10 septembrie 2009

Prajitura cu branza dulce

Cheesecake

Photobucket

Imi place la nebunie prajitura asta. Acum o fac prima data dar am mancat-o de nenumarate ori in versiunea mamei. Asa ca pot sa spun ca e o prajitura a copilariei mele. Nu e o prajitura cu branza oarecare. E mama prajiturilor cu branza. Gustoasa, fina... prajitura prajiturilor cu branza. E destul de usor de facut. Conteaza sa fie branza buna si cat mai grasa. Am facut branza din 4 litri de lapte gras si praspat de vaca asa ca am pus in crema mai mult decat scrie in reteta. Daca doriti aici puteti vedea cum fac eu branza dulce din lapte de vaca, acasa.
Nu va pot povesti cum miroase in casa cand prajitura este in cuptor! Niciodata nu o lasam sa se raceasca, desi asa ar fi recomandat ca sa se poata taia usor. Dar destul cu laudele la adresa retetei. Sa trecem la lucruri serioase.

Ingrediente:

pentru aluat:
180 gr de zahar
2 galbenusuri de ou
1 plic de zahar vanilat sau esenta de vanilie
3/4 dintr-un plic de praf de copt
un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar
200 grame margarina (la temperatura camerei)
100 ml lapte
faina cat cuprinde

pentru crema:
500 gr. branza
200 gr zahar
4 galbenusuri de ou
6 albusuri de ou
1 lingura faina
2 linguri gris
50 gr. margarina
1/4 din plicul de praf de copt
1 cartof mare fiert
1 plic zahar vanilat

Din ingrediente v-ati dat seama ca avem nevoie de 6 oua, pe care le impartim asa: separam albusurile de galbenusuri. 2 galbenusuri le punem la aluat iar restul de galbenusuri si albusuri le lasam sa astepte pentru crema. De asemenea, un plic de praf de copt il impartim 3/4 pentru aluat si 1/4 pentru crema. Ochiometric ca nu e mare lucru.

Aluatul:
Amestecam toate ingredientele pentru aluat , iar faina o adaugam treptat, pana obtinem un aluat moale, dar suficient de tare ca sa putem lucra cu el. Sper ca va puteti da seama de consistenta din imaginea de mai jos

Reteta spune 400 de grame de faina dar mie mi-a intrat mai multa. Aici conteaza foarte mult si ce fel de faina folositi. A mea nu a fost de cea mai buna calitate si a intrat mai multa pentru ca nu a absorbit suficient masa lichida. Nu este un aluat pretentios asa ca nu trebuie sa va speriati de „faina cat cuprinde“.

Crema:
Albusurile de ou trebuie sa nu fie reci (adica este bine daca sunt la temperatura camerei). Le batem cu o parte din zahar (cam 6-8 linguri) pana obtinem o spuma tare care se tine de tel. Restul ingredientelor si restul de zahar le mixam pana obtinem o crema. Introducem compozitia cu branza in spuma, treptat, amestecand de jos in sus, foarte usor.

Tava se unge cu ulei sau orice alta grasime. Aluatul se imparte in doua parti: una mai mica si una mai mare (
tot ochiometric).
Partea mai mare o intindem mai mare decat tava, in asa fel incat, in momentul in care il punem in tava sa il putem aranja si pe peretii laterali ai acesteia.
Este destul de dificil de lucrat pentru ca aluatul este destul de moale, dar il putem ajusta apasand cu degetele si adaugand unde se rupe.
Peste prima foaie de aluat turnam crema si o aranjam sa fie uniforma peste tot. Intindem a doua foaie, putin mai mica decat tava si o asezam deasupra. Intepam cu furculita peste tot, ca sa nu se crape la copt. De umflat se va umfla oricum inegal, dar isi va reveni dupa ce o scoatem din cuptor.

O introducem la cuptor la foc mic, pentru aproximativ 40 de minute sau pana devine aurie. Facem si testul scobitorii. O lasam sa se raceasca si o pudram cu zahar praf.

In crema mai puteti adauga stafide sau coaja rasa de lamaie.

Pofta buna!


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

30 de comentarii:

  1. Mmmm, ce pofta mi-ai facut! arata delicios,am sa-ti fur reteta pentru ca imi plac toate prajiturile cu branza.

    RăspundeţiȘtergere
  2. I love lemon bars, and this looks very similar. Delicious and decadent, but somehow the citrus notes balance things out. Thank you for the recipe!

    Anyway, I found you through TasteSpotting and am writing to say that if you have any photos that aren’t accepted there, I’d love to publish them. Visit my new site (below), it’s a lot of fun! I hope you will consider it.

    Best,
    Casey
    Editor
    www.tastestopping.wordpress.com

    RăspundeţiȘtergere
  3. Ducesa, multumesc de apreciere. Iar prajitura aceasta cu branza eset extraordinara. Poti sa o incerci cu incredere.

    RăspundeţiȘtergere
  4. As dori sa incerc si eu prajitura ta, dar am o intrebare: pot inlocui margarina cu unt? Eu nu prea folosesc margarina la nimic.
    M.

    RăspundeţiȘtergere
  5. am incercat si eu prajitura si a iesit fantastic, e gustoasa, arata bine si se face destul de simplu ...
    orice reteta din cele postate de tine si incercata de mine mi-a iesit bine ...multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Azi am facut aceasta prajitura si marturisesc ca niciodata nu am mancat o prajitura cu branza mai buna ca asta. Este fenomenala si se face usor, totul iese perfect, exact cum ai descris in reteta. Multumesc.

    RăspundeţiȘtergere
  7. Mariana, multumesc. Ma bucur mult ca ti-a placut!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  8. asta cred ca e nebunia nebuniilor de buna

    RăspundeţiȘtergere
  9. Laura, ma bucur ca ti-a placut! Multumsc!

    RăspundeţiȘtergere
  10. @drawforjoy, :))))

    @miha, scuze ca raspund as de tarziu, sigur ca da, si eu folosesc unt, dar asa era reteta, si am vrut s-o scriu ca la carte.

    RăspundeţiȘtergere
  11. Atat de simpla si atat de gustoasa.Pozele pe care le faci ne fac pe toti sa savuram in fata monitorului.Nu ma las pana nu am sa iti incerc aceasta reteta.Multa sanatate.

    RăspundeţiȘtergere
  12. Buna! As vrea sa incerc si eu reteta aceasta maine...Imi poti spune ce dimensiuni trebuie sa aiba tava?
    mersi

    RăspundeţiȘtergere
  13. Mihaela, aproximativ 35/45 cm. Zic aproximativ pentru ca nu mai am tava aceea si nu am cum sa o masor. Era o tava de la un aragaz mic cu doua ochiuri. Pofta bunsa si spor la bucatarit! Sa-mi spui daca ti-a placut! :)

    RăspundeţiȘtergere
  14. Am facut prajitura, deja a doua oara. Are un gust delicios, cred ca datorita branzei ce se amesteca cu albusurile spuma: dau senzatia de foarta multa umplutura...delicios!
    Multumesc pt reteta!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Mihaela, ma bucur mult ca ti-a palcut! Cu multa placere!

    RăspundeţiȘtergere
  16. Multumesc, am facut-o dupa reteta ta, doar ca am mai adaugat in crema de branza niste nuca de cocos...o sa iti zic cum a iesit.

    RăspundeţiȘtergere
  17. Anonim, abia astept sa-mi spui daca ti-a placut. Buna combinatia cu nuca de cocos. Trebuie sa incerc si eu! :)

    RăspundeţiȘtergere
  18. Buna ! Da , intra-adevar delicioasa. Multumesc mult de aluat o sa il incerc cu mai multe umpluturi.Iti recomand cu nuca de cocos, ii da un gust aparte ( am apelat la ea fiindca vroiam de fapt sa pun coaja de portocala sau lamaie si nu aveam ). Iti mai multumesc pentru blogul tau fiindca de multe ori sunt in pana de idei ... si chiar am ce alege de la tine !

    RăspundeţiȘtergere
  19. Anonim, cu multa placere. Cu siguranta am sa incerc si cu nuca de cocos. Multumesc pentru idee.

    RăspundeţiȘtergere
  20. Mmm!Arata super!!!Chiar miine o incerc.Imi plac toate chestiile cu brinza.multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  21. Ok astazi am facut projitora. Mi-a iesit extraordinar de buna!!!!Este exact asa cum o facea bunia si mama. Asa m-am bucurat sa gasesc reteta si mai mult m-am bucurat ca mi-a iesit asa de buna. Singurul lucru pe care cred ca trebuia sa-l mai fac este sa adaug mai multa faina la blat. Mi-a iesit prea moale. Am pus mai mult de 400 de grame dar totusi mi-a iesit destul de male. Multumesc ca ai impartasit cu noi reteat ta.

    RăspundeţiȘtergere
  22. de ce cartof? fara nu se poate? la ce ajuta?

    RăspundeţiȘtergere
  23. de ce cartof? fara nu se poate? la ce ajuta?

    RăspundeţiȘtergere
  24. Este in cuptor ,abia astept sa vad rezultatul ! recunosc ,este meticuloasa ,dar merita ,multumesc pentru reteta !

    RăspundeţiȘtergere
  25. Este deja in cuptor ,recunosc este putin cam meticuloasa dar cred ca merita .Abia astept sa vad rezultatul ,multumesc pentru reteta !

    RăspundeţiȘtergere
  26. Mi-a iesit si mie prajitura, multumesc pentru reteta. Pentru ca nu sunt foarte priceputa la bucatarie, as vrea sa intreb la ce foloseste cartoful?

    RăspundeţiȘtergere
  27. Buna imi spuneti va rog cum faceti branzica din lapte? Multumesc

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...