Nuci

nuci4

Zilele trecute am intrat intr-un magazin de ustensile de bucatarie. Un magazin care trage sa moara de vreo cativa ani. Acolo gasesti tot felul de obiecte care zac pe rafturi de ani buni, poate chiar de mai mult de zece ani. Uite asa am dat eu peste scula asta de facut „nuci“. N-o sa va vina sa credeti dar a costat 5 lei.

Am ajuns acasa cu ea, si am inceput sa dau pe telefoane. Am gasit reteta la vecina mea Claudia. Am facut jumatate de portie pentru ca mi s-a parut mult. Daca faceam toata portia puteam sa hranesc o nunta intreaga. Va dau si voua reteta pentru jumatate de portie.

Ingrediente:

*aluatul
3 oua intregi

jumatate de cana de ulei (cana de 250 de ml)

jumatate de aceeasi cana de zahar

jumatate de plic de praf de copt

coaja de la o lamaie

faina cat cuprinde pentru un aluat moale

2 plicuri de zahar vanilat

*crema:

300 ml frisca lichida,

3-4 linguri de zahar praf,

zeama de la o lamaie si coaja de lamaie rasa,

250-300 grame de nuca macinata

2 plicuri de zahar vanilat

Metoda de preparare:

Se amesteca ingredientele pentru aluat. Faina se pune cate putin, pana obtinem un aluat mai moale, dar suficient de tare ca sa putem modela din el bilute.

Daca doriti ca nucile sa iasa colorate, puteti sa adaugati colorant alimentar.

Eu am rupt doua bucatele de aluat si am picurat in fiecare cate o picatura de colorant rosu, respectiv albastru. Le-am mai framantat putin si apoi le-am copt la fel.

In aparatul din imagine, se introduc bilute, se inchid si se tin pe aragaz aproximativ 15 secunde. Ele se vor desprinde usor cand sunt gata. Nu trebuie sa se faca maro, pentru ca sunt coapte cand incep sa devina putin aurii. Nu este necesar sa fie coapte pe ambele parti.

Crema
Amestecati ingredientele pentru crema cu mixerul in aceasta ordine: frisca cu zaharul, apoi nucile, apoi lamaia si coaja de lamaie. Gustati si la nevoie mai adaugati oricare din ingredientele enumerate mai sus. Eu am facut-o dupa gust.

Cojile de nuci se umplu cu crema si se lipesc doua cate doua.

Se pot da prin zahar praf, daca doriti.

Se pastreaza acoperite pana a doua zi, cand se vor muia, insa se pot manca si crocante.

Pofta buna!

Completare/ Update

Am primit numeroase (foarte numeroase) e-mail-uri in care sunt intrebat de unde am cumparat aparatul de facut nuci. Asa cum am mai spus, si in raspunsurile la comment-uri, aparatul pe care l-am cumparat eu era ultimul, iar magazinul s-a inchis in 2009.

nuci3

NUCI1 (1)
nuci62

49 Comments

  1. This is amazing!!

  2. ce nuci perfecte ti-au iesit !ai forma exact ca a mamei,chiar ai dat de un chilipir!felicitari de achizitie dar si de creatie!

  3. Bre, aşa-s de frumoase toate pozele, parcă acu' m-aştept să-mi cadă-n gură productele din monitor. :)))

  4. Wow, WONDERFUL!!!
    Trebuie sa te consideri NOROCOS , ca ai gasit o asemena ustensila.In primul rind este foarte practica din mai multe punctte de vedere
    (nu curent electric, nu ai probleme cu cabluri, sigurante,….) iar cin consideri ca nu mai este de uz conventional, s epoate folosi ca DECOR si este in citva ani buni, un lucri pentru care unii platesc sute de €.
    Cum am spus ai dat o lovitura, f buna.

    Eu din pacate mi-am cumparat o forma electrica, care merge si sint momentan multumita.Dar asa o chestie ca a ta pentru mine ar fii avut mult mai multa semnificatie.
    FELICITAR pentru acizitie si minunatele "NUCI" realizate cu ea!!!
    Reteta am notat-o si cu siguranta cel mai tirziu in perioada Craciunului o sa o pun in practica.
    Un inceput de saptamina promitator si multe salutari din AUSTRIA!
    Laura S.

  5. Beauftiful photos!

  6. foarte tari magazinele astea. cel pe care l-ai gasit tu unde era?

  7. How creative! Looks great

  8. bucatarmaniac

    Kenny, you are to kind!

  9. bucatarmaniac

    Alison, multumesc!

  10. bucatarmaniac

    Neliniştitu' prea de tot ma flatezi! Multumesc!

  11. bucatarmaniac

    Laura`s Leckereien, asa este! Iti multumesc foarte mult! Deja ma gandesc si la alte bunatati pe care le-as putea face cu ea!

  12. bucatarmaniac

    Jubistacha, thank you!

  13. bucatarmaniac

    mazilique, eu sunt din arad, magazainul e in P-ta UTA, vis-a-vis de fostul parc de la UTA, si se numeste IZVORUL. E un vechi magazin al unei cooperative mestesugaresti cred. Acolo gasesti de la pahare – la nasturi cam orice.

  14. bucatarmaniac

    Chef Fresco, thank you so much!

  15. bucatarmaniac

    Claudia-Maria, din pacate nu cred ca mai era alt aparat din asta. Eu nu am vazut. Adresa magazinului o gasesti intr-unul raspunsurile mele de mai sus. Iti multumesc pentru premii foarte mult. Ma simt onorat!

  16. Banatanco imi zici si mie de unde ai luat forma asta cu 5 lei :)))))) sapt asta ajung si eu acasa si tare mi.asi dori forma de nuci,pana una alta sa vii la mine sa iei niste premii care le meriti cu prisosinta, ce tzuc.

  17. Mama mia ce nuci frumoase ai prestat aici,si ce forma misto .."norocosule"…exact asa prestez si eu crema de nuci.super buna.O zi frumoasa

  18. Mazilique

    in vreo doua saptamani ma duc la sziget, in budapesta. vad eu cum fac traseul si ajung la magazin :))
    te mai bâzâi pt detalii (yes, i'm crazy like that)

  19. Mazilique

    in vreo doua saptamani ma duc la sziget, in budapesta. vad eu cum fac traseul si ajung la magazin :))
    te mai bâzâi pt detalii (yes, i'm crazy like that)

  20. Faina treaba !!!

  21. Super nuci ! Foarte faine ti-au iesit ! Treci pe la mine dupa niste premii 😉

  22. Felicitari! Superbe nuci, superbe poze! Noua ne plac tare mult nucile si tot caut forma si nu gasesc.

  23. c tare sunt nucile!cand eram mica faceam impreuna cu mama nuci dar nu erau asa colorate cred ca daca mama se gandea sa adauge un plus de culoare le mancam mai cu pofta niciodata nu m-am dat in vant dupa ele, dar cand le vezi ce frumoase si pline de viata sunt mai mai ca as manca :))superb ca deobicei!te asteapa niste premii la mine, daca vrei sa le ridici!te pup

  24. Sigur nucile din poze sunt reale???
    Pfff ,tare frumos mai arata.Eu ma dau un vant dupa ele.Of,dar acum sunt la dieta,ce ma fac???????????
    O sa salvez reteta de la tine totusi ca e usoara .Eu o stiu pe cea cu untura sau margarina in loc de ulei,desi nu am facut niciodata,doar am mancat pe la altii.

  25. bucatarmaniac

    Bucataria-Paradis, multumesc! Cred ca reteta e dintr-o carte de bucate veche!

  26. bucatarmaniac

    Mazilique, forma era singura pe care am vazut-o acolo, in rest, nu vreau sa te dezamagesc dar e un magazin de 10 m patrati, destul de infect. N-ai cum sa il ratezi, il recunosti dupa vitrinele sparte si lipite cu scotch! 😛 !

  27. bucatarmaniac

    Jenika, multumesc!

  28. bucatarmaniac

    Ala Oancea, multumesc si iti multumesc pentru premii!

  29. bucatarmaniac

    Flor, multumesc!

  30. bucatarmaniac

    Antzu', iti multumesc, si iti multumesc pt. premii, am sa vin!

  31. bucatarmaniac

    David Octavian, multumesc! Crema o poti face cum vrei tu, poti sa pui si fructe inauntru!

  32. bucatarmaniac

    David Octavian, spor la treaba! Succes!

  33. chiar voi incerca intr-una din zilele aste.Cred ca duminica.Forma are vecina mea,asa ca mai trebuie ingredientele si gata.Mersi.

  34. Wow, ce perfecte sunt. Vreau si eu forme din astea. Daca vrei sa faci un bine si sa trimiti un colet prin posta cu asa ceva, ti-as ramane indatorata. Cu plata ramburs, of course. Si apropo, caut de ani de zile niste forme de 2 tipuri: una din ele e in forma de faguri (se gasesc in comert prajituri faguri) si se fac din aluat de gaufre cred. Stiu ca se fac in ulei incins. Cea de-a doua forma este o floare din metal cu maner lung. Se inmoaie floarea intr-un aaluat ca de clatite parca (sau o fi tot de gaufre) si se prajesc in ulei incins. Rezulta niste flori din aluat, care se pot umple cu crema de branza de vaci, icre, pateu etc etc. Poate gasesti si asa ceva, ca sunt foarte faine.

    Rox

  35. Wow, these look phenomenal! Your photos are incredibly beautiful.

  36. Hi, these look so delicious and beautiful photos:)

  37. nifty little gadget and tasty looking recipe, I need to stay clear of kitchen utensil stores, I can waste alot of money there.

  38. bucatarmaniac

    Anonim, din pacate eu am achizitionat ultima bucata de la magazinul asta si nu am mai vazut in alta parte! Multumesc pentru aprecieri!

  39. bucatarmaniac

    Cookin' Canuck, thank you so much!

  40. bucatarmaniac

    Spicie Foodie, thank you very much!

  41. bucatarmaniac

    Yeah.. me to! Thank you , Sarah!

  42. Foarte frumoase ti-au iesit! De cand caut eu o astfel de forma si nicio sansa sa gasesc.

  43. Am citit postarea ta in metrou, in drum spre casa si mi-am adus aminte de nucile pe care le facea mama, super! Singura diferenta e ca ea nu le colora. De ceva timp tot caut aparatul de facut nuci al mamei, dar n-am reusit sa-l gasesc :(…asa ca, momentan, raman cu pofta…

  44. O amica a gsit forma de nuci ,de vanzare la caldarari, la un balci si a dat pe ea 25 Ron.
    Ce noroc pe tine sa gasesti forma la magazin , si ieftina !:D
    Am imprumutat minunata forma si ma apuc de treaba !:)

  45. locuiesc in USA si am comandat o forma pentru nuci la AMAZON am platit 49 $ si 6 $ pt.transport ,sper sa o primesc in cateva zile.Puteti face comanda si din Romania,online AMAZON.com.Revin cu news despre aceasta forma

  46. Buna seara! am o intrebare..As putea inlocui uleiul cu untura? Am niste untura si as vrea sa o folosesc! Multumesc

  47. aparate pentru nuci gasiti in pietele unde vin rusi faceti cimanda si eu asa am facut rost

  48. Pingback: Fursecuri „nuci“ umplute cu crema de cafea – My Blog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*