15 august 2009

Clatite americane

American pancakes

Photobucket


Foarte bune si clatitele astea americane. Sunt bune la micul dejun, dar mie imi place la fel de mult sa le mananc si seara, sau sa le fac rapid in loc de o gustare. Sunt gustoase si le poti asorta cu tot felul de fructe, gemuri, miere, zahar praf cu scortisoara, siropuri etc...

Le pregatesc destul de des, insa nu am apucat niciodata sa le fotografiez...ca s-au mancat in timp ce le faceam. De data asta am dublat portia si am reusit sa salvez cateva pentru voi.

Iata reteta: 250 gr. faina alba, 240 ml lapte, 2 oua mari sau 3 mici, 3 linguri ulei, 3 linguri rase zahar, 1 lingurita rasa sare, 2-3 plicuri zahar vanilat sau esenta de vanilie 1 plic de praf de copt, jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar

Se pun toate astea intr-un vas si se mixeaza 3-5 minute la viteza maxima pana se omogenizeaza. Se lasa 5-10 minute sa se odihneasca.

Putem folosi o tigaie antiaderenta de teflon, sau in caz contrar putem folosi foarte putin ulei intr-o tigaie obisnuita (cam 2-3 picaturi la fiecare clatita).

Cu un polonic mic sau cu o lingura punem compozitie in tigaia incinsa pe foc iute. Prajim 15- 20 de secunde pe fiecare parte.

Pofta buna!

In timp ce scriam reteta asta, mi-a venit ideeea ca trebuie sa le incerc si cu cacao in compozitie. Asa ca promit ca atunci cand voi incerca va dau de stire cu niste imagini. Mai am in plan si un tort din clatite din astea pentru ca rezultatul este foarte asemanator cu pandispanul, atat la textura cat si la gust.


Photobucket

Photobucket

Photobucket

29 de comentarii:

  1. Am citit pe multe bloguri aceasta reteta si m-am hotarat s-o incerc. Intrebarea mea este daca compozitia se intinde pe toata tigaia ca si la clatitele clasice sau numai asa cum curge din polonic?

    RăspundeţiȘtergere
  2. Compozitia este destul de groasa, si nu se intinde , decat atat cat cuge din polonic. Poti sa o mai intinzi putin, dar foarte repede, cu o lingura. Daca vrei o mai poti subtia putin cu lapte.

    RăspundeţiȘtergere
  3. acum am facut si eu claitele ...mi-au iesit foarte bune ...doar ca eu pun si un pic de scortisoara...

    RăspundeţiȘtergere
  4. Anonim, ma bucur ca ti-au placut. Buna combinatie!

    RăspundeţiȘtergere
  5. :) Mulţumesc pentru reţetă. Mă duc s-o încerc. Am dedus că aluatul nu se mai diluează cu lapte /apă...
    Ai câteva reţete interesante, cred că mai trec pe aici. :)

    RăspundeţiȘtergere
  6. Diana, multumesc! Pofta buna! Nu aluatul nu se mai dilueaza.

    RăspundeţiȘtergere
  7. buna.pot face reteta si fara bicarbonat de sodiu?nu sunt in tara si din pacate aici nu gasesc bicarbonat.multumesc anticipat

    RăspundeţiȘtergere
  8. Anonim, sigur ca poti. Dar neaparat sa folosesti praful de copt. daca folosesti praf de copt nemtesc, de exemplu, e suficient sa pui un varf de cutit. Eu am folosit praf de copt romanesc care este foarte slab.

    RăspundeţiȘtergere
  9. sunt super bune!!!mersi ;)

    RăspundeţiȘtergere
  10. Noi le mancam calde, unse cu unt si cu sirop de artar peste ele. Delicioase! Se mai pot adauga nuci "pecan" taiate in compozitie si tot insiropate cu sirop de artar. O nebunie!
    Multumesc pentru reteta - nu voi mai folosi praful semipreparat ci le voi face eu de acum.

    RăspundeţiȘtergere
  11. Nu înţeleg de ce se pune şi praf de copt şi bicarbonat de sodiu. Au acelaşi efect, de a aera compoziţia.

    RăspundeţiȘtergere
  12. Fooooooarte bun! Multumesc frumos!

    RăspundeţiȘtergere
  13. am facut si eu acum clatite americane si au iesit super bune ,multumesc pt reteta, minunate

    RăspundeţiȘtergere
  14. MS PT. RETETA AU IESIT SUPERRR BUNE...RAMANE RETETA CASEI.

    RăspundeţiȘtergere
  15. trebuie sa folosesti o anumita tigae? mie mi sau lipi si de aia intreb.

    RăspundeţiȘtergere
  16. Ideal e sa folosesti una antiaderenta. Daca nu , trebuie sa pui mai mult ulei si sa-l lasi sa se incinga bine.

    RăspundeţiȘtergere
  17. Salutare ! Cate bucati iese din reteta??, sa stiu daca sa dublez cantitatea. Ms

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 7-8 bucati mici. daca le faci mai mari ies mai putine. Eu nu le-am facut cat tigaia.

      Ștergere
  18. Eu fac fara cantitati, dar ma reteta asa: 2 cani faina, 1 1/2 cana lapte, 2 oua mari, 1 lg praf de copt, 1 lg sare, 3 LG zahar, 2 LG ulei. Ies 12 bucati. :) Se pot pune si mere rase, dar reduc cantitatea de lapte cu 1/2 cana atunci.

    RăspundeţiȘtergere
  19. Suna bine! N-am mai facut asa ceva. Trebuie sa incerc!

    RăspundeţiȘtergere
  20. știam rețeta dar aveam rețineri....acum ,după cele citite și văzute , sigur o voi face.bineînțeles cu scorțișoară , preferata mea.

    RăspundeţiȘtergere
  21. IuliaDezmirean26 iunie 2012, 10:20

    Buna! Sunt Iulia si am 16 ani si vreau sa-ti multumesc pt reteta asta! Mi-au iesit din prima oara si le-am mai facut de o gramada de ori si vreau sa-ti zic ca toti prietenii mei le considera grozave! cand ma plictisesc ma apuc de niste clatite!:)) a,si cateodata mai am chef sa improvizez si adaug tot felul de esente sau cocos sau asa mai departe! mersi mult!

    RăspundeţiȘtergere
  22. De ce si praf de copt si bicarbonat?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aici gasesti raspunsul detaliat: http://www.bucatarmaniac.ro/2011/02/cum-se-foloseste-praful-de-copt.html

      Ștergere
    2. În loc de praf de cop (bicardbonad de amoniu) şi bicarbonat (bicarbonat de sodiu) eu pun apă de masă carbogazoasă, şi în loc de ulei pun magnarină tartinabilă (din ulei de palmier), plus se pot face puţin mai subţiri. La fel ouăle şi/sau drojdia sunt obţionale, şi se pot înlocui cu lapte acru de casă care are fermenţi naturali, chiar dacă alautul nu se lasă 5-10 minute să se odihnească, ci până se coace prima garantat a doua va fi mai pufoasă. :)

      Ștergere
  23. În loc de praf de cop (bicardbonad de amoniu) şi bicarbonat (bicarbonat de sodiu) eu pun apă de masă carbogazoasă, şi în loc de ulei pun magnarină tartinabilă (din ulei de palmier), plus se pot face puţin mai subţiri. La fel ouăle şi/sau drojdia sunt obţionale, şi se pot înlocui cu lapte acru de casă care are fermenţi naturali, chiar dacă alautul nu se lasă 5-10 minute să se odihnească, ci până se coace prima garantat a doua va fi mai pufoasă. :)

    RăspundeţiȘtergere
  24. De la primul comentariu (cum trece timpul) am facut de multe ori. Sunt foarte bune, dimineata, pranz si seara....

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...