Clatite americane

Photobucket

Foarte bune si clatitele astea americane. Sunt bune la micul dejun, dar mie imi place la fel de mult sa le mananc si seara, sau sa le fac rapid in loc de o gustare. Sunt gustoase si le poti asorta cu tot felul de fructe, gemuri, miere, zahar praf cu scortisoara, siropuri etc…

Le pregatesc destul de des, insa nu am apucat niciodata sa le fotografiez…ca s-au mancat in timp ce le faceam. De data asta am dublat portia si am reusit sa salvez cateva pentru voi.

Iata reteta: 250 gr. faina alba, 240 ml lapte, 2 oua mari sau 3 mici, 3 linguri ulei, 3 linguri rase zahar, 1 lingurita rasa sare, 2-3 plicuri zahar vanilat sau esenta de vanilie 1 plic de praf de copt, jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar

Se pun toate astea intr-un vas si se mixeaza 3-5 minute la viteza maxima pana se omogenizeaza. Se lasa 5-10 minute sa se odihneasca.

Putem folosi o tigaie antiaderenta de teflon, sau in caz contrar putem folosi foarte putin ulei intr-o tigaie obisnuita (cam 2-3 picaturi la fiecare clatita).

Cu un polonic mic sau cu o lingura punem compozitie in tigaia incinsa pe foc iute. Prajim 15- 20 de secunde pe fiecare parte.

Pofta buna!

In timp ce scriam reteta asta, mi-a venit ideeea ca trebuie sa le incerc si cu cacao in compozitie. Asa ca promit ca atunci cand voi incerca va dau de stire cu niste imagini. Mai am in plan si un tort din clatite din astea pentru ca rezultatul este foarte asemanator cu pandispanul, atat la textura cat si la gust.

Photobucket
Photobucket

30 Comentarii

  1. Am citit pe multe bloguri aceasta reteta si m-am hotarat s-o incerc. Intrebarea mea este daca compozitia se intinde pe toata tigaia ca si la clatitele clasice sau numai asa cum curge din polonic?

  2. Compozitia este destul de groasa, si nu se intinde , decat atat cat cuge din polonic. Poti sa o mai intinzi putin, dar foarte repede, cu o lingura. Daca vrei o mai poti subtia putin cu lapte.

  3. acum am facut si eu claitele …mi-au iesit foarte bune …doar ca eu pun si un pic de scortisoara…

  4. Anonim, ma bucur ca ti-au placut. Buna combinatie!

  5. 🙂 Mulţumesc pentru reţetă. Mă duc s-o încerc. Am dedus că aluatul nu se mai diluează cu lapte /apă…
    Ai câteva reţete interesante, cred că mai trec pe aici. 🙂

  6. Diana, multumesc! Pofta buna! Nu aluatul nu se mai dilueaza.

  7. buna.pot face reteta si fara bicarbonat de sodiu?nu sunt in tara si din pacate aici nu gasesc bicarbonat.multumesc anticipat

  8. Anonim, sigur ca poti. Dar neaparat sa folosesti praful de copt. daca folosesti praf de copt nemtesc, de exemplu, e suficient sa pui un varf de cutit. Eu am folosit praf de copt romanesc care este foarte slab.

  9. alina&ale

    sunt super bune!!!mersi 😉

  10. Noi le mancam calde, unse cu unt si cu sirop de artar peste ele. Delicioase! Se mai pot adauga nuci "pecan" taiate in compozitie si tot insiropate cu sirop de artar. O nebunie!
    Multumesc pentru reteta – nu voi mai folosi praful semipreparat ci le voi face eu de acum.

  11. Nu înţeleg de ce se pune şi praf de copt şi bicarbonat de sodiu. Au acelaşi efect, de a aera compoziţia.

  12. AsdePica, am expplicat aici, in ultimul paragraf:
    Cum se foloseste praful de copt

  13. ieste super reteta

  14. Fooooooarte bun! Multumesc frumos!

  15. am facut si eu acum clatite americane si au iesit super bune ,multumesc pt reteta, minunate

  16. MS PT. RETETA AU IESIT SUPERRR BUNE…RAMANE RETETA CASEI.

  17. trebuie sa folosesti o anumita tigae? mie mi sau lipi si de aia intreb.

  18. Ideal e sa folosesti una antiaderenta. Daca nu , trebuie sa pui mai mult ulei si sa-l lasi sa se incinga bine.

  19. Salutare ! Cate bucati iese din reteta??, sa stiu daca sa dublez cantitatea. Ms

  20. Eu fac fara cantitati, dar ma reteta asa: 2 cani faina, 1 1/2 cana lapte, 2 oua mari, 1 lg praf de copt, 1 lg sare, 3 LG zahar, 2 LG ulei. Ies 12 bucati. 🙂 Se pot pune si mere rase, dar reduc cantitatea de lapte cu 1/2 cana atunci.

  21. Suna bine! N-am mai facut asa ceva. Trebuie sa incerc!

  22. știam rețeta dar aveam rețineri….acum ,după cele citite și văzute , sigur o voi face.bineînțeles cu scorțișoară , preferata mea.

  23. IuliaDezmirean

    Buna! Sunt Iulia si am 16 ani si vreau sa-ti multumesc pt reteta asta! Mi-au iesit din prima oara si le-am mai facut de o gramada de ori si vreau sa-ti zic ca toti prietenii mei le considera grozave! cand ma plictisesc ma apuc de niste clatite!:)) a,si cateodata mai am chef sa improvizez si adaug tot felul de esente sau cocos sau asa mai departe! mersi mult!

  24. De ce si praf de copt si bicarbonat?

  25. În loc de praf de cop (bicardbonad de amoniu) şi bicarbonat (bicarbonat de sodiu) eu pun apă de masă carbogazoasă, şi în loc de ulei pun magnarină tartinabilă (din ulei de palmier), plus se pot face puţin mai subţiri. La fel ouăle şi/sau drojdia sunt obţionale, şi se pot înlocui cu lapte acru de casă care are fermenţi naturali, chiar dacă alautul nu se lasă 5-10 minute să se odihnească, ci până se coace prima garantat a doua va fi mai pufoasă. 🙂

  26. De la primul comentariu (cum trece timpul) am facut de multe ori. Sunt foarte bune, dimineata, pranz si seara….

  27. Se pot face aceste clatite si fara bicarbonatul de sodiu?!

Lasă un răspuns