Caltabos

Photobucket




Caltaboșul este un  preparat tradițional românesc care se pregătește în general la tăiatul porcului. Rețetele diferă de la regiune la regiune. Unele conțin mai multe ingrediente, altele mai puține.
Iată cum îl facem noi, în zona Aradului:

Ingrediente:
plămânii fierți de porc
carnea de pe capul porcului fiartă
bucăți de carne fiartă
șoric fiert
slănină fiartă
orez fiert
sare
piper
usturoi
măghiran
ienibahar
membrane naturale sau artificiale din comerț

Procesul de preparare este relativ simplu, dar nu va pot da o rețeta exactă, pentru că și noi îl facem după gust. Nu este un mezel pretențios, așa că îl puteți face cum vă place și în funcție de ce ingrediente aveți. Puteți pune mai multa carne, sau mai multa slănină, depinde cum vă place.

La noi totul se face după gust. Toate cărnurile și organele înșirate mai sus trebuie să fie fierte. Se dau prin mașina de măcinat carne (mai mărunt sau mai mare, depinde cum vă place). Orezul se fierbe pe trei sferturi. Se amestecă toate ingredientele cu atenție. Se mai adaugă puțina zeamă (zeama în care au fiert carnea și organele), cât să obțineți o compoziție maleabila.

Se condimentează cu sare, piper, usturoi pisat mărunt, maghiran și ienibahar.

Se introduce compoziția în membrană. De obicei se folosește membrana mai groasă. Dacă aceasta este naturală, se mai fierbe aproximativ 30 de minute și  după ce a fost umplută. Dacă este artificială nu este necesar. Se poate pune la afumat sau la rece. Se poate prăji. Nu se poate păstra timp îndelungat!

Poftă bună!

Photobucket

10 Comentarii

  1. Doamne ce bunatati! Ma crezi ca nu am mai mincat de 20 de azi.Las toata ziua pagina deschisa, sa ma satur! O zi buna! Cami

  2. Cami, iti multumesc mult!

  3. Cred ca vrei sa ne omori cu retetele astea!
    Super arata!

  4. scuza-ma dar eu stiu ca la caltabos se pune si ceapa, nu?

  5. ce este in poza seamana a toba

  6. ce este in poza seamana a toba

  7. nu peste tot se face asa caltabosul. din cauza asta nu il recunoaste-ti. in ardeal nu se face asa. dar sa stiti ca reteta asta e de caltabos muntenesc, super super. pofta buna!

  8. te citesc aproape zilnic, ce mai esti un profesionist in ale bucataritului E u sant din Ardeal la noi se fac cu ceapa si fara usturoi.dar nu ma indoiesc ca astia sant minunati.Sa ai zile frumoase.

  9. Aceasta reteta nu este din partea munteniei , gresit cn a zs asta , eu sunt munteanca si nu am mincat asa cv

  10. Caltabosi buni cum ii face mama mea: carne, plamani, slanina,Gusa si o parte de la cap ,cu limba ,sorici, ficatul, toate se fierb in apa cu sare, foi de dafin,boabe de piper.Ficatul se pune la fiert mai spre final, cand celelalte sunt deja fierte, si se scoate dupa cateva clocote bune.Intre timp se caleste o tigaie de ceapa, in grasime de la burta de porc , cu 3-4 foi de dafin. Se fierbe orez 500g.Carnea si ceapa se dau prin masina de tocat,la fel ficatul, soriciul si celelalte, se pune orezul fiert, 10 oua batute, sare, piper, cimbru,se framanta bine compozitia si se umplu intestinele groase, care au fost spalate in mai multe ape, intoarse pe dos si tinute in apa cu sare, bicarbonat, sare de lamaie si otet, pentru a se albi si a-si pierde mirosul.Se leaga cu ata la capete si se fierb in zeama in care au fiert organele.Se pastreaza la frigider, pentru consum , iar restul se pot congela cate unul in punga.Nela

Spune-ne parerea ta