Prajitura cu mere organice

Se numeste prajitura cu mere de la Dezna, pentru ca merele sunt de la Dezna (jud. Arad). Sunt mere suta la suta ecologice. Nestropite, neudate, culese din iarba si pastrate in pivnita pe hartie de ziar. Sa nu mai povestesc ce gust au. Nu se compara cu nici un mar de la supermarket. Cum puteti recunoaste astfel de mere? In primul rand au gust de mere si in al doilea rand, daca le curatati se vor oxida. De asemenea au tot felul de imperfectiuni. Bineinteles ca puteti folosi orice fel de mere, cu conditia sa fie rosii si acrisoare. Iata reteta:

Ingrediente

  • Aluat
  • 250 gr. margarina
  • 1 ou intreg
  • 2 linguri smantana
  • 1 praf de copt stins cu 2 linguri de lapte
  • 1/2 cana zahar faina cat cuprinde
  • Umplutura: 
  • 1kg mere rase
  • 5 linguri de ulei
  • 3 linguri de zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 3 linguri de gris

Cum se face

Incepem cu umplutura care trebuie facuta prima data, pentru a avea timp sa se raceasca.

  1. 1 kg. de mere se curata si se rad (eu le-am maruntit in robotul de bucatarie., apoi se pun intr-o cratita la foc mic cu 5 linguri de ulei si se amesteca din cand in cand sa nu se arda. Trebuie calite astfel, pana se evapora zeama si devin o pasta omogena.
  2. Dupa aceea se pun la racit si se mai adauga 3-4 linguri de zahar, 1 lingurita de scortisoara si trei linguri de gris.
  3. Pentru aluat aveti nevoie de : 250 g margarina, 1 ou intreg, 2linguri smantana, 2 linguri de apa, 1 plic praf de copt stins cu doua linguri de lapte, 1/2 cana de zahar si faina pentru un aluat potrivit de moale, cat sa poata fi intins.
  4. Dupa ce aluatul se leaga, se rastoarna pe masa pe care am pus poutina faina in prealabil si se framanta pana nu se mai lipeste.
  5. Dupa aceea, aluatul se imparte in doua bucati inegale. (si una mica care se da la printesa sa se joace). Cea mare se intinde de forma tavii, si se pune in tava unsa in prealabil cu ulei si tapetata cu faina.Se amesteca intai toate ingredientele, apoi se adauga, treptat faina.
  6. Se aranjeaza marginea aluatului cu degetele pe marginea taviisi apoi se toarna umplutura. Bucata mai mica se intinde de forma tavii si se ruleaza peste umplutura, se inchide la margine cu degetele, si se impunge cu o furculita.
  7. Se coace la foc mic sau mediu, pana marginile se desprind de tava si devine aurie.
  8. Se pudreaza cu zahar dupa ce s-a racit.

    Pofta buna!

23 Comments

  1. bucatarmaniac

    nu stiu sa-ti spun exact ca nu o mai am, in jur de 35/50 cm, cam cat pentru un aragaz mic.Spor la prajiturit!

  2. mirela b

    salut!
    oare ce dimensiuni are tava in care ai copt?
    ma pregatesc sa fac aluatul si nu stiu ce tava sa folosesc. 😀

  3. mirela b

    multumesc! am avut si spor 😀
    am facut in tava aragazului(30/35) si au iesit ok.
    si pt ca mi-a ramas un pic de aluat, am facut una mica impaturita cu dovleac 😛

  4. Am aflat de blog-ul tau, de la "Ala's cooking" si am navigat putin pe el.
    Ieri, am facut si eu aceasta prajitura….foile au iesit atat de fragede, extraordinar de bune.
    Am mai facut prajitura cu mere, dar niciodata nu a iesit atat de buna, frageda…nu-mi iesea aluatul atat de elastic…chiar daca am lasat-o descoperita pana a 2-a zi,foile tot fragede au ramas.Buna, buna.
    M-ai castigat ca si gospodina.
    Spor la treaba si multumesc pt tot.
    Fely.

  5. bucatarmaniac

    Fely, iti multumesc mult pentru aprecieri. ma bucur ca ti-a placut!

  6. bucatarmaniac

    Mirela b, ma bucur mult ca ti-a placut!

  7. pt aluat se poate inlocui margarina cu unt?

  8. bucatarmaniac

    Anonim, sigur ca da!

  9. bucatarmaniac

    Ma bucur ca ti-a placut la gust, macar. Acuma, depinde si cat de zemoase sunt merele. Trebuie calite pana se evapora mare parte din zeama. Si cand s-a racit tot moale a ramas?Pentru ca daca o tai calda si mie mi se dezmembreaza. 🙂 si de obicei o tai calda 😛

  10. am facut azi prajitura asta. Nu prea am eu experienta la dulciuri..dar a iesit ok, foarte gustoasa, umplutura cam moale, desi am pus gris..s-a dezmembrat toata cand am incercat sa o tai.

  11. Cand s-a racit n-as putea sa zic cum arata…azi cand am venit de la birou nu mai era nimic in tava..nu am apucat sa scot decat vreo 4 patratele aseara…se pare ca a fost apeciata. Tata mi-a zis sa mai fac si maine…Vreau sa incerc eclerele…sper sa dau pe spate una bucata iubit (oare o ajung pe viitoarea mama soacra care e bucatareasa ???) God help me!!

  12. bucatarmaniac

    Ok, ma bucur mult ca v-a placut la toti! :))) La eclere bafta! Nu vreau sa te descurajez, dar mie nu mi-au iesit ultima data. 🙁 Se mai intampla. Mi-am schimbat cuptorul si arde prea tare, ca in rest am urmat reteta exact.

  13. Kamessytta

    Daca nu am una bucata printesa de 5 ani ce fac?imi iese aluatul?:)))Am doua printese care au de 5 ori 5 ani asa ca vin doar sa manance aceasta minunata prajitura nu sa verifice aluatul.Toata treaba o fac eu dar sa stii ca este minunata reteta asta.Am incercat mai multe dar asta e prima care imi place la nebunie.Multumim si sa-ti traiasca printesa!

  14. bucatarmaniac

    Kamessytta, multumesc mult! Sa-ti traiasca si tie printesele :)) !

  15. incredibil, este exact reteta de prajitura cu mere pe care o face mama mea!…mananci de nu te mai opresti…hai Ardealul sa traisca:-)

  16. Cam cat inseamana "faina cat cuprinde" ? aproximativ…mersi:)

  17. Asta-i prajitura pe care o faceam pe vremea cind eram in liceu (cu multi ani in urma) si mincam de nu-mi mai trebuia alta mincare si ma tot miram de unde ma ingras ca doar nu mincam mult :)) Multumesc pt. reteta, este deosebit de buna si trebuie s-o fac mai rar ca nu ma pot opri de la tava:)

  18. Vazut, facut, mancat! :)) buna reteta, doar ca eu am pus cam 150 gr unt si o lingura de untura, in lipsa de cantitate suficienta. A iesit putin mai sfarmicioasa, dar chiar si cu acest defect, s-a "topit"! :))

  19. Am incercat si eu prajiturica si mi-a iesit tare la exterior si necoapta in interior :)) oare unde am gresit? P.S sunt la inceput in ale gatitului Adriana

    • bucatarmaniac

      ar putea fi multe motive 🙂
      1.Pai interiorul trebuie sa fie moale- ca o crema, adica partea cu merele
      2.De inmuiat se inmoaie daca sta.
      3.daca nu s-a copt suficient, da focukl mai mic si las-o mai mult data viitoar
      4. caleste merele mai mult, in asa fel incat sa nu mai lase zeama. Zea,ma aceea inmoaie aluatul si nu-l lasa sa se coaca. Posibil sa fi uitat sa pui gris in compozitia cu mere?

  20. Inca o data bravo felicitarile mele tot ,ce am facut de la tine au iesit o minunatie la prajiturile astea cu mere,brinza cu gem de prune si bezea,de rulada cu caramel si nuca nu mai spun,un deliciu aromat,acum astept praji cu mere de la copt , scortisoara un parfum de toamna ,jos palaria.o zi frumoasa sa ai .Gabriela.

  21. Pingback: Prajitura cu nuca si gem de caise (sau prune) – My Blog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*