16 iunie 2009

Sarmalute-n foi de vita

Photobucket

Ingrediente:1 kg carne macinata amestec vita-porc, frunze de vita de vie, macris, 2-3 cepe, 2-3 legaturi de marar, o mana de orez, sare, piper, boia, cimbru. Faina, lapte, iaurt/smantana pentru sos.
Ceapa se taie marunt si se prajeste in putin ulei, pana devine moale. Se amesteca cu carnea, orezul, marar tait foarte marunt, boia, sare si piper dupa gust.
frunzele de vita de vie, se spala foarte bine apoi se cufunda, fiecare in parte pentru cateva secunte in apa care fierbe. In fiecare frunza se pune din compozitia de mai sus si se impatura cat mai bine sa nu se desfaca cand fierbe. Intr-o oala (de lut daca se poate), se pun betele sau tulpinile de la marar. Astfel sarmalele nu se vor prinde de fundul oalei. Se cladesc deasupra sarmalele. Printre ele se pun cateva ramurele de cimbru (2-3). Se adauga apa cat sa le acopere si se dau la fiert cu capac, la foc mic, aprox. o ora si jumatate.

Sosul:
Se pune la fiert jumatate de litru de apa, Separat, se amesteca faina cu apa si smantana. Amestecul se adauga in apa care fierbe, amestecand continuu. Dupa ce compozitia s-a ingrosat, adaugam frunzele de macris rupte in bucati mari, sare si piper dupa gust si il mai lasam sa fiarba 1 minut amestecand continuu. La final se adauga marar taiat marunt.
Sosul se serveste impreuna cu sarmalele.
Pofta buna!
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Photobucket

Photobucket

Photobucket

11 comentarii:

  1. Yammy ! Ce bune trebuie sa fie ! Eu nu am facut niciodata sarmale ... cred ca ar trebui sa ma pun pe treaba, nu ? :)

    RăspundeţiȘtergere
  2. Ma bucur ca am descoperit blogul tau, maniacule :) .
    Ai poze foarte bune, e un mare merit - cine are blog culinar trebuie sa aiba neaparat poze de calitate. Bravo!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Mai omorat, deja simt mirosul de sarmalute, daca avei si o bucatica de afumatura sigur muscam din ecran, felicitari arata teribil de apetisant.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Cristi, multumesc, ma simt onorat, mai ales ca aprecierea vine din partea ta!

    RăspundeţiȘtergere
  5. macris este de fap stevia
    SA FII ATENT LA FOAIA DE VITA...CAND PE DOS CAND PE FATA....

    RăspundeţiȘtergere
  6. Doinitza, de ce? are alt gust daca e numai pe dos sau numai pe fata? si nu, n-are nici o legatura macrisul(rumex patientia) cu stevia (rumex crispus). Sunt doua plante diferite.

    RăspundeţiȘtergere
  7. Iti apreciez foarte mult retetele si desi am oarece experienta ma inspir de la tine. Dalia

    RăspundeţiȘtergere
  8. Dalia, multumesc foarte mult. Ma bucur mult ca iti plac retelele mele si te inspira.

    RăspundeţiȘtergere
  9. Sunt foarte bune, ce pofta mi-a venit de sarmale :)). Cu siguranta fac si eu saptamana asta, se duce dieata mea :)).

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...