Bulion traditional – suc de rosii

Photobucket
Iata o reteta traditionala de bulion, pe care au facut-o localnicii dintr-un sat din Arad, live, la un festival.
Ne-au spus ca asa fac ei bulionul de cand se stiu, ca asa au invatat de la bunicii si strabunicii lor.
Si trebuie sa spun ca a fost delicios, pentru ca nu am scapat de acolo pana nu l-am gustat.
iata ce am invatat de acolo:

Rosiile se spala bine si se taie in doua sau patru si se pun toate in cazan la fiert. Se invarte, pana se transforma totul in lichid si cojile si semintele incep sa se desprinda.

Se strecoara totul, bine de tot, pana cojile raman uscate, iar sucul rezultat se pune iarasi la fiert, cat nu mi-au spus dar eu stiu ca se ierbe pana scade la jumatate.

La final se adauga sare si patrunjel. Poate si zahar, dupa gustul fiecaruia.

Oamenii au mai spus ca e cel mai bun tratament pe care poti sa il iei dimineata dupa betie.

Se pune in sticle curate si se pune capacul bine. Nu trebuie conservant si este important ca rosiile sa fie ecologice.

Se poate astfel pastra si 2-3 ierni.

Photobucket
Photobucket
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

24 Comments

  1. draga bucatar maniac,am urmarit "serialul" tau,multumesc ca l-ai oferit si altora!un adevarat spectacol de traditie si frumos,in cel mai romanesc sens al cuvintului…felicitari!maiastra realizare!

  2. Desi nu are legatura cu acest post trebuie sa iti spun ca iti multumesc pentru retetele de inghetata. Sper ca nu te deranjeaza ca te-am citat la mine pe blog.

    Felicitari ai niste retete delicioase si fotografii deosebite!

  3. bucatarmaniac

    Alison, multumesc!

  4. bucatarmaniac

    G., iti multumesc mult! Ti-a iesit excelent inghetata! Ma bucur ca ti-a placut reteta!

  5. M-ai atins la punctul sensibil cu bulionul

  6. codruta popa

    anul acesta incerc pentru prima data sa fac bulion, desi am vazut la mama si la bunica cum se face, am emotii. am o mare problema: stii cumva unde pot gasi sticle cu capac infiletabil? multumesc, codruta

  7. bucatarmaniac

    Codruta, cred ca am vazut in hipermarket-uri sticle de genul asta. daca nu poti sa folosesti sticle de la sucuri de fructe, ca acelea pe care le vezi in imaginea de mai sus. Dezavantajul e ca iti trebuie multe de-odata.

  8. Spaniolii se bat cu rosii, romanii mai isteti le mananca si le beau 🙂

  9. Minunata postare.. Mai ales pentru cei care n-au avut prilejul (ca mine) sa participe la asa ceva ! multumesc .

  10. Iulia Ocheanu

    Am facut si eu ieri suc de rosii.. da, naturale…. am dat la blender si la fiecare litru de suc proaspat am adaugat 1 lg sare si la 4 litri am adaugat 1 lg zahar si ceva- busuioc cred- nu stiu sigur ce era ptr ca socrul meu a pus cand eu nu am fost pe faza si nu a stiu sa imi spuna ce este pentru ca nu stie fb engleza- asa..si am mai pus un ardei verde taiat rondele…aam fiert aprox 2 ore..pana a fost o pasta fara prea multa apa–din 4 litri de rosii au rezultat 6 borcanele de cate 250 de grame….FOARTE IMPORTANT este ca apoi sa le pui la dormit-24 de ore in multe haine, paturi….si deabia apoi le pui in camara… mentionez ca a fost prima data cand am facut singura acest bulion..sper sa tina toata iarna si sa fie bun!!!!

  11. Iulia Ocheanu

    se pot folosi si sticlele de la diverse bauturi alcoolice cu capac filetabil..sunt chiar foarte bune…eu am folosit borcane de la mancare pentru bebelusi….mamaia foloseste sticle de la votca..ptr ca am avut magazin la tara si le-am colectat..

  12. bucatarmaniac

    Amalia, nu stiu. Cred ca obiectele alea sunt artizanale si probabil ca apartin de mai multe generatii familiilor respective. posibil sa le gasesti in magazinele de antichitati sau la targurile de artizanat. Dar daca vrei neaparat sa faci ceva asemanator poti sa dai rosiile printr-o sita normala ajutanmdu-te de o lingura sau un polonic. Cred insa ca dureaza foarte mult si e destul de greu.

  13. ce rugaminte as avea : DE UNDE POT CUMPARA , CHIAR SI LA COMANDA PT. CA NU CRED CA SE GASESTE INTR-UN MAGAZIN , SITA , CIUR CA ACELA PRIN CARE TRECE DOAMNA ROSIILE PENTRU DECOJIRE. AM TOT FELUL DE MASINI DE ROSII ACASA DAR MERG GREU SE INFUNDA CHIAR SI CEA ELECTRICA .MULTUMESC E-MAIL: ,, savin_amalia75@yahoo.com ,,

  14. iulia dragu

    dragii mei am o mare intrebare:rezista bulionul fara conservant?am intrebat mai multe gospodine si mi-au spus ca nu rezista…eu sunt contra conservantilor!!!!!!! as vrea un raspuns de la un profesionist ,cum e "bucatar maniac"multumesc muuuult!!!

    • Draga Iulia eu nu pun niciodata consrvant in bulion si sta foarte bine si doi ani.Pun un pic de ulei incins in fiecare sticla si apoi pun capacul sau leg sticlele cu celofan.

  15. iulia dragu

    dragii mei am nevoie de ajutorul vostru:rezista bulionul fara conservanti??? eu nu sunt de acord cu conservantii,dar am o retinere…nu stiu daca rezista fara. va multumesc!

  16. bucatarmaniac

    eu n-am pus niciodata conservant in bulion si nici in dulceturi. daca e fiert suficient de bine si sticlele sunt sterilizate si inchise perfect, nu-i nici o problema. rezista sigur ! :))) Spor!

  17. iulia dragu

    multumesc!

  18. FromMegwithLove

    foarte fain, din pacate n-am ceaun de asta 🙂
    dar ma descurc cum pot!

  19. Iulia Ocheanu

    Site si tot felul de ustensile se gasesc la targuri taranesti.

  20. Am si eu o intrebare pentru ca m-am saturat de masina de rosii si de datul prin sita si inca mai am de facut bulion. Tatal meu are o gradina si prea multe rosii. Care este problema cu semintele din rosii. Cat de rau este daca raman acolo in bulion si le dau doar prin blender?

  21. bucatarmaniac

    Teoretic n-are nimic. S-ar putea sa schimbe putin gustul daca se macina si semintele.

  22. Multumesc. O sa incerc sa vad diferenta si o sa impartasesc.

  23. anul acesta am facut suc, de fapt pasta de rosii, din 100 kg.si pt. ca ma plictisisem sa dau rosiile toate prin masina am incercat si din astea 100 kg, 20 de kg le/am oparit, le/am curatat de coaja, le presezi usor sa iasa cat de cat semitele, le/am taiat cubulete si apoi le/am fiert exact ca si sucul, mie mi s/a parut ca aceasta varianta este mult mai gustoasa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*