Saratele foarte fragede

Daca va place aceasta rețetă, găsiți și varianta video mai jos.

Ingrediente

  •  1 kg faina,
  • 1 lingurita de zahar,
  • 3 lingurite de sare,
  • 200 gr. untura,
  • 250 gr. margarina,
  • 3 galbenusuri,
  • 1 ou intreg,
  • 1/3 dintr-un pachetel de drojdie de 50 gr.,
  • 1/2 cana lapte (aprox. 100 ml),
  • 1 lingura smantana,
  • 2 lingurite chimen macinat.
  • Un ou pt. uns; cascaval sau branza telemea pt. ras deasupra, seminte de chimen sau mac.

Cum se face

  1. Se pune drojdia si zaharul in laptele rece la dospit.
  2. Se amesteca bine margarina, untura smantana, sarea, chimenul, galbenusurile si oul intreg.
  3. Se adauga amestecul cu drojdia dupa ce a dospit. Se adauga apoi faina, se framanta bine, apoi se pune al dospit o ora, intr-un vas, cu faina presarata deasupra. Se lasa aprox. o ora intr-un loc caldut.
  4. Dupa ce a dospit se intinde pe blatul de lucru presarat cu faina intr-o foaie de aprox 7 mm grosime.
  5. Se unge cu un ou bine batut.
  6. Se rade deasupra branza si/sau cascaval si se presara chimen sau mac.
  7. Se taie bastonase si se pun in tava unsa bine cu ulei.
  8. uptorul trebuie preincalzit.
  9. Se coc la foc mediu. Coptul nu dureaza mult. Aprox 10-15 min. in functie de cuptor.

Pofta buna!

RETETA VIDEO DE SARATELE FOARTE FRAGEDE

74 Comments

  1. bucatarmaniac

    I realy do not know. The food recipes around here have hungarian influence. That is for shure!

  2. bucatarmaniac

    Well, I hope you will like Romania because the roads here are very very bad. But the food is great! And the landscape is great. Romania is a beautiful country, to bad it is populated :P!

  3. This pastry looks like the one I had in Hungary, is it a Romanian pastry?

  4. I see, this is very interesting^^, hope I would be able to stop by Romania one day soon.

    • ALICEFROMTOMIS

      You are welcome to Romania, welcomed by its real people, Romanians. You will eat this all over the country not just in Transylvania.

  5. Are these breadsticks or pastries? Either way, looks very good!

  6. Iarăşi bere 🙂

  7. Salut Jacob,

    Există o alternativă:
    Şi mai multă bere 🙂

    Biscuiţeii săraţi sunt geniali. Sărăţelele te îndeamnă la multe halbe cu bere :p

  8. Felicitari, atat pentru saratele, cat si pentru biscuitii sarati! Arata minunat!

  9. bucatarmaniac

    Chef Fresco, these are rather pastries! After cooking they the doe becomes very frail! I hope I explained well! I can not translate their name. It is something like „salty sticks“!

  10. bucatarmaniac

    Lavinia, multumesc!

  11. bucatarmaniac

    Hallo Jacktel! Am pus berea la rece!lol

  12. bucatarmaniac

    Jubistacha, thank you!

  13. bucatarmaniac

    Ala, multumesc foarte mult!

  14. bucatarmaniac

    SkyRain! Normal! dar la plural!

  15. Hallo Cookingmaster,

    Tu ai scris aicia ” Poftä Bunä”. Acuma te iau la Cuvint si vin la tine. Bere am , acopere numai Säratelele sä nu se usuce. Mä si pun pe drum , trebuie numai sä umflu Rotile la Bicicletä. Nu dureazä mult , cä fac cu Siringa din aia de plastic ( se face mai filigran).
    Pinä atuncia…

    Salutäri Jacob

  16. Vau, this looks very delicious! Perfect for party snack 🙂

  17. bucatarmaniac

    Multumesc mult Laura!

  18. bucatarmaniac

    multumesc! pai dau pe comentarii si se deschide postul. apare trimiteti comentariu, apas pe el si numic! Am incercat si de pe Opera, si de pe Firefox si de pe IE. Nimic!

  19. Excelent ! Cu untura ies mult mai gustoase 😉 Foarte bine arata si biscuitii. Felicitari !

  20. Hallo SkyRain,

    clar Bere sau cunosti Tu o alternative mai ptrivitä ??

    Salutäri

  21. Si mai multä Bere ??
    Am atuncia o problemä , Bicicleta mea nu suportä atita Greutate si apoi are Cookingmaster o Problemä , cä trebuie sä mai facä o turä.

    Cum vezi , Idee bunä da cu Complicatii.

    O Zi fainä.

  22. bucatarmaniac

    Antzu’, pana rezolvi problema poti sa iti pui in widget pt comentarii cum am eu pe bara din dreapata jos. Poti sa il iei de acolo. Incearca sa intri in setup sigur trebuie sa bifezi ceva pe-acolo.

  23. supeeeeerbe! Exceptionale! mama, le si simt cu se topesc in gura!

  24. dar esti pus pe fapte mari..:))super ca deobicei!daca nu te superi..dar de ce nu merge sa dai com?nu de alta dar mi-a zis si laura ca nu poate scrie coment…

  25. scuze ca iti umplu pagina cu problema asta, ai dreptater am incercat si eu si nu merge, nu reactioneaza:(!nu stiu ce sa fac….multumesc ca mi-ai dat de stire

  26. bucatarmaniac

    Elena, Gracias!

  27. ES MARAVILLOSO ESTE POSTRE gracias y saludos

  28. Fara cuvinte, chiar ma gandeam azi la saratelele mele care le fac la forma, dar cred ca trebuie sa le incerc si eu pe astea ca mi-ai lasat apa in gura.

  29. De cand le-am vazut imi sta gandul la ele.
    Sambata e ziua sotului si as dori sa le fac.
    Insa am 2 intrebari.

    1. Drojdia folosita de tine este proaspata sau uscata?
    2. Pot inlocui untura cu unt?

    Multumesc, sper sa iasa la fel de frumoase ca ale tale.

  30. bucatarmaniac

    Cu drojdie proaspata e reteta dar am folosit alta data si drojdie uscata (poti sa pui un pliculet de 7 gr.) Cu untura nu prea merge sa o inlocuiesti, ca de la untura (si smantana) se fac asa de fragede. Ideea este sa amesteci mai multe tipuri de grasimi: margarina, untura, smantana. Eventual poti inlocui margarina cu unt. Eu nu am incercat fara untura. In schimb am incercat „sa le fac mai bune“ punand mai multa smantana, sausa modific cantitatile ca n-am avut una din grasimi si nu au iesit bune. Daca respecti cantitatile iti garantez ca o sa iasa perfect! Spor la lucru!

  31. Draga Bucatar, am facut saratele si au iesit superbe.

    Mie mi-au placut dar si oaspetilor. Le-am facut cu untura de data asta.

    Multumesc pt retetsa si astept nota Dl. Profesor :))

  32. bucatarmaniac

    Luminita, multumesc si te inteleg, si la mine se intampla la fel.Nu apuc sa le fac poe cum se mananca!lol 😛

  33. luminitza

    sunt criminale saratelele!pana scot a doua tava prima e deja mancata,nu ma tin cu facutul.ms de reteta si felicitari pt toate retetele delicioase pe care pe care le`ai pus aici pt noi!

  34. cel mai bine ies cu osanza si mai adaugati branza sarata (de oi eventual).
    Osanza le va fragezi si cu trecerea timpului vor fi si mai fragede iar branza sarata va creste consumul berii.
    Stefan

  35. bucatarmaniac

    Stefan, asta e alta reteta!

  36. irinuca trutescu

    Hmmm, fac si eu in weekend 🙂 Ce alte rasfaturi de weekend mai propui?

  37. bucatarmaniac

    irina, spor la copt! hmmm, acuma gandesc intens si nu ma pot hotari…

  38. Minunate!As incerca si eu dar nu am untura!Felicitari,am retinut ca ai uns intai foaia,ai presarat cascava si chimen pe ea si apoi ai taiat-o!Mereu ma chinuiam la uns pe fiecare in parte,nu mai zic cat se pierdea si se ardea din ce presaram deasupra!Asa ca iti multumesc mult!Ionela

  39. buna uita acum incerc reteta si sper ca iese buna si fara untura ca de asta nu gasesc

  40. bucatarmaniac

    Anonim, nu stiu sa iti spun daca iese fara untura. Nu am incercat. sa imi spui si mie, te rog cum au iesit! Spor si pofta buna!

  41. buna.chiar acum fac saratelele.sper sa mi iasa bune:)am folosit drojdie uscata pt ca nu am avut proaspata.as avea o intrebare: ce as putea sa pun in loc de chimen?in aluat am pus chimen pudra,dar asa seminte nu am gasit:(..pot pune deasupra praf de chimen sau ce altceva sa folosesc?iti multumesc din suflet pt toate retetele pe care le postezi.am facut astazi si ardeii umpluti de pe site si au iesit super:)

  42. bucatarmaniac

    Ella, imi pare rau ca nu ti-am raspuns mai repede, dar am fost plecat. Sigur ca poti sa pui chimen praf. Poti sa mai pui susan sau mac. Pofta buna iti doresc si sper ca ti-au placut. Ma bucur ca ti-au placut ardeii umpluti.

  43. Ce bine ca am gasit reteta asta, stiu ce sa fac pentru urmatoarea "tea party" 🙂 unde bem martini :))

  44. bucatarmaniac

    Distractie placuta ! 🙂

  45. Fantastic!!! Nu am mai mancat saratele de cel putin o decada! Stiu acum ce voi gati de Anul Nou – multumesc de inspiratie!!!

    Gabi @ mamaliga.com

  46. bucatarmaniac

    gabi, cu mult placere! sper sa iti placa!

  47. Ne-ai facut pofta ! Facem shi noi. ;-P

  48. N-am mai facut saratele de foarte mult timp. Mi-ai dat o idee super. Am salvat reteta. multumesc.

  49. buna,pentru prima data am incercat fasolea de iahnie si mi-a iesit suuuper buna.
    Iar acum va urma saratelele ca am o pofta pe ele.
    Mersii de idei,bucatarule …..Deea

  50. Lecker!

  51. Gabriela Ionescu

    azi am facut saratelele astea,sunt ft bune,si madre mia ce multe mi-au iesit hahahah ptr tot cartierul,felicitari ptr reteta

  52. le-am facut si eu si iti multumesc pt reteta, am cautat foarte mult o reteta potrivita pt mine.mi-au iesit foarte bune, am pus exact toate ingredientele din reteta in cantitatile date de tine, insa sunt trista pentru ca desi le-am acoperit cu un prosop de bucatarie mi s-au intarit in a 2a seara si nu inteleg de ce..cum altcumva ar fi trebuit sa le pastrez sa se mentina fragede?in bucataria mea adevarul este ca e cam frig si gandi-m-as ca o fi de la frig..uof:(acum ma apuc iar sa le fac, am luat si niste seminte de in , incerc sa fac o combinatie, cu telemea si cu seminte de in.
    felicitari pentru reteta!

    • Inlocuieste laptele cu iaurt gras si iti garantez ca nu se vor mai usca. Eu fac reteta asta de vreo 15 ani si-ti spun ca untura si iaurtul sunt ingredientele cheie!

    • Si inca ceva…..NU se lasa la dospit intr-un loc caldut ci se tine la frigider 1-2 ore. Vor fi foarte fragede si vor tine asa 3-4 zile garantat.

  53. bucatarmaniac

    @Anonim. Ma bucur ca ti-au placut. Mie nu i s-a intamplat sa se usuce. Ti-as recomanda sa le acoperi cu folie de plastic sau cu o punga curata. Nu cred ca e de la frig. Cu seminte de in vor arata superb. 🙂

  54. acum le-am scos din cuptor;))…o sa mancam o saptamana la cate sunt:))foarte bune.am cautat reteta ca imi era pofta;mama facea cand eram mica numai k a pierdut reteta si tot c stiam e ca erau cu untura:))si asa am descoperit reteta asta care au ca rez saratele ca ale mamei.ms ca ai impartit reteta cu noi>:D<

  55. daca nu avem untura, ce putem folosi?

  56. daca nu avem untura, putem folosi altceva?

  57. Sunt mort dupa saratele! Arata super.

  58. Par mai degraba saleuri 😉

  59. bucatarmaniac

    Nu stiu, nu am numarat niciodata. Depinde si de marimea tavii.

  60. Cate tavi de saratele ies din reteta asta?

  61. Foooooarte buna reteta!!!!! Merci mult!!! Si la mai multe!!!!

  62. si eu am framantat acum,abia astept sa vad cum vor fi la gust pentru ca eu am adaugat in aluat branza de oi
    multumim pentru reteta

  63. si eu am framantat acum,abia astept sa vad cum vor fi la gust pentru ca eu am adaugat in aluat branza de oi
    multumim pentru reteta

  64. gata le-am facut si eu sunt excelente,merci mult

  65. Sisters'Kitchen

    Reteta perfecta, de cand o cautam!Venim cu impresii cand sunt gata:) multumim

  66. Saleuri nu sărățele ! Sărățelele îs ălea sub formă de "discuri".

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*