29 decembrie 2009

Caltabos

Photobucket

Caltabosul este un alt preparat traditional romanesc care se pregateste in general la taiatul porcului. retetele difera de la regiune la regiune. Unele contin mai multe ingrediente, altele mai putine.
Iata cum il facen noi, in zona Aradului:

Ingrediente:
plamanii fierti dela porc
carnea de pe capul porcului fiarta
bucati de carne fiarta
soric fiert
slanina fiarta
orez fiert
sare
piper
usturoi
maghiran
ienibahar

Procesul de fabricare este relativ simplu, dar nu va pot da o reteta exacta. Puteti pune mai multa carne, sau mai multa slanina, depinde cum va place. La noi totul se face dupa gust. Toate carnurile si organele insirate mai sus trebuie sa fie fierte. Se dau prin masina de macinat carne (mai marunt sau mai mare, depinde cum va place). Orezul se fierbe pe trei sferturi. Se amesteca toate ingredintele usor. Se mai adauga putina zeama (zeama in care au fiert carnea si organele). Se condimenteaza cu sare, piper, usturoi pisat marunt, maghiran si ienibahar. Se introduce in membrana. De obicei se foloseste membrana mai groasa. daca aceasta este naturala, se mai opareste dupa ce a fost umpluta. Daca este artificiala se lasa asa. Se poate pune la afumat sau la rece. Se poate praji. Nu se poate pastra timp indelungat!

Pofta buna!



Photobucket

10 comentarii:

  1. Doamne ce bunatati! Ma crezi ca nu am mai mincat de 20 de azi.Las toata ziua pagina deschisa, sa ma satur! O zi buna! Cami

    RăspundeţiȘtergere
  2. Cred ca vrei sa ne omori cu retetele astea!
    Super arata!

    RăspundeţiȘtergere
  3. scuza-ma dar eu stiu ca la caltabos se pune si ceapa, nu?

    RăspundeţiȘtergere
  4. ce este in poza seamana a toba

    RăspundeţiȘtergere
  5. ce este in poza seamana a toba

    RăspundeţiȘtergere
  6. nu peste tot se face asa caltabosul. din cauza asta nu il recunoaste-ti. in ardeal nu se face asa. dar sa stiti ca reteta asta e de caltabos muntenesc, super super. pofta buna!

    RăspundeţiȘtergere
  7. te citesc aproape zilnic, ce mai esti un profesionist in ale bucataritului E u sant din Ardeal la noi se fac cu ceapa si fara usturoi.dar nu ma indoiesc ca astia sant minunati.Sa ai zile frumoase.

    RăspundeţiȘtergere
  8. Aceasta reteta nu este din partea munteniei , gresit cn a zs asta , eu sunt munteanca si nu am mincat asa cv

    RăspundeţiȘtergere
  9. Caltabosi buni cum ii face mama mea: carne, plamani, slanina,Gusa si o parte de la cap ,cu limba ,sorici, ficatul, toate se fierb in apa cu sare, foi de dafin,boabe de piper.Ficatul se pune la fiert mai spre final, cand celelalte sunt deja fierte, si se scoate dupa cateva clocote bune.Intre timp se caleste o tigaie de ceapa, in grasime de la burta de porc , cu 3-4 foi de dafin. Se fierbe orez 500g.Carnea si ceapa se dau prin masina de tocat,la fel ficatul, soriciul si celelalte, se pune orezul fiert, 10 oua batute, sare, piper, cimbru,se framanta bine compozitia si se umplu intestinele groase, care au fost spalate in mai multe ape, intoarse pe dos si tinute in apa cu sare, bicarbonat, sare de lamaie si otet, pentru a se albi si a-si pierde mirosul.Se leaga cu ata la capete si se fierb in zeama in care au fiert organele.Se pastreaza la frigider, pentru consum , iar restul se pot congela cate unul in punga.Nela

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...