Zacusca

zacusca4

Anul asta n-am prea avut chef sa fac zacusca, din lipsa de timp si de lene, dar nu m-am putut abtine si intr-un final, m-am luat prin surprindere si am cumparat ingredientele. Daca le-am cumparat n-am mai avut incotro ca doar nu era sa le arunc.

Imi place la nebunie zacusca, asa ca nu imi pare rau. De fapt nici nu e chiar asa de complicat de facut, mai greu e sa te apuci.

Ingrediente:
5 kg vinete
3 kg gogosari
2 kg ceapa
1 litru de ulei
1 litru de bulion (sau 1 kg de rosii date prin masina de rosii)
5- 7 foi de dafin
piper si sare dupa gust

1. se coc vinete si gogosarii, se curata si se dau prin robotul de bucatarie sau masina de macinat carne.

2. ceapa se curata, se taie julien, se caleste intr-o parte din cantitatea de ulei (cam un sfert de litru). Nu trebuie sa se rumeneasca, dar trebuie sa se inmoaie bine. Apoi, se marunteste in robotul de bucatarie (sau masina de macinat carne).

3. Toate ingredientele enumerate mai sus se amensteca si se dau la fiert. Se condimenteaza dupa gust. Atentie la bulion daca este sarat. sa nu adaugati prea multa sare pentru ca zacusca va mai scadea.

4. Se fierbe la foc foarte mic, aproximativ 2,5- 3 ore. Trebuie sa scada si sa se ingroase. Nu va speriati daca se va separa de ulei la un moment dat. E normal dar nu se intampla intotdeauna.

5. Se poate adauga conservant. Cel mai bine e insa, dupa ce o puneti in borcane sa le sterilizati.

Pofta buna!

UPDATE: intre timp am facut si un video, ca sa vedeti exact cum se pot curata vinetele cat mai rapid si mai usor. Vedeti aici.

Etichete pentru borcanele cu zacusca pentru printat: (pentru a copia pagina cu etichete, click pe imagine pentru a o mari la dimensiunea initiala). Mai multe variante de etichete gasiti aici.

 

13 Comments

  1. This bread look so good, and the photo look stunning!

  2. bucatarmaniac

    Elra, thank you!

  3. Arata nemaipomenit, to bad ca nu pot sa iau o felie de piine cu zacusca prin screen. Pozele tale sint amazing….

  4. turkishfoodandrecipes

    I love lutenitsa, I was burn in Bulgaria and we enjoy having lutenitsa at the breakfasts or so on. I also make homemade lutneitsa. Yours looks delicious!

  5. Am impresia ca este o confuzie. Lutenitza nu este zacusca. Am cautat pe internet retete din Bulgaria si lutenitza este ca si ketchup. O sa intreb vecina din Bulgaria.
    Ador zacusca de vinete si sint curioasa de unde vine.

  6. bucatarmaniac

    Lutenica, lyutenica sau lutenitsa (cunoascuta asa in lb engl.) este un produs similar cu zacusca noastra. Este ,amai iute, se foloseste si usturoi de multe ori, dar in principiu se prepara la fel iar legumele pot varia in functie de zona (la fel ca zacusca la noi).M-am documentat ininte sa scriu. Am folosit acest cuvant pentru ca era singurul corespondent pentru zacusca pe care il cunosc si americanii (pentru ca produsul se comercializeaza la ei sub aceasta denumire). Iar imaginile din aceasta reteta au fost publicate pe Tastespotting si Foodgawker si aveam nevoie de o traducere, sa inteleaga si ei ce e aia zacusca. ketch-up nu este sigur pentru ca contine o cantitate destul de mare de ardei si gogosari si de cele mai multe ori si vinete. Am gasit retete la ei in care spuneau ca se intinde pe paine. Detalii vezi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Zacusc%C4%83

    • Parvanova Marina

      bravo!!! Mi au sarit ochi de pe craniu cand am vazut ca lutenitsa e precum ketchup ….
      bine inteles ca e diferit, romanilor le place cu vinete, iar bulgarilor picant

  7. bucatarmaniac

    pune si un prosop sub ele, in oala cu apa, in felul asta nu se vor sparge. macar 10 minute sa fiarba.

  8. buna.o rugaminte.la sterilizat pun borcanele intr.o,oala cu apa la cuptor si pt cat timp? multumesc anticipat

  9. ok.sarutmana mult.nu stiu cum sa mi pun numele cand dau sa spun….si pun anonim.va urmaresc in fie care zi atat cat primesc e mailul de la dumneavoastra imi plac toate retetele,unele le am facut si au iesit super.week.placut si spor la bunatatiuri

  10. Buna
    Se mai pot steriliza borcanele dupa ce s-au racit?
    Ca nu am facut sterilizare cand am facut zacusca.
    Si aceeasi intrebare si la bulion.
    Multumesc frumos

  11. Sugestie.
    Se poate adauga alaturi de ingredientele de mai sus si ciuperci (din conserva). Combinatia este dementiala!

  12. Pingback: Calendar 2010- Septembrie, desktop – My Blog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*