Dulceata de caise

dulceatacaise

Dulceata de caise este foarte aromata si racoroasa, si se poate pastra foarte bine pentru iarna.
Ingrediente: 600 gr. zahar la 2 kg de caise fara samburi. Optional se mai poate aduga zeama de lamaie. Eu personal nu pun pentru ca imi place sa pastrez gustul caiselor intact.

Caisele trebuie sa fie foarte bine coapte, dar atentie, sa nu fie cumva stricate sau pe cale sa se strice. Dupa cum vedeti, eu am ales caise autohtone, micute dar foarte aromate.

Fructele se spale foarte bine cu apa rece, apoi se curata de samburi. Samburii pot fi uscati, iar miezul lor poate fi folosit la prajituri, sau chiar macinat si pus in dulceata.

Intr-o oala punem caisele si le lasam sa fiarba in suc propriu, amestecand din cand in cand. Cand incep sa scada, oprim focul, le acoperim si le lasam sa se raceasca pana a doua zi. A doua zi le punem din nou la fiert. Cand compozitia da in clocot, adaugam si zaharul. Acum vatrebui sa invartim mai des, ca sa nu se prinda de fundul oalei. Daca chiar se intampla, nu e nici o catastrofa. Ne oprim din invartit, mutam dulceata in alta oala, fara sa razuim partea care s-a prins de oala.

Dulceata este gata cand a scazut la jumatate.

Fierbinte, se pune in borcane foarte curate. Se infileteaza foarte bine capacele si pentru o mai mare siguranta se pot intoarce cu capacele in jos pentru cateva minute.

Dasca ati fiert-o suficient, cand se raceste, dulceata va avea aproape consistenta unui jeleu!

Pofta buna!

dulceata2

28 Comments

  1. bucatarmaniac

    Elena, gracias!

  2. bucatarmaniac

    Ala, daca nu ti se pare destul de dulce, la final poti sa mai adaugi zahar, si sa mai dai cateva clocote! Eu intotdeauna fac dupa gust.

  3. bonisimoooo,tiene un color precioso,gracias

  4. Si eu ma pregatesc de ceva vreme sa fac dulceata de caise, dar inca nu am ajuns … sper sa ma hotarasc pana nu trece sezonul 🙂 Cred ca am sa incerc reteta ta ca arata super !

  5. Hello there, I have nominated an award to you.

  6. superba prezentare!felicitari..chiar astazi a facut si mama dulceatza de caise!

  7. Mersi de sfat ! Cred ca e suficient, ca m-am obisnuit sa reduc zaharul din dulciuri. Oricum o sa verific. Sper sa reusesc sa o fac weekendul asta.

  8. Excelenta pozele… Ma uimesc in fiecare zi
    Felicitari…

  9. Poeme culinare, ce mai! Superlativă prezentarea! Sunt bolnav de salivită cronică ori de câte ori vin aici. 🙂

  10. Am facut-o ! Super a iesit ! Zaharul a fost suficient. Multumesc pentru reteta 🙂

  11. bucatarmaniac

    Kenny, thank you for this honor!

  12. bucatarmaniac

    Antzu' , multumesc!

  13. bucatarmaniac

    Ala Oancea, n-ai pentru ce! Ma bucur ca ti-a placut!

  14. bucatarmaniac

    Jenika, iti multumesc!

  15. bucatarmaniac

    Neliniştitule, iti multumesc foarte mult! Comentariile tale ma flateaza intotdeauna!

  16. Simt mirosul si aroma doar privind fotografia! Dupa dulceata de capsuni, care a iesit super, aceasta este urmatoarea reteta pe care o voi prepara! Vizitez acest blog aproape zilnic, pur si simplu ma relaxeaza, iar retetele pe care le incerc reusesc toate! Asta deoarece sunt explicate si micile secrete. Cine petrece mult timp in bucatarie cunoaste aceste lucruri. Iulia, fan declarat ,,Bucatar Maniac,,

  17. bucatarmaniac

    Iulia, iti multumesc mult! :)) Ma bucur ca ti-au placut retetele. :)))

  18. codruta popa

    cristi, am o intrebare: de ce lasi pana a doua zi caisele fierte? nu se poate pune zaharul dupa ce au scazut, e vreun secret de trebuie sa stea o noapte la racit? as fi foarte curioasa sa aflu secretul! multumesc, codruta popa

  19. bucatarmaniac

    Codruta, odata s-a intamplat sa nu am timp sa le fierb pana la capat. Si a trebuit sa fac asa. Atunci am observat ca daca fac chestia asta, dulceata ramane mai deschisa la culoare, si primiste o densitate mai buna, ca de jeleu. Zaharul il pun la sfarsit intotdeauna, ca sa nu se caramelizeze. Daca se caramelizeaza schimba gustul dulcetii si o inchide urat la culoare. se poate adauga si imediat dupa ce scade. Nu trebuie neaparat sa o lasi pana a doua zi, ci doar pana se raceste. Dar in felul asta, nu incalzesti nici bucataria prea tare, mai ales ca dulceturile se pun , de obicei atunci cand e mai cald afara. Habar n-am ce alta explicatie sa-ti dau. E o observatie a mea si mie imi place cum iese daca o fac asa.

  20. codruta popa

    cristi, e exact ce banuiam.
    eu am facut doua ture de dulceata, din acelasi soi de caise. Prima data, am fiert caisele, nu am oprit focul, am pus zaharul la sfarsit, apoi borcane, etc. A doua oara, din lipsa de timp, am oprit focul dupa ce au fiert si scazut putin caisele si am terminat treaba a doua zi. Acum ma uit la borcane si nu pot sa fac diferenta intre ele, au aceeasi culoare si consistenta 🙂 oricum, chestia cu zaharul adaugat la sfarsit e geniala, pt ca limiteaza mult statul langa oala in caldura amestecand continuu, iar raportul de zahar/kg de caise dat de tine mi se pare perfect.

  21. bucatarmaniac

    Codruta, multumesc. Ma bucur ca ti-a placut :))

  22. super reteta,am incercat-o azi sub forma de "pofta"(adica 2 borcane ,asa prospat de niste clatite),a iesit o bunatateeee).multumim de retete.chiar ma bucur ca am dat de blogul tau,e unul dintre putinele,in care retetele sunt explicate pe intelesul tuturor,adica,cit mai simplu si la subiect.bravo!tine-o tot asa !!!
    Ana

  23. Alina---Explora Cuisine

    Mmmm, ce bunatate!!! deci mi s-a blocat privirea pe penultima poza pentru cateva secunde bune 🙂 super yummy!

  24. Arata foarte bine dulceata,mie nu/mi iese atiat de gelatinoasa , ce sa fac si culoarea parca e mai inchisa a mea.Spune/mi ce nu fac bine

  25. Si eu am facut dulceata de caise,eu am oparit caisele dupa ce s-au racit cat de cat am luat coaja si samburii, am adugat zaharul.I-am lasat asa pana s-a topit zaharul. Apoi am pus la foc, intr-o ora a fost gata .Sper sa incercati si dumneavoastra .

  26. sant o vizitatoare si distribuitoare a pagini tale ,imi place !
    La dulceata eu fac asa ;zaharul ce o sa l folosesc in fierb sirop cu putina apa ,un pahar…cand fierbe bine ,se leaga, torn fructele taiate in cratita ,le amestec …dau la foc potrivit ,amestec ,iar trag la o parte…
    se va ,,lega,,dulceata repede si va fi deosebita de buna .
    Se face foarte repede .

  27. Exact asa face si mama dulceturile – imi place cind dau peste bucati de fructe in borcan. Dulceata de caise este special de buna pt clatite si unele prajituri.

  28. Sorin Marian

    Am avut ocazia sa aleg caisele. Am ales si cam 10-15% verzulii. Cele coapte le-am taiat in sferturi. Alea mai verzulii in jumatati.
    Am stors 1/2 lamaie in cratita curata ptr. "dezinfectie".
    De la bunici citire : caisele se tin cateva ore in apa de var ( solutie de CaCO3 10% – chimistic vorbind). Astfel isi pastreaza textura si nu se fac gem.
    Zaharul e cam 1/1 ptr. dulceata din sosonii d-lui Goe, cu un pahar de apa minerala langa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*