21 decembrie 2009

Prajitura de cocos cu crema de vanilie

Gluten free coconut and vanilla cream cake

cocos,coconut,reteta cocos,reteta prajitura

De fiecare data cand fac saratelele mele gustoase , imi raman albusuri. Si atunci fac prajiturica asta superdelicioasa , superfina si delicata. Cei care ati incercat deja saratelele stiti cat sunt de bune. Imaginati-va varianta dulce si mult mai gustoasa. reteta am pescuit-o acu cativa ani de pe forumul culinar.ro. Nu am mai gasit-o acum ca sa pun link. De asemenea este o reteta fara gluten daca sunteti atenti sa cumparati praf de budinca fara gluten.

Am facut bineinteles unele modificari si acum mi se pare ca este si mai buna. In primul rand ingredientele din reteta originala sunt insuficiente pentru un blat destul de gros. Dupa cum vedeti in imagini eu am facut-o intr-o tava mica de 20/ 2o de cm pentru ca grosimea blatului sa fie de vre-o 4-5 cm. daca doriti sa faceti intr-o tava mai mare va recomand sa dublati cantitatile.

Ingrediente:
pentru blat
4 albusuri de ou (de marime medie)
200 gr. de zahar (250 daca ouale au fost mari)
200 gr de fulgi de nuca de cocos
pentru crema
350 ml lapte (in cazul in care nu folositi budinca instant, si folositi una normala)
1 plic budinca de vanilie instant
200 ml frisca lichida
pentru crema de ciocolata
1 ciocolata amaruie
1 lingurita cafea ness
50 gr. margarina sau unt
3-4 linguri de lapte sau frisca lichida
1 lingura cacao
2 linguri de zahar
ciocolata pentru ras deasupra

Albusurile de ou la temperatura camerei (este indicat sa le separati de galbenuse cu o zi inainte si sa le scoateti afara din frigider cu vre-o 2 ore sau chiar mai mult inainte de a le bate) se bat impreuna cu zaharul si un plic de zahar vanilat. Este gata atunci cand puteti intoarce oala deasupra capului si nu va treziti cu spuma in par. :P
Treptat, incorporam fulgii de cocos in spuma de albus, amestecand usor de jos in sus.
Asezam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt
Se da la cuptor la foc mic pentru aproximativ 15 minute.
este gata cand nu mai tremura ca o gelatina cand o scuturati putin.
Dupa cum vedeti in imagini eu am tinut in cuptor blatul un minut prea mult. Dar e ok. Nu trebuie insa, sa se rumeneasca mai mult de atat.
Il punem la racit.
Intre timp pregatim crema de ciocolata, care seamana foarte bine cu o glazura delicioasa. Adica punem toate ingredientele pe bain marin si amestecam cu telul pana se omogenizeaza si se ingroasa. O punem si pe ea la racit.

Crema este extrem de usor de realizat. Batem frisca si apoi introducem treptat praful de budinca instant, pana se ingroasa compozitia. Trebuie sa va spun ca nu intotdeauna am avut la indemana budinca instant. Atunci am preparat o budinca normala, folosind o cantitate putin mai mica de lapte decat este indicat pe ambalaj (cam 350 ml) si am incorporat-o (dupa ce s-a racit) in frisca. Mi s-a parut mult mai gustoasa decat cea instant. Daca nu se ingroasa destul mai puteti adauga putin praf de frisca. Este bun ca inatritor in acest caz.

Peste blatul de cocos se intinde intai crema de ciocolata, apoi cea de vanilie. Se rade ciocolata deasupra. Se mananca aproape instantaneu. Daca nu, se pastreaza obligatoriu in frigider.

Pofta buna!

Update: reteta Alis.

Print

cocos,coconut,reteta cocos,reteta prajitura

cocos,coconut,reteta cocos,reteta prajitura

cocos,coconut,reteta cocos,reteta prajitura

cocos,coconut,reteta cocos,reteta prajitura

cocos,coconut,reteta cocos,reteta prajitura

52 de comentarii:

  1. excelent. draga bucatar maniac, ai aflata ca exista concurs cu mancaruri romanesti la My Kitchen, My World? hai sa dam mana cu mana si sa aratam lumii cum se manaca romaneste de Craciun...
    daca nu gasesti blogul cu pricina, da fuga la mine pe blog ca am un post cu linkul
    Sarbatori fericite!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Ce prajiturica apetisanta ai facut ! Cred ca este tare gustoasa :)

    RăspundeţiȘtergere
  3. Super prajitura, arata nemaipomenit.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Sarbatori fericite cu bucurii si impliniri alaturi de cei dragi! Sa va gaseasca Mosul cu masa bogata si sufletul curat! La multi ani !

    RăspundeţiȘtergere
  5. Arata minunat!
    Sarbatori fericite! Un Craciun linistit, sanatate. La multi ani! Cami

    RăspundeţiȘtergere
  6. Arata excelent parjitura!!
    Iti doresc un Craciun Fericit alaturi de cei dragi si un An Nou plin de realizari, sanatate si fericire! La multi ani!!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Numai bună pentru pus pe masă de Sărbători!
    Să fii iubit, să-ţi meargă fain şi să te bucuri alături de cei dragi!
    Sărbători fericite!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Ala, iti multumesc, iti doresc si eu sarbatori fericite cu multe bucurii, sanatate si un an nou Imbelsugat!

    RăspundeţiȘtergere
  9. Cami, iti multumesc si iti doresc sarbatori fericite, multe bucurii si un an nou cu multe impliniri!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Laura Adamache, iti multumesc pentru vizita si compliment si iti doresc si eu sarbatori fericite, multa sanatate si bucurii in noul an!

    RăspundeţiȘtergere
  11. Neliniştitu, iti multumesc si iti doresc si eu sarbatori super si un an nou bestial!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Arata grozav...

    Daca inteleg eu bine, pt ca albusele sa se bata spuma aceea tare (care nu aterizeaza pe par cand intorci castronul cu fundul in sus deasupra capului) trebuie sa fie la temperatura camerei? Chiar azi am facut o prajitura cu bezea si bombaneam ca nu inteleg de ce uneori imi iese bezeaua cum trebuie si alteori nu...

    RăspundeţiȘtergere
  13. Sarbatori fericite cu multa sanatate si bucurii!

    RăspundeţiȘtergere
  14. Vai cum arata, si e cu cocos, iar eu sunt lesinata dupa cocos.
    Sotul meu a zis ca o sa faca sigur una dupa reteta ta. Totusi, a trecut ceva timp si nu a facut. Sper sa se tina de cuvant, ca daca nu, ii fac o caricatura pe blog in care prepara o prajitura invizibila.

    RăspundeţiȘtergere
  15. I'm on cloud nine seeing this dessert. They look absolutely gorgeous, so creamy and satisfying. Happy New Year.

    RăspundeţiȘtergere
  16. Oh my, sounds so wonderful! And gluten-free - even better!

    RăspundeţiȘtergere
  17. pana la urma cu laptele 500 ml, ce sa face?

    RăspundeţiȘtergere
  18. Pai budinca in caz ca nu ai instant! Pe orice budinca scrie ca se foloseste 500 ml de lapte. Scuze daca nu s-a inteles, am sa corectez.

    RăspundeţiȘtergere
  19. Fenomenal arata! I-am pus gand rau. Daaaar, ma zapacesc retetele astea cu budinci. Nu-s sigura ca si aici sunt aceleasi ca si in Ro. Budinca asta instat ce e? Din aia de o amesteci cu lapte (fara foc) si se ingroasa....instantaneu?

    RăspundeţiȘtergere
  20. Laura, este si foarte buna! da, este vorba de budinca pe care doar o amesteci cu lapte. Numai ca in loc de lapte, pui frisca lichida, iar daca ti se pare prea groasa, mai pui lapte sa o subtiezi. Spor si pofta buna!

    RăspundeţiȘtergere
  21. doamne ce bine arata....acum ma duc sa caut...poate gasesc de toate sa o pregatesc....deja salivez!!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  22. E extraordinara prajitura. Vreau s-o fac de ziua lu micuta mea, da nu stiu de ce cand am facut-o prima data s-a lasat blatul. Trebuia sa otin mai mult saumai putin. Poate ma puteti ajuta cu un sfat. Pentru ca vreau tare mult sa-mi iasa de ziua lu micuta mea. Multumesc. P.C. Nu m-am gandit ca sunteti un bucatar de-a dreptu ci credeam ca sunteti o doamna la cata pasiune ati aratat.

    RăspundeţiȘtergere
  23. Elena, multumesc mult, Putin se lasa blatul, cand se scoate din cuptor. Si nici nu creste prea mult la copt, de aceea daca doriti ca blatul sa iasa mai inalt, trebuie sa dublati sau sa triplati cantitatile. Incercati sa il tineti in cuptor, dupa ce ati inchis focul, pana se mai tempereaza putin. Cu usa de la cuptor deschisa. Iar cand incorporati fulgii de cocos in spuma, amestecati de jos in sus, foarte usor ca sa nu se lase spuma. bafta! :))

    RăspundeţiȘtergere
  24. Maniacule draga azi am facut prajitura cu cocos si a iesit dementialaaaaaaa....., am innebunit tot poporul!
    Eu lucrez intr-un restaurant, dar nu ca bucatarera, insa mai intru si eu prin bucatarie sa mai fac cate ceva.
    Astazi am dat din partea casei prajitura cu cocos, clientii au fost f incantati!
    Am descoperit de curand blogul tau si imi place tare stilul tau de a gati.
    La poze trebuie sa recunosc ca nu ma pricep. Mai postez cate ceva pe facebook, dar trebuie sa mai invat.

    RăspundeţiȘtergere
  25. Capsuna iti multumesc foarte mult! Ma bucur mult ca ti-a placut. Este una din prajiturile noastre preferate.

    RăspundeţiȘtergere
  26. cred ca este tare gustoasa... abia astept sa o fac

    RăspundeţiȘtergere
  27. Oana, pot sa spun ca e preferata mea! Sper sa iti placa!

    RăspundeţiȘtergere
  28. Draga domnule bucatar maniac, daca cumva , printr-o minune ai ajunge la noi de sarbatori, ai fi invitatul de onoare!
    Sarbatori fericite si la mai multe retete DELICIOASE!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  29. Dupa prajitura cu mac acum gasesc cocos si vanilie, alte pofte de-ale mele :)) E clar ca deja salivez insa am o mica problema cu niste ingredinte. Cu ce crezi ca as putea inlocui budinca de vanilie? Incerc sa folosesc numai ingredinte naturale in mancare si prafurile din budinca imi intorc lumea pe dos :)) Frisca lichida (banuiesc ca de cumparat) poate fi inlocuita cu frisca facuta in casa? Multumesc mult si spor la bucatareala! :)

    RăspundeţiȘtergere
  30. Ana-Maria, se poate face o budinca clasica din oua si lapte (eventual si faina) din aceea ca la cremes. Se gaseste in toate cartile de bucate vechi, gen Sanda- Marin. Cand se raceste, se mixeaza treptat in frisca (de orice fel). Este acelasi lucru, dar mai bio. Nu vad de ce n-ar iesi. Sau, se poate folosi doar frisca in loc de crema, batuta cu zahar vanilat.

    RăspundeţiȘtergere
  31. Grozav! Multumesc mult. Te tin la curent cu rezultatul. :) Apropo, am gasit acum blogul Mayei. E o printesa tare simpatica. Sa fiti cu totii sanatosi si sa va bucurati unii de altii.

    RăspundeţiȘtergere
  32. Buna! am si eu o intrebare:budinca instant este fara gluten? unde gasesc, sau in cazul budincii normale tot asa unde gasesc, cum prepar eu acasa sau mai exact care incredient face sa se ingroase budinca, altceva decat faina de grau ? multumesc

    RăspundeţiȘtergere
  33. Ana-Maria, multumim mult! asteptam verdictul.

    RăspundeţiȘtergere
  34. Teodora, de obicei budincile contin amidon de porumb, deci nu ar trebui sa contina gluten. Cel mai bine este sa folosesti o budinca pe care scrie ca este fara gluten. Am scris aici mai multe despre gluten: http://bucatarmaniac.blogspot.com/2010/01/fara-gluten.html

    Glutenul este o denumire pentru proteine de origine vegetala, prezente in cereale. Nu toate aceste proteine sunt toxice pentru persoanele care dezvolta intoleranta la gluten, ci doar cele prezente in grâu, orz, ovăz, secară, alac şi hibrizii acestora. Deci in creme, sosuri si alte mancaruri, faina care contine gluten poate fi inlocuita cu amidon de porumb sau, dupa caz cu alte fainuri cum sunt cea de orez sau soia. Pentru prajituri, creme si sosuri, recomand amidonul de porumb. Totusi, intotdeauna citeste cu atentie eticheta. De obicei se precizeaza daca produsul contine sau nu urme de gluten.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,la noi in Romania inca nu se prea precizeaza care din produse contin gluten si care nu contin.Din pacate,in schimb sunt foarte scumpe produsele fara gluten,va zic sincer...

      Ștergere
  35. E o prajitura foarte delicioasa si eu o fac baietilor mei.........dar ai increcat combinatia blat nuca de cocos si un blat de nuca........daca vrei iti trimit reteta.Urmaresc cu mare atentie retetele tale si le si incerc.

    RăspundeţiȘtergere
  36. yamiiiiiiii o sa o fac si eu!!!!1Abia astept sa mananc si eu.

    RăspundeţiȘtergere
  37. Criminala aceasta prajitura...am preparat-o de Craciun.

    RăspundeţiȘtergere
  38. CRISTINA FELICIA8 februarie 2012, 15:27

    Este prajitura preferata a sotului meu,este cea mai buna!

    RăspundeţiȘtergere
  39. CRISTINA FELICIA8 februarie 2012, 15:30

    Eu lucrez la Spitalul Nehoiu si aceasta prajitura o prepar de aprox 2 ani,si pentru ca este prajitura preferata a sotului meu toate colegele mele iau dat numele de "prajitura Mihai"

    RăspundeţiȘtergere
  40. nu sunt de acord cu praful de budinca, cand poti f usor prepara crema de vanilie

    RăspundeţiȘtergere
  41. pe cat ma hlizeam eu la pozele frumoasei prajituri...pe atat am fost de dezamagita cand am vazut "budinca" in ingrediente... Cu 10 ani de intoleranta la gluten, iti zic sigur ca budinca la plic are gluten, in 99.99% din cazuri.
    Asa ca sfatul unui pofticios de dulciuri fara gluten este...ori sa dai in reteta ingredientele "gluten free" care pot inlocui (nenorocirea de) budinca, ori mai simplu pt tine, sa nu ii mai zici "fara gluten"...

    RăspundeţiȘtergere
  42. Topoloiu Cristina19 decembrie 2012, 11:03

    Eu am folosit praf de budinca cred ca de doua ori maxim in viata mea, asa ca v-as ruga frumos sa-mi spuneti, pt ca habar n-am ce firme de astfel de chestii sunt pe piata, sa folosesc si ce-mi recomandati. Multumesc anticipat! Sarbatori fericite!

    RăspundeţiȘtergere
  43. ce fain arata! si eu sunt mare fana cocos :D

    RăspundeţiȘtergere
  44. Un dezastru!!!Mi-au luat 2 ore sa fac prajitura asta si cand ma uit la a mea si la cea din poza imi vine sa ma trag de par!Crema de ciocolata stiu deja de acum ca nu imi va placea fiindca este amara, daca va place ciocolata amara, luati din aceasta daca nu, luati din aceea cu lapte sau poate chiar alba, eu cred ca oricare ar merge bine.Apoi crema e un balamuc. Eu nu am folosit intaritor la frisca si mi s-a lasat, a curs pe parti, mamma mia, mai aveam putin si ma enervam si o aruncam la gunoi pt ca eu am scos-o din forma in care am copt-o la gandul ca si mie tot asa teapana imi sta si dupa m-am chinuit sa o transfer inapoi in forma de brownies in care era initial...bineinteles in 4-5 bucati pe care le-am reasamblat si la urma zici ca eram la zidarie, asa puneam crema inapoi pe ea.Acum sta la rece minunea si maine o voi gusta...

    RăspundeţiȘtergere
  45. Yummy!Vreau sa invat sa gatesc si eu!

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...