20 august 2009

Sos bechamel



Photobucket

Sosul bechamel este o baza pentru diferite alte preparate: lasagne, cartofi gratinati, cartofi frantuzesti si multe altele . Sunt mai multe variante ale sosului bechamel. Eu il fac cam asa:

Pun 300 de ml de lapte la fiert. Adaug sare si putin piper alb. Cand laptele da in clocot presar faina (aproximativ 3 linguri rase de faina) si cu un tel amestec pana compozitia devine vascoasa. Cantitatea de faina variaza in functie de cat de fluid vreau sa il fac.


La final, adaug un cubulet de unt (cam 1 lingura), o lingurita de zahar (la sugestia unui cititor - multumesc!)  nucsoara rasa (condimentul esential pentru sos) si omogenizez cu telul.

Cam asta e!

5 comentarii:

  1. Eu folosesc sosul pentru Lasagna.. Pentru ca nu imi place sa pun fff multa sare sa aiba gust folosesc in loc de parmezanul din reteta, branza topita simpla cu smantana. La 300 ml de lapte folosesc cam 4 triunghiuri de branza topita. iese foarte bun

    spor

    RăspundeţiȘtergere
  2. E adevarat ca n-are cum sa nu iasa „bun“, dar stii exact ce contine branza aia topita. Mai ales ca are un termen de garantie de multe luni... Mai folosesc si eu „mancare de plastic“ dar incerc sa o fac cat mai rar posibil. Daca n-as avea copil, nu m-as stresa nici eu, pentru ingredientele pe care le folosesc... branza topita e unul din ingredientele de care am inceput sa ma feresc. Mai am de renuntat la prafurile de budinci...si lista poate continua :P ! Merci pentru comentariu!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Eu fac branza topita de casa - branza de vaci, bicarbonat de sodiu, unt, branza sarata/sare, ou/galbenus si diferite arome (chimen,alte verdeturi uscate sau proaspete bine tocate, ardei rosu fin tocat). Nu am cantitati exacte, nici timpi exacti de executie :P si nici rabdare tot timpul asa ca ies diferite nivele de consistenta. Dar las totul in tigaia/oala in care prepar si de acolo ungem cu lingurita pe tartine. Cand am rabdare pun la racorit pe folie si pot sa daruiesc si altora.
    Eu cred ca e o varianta destul de ... sanatoasa.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Dr(Y) Gin ,n-am facut niciodata. Trebuie sa incerc. Multumesc pentru idee.

    RăspundeţiȘtergere
  5. neaparat la sosul bechamel pune putin zahar ai sa vezi cat e de bun la gust cand se raceste putin

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...