Sarmalute-n foi de vita

Photobucket

Ingrediente:1 kg carne macinata amestec vita-porc, frunze de vita de vie, macris, 2-3 cepe, 2-3 legaturi de marar, o mana de orez, sare, piper, boia, cimbru. Faina, lapte, iaurt/smantana pentru sos.
Ceapa se taie marunt si se prajeste in putin ulei, pana devine moale. Se amesteca cu carnea, orezul, marar tait foarte marunt, boia, sare si piper dupa gust.
frunzele de vita de vie, se spala foarte bine apoi se cufunda, fiecare in parte pentru cateva secunte in apa care fierbe. In fiecare frunza se pune din compozitia de mai sus si se impatura cat mai bine sa nu se desfaca cand fierbe. Intr-o oala (de lut daca se poate), se pun betele sau tulpinile de la marar. Astfel sarmalele nu se vor prinde de fundul oalei. Se cladesc deasupra sarmalele. Printre ele se pun cateva ramurele de cimbru (2-3). Se adauga apa cat sa le acopere si se dau la fiert cu capac, la foc mic, aprox. o ora si jumatate.

Sosul:
Se pune la fiert jumatate de litru de apa, Separat, se amesteca faina cu apa si smantana. Amestecul se adauga in apa care fierbe, amestecand continuu. Dupa ce compozitia s-a ingrosat, adaugam frunzele de macris rupte in bucati mari, sare si piper dupa gust si il mai lasam sa fiarba 1 minut amestecand continuu. La final se adauga marar taiat marunt.
Sosul se serveste impreuna cu sarmalele.
Pofta buna!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

 

 

Photobucket

11 Comentarii

  1. Yammy ! Ce bune trebuie sa fie ! Eu nu am facut niciodata sarmale … cred ca ar trebui sa ma pun pe treaba, nu ? šŸ™‚

  2. Ma bucur ca am descoperit blogul tau, maniacule šŸ™‚ .
    Ai poze foarte bune, e un mare merit – cine are blog culinar trebuie sa aiba neaparat poze de calitate. Bravo!

  3. Mai omorat, deja simt mirosul de sarmalute, daca avei si o bucatica de afumatura sigur muscam din ecran, felicitari arata teribil de apetisant.

  4. Ala, multumesc! Spor la bucatarit!

  5. Cristi, multumesc, ma simt onorat, mai ales ca aprecierea vine din partea ta!

  6. Vicky, iti multumesc! lol!

  7. macris este de fap stevia
    SA FII ATENT LA FOAIA DE VITA…CAND PE DOS CAND PE FATA….

  8. Doinitza, de ce? are alt gust daca e numai pe dos sau numai pe fata? si nu, n-are nici o legatura macrisul(rumex patientia) cu stevia (rumex crispus). Sunt doua plante diferite.

  9. Iti apreciez foarte mult retetele si desi am oarece experienta ma inspir de la tine. Dalia

  10. Dalia, multumesc foarte mult. Ma bucur mult ca iti plac retelele mele si te inspira.

  11. Sunt foarte bune, ce pofta mi-a venit de sarmale :)). Cu siguranta fac si eu saptamana asta, se duce dieata mea :)).

Lasă un răspuns