot printa? Nu de alta, dar as evita drumurile intre computer si bancul de lucru din bucatarie :) cand o sa incerc acesti biscotti minunati!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Ikemaua, iti multumesc. Orice se poate printa cu „Ctrl P“. As mai adauga un „fit to page“ in setarile imprimantei. Incerc sa gasesc un widget de pus sub fiecare postare ca sa fie mai usor.

    RăspundeţiȘtergere
  6. Congratulations on making your first biscotti =). Such a rewarding feeling, and yours came out beautifully.

    RăspundeţiȘtergere
  7. nu te-am intales niciodata de ce nu dai retetele complete Am apreciat gestul ta si am un respect pentru acest sait,find de meserie am incercat cam toate retetele si, , jos palaria'' cu micile excepti

    RăspundeţiȘtergere
  8. Anonimule (ar fi dragut daca te-ai semna cumva), ma straduiesc sa scriu si sa explic retetele, daca imi mai scapa cate ceva, imi cer scuze si completez ulterior daca observ sau daca imi atrage atentia cineva. Daca nu se intelege, e suficient un comenteriu si voi incerca sa explic mai in detaliu. Cat priveste imaginile, daca la asta te referi, nu intotdeauna am timp sa le fac pas cu pas, pentru ca printre altele, mai am si un loc de munca, un copil de crescut si numai doua maini. De cele mai multe ori, insa nu am lumina buna, si decat sa postez niste gunoaie, prefer sa nu o fac deloc. In rest, ma bucur ca iti place blogul si iti multumesc pentru aprecieri.

    RăspundeţiȘtergere
  9. Si eu am facut biscotti pentru prima oara acum doua saptamani. Mincam biscotti in fiecare weekend la cafea in America iar in Romania nu am gasit asa ca am decis sa-i fac eu...
    In reteta mea am pus unt si fistic, fara cacao... sunt deliciosi mai ales cind ii inmoi in cafea...
    ai incercat sa pui si condimente? sunt curios cum sunt cei cu ghimbir...

    RăspundeţiȘtergere
  10. Relatia mea cu biscotti a inceput oarecumva nefericit. In sensul, ca nu se aduna aluatul, asa ca am mai adaugat un ou. Posibil ca ouale de aici sa nu fie aceeasi marime cu cele de le tine. So, am facut cele doua baghete cu succes, si la copt s-au latit, spre surprinderea mea. Ca sa nu mai lungesc vorba. Am potrivit cuptorul la 350F (vreo 180C) ca ziceai mediu, apoi am redus la 320F. Produsul final a iesit cum trebuie, de fapt asta vroiam sa-ti spun :).

    RăspundeţiȘtergere
  11. Dennyx, multumesc mult! Am sa incerc si cu ghimbir daca reusesc sa-mi conving si eu fetele ! :)

    RăspundeţiȘtergere
  12. Laura, pai si ale mele s-au latit. Ca asa se latesc biscotti. De obicei scriu toate detaliile, dar se pare ca atunci cand am scris aceasta reteta m-am cam grabit. Ma straduiesc si eu, dar nu intotdeauna imi permite timpul. Important e ca a iesit ! :)

    RăspundeţiȘtergere
  13. Sunt cam sfaramiciosi...Ce am gresit?

    RăspundeţiȘtergere
  14. Deeeeliiiciooooosi...Mersi, Maniacule! :)

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...