29 mai 2009

Supa de mazare dulce cu galuste

Photobucket

Ingrediente: jumatate de kg. mazare proaspata pastai, 2,5 l apa, 1 ceapa mica, 1 legatura marar proaspat, 2 morcovi noi de primavara, sare, piper dupa gust. Pentru galuste: un ou, are, faina, putina apa.

Cand mazarea este foarte tanara ea este dulce si se poate manca si cruda.
Se desfac pastaile si boabele se spala. Ceapa se taie marunt si se pune impreuna cu mazarea in putin ulei. Se sareaza dupa gust. Cand ceapa devine sticloasa, se stinge cu apa. Se pot adauga si morcovii la inceput dar atunci, supa va capata o culoare usor portocalie. Eu am preferat sa adaug morcovii curatati, spalati si taiati feliute subtiri, dupa ce am pus apa. Se lasa la fiert, pana ce mazarea si morcovii sunt fierti. Dintr-un ou batut si amestecat cu 2-3 linguri de apa si putina sare, se face un aluat subtire, mai gros decat cel pentru clatite, adaugand faina treptat pana la obtinerea consistentei dorite. Se pune mararul taiat marunt. Se taie cu lingurita bucatele mici din aluat care se lasa sa se desprinde in supa care fierbe. Se mai lasa cateva minute pana se fierb galustele. Supa nu trebuie sa fiarba exagerat de tare, pentru ca galustele sa nu se imprastie.

Cum se fac galustele din faina, pas cu pas: aici.

Pofta buna.

Photobucket

Photobucket

32 de comentarii:

  1. Very beautiful looking soup Bucatar! I love sweet peas too.

    RăspundeţiȘtergere
  2. interesanta supica!!arata foarte bine!sa sti ca si eu zilele astea am incercat sa fac supa cu galuste si mi-au iesit atat de tari incat puteai sa iti spargi capu cu ele :((..trebuie sa incerc reteta neaparat!:)
    multumesc
    pupici

    RăspundeţiȘtergere
  3. Vai cat de bine arata supica ta bucatar maniac!!!! Eu ador mazarea si supa de mazare se numara printre preferatele mele asa ca o sa incerc reteta ta mai mult decat apetisanta cu prima ocazie!!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Cristina,multumesc. Cand am sa mai fac galuste de gris sau de faina, am sa jmasor cantitatile si am sa revin cu reteta exacta. Nici mie nu mi-au iesit dintotdeauna!

    RăspundeţiȘtergere
  5. LauraAdamache, iti multumesc foarte mult.

    RăspundeţiȘtergere
  6. Delicioasa,pur si simplu asa o vad eu acum.Cand ai timp treci pe la mine sa ridici un premiu.Felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Vai de mine... e miezul noptii si asa m-a palit o pofta.
    Ma duc sa vad ce-i pe la frigi... ca o sa visez toata noaptea la supa asta.

    RăspundeţiȘtergere
  8. Julia, iti multumesc din suflet pentru premiu! Voi trece negresit pe la tine!

    RăspundeţiȘtergere
  9. Ciao Cookingmaster,

    Fainä Combination. O cunsosc...sä-ti bati Copii.Si ai aloit Suppa cu Märar. La Nebunie....
    Critina , dacä Glustile tale sint prea tari pune mai puiti Grieß inäuntru si freacä Ouäle mai bine inainte sä pui Grieß ca sä se rupä Lanturile de Proteine din Ou.

    Salute

    RăspundeţiȘtergere
  10. recunosc ,nu am mincat never asa ceva...dar toate au un inceput ,nu?caci arata asa de imbietor incit sigur o voi incerca!felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
  11. One of the most interesting, but yummy looking soups I've seen!

    RăspundeţiȘtergere
  12. This soup is excellent choice because there are fresh beans to buy!

    RăspundeţiȘtergere
  13. Ce bine arata ! Imi place tare mult mazarea :) Am sa incerc si eu reteta asta. Treci pe la mine dupa niste premii !

    RăspundeţiȘtergere
  14. Una receta muy buena.

    Besos!!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Ala, Iti multumesc foarte mult! Am sa vin !

    RăspundeţiȘtergere
  16. ...Supa asta are un gust divin si au savurat-o amandoi copiii mei,si cea mare,de 19,si cel mic,de doar un anisor !!! Multumim si ne pregatim sa incercam si alte retete.Ma bucur ca te-am gasit,si noi suntem aradeni ! Sanatate si succes !

    RăspundeţiȘtergere
  17. Ma bucur ca v-a palcut si va multumesc pentru aprecieri. Ma bucur ca am mai intalnit aradeni pe aici. Va doresc si eu succes si spor la bucatarit si va mai astept pe blog.

    RăspundeţiȘtergere
  18. Acuma inteleg. Citind reteta mi-am dat seama ca este identica cu cea pe care am mostenit-o de la mama si de la bunica mea. Ambele aradence. :)
    Aceasta supa este o adevarata bucurie, cu parfumurile delicate si fragezimea legumelor aducand primavara in bucatarie.

    RăspundeţiȘtergere
  19. Anonim, asa este, si u o stiu din familie. Probabil ca e o reteta traditionala in zona.

    RăspundeţiȘtergere
  20. Da, ca aradeanca imi place mult aceasta supa de mazare cu galuste, se mai poate face si scurta fara supa, reteta de mai sus si galustele fierte in apa cu putina sare si apoi adaugate la mazarea gatita. Bucatar Maniac imi plac retetele tale , le gatesc, sint delicioase si m-ar interesa mai mult retete fara carne si produse lactate. Mazarea cu galuste e intradevar traditionala in zona.

    RăspundeţiȘtergere
  21. iuffff ... si eu ador mazarea , deabia astept sa apara si sa-mi fac poftele !!! super reteta !!!

    RăspundeţiȘtergere
  22. eu obijnuiesc sa fac galustele din gris inloc de faina, asa am invatat de la mama, dar si astea arata bine rau....oricum este urmatoarea supa pe care o fac...

    RăspundeţiȘtergere
  23. Oare cu mazare congelata merge? :)

    RăspundeţiȘtergere
  24. Merge si aia congelata foarte bine....eu fac supa asta si din cea de la borcan (care e lipsita de orice vitamine :d )
    It is my favorite soup!!!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  25. o pe aici numai aradeni :) ca si mine.ms maniac de reteta maine sigur am sa o incerc

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...