Saratele foarte fragede




Ingrediente: 1 kg faina, 1 lingurita de zahar, 3 lingurite de sare, 200 gr. untura, 250 gr. margarina, 3 galbenusuri, 1 ou intreg, 1/3 dintr-un pachetel de drojdie de 50 gr., 1/2 cana lapte (aprox. 100 ml), 1 lingura smantana, 2 lingurite chimen macinat. Un ou pt. uns; cascaval sau branza telemea pt. ras deasupra, seminte de chimen sau mac.



Se pune drojdia si zaharul in laptele rece la dospit. Se amesteca bine margarina, untura smantana, sarea, chimenul, galbenusurile si oul intreg. Se adauga amestecul cu drojdia dupa ce a dospit. Se adauga apoi faina, se framanta bine, apoi se pune al dospit o ora, intr-un vas, cu faina presarata deasupra. Se lasa aprox. o ora intr-un loc caldut.



Dupa ce a dospit se intinde pe blatul de lucru presarat cu faina intr-o foaie de aprox 7 mm grosime.



Se unge cu un ou bine batut.



Se rade deasupra branza si/sau cascaval si se presara chimen sau mac.



Se taie bastonase si se pun in tava unsa bine cu ulei. Cuptorul trebuie preincalzit.
Se coc la foc mediu. Coptul nu dureaza mult. Aprox 10-15 min. in functie de cuptor.



Pofta buna!













74 de comentarii:

  1. This pastry looks like the one I had in Hungary, is it a Romanian pastry?

    RăspundețiȘtergere
  2. I realy do not know. The food recipes around here have hungarian influence. That is for shure!

    RăspundețiȘtergere
  3. I see, this is very interesting^^, hope I would be able to stop by Romania one day soon.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. You are welcome to Romania, welcomed by its real people, Romanians. You will eat this all over the country not just in Transylvania.

      Ștergere
  4. Well, I hope you will like Romania because the roads here are very very bad. But the food is great! And the landscape is great. Romania is a beautiful country, to bad it is populated :P!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poti spune asta despre orice tzara din lume, dar nu o spune unui viitor turist :(

      Ștergere
  5. Are these breadsticks or pastries? Either way, looks very good!

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari, atat pentru saratele, cat si pentru biscuitii sarati! Arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Hallo Cookingmaster,

    Tu ai scris aicia " Poftä Bunä". Acuma te iau la Cuvint si vin la tine. Bere am , acopere numai Säratelele sä nu se usuce. Mä si pun pe drum , trebuie numai sä umflu Rotile la Bicicletä. Nu dureazä mult , cä fac cu Siringa din aia de plastic ( se face mai filigran).
    Pinä atuncia...

    Salutäri Jacob

    RăspundețiȘtergere
  8. Vau, this looks very delicious! Perfect for party snack :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Excelent ! Cu untura ies mult mai gustoase ;) Foarte bine arata si biscuitii. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  10. Hallo SkyRain,

    clar Bere sau cunosti Tu o alternative mai ptrivitä ??

    Salutäri

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut Jacob,

    Există o alternativă:
    Şi mai multă bere :)

    Biscuiţeii săraţi sunt geniali. Sărăţelele te îndeamnă la multe halbe cu bere :p

    RăspundețiȘtergere
  12. Si mai multä Bere ??
    Am atuncia o problemä , Bicicleta mea nu suportä atita Greutate si apoi are Cookingmaster o Problemä , cä trebuie sä mai facä o turä.

    Cum vezi , Idee bunä da cu Complicatii.

    O Zi fainä.

    RăspundețiȘtergere
  13. Chef Fresco, these are rather pastries! After cooking they the doe becomes very frail! I hope I explained well! I can not translate their name. It is something like „salty sticks“!

    RăspundețiȘtergere
  14. Hallo Jacktel! Am pus berea la rece!lol

    RăspundețiȘtergere
  15. supeeeeerbe! Exceptionale! mama, le si simt cu se topesc in gura!

    RăspundețiȘtergere
  16. dar esti pus pe fapte mari..:))super ca deobicei!daca nu te superi..dar de ce nu merge sa dai com?nu de alta dar mi-a zis si laura ca nu poate scrie coment...

    RăspundețiȘtergere
  17. multumesc! pai dau pe comentarii si se deschide postul. apare trimiteti comentariu, apas pe el si numic! Am incercat si de pe Opera, si de pe Firefox si de pe IE. Nimic!

    RăspundețiȘtergere
  18. scuze ca iti umplu pagina cu problema asta, ai dreptater am incercat si eu si nu merge, nu reactioneaza:(!nu stiu ce sa fac....multumesc ca mi-ai dat de stire

    RăspundețiȘtergere
  19. Antzu', pana rezolvi problema poti sa iti pui in widget pt comentarii cum am eu pe bara din dreapata jos. Poti sa il iei de acolo. Incearca sa intri in setup sigur trebuie sa bifezi ceva pe-acolo.

    RăspundețiȘtergere
  20. ES MARAVILLOSO ESTE POSTRE gracias y saludos

    RăspundețiȘtergere
  21. Fara cuvinte, chiar ma gandeam azi la saratelele mele care le fac la forma, dar cred ca trebuie sa le incerc si eu pe astea ca mi-ai lasat apa in gura.

    RăspundețiȘtergere
  22. De cand le-am vazut imi sta gandul la ele.
    Sambata e ziua sotului si as dori sa le fac.
    Insa am 2 intrebari.

    1. Drojdia folosita de tine este proaspata sau uscata?
    2. Pot inlocui untura cu unt?

    Multumesc, sper sa iasa la fel de frumoase ca ale tale.

    RăspundețiȘtergere
  23. Cu drojdie proaspata e reteta dar am folosit alta data si drojdie uscata (poti sa pui un pliculet de 7 gr.) Cu untura nu prea merge sa o inlocuiesti, ca de la untura (si smantana) se fac asa de fragede. Ideea este sa amesteci mai multe tipuri de grasimi: margarina, untura, smantana. Eventual poti inlocui margarina cu unt. Eu nu am incercat fara untura. In schimb am incercat „sa le fac mai bune“ punand mai multa smantana, sausa modific cantitatile ca n-am avut una din grasimi si nu au iesit bune. Daca respecti cantitatile iti garantez ca o sa iasa perfect! Spor la lucru!

    RăspundețiȘtergere
  24. Draga Bucatar, am facut saratele si au iesit superbe.

    Mie mi-au placut dar si oaspetilor. Le-am facut cu untura de data asta.

    Multumesc pt retetsa si astept nota Dl. Profesor :))

    RăspundețiȘtergere
  25. sunt criminale saratelele!pana scot a doua tava prima e deja mancata,nu ma tin cu facutul.ms de reteta si felicitari pt toate retetele delicioase pe care pe care le`ai pus aici pt noi!

    RăspundețiȘtergere
  26. Luminita, multumesc si te inteleg, si la mine se intampla la fel.Nu apuc sa le fac poe cum se mananca!lol :P

    RăspundețiȘtergere
  27. cel mai bine ies cu osanza si mai adaugati branza sarata (de oi eventual).
    Osanza le va fragezi si cu trecerea timpului vor fi si mai fragede iar branza sarata va creste consumul berii.
    Stefan

    RăspundețiȘtergere
  28. Hmmm, fac si eu in weekend :) Ce alte rasfaturi de weekend mai propui?

    RăspundețiȘtergere
  29. irina, spor la copt! hmmm, acuma gandesc intens si nu ma pot hotari...

    RăspundețiȘtergere
  30. Minunate!As incerca si eu dar nu am untura!Felicitari,am retinut ca ai uns intai foaia,ai presarat cascava si chimen pe ea si apoi ai taiat-o!Mereu ma chinuiam la uns pe fiecare in parte,nu mai zic cat se pierdea si se ardea din ce presaram deasupra!Asa ca iti multumesc mult!Ionela

    RăspundețiȘtergere
  31. buna uita acum incerc reteta si sper ca iese buna si fara untura ca de asta nu gasesc

    RăspundețiȘtergere
  32. Anonim, nu stiu sa iti spun daca iese fara untura. Nu am incercat. sa imi spui si mie, te rog cum au iesit! Spor si pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  33. buna.chiar acum fac saratelele.sper sa mi iasa bune:)am folosit drojdie uscata pt ca nu am avut proaspata.as avea o intrebare: ce as putea sa pun in loc de chimen?in aluat am pus chimen pudra,dar asa seminte nu am gasit:(..pot pune deasupra praf de chimen sau ce altceva sa folosesc?iti multumesc din suflet pt toate retetele pe care le postezi.am facut astazi si ardeii umpluti de pe site si au iesit super:)

    RăspundețiȘtergere
  34. Ella, imi pare rau ca nu ti-am raspuns mai repede, dar am fost plecat. Sigur ca poti sa pui chimen praf. Poti sa mai pui susan sau mac. Pofta buna iti doresc si sper ca ti-au placut. Ma bucur ca ti-au placut ardeii umpluti.

    RăspundețiȘtergere
  35. Ce bine ca am gasit reteta asta, stiu ce sa fac pentru urmatoarea "tea party" :) unde bem martini :))

    RăspundețiȘtergere
  36. Fantastic!!! Nu am mai mancat saratele de cel putin o decada! Stiu acum ce voi gati de Anul Nou - multumesc de inspiratie!!!

    Gabi @ mamaliga.com

    RăspundețiȘtergere
  37. gabi, cu mult placere! sper sa iti placa!

    RăspundețiȘtergere
  38. Ne-ai facut pofta ! Facem shi noi. ;-P

    RăspundețiȘtergere
  39. N-am mai facut saratele de foarte mult timp. Mi-ai dat o idee super. Am salvat reteta. multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  40. buna,pentru prima data am incercat fasolea de iahnie si mi-a iesit suuuper buna.
    Iar acum va urma saratelele ca am o pofta pe ele.
    Mersii de idei,bucatarule .....Deea

    RăspundețiȘtergere
  41. Gabriela Ionescu15 decembrie 2011, 17:47

    azi am facut saratelele astea,sunt ft bune,si madre mia ce multe mi-au iesit hahahah ptr tot cartierul,felicitari ptr reteta

    RăspundețiȘtergere
  42. le-am facut si eu si iti multumesc pt reteta, am cautat foarte mult o reteta potrivita pt mine.mi-au iesit foarte bune, am pus exact toate ingredientele din reteta in cantitatile date de tine, insa sunt trista pentru ca desi le-am acoperit cu un prosop de bucatarie mi s-au intarit in a 2a seara si nu inteleg de ce..cum altcumva ar fi trebuit sa le pastrez sa se mentina fragede?in bucataria mea adevarul este ca e cam frig si gandi-m-as ca o fi de la frig..uof:(acum ma apuc iar sa le fac, am luat si niste seminte de in , incerc sa fac o combinatie, cu telemea si cu seminte de in.
    felicitari pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inlocuieste laptele cu iaurt gras si iti garantez ca nu se vor mai usca. Eu fac reteta asta de vreo 15 ani si-ti spun ca untura si iaurtul sunt ingredientele cheie!

      Ștergere
    2. Si inca ceva.....NU se lasa la dospit intr-un loc caldut ci se tine la frigider 1-2 ore. Vor fi foarte fragede si vor tine asa 3-4 zile garantat.

      Ștergere
  43. @Anonim. Ma bucur ca ti-au placut. Mie nu i s-a intamplat sa se usuce. Ti-as recomanda sa le acoperi cu folie de plastic sau cu o punga curata. Nu cred ca e de la frig. Cu seminte de in vor arata superb. :)

    RăspundețiȘtergere
  44. acum le-am scos din cuptor;))...o sa mancam o saptamana la cate sunt:))foarte bune.am cautat reteta ca imi era pofta;mama facea cand eram mica numai k a pierdut reteta si tot c stiam e ca erau cu untura:))si asa am descoperit reteta asta care au ca rez saratele ca ale mamei.ms ca ai impartit reteta cu noi>:D<

    RăspundețiȘtergere
  45. daca nu avem untura, ce putem folosi?

    RăspundețiȘtergere
  46. daca nu avem untura, putem folosi altceva?

    RăspundețiȘtergere
  47. Sunt mort dupa saratele! Arata super.

    RăspundețiȘtergere
  48. Răspunsuri
    1. saleurile sunt cu foietaj, asta e aluat fraged :)

      Ștergere
  49. Cate tavi de saratele ies din reteta asta?

    RăspundețiȘtergere
  50. Nu stiu, nu am numarat niciodata. Depinde si de marimea tavii.

    RăspundețiȘtergere
  51. Foooooarte buna reteta!!!!! Merci mult!!! Si la mai multe!!!!

    RăspundețiȘtergere
  52. si eu am framantat acum,abia astept sa vad cum vor fi la gust pentru ca eu am adaugat in aluat branza de oi
    multumim pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
  53. si eu am framantat acum,abia astept sa vad cum vor fi la gust pentru ca eu am adaugat in aluat branza de oi
    multumim pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
  54. gata le-am facut si eu sunt excelente,merci mult

    RăspundețiȘtergere
  55. Reteta perfecta, de cand o cautam!Venim cu impresii cand sunt gata:) multumim

    RăspundețiȘtergere
  56. Saleuri nu sărățele ! Sărățelele îs ălea sub formă de "discuri".

    RăspundețiȘtergere

Comentariile vor aparea dupa moderare. Multumim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...